SEO Конференция 2010

Още от 8:00 беше фраш пред двете зали. Не бях виждал такъв наплив на ентусиазирани специалисти и професионалисти от уеб бранша. Няма какво да се лъжем – в последно време се завихри торнадо от конференции, лекции, семинари и куп подобни, свързани с изгодните начини за реклама. Но когато човек види подобна гледка, каквато имаше пред залите на SEO Конференцията, веднага може да характеризира събитието с една дума – струва си.

Фактът, че в България се организира SEO Конференция за мен говори за две неща:
1. Има интерес, въпреки, че в момента малко неща в България могат да предизвикат интерес
2. Има българска гилдия и достатъчно добри български специалисти

Не бих искал да ви отегчавам с дълги пледоарии как точно е протекла конференцията, кой какво е казал или направил и пр. Ще откриете купища материали ако още сега потърсите в Google, Facebook или Twitter. Аз ще ви занимая с моите емоции от SEO Конференция 2010 и ще си пожелая да се видим скоро на следващото такова събитие.

Кой беше на SEO Конференция 2010

SEO Конференцията нямаше конкретен таргет, т.е. там имаше както специалисти, така и хора, които имат базови познания от оптимизация за търсачки. Това в последствие показа подготвеността на предприемачи и бизнесмени към потреблението на SEO услуги. По мое скромно мнение ако човек иска да инвестира в SEO услуги трябва да има някакво доверие към SEO специалистът, който ги предлага – добре е българският бизнес да поработи върху моментът с доверието и да свикне с това, че SEO експертът не е алхимик, който търси начини да лъже Google, а професионалист, който умее да обръща едни цифрички от екрана (посещения, време в сайта, видяни страници и пр.) във финикийски знаци. Разнородната аудитория от SEO експерти, бизнесмени и специалисти, работещи в други области на интернет бизнеса вероятно трябваше да получи и разнородни презентации и знания (ако знаете някой хора как се ококориха в недоумение по време на презентацията на Станислав Димитров, щяхте да разберете напълно за какво говоря), но всяко нещо с времето си. SEO Конференцията очевидно търпи сериозно развитие с всяка следваща година и процесът по нейното разрастване е факт.

Огнян Младенов постави началото на събитието с коментари за настоящето и предизвикателствата на бъдещето за SEO сферата (по-долу ще намерите линкове по темата). След него презентатори бяха Васил Тошков, Георги Георгиев, Станислав Димитров, Александър Георгиев, Мартин Попов, Мартин Линков, Калин Василев, Иво Апостолов, Мартин Христов, Геннадий Воробьов. Съжалявам, че не поставям линкове към всяко от имената, но след 14 часа път и 7 часа сън за два интензивни дена, които имах, мисля, че Google ще ви каже повече за тези специалисти, отколкото моят блог. Потърсете тези имена в Google и ще получите необходимата информация.

Какво стана ясно на SEO Конференция 2010

В България SEO се прави трудно, но тези, които предлагат такъв тип услуги си разбират от работата. Огнян Младенов не веднъж е казвал, че SEO специалистите в България не отстъпват на тези в други държави, където SEO е доста по-популярна услуга и има доста по-сериозна конкурентна среда.

Огнян описа картината в българското интернет пространство като оскъдно откъм ресурси, спомагащи за SEO на сайтовете. От това, което той каза си направих извода, че доста големи уеб директории и сайтове с голяма българска аудитория традиционно си гледат всеки в своята паница и не са отворени към динамично променящата се интернет среда. SEO специалистите най-често са принудени сами да си създават необходимите ресурси, с които да популяризират уеб сайтовете в търсещите машини. Това е по-трудоемко, по-времеемко, по-скъпо.

Това ми напомня, че Майк Рам повдигна една тема, която за мен беше интересна: възможно ли е организиране на рекламна кампания в българската блогосфера. Аз бих перефразирал този въпрос в конкретната тема, която вълнува мен: възможно ли е българските блогове да се кооперират в името на някаква комерсиална цел. Блоговете са сериозен ресурс за онлайн реклама, но да достигнеш до тях е трудно, много трудно. Ако към това добавим и различни специфични порядки на българската блогосфера – разбираемо ще е да се откажете да търсите комуникация с блогърите. Ако обаче сте част от блогосферата и направите опит – резултатите ще са впечатляващи. Вижте за пример мълвата за SEO Конференцията, друг пример е блог-мълвата за WebIT. Организаторите и на двете събития намериха път към блогърите и това колабориране доведе до ползотворни резултати за всички. Дай Боже повече подобни случки в бъдеще!

Но… да продължа по темата:

Днес този, който си позволи да предприема нещо неефективно е мечтател. Не е никак лошо да си мечтател, особено в условията на криза, когато всеки се страхува да мечтае. Не бива и вие да се страхувате да мечтаете, страхувайте се, когато искате да реализирате мечтите си, защото преди това трябва да имате свежа преценка за ефективността им.

Казвам това, защото с Мартин Попов сме на едно мнение. Това, което той каза пред аудиторията беше: “Надявам се във всичко, което правите, да търсите някаква ефективност, която можете да постигнете”. Ефективната реклама е винаги правилна, независимо какво е икономическото положение. А ефективната реклама зависи от възможностите на медийните канали и специалистите, които я осъществяват.

Според Мартин Линков пък Google най-общо казано отива в десета глуха заради социалните медии. Дали е така, дали ще е така – аз не мога да давам толкова смели твърдения, но мога да споделя своите мисли по въпроса. Огнян Младенов припомни, че Google първоначално е бил създаден за лесно откриване на университетски записки и документи и в ден днешен нещата не са се променили много. Съответно всеки, който се занимава със SEO следва да помисли в тази насока и да приеме уеб сайта като папка с документи (най-общо казано). Наскоро в Клуб “Спри и помисли” изнесох презентация за новата ера в Интернет – Ерата на вниманието . Докато преди търсихме в Интернет информация и гледахме на уеб сайтовете като документи с тази информация, днес ние сме тези, които постоянно създаваме информация, слухове, новини, дискусии и пр. И ако някой мисли, че Google не обръща внимание на това жестоко се заблуждава. Google Caffeine е създаден точно с тази цел – да поеме “на живо” всичката тази информация и да я канализира за да ни улесни в прегледа й. Поради тази причина ние никога няма да сме само в социалните мрежи като Facebook и Twitter или само в търсачките като Google и Bing. Ние ще сме навсякъде и ще пишем навсякъде, защото вече възможностите ни да използваме интернет каналите са неограничени и е глупаво сами да си слагаме бариери.

Направи ми много добро впечатление презентацията на Станислав Димитров. Този човек ни заля с куп информация за новите възможности за SEO, която ако трябва да обобщя се свежда до следното: влезте в YouTube и разгледайте опциите за публикуване на видео, влезте в Google и разгледайте видовете резултати от търсенето, влезте в Google Local Search и вижте какво съдържа профила ви – всичко това може да се използва за SEO на сайта ви. Много професионална и пълна презентация направи Станислав Димитров, но за съжаление времето го беше притиснало и не успяхме да чуем повече подробности от него. Между впрочем, някой от нещата, които той каза на презентацията са много трудно приложими в България, но пък тая надежди в бъдеще нещата благоприятно да се променят.

Огнян Младенов и Васил Тошков пък ни показаха колко SEO-та могат максимално да напълнят втора зала, така, че топлийка да не може да падне на земята. Съберете на едно място практически знания, Васил и Огнян и ще имате задължителен успех. Техния SEO анализ на сайт събра най-голям брой посетители, вярно, че не бяха уникални (посетителите), но определено бяха от таргета, така, че няма как да не ги похваля в умението им да събират целева аудитория чрез SEO, било то в Интернет, било то на живо 🙂 Смея да кажа, че анализът беше много абстрактен, защото не бяха отчетени някой външни фактори и крайни цели за сайта, но лекцията ни показа на какво трябва да обръщаме внимание при SEO анализа на всеки уеб сайт.

SEO и бизнесът

SEO е част от пакет рекламни услуги в Интернет, която става все по-важна и все по-модерна, защото е ефективна и това я прави доста изгодна. Все пак SEO е Част от цялото, наречено онлайн реклама и това трябва да бъде ясно на всеки. В тази връзка – много ми хареса самата програма и подбор на темите за лекции. Бяха обхванати почти всички аспекти на онлайн рекламата (надявах се да има малко повече време за теми като агрегатори, online buzz, long tail подбор, индексации в реално време, ползваемост на сайтове-сателити, активно-комуникиращи с Google уеб платформи и пр., но това изискваше още поне един ден поток от лекции)

Много ме зарадва това, че на SEO Конференция 2010 се събраха SEO специалисти, които бяха дошли не да си мерят индексациите, а да обменят знания и опит. Много приятни хора (поне тези, с които имах удоволствието да поговоря).

Бизнесът малко липсваше, освен тази част от него, която може би имаше желание да намери начин с един ден лекции да спести няколко следващи месеца инвестиции в SEO услуги. Лекциите също бяха отчасти за напреднали, отчасти за начинаещи и съответно винаги имаше някаква група хора, която скучаеше и друга, която през това време трескаво водеше записки.

Както някъде по-горе споделих – SEO Конференцията в България търпи сериозно развитие и има потенциалът да се превърне в едно от топ събитията за интернет и бизнес у нас. По мое скромно мнение тази инцерция е логично прогресивно да се използва и SEO Конференцията напред във времето да събира SEO специалисти, рекламисти и предприемачи на едно място, където да се обърне с отделно подбрани лекционни програми към всяка от тези групи хора.

Благинки

 • Уводна презентация на Оги Младенов от “SEOM”: http://www.slideshare.net/oggin/seostart
 • Видове ефективност в интернет рекламата, Лектор: Мартин Попов от “Interactive Share”: http://www.slideshare.net/bgboy/seo-conference-2010
 • От оптимизация за машини и алгоритми към оптимизация за хора, Лектор: Мартин Линков от “FavIT”: http://www.slideshare.net/oggin/social-4486764
 • Планиране на ефективни SEO кампании, Лектор: Георги Георгиев от “Web Focus”: http://www.slideshare.net/oggin/presentation-seo-conference-2010
 • SEO и Usability, Лектор: Калин Василев от “ORM”: http://www.slideshare.net/oggin/se-oand-usability
 • The Buying Cycle & Google AdWords, Лектор: Александър Георгиев от “Advertise BG Limited”: http://www.slideshare.net/oggin/the-buying-cycle-google-ad-words-24
 • SEO за нови сайтове, Лектор: Васил Тошков от “Cloxy”: http://www.slideshare.net/cloxy/seo-conf
 • Изграждане на мултиезични сайтове, Лектор: Иво Апостолов от “Joomla BG”: http://www.slideshare.net/oggin/seoconference-revised
 • Репортаж на EFB за SEO Конференция 2010: http://www.youtube.com/watch?v=lgbuXqNRpwg

Със сигурност през следващите няколко дни(седмици) в интернет пространството ще бъдат публикувани още материали. За целта ще съм ви изключително благодарен, ако споделите чрез коментар под темата това, което сте намерили в Мрежата, а аз съм пропуснал да публикувам тук.

Благодаря за удоволствието да се запозная и да поговоря с приятели и колеги от бранша по време на SEO Конференцията! На всички вас желая искрено успех!

P.S.: Няма как да не поздравя моите приятели Евгени Йорданов и Младен Борисов за добрата организация по време на събитието и (надявам се) готините снимки от Конференцията, които се надявам скоро да видим в Интернет 🙂 В тази връзка нещо полезно, което си струва вниманието: решения за онлайн реклама и тематичен блог за SEO оптимизация и тенденции в интернет рекламата

P.S.2: Благодарности и на друг мой приятел, Борко Арапчев , за предоставените снимки от Конференцията, които използвах за тази публикация.


Тази статия е разгледана общо 15 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | SEO Конференция 2011 предстои скоро!

 2. SEO 30.11.2010 на 22:01

  Добре се е получила конференцията.

  Reply
 3. Pingback: Впечатления от SEO 2010 | Мартин Петров Blog

 4. Pingback: Впечатления от SEO 2010 | Новини с ново десет

 5. Евгени Йорданов 21.07.2010 на 8:08

  Нямаше как да го напиша аз по-добре, Иво. Много добре си написал всичко. Точно и затова аз не написах никаква статия след SEO Конференцията… защото има прекалено много такива, а твоята е една от най-добрите, и то не само защото моето име присъства там. Но си забравил да опишеш experience-а ти по обедно време, както и вечерта у Кмета 🙂

  Reply
  1. admin 21.07.2010 на 10:21

   Хаха, да обедното време беше мнооогооо добро 🙂 Мерси, за което 🙂 Мерси и за отзивите и за помощта с намирането на квартирата :)) Имам да черпя, живот и здраве, следващия път като се видим

   Reply
 6. Pingback: Блог на Иво Илиев | Предстои WebIT 2010

 7. Станислав Димитров 14.06.2010 на 22:50

  Благодаря за добрите отзиви се радвам, че информацията е била интересна и полезна. Наистина голяма част от нещата се прилагат предимно за чуждестранни клиенти, но е само въпрос на време да стане и родна практика.
  Презентацията е достъпна тук:
  http://www.slideshare.net/stanislav/seo-4499780

  Reply
  1. admin 15.06.2010 на 0:01

   И аз благодаря за полезната и пълна информация, жалко, че нямаше повече време наистина. Със сигурност голяма част от нещата вече са приложими за българското уеб пространство. Съгласен съм, че е въпрос на време и останалото да намери приложение у нас. Относно VSEO-то – в момента проучвам начините за популяризиране на видеа вътре в сайта. Експериментирам.

   Reply
 8. Pingback: След SEO конференция 2010 | Блог на уеб студио 6 AM

 9. Pingback: След #seo2010

 10. Pingback: Презентации на SEO конференция 2010

 11. Pingback: След SEO конференция 2010 « Блогът на Мартин Христов

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *