Уеб приложения, които ни улесняват при представянето на уеб проекти

В процеса на работа по уеб проект, например изграждане на уеб сайт, ние преминаваме през няколко етапа:

 • Изготвяне на кратка концепция на проекта
 • Схематично представяне на концепцията
 • Подробно описание на интерфейс, функционалност и особености
 • Изработка на уеб дизайн за отделните интерфейси по спецификацията
 • Описване на отделните фрагменти по уеб дизайна с цел коментар на всеки от тях и подобряването им
 • Уеб програмиране
 • Тестов период и нанасяне на корекции в съответствие със спецификацията
 • Приключване на изграждането и съставяне на план за допълнения (ъпдейти)

В този процес на работа по изработка на един уеб продукт е много важен първоначалния етап, в който се изясняват спецификацията, функционалността и интерфейса. Тези три неща са взаимно свързани – интерфейсът визуално представя функционалността и улеснява потребителите; спецификацията обобщава функционалността и дава идея за варианти на интерфейс; функционалността може да е приоритетна и периферна, което също дава идеи за интерфейса.

Когато изясните идеята на уеб проекта може да направите кратък чеклист с задължителните, важни неща, които уеб сайта трябва обезателно да включва.
За тази цел може да ползвате http://google.com/docs – удобен симулатор на Office програма, с която можете в екселска таблица да посочите 2 колони: едната с описание на елемента, а другата със степента му на важност или значимост.
Например ако става дума за корпоративен сайт, примерни елементи, които биха били задължителни ще са: каре с новини за фирмата, търсачка, промо-каре за продукт или събитие и пр.

След като имате някаква базова концепция и изискванията на клиента предстои да изградите примерен интерфейс в схематичен вид. С други думи да подредите визуално нещата от списъка, така, че тяхната важност да бъде отразена по най-добрия начин в уеб дизайна.
За тази цел ще ви препоръчам един много лесен за ползване и изключително одобен (освен това напълно безплатен) инструмент: http://gomockingbird.com/ . Чрез него можете да разчертаете схеми на всяка страница с различен интерфейс, която ще се съдържа в бъдещия уеб сайт. Схемите може да представите на своят клиент във вид на PDF или PNG, които сте сейвали чрез този онлайн tool.

Подробното описание на проекта, или т.нар. спецификация, е важна част от изпълниението му и основа на договорните отношения между възложителя и изпълнителя.

След това предстои една по-интересна, поне за мен, част – уеб дизайна. При представянето на уеб дизайна трябва да имате предвид това, че клиента не е наясно как ще функционира интерфейса и трябва да обясните подробно кой елемент какво представя и защо е на своето място, а не другаде.
За тази цел има друг онлайн инструмент, който ще Ви е от полза: http://www.bounceapp.com/
Просто поставете screenshot на уеб дизайна си в html документ, качете го на уеб сървър и въведете неговия URL в www.bounceapp.com. Онлайн приложението ще направи нов screenshot, където можете бързо и лесно да добавяте коментари. Накрая, чрез „Save“ в горния десен ъгъл на www.bounceapp.com ще получите URL адрес, който може да представите на клиента. Той ще види не само дизайна, но и коментарите по него и ще придобие представа как ще функционира бъдещия сайт.

За да тествате дали интерфейса е добре разпределен и визуално оформен в уеб дизайна, може да поискате няколко бързи отзива от потребители – приятели, близки, колеги и др. За целта ползвайте http://www.clueapp.com/ – записвате URL към уеб дизайна, преглеждате го за няколко секунди и описвате класация с нещата, които са ви „грабнали“ от пръв поглед. След това карате своите близки да направят същото и оценявате резултатите. Лесно и бързо, а е доста полезно да откриете „крайпътните камъни“ в дизайна на интерфейса. Между впрочем, опитайте и Google Website Optimizer , след като уеб проекта е програмиран – ще ви даде доста полезна информация.

Ако ползвате други онлайн инструменти за по-бърза и по-удобна работа по своите уеб проекти ще съм благодарен да ги споделите в коментарите по-долу.

Успех!

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (3)

 1. Супер! Мисля да ги пробвам тези тулове. Струва ми се обаче, че много фирми подценяват тестовия период за който ти говориш. А той е много важна част.

  Отговор
  1. Прав си за тестовия период. Мисля, че и план на ъпгрейдите също е много важен и също много се подценява или направо пропуска.

   Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS