Реклама на фирма за почистване – мисията невъзможна?

Реклама, Брейнсторминг

Преди доста време ми се наложи да правя брейнсторминг за реклама на почистваща фирма. Сигурно знаете, че при тези фирми, от гледна точка на тяхната реклама, има две важни подробности: не се рекламират активно и не са свикнали да отделят пари за реклама. Затова този брейнсторминг беше по-скоро предизвикателство към самия мен, отколкото нещо друго.
Защо реших да публикувам идеите от брейнсторминга точно сега? Причините са две. Едната е, че наскоро си говорихме с един мой приятел как имало някой браншове, които били “мъртви” за рекламата. Черни дупки, където рекламата е подложена на бюджетен вакуум и се е свила до простото брандиране на униформите на служителите в почистващите фирми. Другата причина е, че искам да опровергая това твърдение на моя приятел и ще съм щастлив ако някоя от рекламните идеи по-долу бъдат реализирани от някоя почистваща фирма.

Идеи 1, 2 и 3:

Рекламно послание:
„Ние чистим вместо Вас”, „Чистотата е наша грижа”

Цели и задачи:
Подходяща при налагане на бранда сред нова ниша потребители или нова пазарна ниша (информативно рекламиране). Целим да провокираме зрителя на рекламата. Той живее в динамична среда, не се впечатлява лесно от рекламите, но иска да бъде информиран чрез тях и това да стане по атрактивен начин (да го разсее и да му донесе приятна емоция).

Рекламни медии и носители: печатна реклама(под формата на флаери и листовки, плакати), външна реклама(под формата на билборд реклама), телевизионна реклама;

Концепция 1:
Опитваме се да „кажем” на зрителя, че клиентите на почистващата фирма са толкова доволни от услугите, че са постоянни клиенти на компанията и чак сами са забравили как се чисти. Нещо повече – клиентите на почистващата компания отдавна са забравили изобщо за какво служат уредите за почистване!
За тази цел се снима фотосесия и се прави фото-ретуш(и/или видео), на който млада дама, очевидно забравила за какво всъщност се използва метлата, използва нейната дръжка за да разбърка смес за сладкиш. Или госпожица, която използва прахосмукачката вместо сешоар, забравила каква всъщност е функцията на този уред.

Концепция 2:
Акцентираме върху безупречното качество на услугите, които фирмата извършва. Показваме педантичността към чистотата, с която компанията подхожда, когато обгрижва своите клиенти.
За тази цел се снима фотосесия и се прави фото-ретуш(и/или видео), на който госпожица, клиент на почистващата фирма, се гримира в къщата си, но без да има нужда от огледало – вместо това, тя предпочита да се огледа в отлично изчистените плочки на стената. По същият начин бизнесмен е предпочел да среше косата си оглеждайки се в прозореца на офиса си или върху бюрото си. Друга идея е показването на толкова безупречно изчистени прозорци/витрини, че хората не ги забелязват и се блъскат в тях.

Концепция 3:
Налагаме идеята за качество без компромиси, като правим асоциация с органите на реда. Служителите на почистващата фирма са професионалисти и категорично забраняват на своите клиенти да се занимават с почистване – това вече не е тяхна грижа.
За тази цел се снима фотосесия на две ситуации и се прави фото-ретуш(и/или видео). При първата ситуация представяме служителите на фирмата като спец-части, но въоръжени с арсенал от метли, флакони и пр. материали и уреди за почистване, които „нападат” непочистена стая, апартамент или офис. Над тази сцена поставяме надпис „Акция „Почистване”.
При втората ситуация имаме „сцена на престъпление” – килер, претъпкан до тавана с вече ненужни и неизползвани уреди за почистване. Пред килера са опънати във формата на Х познатите ни жълти полицейски ленти, по които пише “Акция “Почистване” и името на фирмата. Служители на фирмата са облечени в униформи – някой са спец-части и внимателно почистват някой от падналите от купа предмети в килера. Други са съдебни лекари, облечени в бели престилки и пръскащи със спрей няколко предмета по пода и самия под. Обстановката прилича на местопрестъпление.

Идея 4:

Рекламно послание:
“Изгодно чисто”

Рекламни медии и носители: печатна реклама(под формата на флаери и листовки, плакати), външна реклама(под формата на билборд реклама), телевизионна реклама;

Цели и задачи:
Подходяща за поддържаща реклама чрез отстъпки в цената. Задачата е да се стабилизира търсенето на почистващи услуги от фирмата. Отстъпката в цената е подход, който въздейства най-бързо и най-пряко и е доста подходящ за сферата на услугите.

Концепция:
Служител на фирмата, облечен във фирмена униформа, се намира в лъскава, безупречно чиста конферента зала и почиства бялата дъска с парцал. На дъската се вижда графика на фирмените разходи (има текст над нея “Разходи”), която представя нарастване на стойностите. Служителя е зачистил най-високите стойности на графиката, а под снимката стои слогана “Изгодно чисто”.

Идея 5:

Рекламно послание:
„Традиции в почистването”, „Чистота с традиции”

Цели и задачи:
Подходяща за етап на напомнящо рекламиране. Целта тук е да уверим текущия клиент, че е направил правилния избор. Задачата ни е да покажем стабилните пазарни позиции, традиции и лидерство на почистващата фирма.

Рекламни медии и носители: радио реклама

Концепция:
Идеята е да се запишат различни шумове от почистването – пръскане със спрей и търкане, пусната прахосмукачка, търкане на стъкло и духване по него и пр. След като слушателя чуе някой от звуците се включва диктора „Забравихте ли този звук? Значи сте клиент на фирма …….”, след което диктора казва рекламното послание.


Тази статия е разгледана общо 228 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *