Webit Expo 2010 и SEO Masterclass-а на Rand Fishkin

В резюме

SEOMoz е компания, осигуряваща аналитични инструменти и материали, от които се нуждаят специалистите в сферата на интернет маркетинга и оптимизацията за търсещи машини. Тези инструменти са онлайн, част от тях безплатни, част от тях – платени. По-интересното е, че SEOmoz през годините сформира цяла мрежа от специалисти в областта на интернет рекламата и в началото на тази година предлага официално международни консултантски услуги. Консултантите от мрежата на SEOMoz са едни от най-авторитетните фирми и специалисти в онлайн рекламата и маркетинга по света. Те се занимават както с техническа, така и с информационна и аналитична дейност.
Rand Fishkin е съосновател на SEOmoz и един от най-дейните личности в онлайн пространството, когато стане дума за експертни съвети относно оптимизация за търсещи машини. Повече за него може да прочетете тук, а за Twitter потребителите – неговия профил е тук

В България кризата подтикна много представители на бизнеса да инвестират в интернет услуги просто, защото е по-изгодно. Оптимизацията на сайтове стана мода, а по-късно, като част от тази мода, се включиха и социалните медии. През последните 2-3 години семинарите и обученията на тези тематики се увеличиха значително, а българските професионалисти в областта на онлайн рекламата и маркетинга продължиха да се развиват и днес са на едно световно ниво.

Вчера, по време на Мастъркласа по оптимизация за търсачки, написах във Facebook, че когато SEO-тата у нас започнат да имат клиенти и приходи като на SEOmoz, тогава и Google.bg ще е като Google.com. Факт е, че бизнесът у нас се интересува от SEO доста активно, но неговите представители и техните клиенти са доста по-назад в ползването на интернет услуги отколкото в страни като Великобритания, САЩ, Ирландия и др. Затова и българската версия на Google е доста по-оскъдна от англоезичната. Затова у нас много неуки хора се провъзгласяват за SEO специалисти и в резултат на това загубват доверието на бизнеса към SEO бранша. От друга страна – консултантските услуги у нас се подценяват драстично, голяма част от бизнесът няма желанието да инвестира в подобни неща защото донякъде не им вярва, донякъде не ги разбира.

В един момент обаче се случва нещо толкова мащабно като WebIt Expo и заедно с това се появяват очакванията, че Rand Fishkin ще дойде и ще ни разкаже как си изкарва хляба. Другите очаквания бяха, че Ранд ще отдели подобаващо време и финанси да разучи цялата картинка на интернет потреблението в България и да ни предложи решения конкретно за България.

Разбира се, това не се случи.

Единствения панел, който посетих тази година на WebIt Expo 2010 беше точно този на Ранд. Колкото и странно да звучи, това, заради което посетих SEO Master-класа беше не само за да чуя презентацията на Фишкин, но и за да получа сертификат от E-Academy за преминат клас на обучение и най-вече – за да се видя с моите приятели и колеги. Мисля, че не само аз бях подтикнат от тези мотиви за да отида на този мастърклас.

Всички от бранша бяхме наясно, че Ранд няма да дойде и да ни разкрие мрачните SEO тайни, които за нула време ще ни докарат купища пари. Всички от бранша бяхме наясно, че Ранд няма кой знае каква потребност да следи Google.bg, българските интернет потребителите и българския SEO бранш.

Важното за мен беше, че Ранд е в България и че имаше възможността да види как нашия малък пазар с леко изостанало интернет потребление има потенциал, има страхотни специалисти с голяма мотивация и има събития от световен мащаб като WebIT Expo.
С други думи – сигурен съм, че България направи добро впечатение на Rand Fiskin. А когато нещо ти направи добро впечатление ти започваш да се интересуваш от него.

Нека обаче да ви разкажа по същество как мина SEO Masterclass-a и какво ни каза Rand Fishkin на него.

От началото до края нещо интересно ми направи впечатление – Ранд презентираше така нещата, сякаш срещу него стои негов потенциален клиент, който той трябва да убеди в това, което изнася като лекция. С други думи мастъркласа донякъде ми приличаше на бизнес среща – Ранд с такъв ентусиазъм и енергия разказваше за проучванията на SEOmoz и техниките за опитимизация, както, със същата енергия и хъс, аз бих презентирал пред свой клиент някаква концепция или идея, към която да го приобщя.

Ранд беше много добре подготвен, презентацията беше обширна и в нея бяха спестени базовите елементи, които не подхождат за един masterclass. Той ни предложи аналитични данни, които SEOmoz е направила, изследвайки различните аспекти на интернет потреблението и SEO. Даде ни и конкретни практични съвети какво е добре да направим и какво да избягваме, с ясната уговорка, че не разглеждаме конкретно ситуацията в България.

Това, което ми допадна в презентацията беше, че на няколко пъти Rand Fishkin ни посъветва да не бъдем вманиачени на тема SEO, за да не пропуснем и другите важни аспекти от своето интернет присъствие. Сайтовете не са за търсачките, а за хората. Самите търсачки са за хората – те работят за тях и същото трябва да правят и сайтовете.

Ранд започна с няколко негови виждания за корелационен анализи на показателите на един сайт. Той ни обясни, че Google има над 200 фактора за индексация и оценка на интернет сайтовете, а в същото време ние не знаем точно какви са всички тези фактори и кой каква тежест има за индексирането. SEO не е точна наука и Ранд съвсем ясно ни го напомни още в самото начало. Именно за това SEOmoz се ангажира с изработка на инструментариум за аналитична дейност, от който да се извлекат полезни изводи за оптимизацията на сайта. Под “оптимизация” не разбирайте само SEO – има куп неща по дизайна или кода на сайта, които могат да бъдат подобрени ако е необходимо.

В тази връзка Ранд сподели, че можем да се възползваме от различната тежест на различните фактори за индексация. Ако в резултатите от търсене нашите конкуренти излизат по-напред е добре да видим не само какво са направили за своето SEO, което при нас липсва, но и какво Не са направили, което ние да направим. И по-конкретно – търсим SEO факторите с най-голяма тежест за класирането ни в резултатите от търсене, които нашите конкуренти са пропуснали, за да наблегнем ние на тях в нашия сайт.

Например – всеки сайт в днешно време оптимизира текста в title. Не всеки сайт обаче влага ключови думи и фрази в URL адресите си. Не всеки сайт има добра структура на съдържанието си, която разкрива якаква категоризация. Не всеки сайт има добре организирано съдържание с добре предвидени ключови думи в него.

Друго важно нещо, което Ранд каза е, че Google Page Rank не означава по-силни индексации. Не бива да се вманиачаваме в него, а най-малкото да се стремим към някакво негово увеличаване. Важно е какви посещения имате като качество и количество и какви позиции сте заели в Google и Bing. Между другото Ранд е фен на Bing и ми хареса, че беше съпоставил анализите между Google и Bing.

Относно домейн разширенията, Ранд сподели анализи, в които става ясно, че най-доверени за Google и Bing домейн разширения са не .com, а .net и .org. Веднага стана ясно защо към .org има значително по-голямо доверие – заради Wikipedia. Но все пак е редно да се замислим – защо търсачките се доверяват на .net и .org, след като масовия стремеж е .com? Дали това не е заради големия брой спам сайтове с .com домейни? Дали не е добре вместо .com да закупим .org?

В тази връзка Ранд сподели, че не бива да забравяме потребителското поведение, когато избираме домейн разширение за сайта си – потребителите са свикнали най-много с .com домейните и за бизнес сайтовете все още .com е най-доброто решение от тази гл.т.

Интересно беше мнението на Ранд относно Google Instants Search и SEO . Над 90% от потребителите на Гугъл до днес използваха Google Suggest – това е скрипт, който дописва думи в полето за търсене и пуска падащ списък с предложения за думи, по които евентуално искаме да търсим. Google Instant в тази връзка  не е по-различен от Google Suggest, с тази разлика, че докато пишем се предлагат директни резултати от търсене. Бих казал, че Instant е подобрение на Suggest, но определено не са едно и също нещо. Според Ранд Instant не е краят на SEO такова, каквото го познаваме. Той сподели, че за него паниката около пускането на Google Instant е била малко пресилена, защото след пускането на Suggest потребителското поведение за търсене не се е променило кой знае колко много, като същото важи и за методологията на SEO.

Беше обърнато голямо внимание на добрата семантична структура на съдържанието в уеб сайтовете. Това е нещо, което според мен също винаги е било от изключителна важност и съм го споделял често в блога си. С други думи – подреждайте информацията в логична структура по категории и подкатегории. Ранд коментира потребителските интерфейси и как да представим категоризацията на съдържанието пред посетителите си. Според него това е изключително важно нещо, независимо, че няма пряко касателство със SEO. По мои наблюдения добрата структура може да ви донесе куп облаги – повече на брой индексации, активирание на sitelinks за сайта ви и пр.

Ранд ни посъветва нещо много интересно – когато правим менюто и навигацията на сайта да не мислим за SEO, а изцяло и единствено за това как посетителите ще се ориентират. Посочи няколко добри примера и практики по този въпрос.

Нещо любопитно за филтрите за търсене. Ако например имате сайт с търсачка, която подрежда резултатите от търсенето по различни критерии (азбучен ред, суми и пр.) – използвайте AJAX за тези филтри за да не се създават отделни URL при активирането им.

Друг подход за лесен достъп до съдържанието е Multilevel Sitemap страниците. Това са страници, които ще видите и тук, в моя блог, макар, че при мен по-скоро е нещо като архив на блога, защото все пак като цяло той е малък по обем сайт. За големите сайтове обаче, които има множество страници, организирани в категории, е удачно да генерирате подобна карта на сайта за посетителите. Тя може да е под формата на азбучник, архив от теми, дърво от категории.

Ранд коментира и дублираното съдържание в няколко аспекта:

 • Дублирано съдържание в кода
 • Дублирано съдържание в таговете
 • Дублирано съдържание от страниците на сайта

Относно дублирането в мета и title таговете може да Ви помогне Google Webmasters. Относно дублирането в кода имам предвид кода, който представя една страница като дублираща друга или за по-запознатите – 301 redirect vs. rel canonical . Няма да се впускам в подробности, но само ще вметна, че трябва много да внимавате, когато ползвате rel canonical – според направени тестове Google Bot, след като види, че страницата има rel canonical, той директно я отбелязва като дублираща се, без да се интересува дали наистина е такава.

В тази връзка поговорихме за Print версиите в сайтовете – те реално са дублирано съдържание. Според мен не се занимавайте да ползвате rel canonical или 301 пренасочването – просто задайте в кода различни CSS-и за принтиране и за гледане на тези страници. Според Ранд добър подход е да се ползва rel canonical, но и той предложи варианта с CSS като най-безопасен.

Беше обърнато значително внимание върху анализирането на резултатите. Разбира се, защо не, все пак там SEOmoz са в свои води и имат много неща за казване! В тази връзка, очаквайте в отделна статия тук информация за това как да следим какви позиции има сайта ни в Google. Още преди мастъркласа бях започнал да подготвям тази тема, защото получих доста въпроси от бизнесмени и предприемачи, които имат желанието да следят тези данни, но не са сигурни как.

И накрая – RSS, Система за коментари и Twitter – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Тези три неща ви дават индексируемо съдържание с доста голяма тежест за онлайн присъствието ви в търсачките – възползвайте се от тях, това беше съвета на Ранд, който на дълго и на широко разказа как точно да боравим с този тип инструментариум.

В заключение

Знаете ли, преподавателите в университетите би трябвало да преподават така уроците си, все едно пред тях стоят не студенти, а потенциални бизнес партньори, конкуренти и клиенти. Това, според мен, беше подходът на Ранд в неговата презентация. Той не просто ни засипа с данни и предложения, той успя с жестовете, енергията, тона и знанията си, да ни убеди, че можем да му се доверим, че пред нас стои експерт, който отлично познава материята, че работата му е неговата стихия.

Относно Webit – радвам се, че експото беше обърнало внимание на всяко мнение на посетителите от миналата година, на всеки проблем или критика. Това е наистина достойно за уважение и респект! Надявам се чрез формата на Webit и неговото бързо развитие в скоро време да сме свидетели на две неща:

 • Българи-лектори, които да ни запознаят с опита и знанията си за българския онлайн бизнес;
 • Изнасяне на WebIT и извън рамките на България (все пак цяла Румъния се изсипа на експото, както и представители на куп други европейски държави, което говори много за значимостта на събитието).

Както вчера, на вечерята с Ранд Фишкин и колегите от бранша, казах – в България има много събития свързани с онлайн бизнеса и рекламата, но тези, които са значими се броят на пръсти и мисля, че са достойни за да ги подкрепим най-малкото с някакви идеи. Webit е едно такова събитие. И както преди време един мобилен оператор се беше изцепил: “най-доброто предстои” 🙂

П.С.» Моят приятел и колега Евгени е публикувал своите преживявания по време на мастъркласа по оптимизация на сайт за търсачки, а и след него – четете тук


Тази статия е разгледана общо 6 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | За регионалните резултати от търсенето в Google

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | Аналитична дейност при оценка на позициите на сайта в Google

 3. Elpak 02.11.2010 на 11:47

  Много добра статия. Очакваме информация относно анализирането на резултатите.

  Reply
 4. Pingback: Блог на Иво Илиев | След Webit Expo 2010

 5. Димитър Новоселски 30.10.2010 на 22:57

  Може ли само един въпрос към автора ? Вие ползвате ли услугите на seomoz.org ?

  Reply
  1. admin 30.10.2010 на 23:03

   да, ползвам ги

   Reply
 6. admin 30.10.2010 на 21:52

  Разликата между презентацията и консултацията не е в цената. Двете могат да струват еднакво скъпо. Разликата е в това, че на презентацията се загубва едно солидно количество от време, през което лектора изгражда доверие и спечелва внимание – нещо, което при консултацията вече е постигнато предварително 🙂

  Reply
 7. Илиян Петров 30.10.2010 на 21:07

  Наистина добър пост, запознаващ с нещата хората, които не бяха там. Но ми направи впечатление момента, в който спомена, че Ранд не говори като на студени, а като на бизнес партньори. Наскоро бях на Open Coffe инициатива в Бургас и имаше някакъв човек, чиято националностт не разбрах. Сферата беше IT сигурност и той също говореше все едно сме неговите бъдещи клиенти или колеги. Разбира се, в края на презентацията си си направи оферта за обучение с ‘невъзможно'(799е) намаление за неговите продукти, по негови думи – главен конкурент на Cisco Systems.

  Явно хората по сферата презентират с бизнес на ум, а не както ние(или поне аз) сме свикнали – презентация с цел обучение.

  Reply
 8. Огнян Младенов 30.10.2010 на 17:58

  Бях на доста презентации на Webit, но наистина и дори само заради Rand си заслужаваше парите.

  btw много добър пост ! Поздравления Иво

  Reply
  1. admin 30.10.2010 на 18:35

   Определено си заслужаваше парите! Мисля, че това се дължеше на факта, че Rand се представи не като съоснователя на SEOmoz, а като един добър анализатор и експерт без никакви помпозности и излишна грандомания! Благодаря ти за добрите думи!

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *