Google Local Business Search в България и SEO

Google Local Business България

Сигурно сте чули(прочели), че Google Maps вече е преведена на български, а всички български фирми вече могат безплатно да се включат в Google Local Business Center и  в последствие да се индексират Google Local Business Search. Обикновено, когато стане дума за Google и безплатни услуги, родният бизнес се втурва през глава да се регистрира и след това се появяват разни въпроси какво всъщност се е случило. Ако обаче не сте толкова “емоционални” може би ще ви е интересно да прочетете по-надолу.

Какво представлява Google Local Business Search?

Съвсем накратко – индексацията на офиса или филиала ви върху Google Maps с възможности за бъдещо редактиране на информацията ви. Фактически можете да редактирате контактните си данни, да добавите малко медия (няколко снимки и няколко видеа от YouTube) и, което е може би най-важно, да посочите точен адрес и сфера или сфери на дейност.

Всъщност вашият офис или филиал може да е достъпен в Google Maps и без да ползвате Google Local Business Center – просто е необходимо да влезете в Google акаунта си, да посочите къде е мястото в Google Maps, да го маркирате и да направите маркера публично видим. След това този адрес ще се индексира и хората ще ви намират в Google Maps.

Защо обаче Google Local Business Center е важен? Най-вече за да няма злоупотреби, както и за да имате възможност да предоставите повече и по-пълна информация на търсещите вашия офис или филиал. Информация като работно време, начини на плащане, видео, снимки и категории – това го няма в Google Maps.

Ако все пак вашият адрес вече излиза в Google Maps, можете да го верифицирате, кликвайки върху маркера му и след това (от показалия се балон с информация) – върху линка “Claim your business”.

Всички бизнес обекти, регистрирани в Google Local Business Center преминават през процес на верификация. Верификацията става с изпращане на SMS, обаждане по телефона (автоматизирана система на английски) или изпращане на пощенска картичка. При верификацията ви предоставят код, с който потвърждавате регистрацията си. Става много лесно и бързо.

Какво ще ми донесе Google Local Business за оптимизацията на сайта ми в Google?

Както сигурно сте забелязали, често резултатите от търсене в Google са комбинация не само от текстови линкове, но и от Google Maps, Google Images, Google Video, Блогосфера и социални мрежи. Google Local Business Search също е част от тези резултати и можете да постигнете индексация на адреса си чрез него.

В общи линии има 3 важни фактора, от които зависи дали Google ще покаже Вашия Local Business резултат приоритетно пред резултатите на вашите конкуренти:

1. Търсенето по адрес – ако напишете “онлайн реклама софия” в www.google.bg ще се покажат резултатите от Google Maps на тези фирми, които са заложили фразата “онлайн реклама” в описанието си, и които са най-близо до центъра на софия. Ако обаче сте специфицирали “онлайн реклама софия, младост 23” тогава първенци ще са тези фирми, които са най-близо до адреса;

2. Търсене по ключови думи и фрази – бъдете внимателни какво записвате в описанието на фирмата си. Разполагате с ограничен брой символи за него и там следва да опишете сферите на дейност или продуктите(услугите), които предлагате. Това ще ви включи в надпреварата за индексации на Вашия Local Business в общите резултати от търсене;

3. Количество и качество на бизнес информацията – тук мисля, че няма нужда от обяснения – попълнете подробно фирмения си профил в Google Local Business Center.

Няколко съвета

За да има положителен ефект от присъствието ви в Google Local Business може да следвате съветите, описани по-долу:

  • Името на фирмата ви трябва да е максимално конкретно и истинно. Не опитвайте манипулации с добавяне на ключови думи и фрази, свързани с дейността например;
  • Ако сте на свободна практика посочвайте само един адрес на местонахождение;
  • Не е проблем да добавите URL към уеб страница, където има подробности за вашето местонахождение и контакти;
  • В описанието на бизнеса ви използвайте възможността да добавите ключови думи и фрази, които са заложени в сайта ви, но и които максимално ясно описват дейността ви;
  • Google използват страницата, която посочвате като официален фирмени сайт като източник на информация за фирмата, адреса, дейността и ключовите думи и фрази;
  • Изберете най-тясно свързаните с вашата дейност категории бизнес. Възползвайте се от възможността да изберете няколко само ако това е необходимо;
  • Окуражавайте вашите клиенти, партньори и посетители да коментират вашия бизнес, споменавайки името на компанията (или вашето, ако сте на свободна практика) ви в ревютата. Ревюта и оценки могат да дават и директно в Google Local Business профила ви. Те се използват от Google за оптимизиране на резултатите от търсенето;
  • Не очаквайте чудеса. Google Local Business е по-скоро за да спомогне за заинтересованите потребители на Google да ви открият по-лесно. SEO ефектът не е особено голям. Приемете Google Local Business по-скоро като Golden Pages в интернет.

Повече информация ще намерите оттук.

Информацията е базирана на данни от Google


Тази статия е разгледана общо 6 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *