Google + Кофеин = ?

От 10-ти август до сега доста вода изтече и двете  събития, които доведоха до огромен buzz в онлайн маркетинга бяха от една страна 10-годишния договор между Bing и Yahoo(от края на юни) и от друга страна – Google Caffeine.

Ако сте в  сферата на SEO или онлайн рекламата няма как да пренебрегнете тези две  събития, защото те със сигурност  чертаят бъдещето на е-маркетинга. Затова именно реших да напиша някой впечатления  около Google Caffeine, които се надявам, че ще ви помогнат да навлезете в темата за бъдещето на търсачката.

10-ти август  беше датата, когато за първи  път се заговори за Caffeine в блогът  за уебмастъри на Google. Тогава проектът  беше секретен(както писаха от Google) и дългосрочен, а обещанията бяха доста смели: Google да има ново поколение архитектура, която да спомогне за бързината на индексациите, бързината в търсенето, по-голямата подреденост и обоснованост на резултатите. Всичко това обаче ще е върху старият, добре познат Google потребителски интерфейс, т.е. промените ще са “под обвивката” на търсачката и повечето хора вероятно няма да ги забележат.

Крайно  време беше!

Интернет се развива със страхотни темпове (сякаш беше вчера…) и дигиталната  медия евоюлира постоянно под натиска на потребителските нужди. Може да ви звучи доста клиширано, защото в последно време всеки говори подобни гръмки слова, но това е истина. Социални мрежи, видео стрийминг, блогосфера – никой днес неможе да си позволи да ги игнорира или пренебрегва, особено Google. Затова – крайно време беше тези дигитални медии да “задвижат” сериозно развитието на търсачките.

Как беше досега?

Събиране > Измерване на качеството > Пясъчник > Индексиране – това са до момента 4-те действия на googlebot. Да, обаче в наши дни в Интернет информацията “тече” постоянно и в доста случаи се оказва, че не е достатъчно да я търсим в Google, защото в други е-медии ще намерим “по-пресни” материали, които все още не са индексирани заради тромавите четири действия на бота. С по-прости думи: появи се нуждата ни от индексиране в реално време.

Как ще е в бъдеще?

Незнам.. Google Caffeine беше представен в тестов вариант  за кратко. Преди това се появи в Google Labs тестов вариант на Google Social Search. Това, което се предполага е, че googlebot ще комуникира по-тясно с различните сайтове, като акцентът ще падне върху новите дигитални медии.

Имам предположения, че чрез интегриране на код в страниците на сайта, Googlebot ще получава веднага  новата информация от този сайт, първо  ще я публикува, после ще я оценява подробно и след това ще я индексира с новият й качествен ранг спрямо конкурентните страници. Ако предположенията ми са верни, ето как би изглеждала евентуалната схема на работата на бота:

Събиране > Индексиране > Преоценка > Преиндексиране

Естествено възниква въпросът как ще стане първоначалното индексиране, след като бота “не познава” качествата на новото съдържание и  не може да го сравни с старото, вече индексирано конкурентно съдържание? Всички знаем, че качествения ранг е  определящ за позиционирането в Google – той е за сайтовете, за страниците им, за платените реклами… Тогава нищо чудно качественият ранг и доверието към сайта като цяло да стане определящ фактор в бъдещото индексиране. И това всъщност се случва. Според SEOmoz трите топ фактора за генериране на качествен ранг са 1. Доверие към домейна, 2. Популярност на страниците, 3. Описателен (anchor) текст на външните препратки. Това означава, че ако Google Caffeine предложат търсене в реално време и съответно бота събира и веднага индексира новите страници, в това първоначално индексиране в реално време ще се взимат впредвид тези три топ фактора, които SEOmoz отчитат като най-важни за SEO през 2009г.(66% тежест от всичките 7 фактора).

С какво е по-различен Caffeine?

 1. Обръща се повече внимание на видео резултатите за сметка на изображенията и новините, които падат по-надолу;
 2. Обръща се повече внимание на социалните мрежи – индексират се резултатите от Facebook, LinkedIn, Blogger и пр.;
 3. Оценява се по-добре фактора „домейн“ – ключови думи в домейн името, доверие към домейна и качество на страниците ще изиграят много по-важна роля при индексациите в бъдеще. Според някой тези началните страници на сайтовете имат важна роля в Caffeine и тежестта им е по-голяма в борбата за генериране на по-голяма качествен ранг. Това разбира се е напълно нормално, защото в новия уеб потребителите следва да получават достатъчно важна за тях информация още с влизането си в сайта;
 4. „Пресяване“ на резултатите – от трета-четвърта страница нагоре резултатите са коренно различни при Caffeine в сравнение с Google понастоящем. Същевременно са премахнати Google Sitelinks за марки и Google Rich Snippets за продукти и услуги, което или е функция в процес на разработка, или е бъг или… в бъдеще няма да ги има?!

Всъщност изброените по-горе фактори изобщо не са нещо ново и уникално – с тях се съобразяваме и в момента. Важното е, че в бъдеще с Caffeine ще им обърне много сериозно внимание и… каквото си посееш, това ще пожънеш.

Да  се върнем в настоящето!

Очевидно в  „света на търсачките“ настоящето ни дава достатъчно отговори за бъдещето, без да се налага да гадаем.

Какви ги вършат Google в момента?

Или договорките  между Bing и Yahoo са оплашили Google, или Google бавно и целенасочено ни подготвят за бъдещото търсене на информация в Интернет.

Замисляли ли сте  се, че колкото повече се развива  уеб средата, толкова повече сайтовете  ни държат в нея и не искат да ни пуснат. Всъщност и ние в доста  от случаите не искаме, защото имаме потребност, имаме и удобство, имаме и избор. С развитието на Уеб обаче се появяват все повече конкуренти в предлагането на информация и канали за комуникация – това все повече ни ангажира и все повече диверсифицира ефектите на достигане до аудиторията. Ще ви дам пример: ако преди беше достатъчно да си правим реклама в AdWords, днес трябва да се замислим и за реклама във Facebook, купуване и размяна на линкове с доверени сайтове, участие в рекламни мрежи и пр., и пр. И целта винаги е била и ще бъде една – достигане до по-голяма част от таргет аудиторията ни в Интернет.

Това определя конкуренцията в предлагането на реклама: развиване на рекламните формати и обогатяването им с повече функции  и възможности, рекламиране в  повече типове дигитална медия, обръщане на все по-голямо внимание върху онлайн пиара.

Правя тези няколко  извода, защото смятам, че те са важни  за това как трябва да приемем бъдещето на Интернет като медия. Интернет не е само Google и Google знаят това, в резултат на което правят всичко възможно да имат конкурентни предимства спрямо останалите уеб медии. И след като Интернет не е само Google – и ние като собственици на уеб сайтове не бива да се ограничаваме само в рамките на Google, когато искаме да правим онлайн реклама на своите сайтове. Така и самите начини за онлайн реклама се развиват и предлагат нови възможности.

Какво правят Google за да развият  рекламните формати?

 • Развиват трите дигитални медии: видео, блогосфера, социални мрежи. Продукти като YouTube, Blogger, Google Wave са бъдещите „сцени“ за е-рекламиране и Google ясно заявяват това чрез действията, които предприемат за тези платформи;
 • Развиват AdWords чрез въвеждането им в новите дигитални медии, чрез обогатяването на опциите им, чрез по-широка анализаторска част. Доколкото имам информация Google AdWords в бъдеще ще бъде доста по-потребителски-ориентиран, с възможност потребителите на Google да филтрират показването на някой реклами, да дават оценка на рекламите и така да помагат на рекламодателите да преосмислят рекламната си стратегия. Носи се слух(от е-мейл към бета тестерите на AdWords), че в бъдеще ще се ползва т.нар. „Automatic Matching“, който ще добавя автоматично ключови думи и фрази, които рекламодателя не е добавил към AdWords кампания, но те се ползват от неговата таргет аудитория. Последната официална новина около AdWords пък е възможността за Sitelinks в платените реклами, които могат да се управляват от някой рекламодатели (Sitelinks бяха забелязани в някой резултати от AdWords още в началото на лятото);
 • Резултатите от търсене „движат“ по-доброто налагане на рекламните формати. Новият Google се съобразява все повече и с блогосферата, и с видео стрийминга, и със социалните мрежи. Забележете обаче как го правят – вътре в Google. Огнян Младенов каза, че големите играчи в Интернет, в частност Google, ще ни карат все повече и повече да оставаме в тях, като ще ни поднасят на тепсия все повече и повече информация вътре в тях. Напълно съм съгласен с него, защото този процес се вижда свъсем ясно и със Social Search, и с Blog Search, и с Video Search. Съвсем скоро Google анонсира новите Music Search и Commerce Search. Също така можем да организираме ползването на всички Google услуги в новият Google Dashboard, който се предоставя безплатно за всяка Google сметка(Account).

Какво да правим?

Гледаме, оценяваме, работим… както досега, така и в  бъдеще. Може да ви се стори странно, но бих посъветвал да взимаме по-често Google за пример:

 • Google обръща внимание  на блоговете – обръщаме и  ние;
 • Google обръща внимание  на видеото и онлайн телевизията  – обръщаме и ние;
 • >Google обръща внимание  на присъствието в социалните  мрежи – обръщаме и ние;
 • Google обръща внимание на потребителската оценка за стоки и услуги – и ние също..

И както Google обръщат  внимание на посетителите си – същото правете и вие. Използвайте Интернет за комуникация, не само за търсене и предлагане на информация, защото тази комуникация води до ефективни резултати и е изключително евтина и достъпна. Най-важното – тя е дигиталното бъдеще.


Тази статия е разгледана общо 3 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. gatakka 15.11.2009 на 16:58

  Изключително впечатлен от ясното обяснение. Респект. Давай само така и вдигай нивото на българските блогъри 🙂

  Reply
 2. Евгени Йорданов 12.11.2009 на 12:52

  Една много добра статия от нашия приятел Иво. Браво, пич, много добре обяснено, дори и хора които не са от нашия бранш ще я разберат. Keep up the good work, както се казва 😉

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *