Извличане на статистики за социалните мрежи от общите данни на Google Analytics

Има много лесен и бърз начин да видите какъв трафик от посетители генерират социалните мрежи като Facebook, Twitter, LinkedIn и пр.

Просто следвайте стъпките:
1. Влизате в статистиките за съответния сайт в Google Analytics
2. Горе вдясно ще намерите менюто „Разширени сегменти: Всички посещения“ – кликнете на него
3. От контекстния прозорец изберете „Създаване на нов разширен сегмент“
4. Ще се зареди нов прозорец с меню вляво, което е разделено на две части: зелена (Величини) и синя (Показатели). Над тях има поле за търсене – напишете в него думата „Източник“
5. В същото меню в ляво ще се появи зелено каре „Източник“, което трябва да придърпате с мишката в дясно, където е пунктираната линия „величина или показател“
6. След като придърпате карето ще се появят две падащи менюта: „Условие“ и „Стойност“. За „Условие“ избирате „Съвпада с постоянен израз“, а за „Стойност“ въвеждате следното: „facebook|svejo|twitter|myspace|linkedin|stumbleupon|digg|youtube|flickr“
7. В „Име на сегмента“ въведете някакво име по избор, например „Social Traffic“.
8. Запишете сегмента и се върнете в статистиките на сайта
9. Отново кликнете на „Разширени сегменти: Всички посещения“ – ще забележите два списъка в дясната част на новоотворилия се прозорец. Левият списък съдържа стандартни за Analytics сегментирания на статистиките. В десния списък се намира току-що записания от вас нов сегмент. Изберете неговия чекбокс, заедно с чекбокса на някой от стандартните сегменти.

Това е – резултатите за трафика ще са навсякъде отсяти според условията на двата сегмента.

Можете в списъка със социални мрежи да добавят още други, които ползвате. Необходимо е само да видите как ги засича Google Analytics в „Източници за трафик“ и да ги запишете като кратко име в списъка на сегмента. Например „svejo.net“ е само „svejo“. Разделяйте всеки сегмент със знак | , както е показано в точка 6. по-горе.

Ами това е 🙂 Успех в аналитичната дейност 🙂

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have One comment

  1. Pingback: SEO дайджест за месец ноември 2010 | all4website.info

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS