Само хората създават viral

Погледнете това видео, много е готино:

Това е рекламен клип на играта на Activision, “Tony Hawk”, а създател на криейтива и видеото е известната компания за viral маркетинг “Sharethrough”. Единият от двамата й основатели, Дан Грийнбърг, каза нещо, което ме впечатли дотолкова, че да седна и да напиша някой свои мисли. Той каза следното: “Брандовете не могат да направят viral видеа, потребителите правят viral видеа.”

Нека опишем видеото по-горе в цифри:
Yahoo: 2,700,00
YouTube: 1,800,000
MySpace: 400,000
MetaCafe: 216,000
Break: 160,000

Срещу всяка интернет медия стоят броят посещения. Общо става дума за над 5 700 000 посетителя, които това видео е докоснало. Видеото е безвъзмездно разпространено в над 150 сайта и блога в интернет (151, ако включим вече и моето блогче). Това са цифрите в края на срока, който Sharethrough са дали за край на кампанията. Впечатляващо, нали?

Колко според вас струва направата на този клип? Не повече от 10 долара, ако имате на разположение сладко кученце като Тилман, камера и играта на Activision, барабар с игралната конзола. Колко струва криейтива обаче? Колко бихте дали?

Да инвестираш във Viral е най-рисковата инвестиция в реклама.
Именно защото всичко зависи от потребителите, а те не веднъж са провокирани чрез viral инструменти и това ги прави все по-трудни за достигане.

Оттук нататък остава всеки сам да си реши как иска да накара близо 6 000 000 от своята таргет аудитория да видят неговия бранд. Дали това ще е с традиционна реклама, дали ще е с viral – труден избор. Ако решите да търсите viral ефект сте изправени пред предизвикателството на неясната възвръщаемост на инвестицията. Но пък… колко пари трябва да хвърлите за флаери, банери и билборди за да рекламирате пред 6 000 000 души таргет?! Дали те са по-малко от инвестицията за viral и кое си струва повече? А колко време ще рекламирате с флаери, банери и билборди? Месец-два? Кучето, което играе “Tony Hawks” ще си е и след 2 години в YouTube и пак ще ви кара да се усмихвате, когато го гледате как се плези на монитора, качено върху скейта. Няма как да го подминете, няма как да не подобри настроението ви, няма как да не ви се доиграе.

И ако си паднем на д-тата и се върнем в българската действителност – тук няма как да ангажираме 6 000 000 души, защото май вече нямаме толкова в цялата държава, но това не означава, че тук не можем да правим viral на световно ниво. Това не са мечти, това са факти. Просто трябва да се престрашите да инвестирате в този начин за реклама.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании InteractAGEBrandFormance.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, SIS Technology, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Our discussion have One comment

  1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Впечатляващи Viral Видео реклами

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS