Показател за ефективността на ключовите думи при оптимизация на сайт за търсачки

“Свежото и богатото съдържание в сайта Ви, което бла, бла, бла, бла, бла, бла, бла, блаа…” – това обикновено чува собственика на сайт, когато SEO специалистът му говори за оптимизация за търсачки на същия този сайт.

“Свежото и богатото съдържание в сайта Ви, което е богато не само на обем от публикации, но и на таргет ключови думи и фрази е едно от задължителните условия, на които трябва да отговори сайта Ви от гл. т. SEO” – това има предвид SEO специалистът, когато обяснява своята работа по клиентския сайт.
Когато говорим за съдържание, вероятно преди всичко трябва да имаме красноречив отговор на въпросите, основополагащи маркетинговия микс:
– Какво ще пишем?
– За кого ще го пишем?
– Защо трябва да пишем по-често или по-нарядко; по-къси или по-дълги публикации и т.н.?
– Колко трябва да пишем седмично, месечно, годишно?
– Къде да пишем – всяка публикация в отделна страница от сайта или не; дали да имаме архив или не и т.н.?
– Какво да пишем?

Правилните отговори на тези въпроси имат нужда от професионални знания. Тук се намесва SEO консултанта, който дава нужните отговори от гледна точка положителното въздействие върху оптимизацията за търсачки.

Когато става дума за снабдяването на сайта със съдържание, освен постоянството в този процес се изисква и нещо много важно – да се преценят ключовите думи и фрази, които евентуално ще са най-ефективни за индексирането на сайта в Google.
Подборът на ключовите думи и фрази първоначално се осъществява на база на статистически данни на сайта; думи и фрази, свързани с дейността или продуктовата линия на фирмата; различни инструменти за подбор на думи и фрази, търсене на синоними и пр. След като SEO специалистът подготви списък с подбраните думи и фрази, той може да премине през още една проверка за подбор на най-ефективните от тях. Това става чрез универсалния измерител KEI (Keyword Effectiveness Index или “Индекс за ефективността на ключовите думи”).

Как се измерва KEI на ключова дума или фраза?

 1. Търсите по съответната дума или фраза в Google и записвате общия брой на индексираните страници с резултати
 2. Влизате в Google AdWords и правите търсене чрез “Инструмента за ключови думи“, като в полето “Уебсайт” записвате google.com или google.bg. От “Разширени настройки” може да зададете регионални опции, например тъсене само за България
 3. От сравнителната таблица, която ще се генерира в “Инструмента за ключови думи” ви е необходима цифрата в графа Общо търсения месечно. Тук следва да кажа, че тази сума е приблизителна (12 месеца се делят на общия брой посещения за една календарна година и се получава сума за 1 месец)
 4. Делите броя търсения на броя индексирани страници и така получавате KEI

Например думата “реклама” има 2240000 посещения месечно и около 563000000 индексирани резултата в Google.bg. Това означава, че индекса за ефективност на ключовата дума “реклама” е 0,004. С други думи “реклама” не ни носи голяма ефективност, защото индекса й е под единица.

След като с помощта на KEI сме отсяли най-“апетитните” думи и фрази ние имаме отговор на единият от въпросите по-горе: “Какво да пишем?”. И все пак този отговор все още може да бъде доста подвеждащ, защото до момента сме анализирали нещата от гл.т. на това какво трябва да пишем за търсачките. Това, което поражда ROI обаче са посетителите. Търсачките могат да доведат посетители, но след това зависи само от съдържанието в сайта ни как ще съумеем да ги подтикнем към покупка, постоянство и дълъг престой на страниците ни.

Затова писането на съдържание, базирано само и единствено на KEI и изводи от различни статистически данни, не винаги може да е най-ефективно. Нужни са текстове, ангажиращи вниманието и насочващи посетителите ви към реализациите, които търсите, били те продажби или създаване на имидж.

За доброто съдържание в сайта ви ви е нужен и добър копирайтър и добър SEO консултант, който да прави редакция на текстовете от гл.т. оптимизацията им за търсещи машини. От личен опит смея да твърдя, че една добре направена страница, която има отлично преценено и реализирано съдържание, може да донесе по-голяма възвръщаемост и по-добри индексации в Google, отколкото хиляди други в рамките на същия сайт.

Наскоро имах пример за подобна страница, която представяше продукт, който може да поръчате онлайн. Тази страница беше така подредена и съдържанието й беше толкова добре съобразено, че основния трафик от хора влизаше точно там, а продажбите на продукта бяха в пъти повече, отколкото на останалите продукти, които сайта презентираше.


Тази статия е разгледана общо 12 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | SEO, SEM и Метрики на успеха

 2. Dennis 09.08.2010 на 21:47

  и все пак като пишем нещо в сайта си, не трябва да се вманиачаваме, че единственият ни читател е ботът на гугъл 🙂 Да мислим и за потребителите,които всъщност искаме да потребят нашия продукт/услуга.

  Reply
  1. admin 09.08.2010 на 23:38

   напълно съм съгласен. Ако е трябвало да избирам между провокативен текст и ключови думи, винаги съм предпочитал първото, защото понякога има скрит потенциал, по-голям от която и да е индексация… но всеки си решава 🙂

   Reply
 3. man0l 09.08.2010 на 18:11

  Хареса ми статията. Отдавна търсих начин да калкулирам KEI и да го прилагам в репортите към клиенти 😉

  Добрият копирайтинг както си го описал включва 2 аспекта:

  1. Интересно съдържание за аудиторията
  2. Обогатено с ключови думи съдържание

  Reply
  1. admin 09.08.2010 на 18:13

   мерси! съгласен съм за добрия копирайтинг. добрия копирайтър трябва да може да влиза в кожата на консуматора на съдържанието, а SEO-то може да го насочва в използването на ключовите думи целесъобразно

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *