За регионалните резултати от търсенето в Google

Ще започна с т.нар. “Google Instant Search” – нова услуга на Google, която позволява да търсите в реално време, още докато изписвате думата или фразата.

В момента Google Instant работи в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Русия и то само под браузърите Chrome v5/6, Firefox v3, Safari v5 за Mac и Internet Explorer v8. Посетителите от останалите държави по света можем да използваме Instant само ако сме влезли с Google Account-a си (това е акаунта ви за Gmail или други услуги на Google, изискващи вход с име и парола).

Защо да ползвате Google Instant?

Сигурно си зададохте този въпрос, защото Google Instant не е официално пуснат по подразбиране за България. Ако обаче решите да го активирате за своя Google акаунт получавате:

 • Търсенето е почти в реално време, като трябва да имате добра интернет връзка. Google работят над ъпгрейд, който автоматично ще изключва Instant ако връзката ви е слаба.
 • Дописва думата вместо вас и показва списък с предложения от подобни думи. Най-общо казано, функциите на Google Suggestions са вмъкнати тук, за търсенето в реално време
 • Отскоро показва изглед на сайтовете, които се появяват в резултатите от търсенето. Това е една добра опция, която ви предпазва от сайтове с фалшиво автоматично-генерирано съдържание, които не са Ви полезни. Като цяло – тази опция следва да ви насочи към полезността на информацията в отделните сайтове, които се индексират за търсенето ви.

Започнах с Google Instant, защото това е интерфейса, който вероятно съвсем скоро Google ще наложат за всички държави. Това ще е бъдещия вид на Google.bg и той ще обръща сериозно внимание на представянето на местния бизнес.

Как изглеждат резултатите от търсенето в момента?

Вече писах доста по-подробно за Google Instant, още, когато беше пуснат официално. Разгледах евентуалните варианти за влиянието му над методите за SEO (оптимизация на сайт за търсачки), над потребителските порядки и над резултатите от търсенето. Наскоро споделих и възгледите на Rand Fishkin от SEOmoz по този въпрос. В момента няма да се спирам над това отново, а ще констатирам няколко промени в интерфейса на Google (т.нар. “Google Jazz”) и ще дам няколко свои извода за това как да се адаптираме и възползваме от тези промени.

Преди време, когато стартира Google Local Business(GLB) за България, част от Google Places, сред местните бизнес структури имаше много противоречиви мнения. Появиха се абсурдни лъжливи слухове, че трябва да си платиш на Golden Pages България за да присъства фирмата ти в Google Maps, както и, че самите акаунти в GLB са платени. Някой колеги в рекламния и SEO бранш се възползваха от ситуацията да изкарат някой лев, предлагайки платени услуги по регистрирането на фирми в GLB. И все пак… регистрацията там е безплатна и свободна… засега…

Ползата от това да си в GLB беше, че когато се търси по регионален признак (например по фразата “ресторант варна”), Google вади най-отгоре в резултатите няколко фирми, регистрирани в GLB и, съответно присъстващи в Google Maps.
Това беше доста примамливо, защото без много усилия и труд някой фирми се намърдаха в своите регионални нишови търсения и това им привлече реален таргет. Все пак няма нищо по-хубаво от това да те намерят в Google и веднага да видят как да стигнат до теб!

На снимката по-долу ще видите примерно търсене в Google.com по фразата “ресторант варна“, което направих днес (18.Ноември.2010).
Фразата не е подбрана случайно – в нея има регионален признак, което автоматично активира GLB опции в резултатите от търсенето.

На снимката (кликнете на нея за да я увеличите) на пръв поглед ще забележите, че вече най-горе в страницата с резултати не се показва “изрезка” от Google Maps с листване на няколко ресторанта в идеалния център на гр.Варна.
За сметка на това, тези ресторанти, които присъстват в GLB имат изписани адрес и телефон под индексацията си.
Отдясно (където по принцип има платени реклами от AdWords) има малка карта, чиито маркери са дублирани и в резултатите от търсенето. При клик върху някой от червените маркери с латински букви отивате директно в микро-сайта на ресторанта в GLB.

На второ четене ще забележите, че на картата вдясно само някой от маркерите са по-големи. Дори да влезете в Google Maps – положението е същото. Някой от точките по картата са мънички, а други са големи маркери с латински букви. Мъничките точки са най-често автоматично добавените от Golden Pages Bulgaria места или места, за които информацията е оскъдна, а големите са маркери, добавени през GLB или от потребители на Google Maps, в които има доста повече информация и отзиви. Сигурно вече се досещате, че да си в Golden Pages НЕ Е достатъчно за да постигнеш добри позиции в регионалното търсене. Това, разбира се, е напълно в реда на нещата – Google винаги са търсили вниманието на бизнеса към тях. Да си в GLB означава да предоставиш пълна информация за потенциалните си клиенти – снимки, видео, адреси и телефони, сайт.

Ще забележите, че всеки от резултатите, който има микро-сайт в GLB има и линк “Place page” към него. Така, чрез този нов начин на поднасяне на информацията, потребителите на Google са значително улеснени не само в намирането на регионални бизнеси, но и в бързата доставка на информация за адрес, телефон и местоположение за всеки от тях.

Лошата новина за всички, които обърнаха внимание на GLB оптимизацията си е, че първото място на регионалните резултати в Google вече го няма. Всъщност това не е лоша новина – има си напълно логично обяснение защо Google промени важността на геолокациите в индекса си.

Моята теория за тежестта на регионалните резултати в Google

Когато Google стартираха GLB те трябваше да го наложат за да стане той един богат на информация бизнес каталог и местните бизнеси да обърнат сериозно внимание над него. Google отдавна са наясно, че колкото повече внимание отделят потребителите им, толкова повече обектът на тяхното внимание става по-ценен. Понастоящем GLB е наистина мащабен инструмент за търсене на търговци и услуги на регионално ниво – удобен, функционален и подробен. И нямаше как това да не се случи, след като в резултатите от търсене го пляскаха най-отгоре – всеки местен бизнес би се изкушил да се присъедини и да оптимизира присъствието си в GLB.

Явно интересът към GLB вече достигна до едно такова ниво, на което Google бяха склонни да качат още едно стъпало нагоре – включване на съдържанието от GLB в алгоритъма за индексиране и постепенното му обвързване с резултатите от търсене и позициите на отделните търговци в тези резултати.

През последните години Google динамично се развиват от глобално към национално, и вече към регионално ниво. Така обхващат всички сфери и обеми на бизнеса – от големите международни структури, до малките търговци по места.

Сигурно се досещате каква е крайната цел на Google – интерес на малкия и средния бизнес към платена регионална AdWords реклама. AdWords в GLB и в Google Maps – в момента само този канал услуги на Google все още не е развит (виждаме последните години как търсачката постепенно започна да предлага контекстни, банер и видео реклами – явно е време за гео-реклами).

Според мен тежестта на геолокациите в процеса по оптимизация за търсещи машини тепърва ще става все по-голяма и по-важна. Нека не забравяме, че Google винаги са търсили най-качествен начин посетителите да получат бързо и лесно най-значимата за тях информация.

Геолокации + Бизнес + Социална мрежа = Google Hotpot

Google Hotpot е сравнително нова разработка към Google Places и също както GLB е ориентирана към бизнесмените. Разликата е, че акцентира повече на мнението на потребителите. От това, както разбирате, следват няколко влияния, които Google Hotpot ще има в бъдеще, ако се наложи сред аудиторията:

 • Влияние върху онлайн репутацията
 • Влияние върху индексациите на съответния бизнес в регионалното търсене
 • Влияние върху оптимизацията на сайта

Какво е Google Hotpot

Нещо, подобно на социална мрежа, където потребители на стоки и услуги могат да дават мнения и препоръки за търговците. Мненията са под формата на коментари, а препоръките – под формата на гласуване със звезди. Мненията и препоръките винаги са имали силна тежест върху позицията на бизнесите при търсене в Google Places. Затова – колкото по-добра оценка и колкото повече положителни отзиви – толкова по-добре за вашето позициониране в регионалното търсене.

Ако Google Hotpot се наложи сред потребителите, това 100% ще доведе до опции за платена реклама в него.

За момента Google Hotpot е удобна система за търсене и споделяне на информация за местния бизнес. Може да изградите мрежа от приятели, с които да обмените мнения и да потърсите алтернативи за покупка на стоки или услуги във вашия град.

Google Tags – платени маркери за вашето бизнес представяне

На този етап Google пуснаха 25-доларова месечна реклама с тагове(етикети) по картата. Услугата към Google Places за момента се предлага само за САЩ, но при интерес от други държави ще се предлага и в тях. За целта трябва да заявите желание да ползвате 30 дни гратисен безплатен таг за вашия регионален бизнестова става оттук.

Освен Google Tags, ексклузивно за няколко населени места, Google Places предлагат услугата “Google Boost” , която също е платен начин за по-добро бизнес представяне в региона. Както виждате рекламите на база геолокация могат да бъдат много гъвкави и, според твърденията на Google, много ефективни за вашия регионален бизнес.

Моят съвет към вас

От практиката ми в сферата на онлайн рекламата и оптимизацията на сайтове за търсачки бих ви посъветвал да не чакате последния момент, а да заемете своето място в Google Places и регионалното търсене. Колкото по-рано предприемете тази стъпка, толкова по-добре ще е това за вас в бъдеще.

Google Local Business Search ви предлага възможността да привлечете най-тесния таргет от ваши потенциални клиенти във вашия град. Това е нещо много ценно и трябва да му обърнете подобаващо внимание ако разчитате на местен бизнес.

Следете новостите в Google Places и ги прилагайте за своята фирма или организация – това е моя съвет.

Връщам се към резултатите от търсенето

След като ви разказах за възможностите на регионалното търсене, нека отново да се върна към резултатите за “ресторант варна” и тяхното представяне.

Първия резултат с червен маркер с латинска буква А, за мое голямо учудване беше портален сайт, който представлява каталог на всички регионални заведения. По-интересното е, че когато кликна на червения маркер, той ме отвежда към микро-сайта от GLB за “Ресторант Сезони”. Защо това е така? Защо когато кликна на заглавието “Ресторанти във Варна” Google ме праща в порталния сайт с ресторанти, а когато кликна на маркера отивам в GLB страницата на “Ресторант Сезони”?

Разгледах внимателно порталния сайт и забелязах, че в него има каре с тагове(етикети) на последно включените в каталога ресторанти от Варна. Всички тагове бяха разни имена: “Стария чинар”, “LOOK”, “Борисовата воденица” и пр., само “Ресторант Сезони” беше включил думата “ресторант” в името си. Линка към профила на ресторанта съдържаше и думата “Варна” и думата “ресторант”. Заедно с изпълнението на още няколко SEO изисквания – воала, имаме индексация.

Знаете ли кое е отчайващото – нито порталния сайт, нито Ресторант Сезони целенасочено са оптимизирали нещата така, че да постигнат въпросната индексация. Ресторант Сезони дори не са си направили GLB микросайт и в случая – добре, че е бил порталния сайт да ги индексира на свой гръб. А този нов интерфейс с маркерите в резултатите от търсенето вече присъства не само в Google.com, но и в Google.bg – крайно време е бизнесът да се позаинтересува от него!

Няколко SEO хипотези и съвети

След като Google привлякоха бизнеса към тях и го каталогизираха по региони, след като започнаха да предлагат различни варианти за неговото представяне и различни опции за платената му реклама, следва следващото стъпало – влияние на гео-информацията в позициите при резултатите от търсене в Google.

Според мен в момента позицията на уеб страниците в резултатите от регионалното търсене в Google зависи от това доколко добре са преценени и управлявани данните на бизнес профилите в GLB и Google Places като цяло.

Днес трябва да имате информация за това как се представят в Google вашите регионални конкуренти. Освен това, ако сте индийски ресторант във Варна, трябва да обърнете внимание на индексиране в регионалните резултати по няколко фрази, например: индийски ресторант варна, индийска кухня варна, индийски ястия варна. Това зависи най-вече от информацията, която предоставяте в сайта си, но и в GLB микро-сайта си. Онлайн репутацията също има огромна тежест – отзивите, са нещото, което трябва постоянно да следите, също както и секцията “Още за това място” в GLB микро-сайта ви.

Нещо, което забелязвам и бих ви посъветвал, от гледна точка SEO, е:

 • Търсете повече коментари от клиентите си и ги подтиквайте да записват мнения в GLB микро-сайта ви;
 • Присъствайте активно в бизнес каталози в Интернет, но внимателно отсявайте тези, които ще имат качествено SEO влияние за вашия бизнес и за вашия сайт
 • Добавете линк към GLB профила си в сайта си, както и карта с местонахождението, което сте посочили в GLB профила
 • По възможност добавяйте линк към GLB профила си във всеки бизнес каталог, където това е възможно
 • Навсякъде изписвайте името (заглавието на своя бизнес), посочвайки дейността и региона. Например вместо “Сезони” е по-добре да напишете “Ресторант “Сезони”, Варна”. Ако ресторанта е с китайска кухня – “Китайски ресторант “Сезони”, Варна”. Същото име, но без вписване на региона, задайте и в GLB микро-сайта си.
 • Ако има други маркери по картата, на които са задали вашата фирма – сигнализирайте на Google за премахването им.

Засега … толкова 🙂 Мисля, че е било интересно и полезно за вас и ще се радвам да прочета вашите мнения и наблюдения по темата. Чувствайте се свободни да ги запишете в коментарите по-долу!


Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

 1. xSEOn 25.11.2010 на 11:30

  А някой знае ли защо бизнес-обектите, добавени от Голдън Пейджес, получават етикети, а добавените от собственици – не? Пояснение: етикетите са видими, когато просто разглеждаме картата на дадено населено място при по-голямо приближение и са имената на съответните обекти.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *