Как да използваме YouTube за реклама на сайт

Преди всичко искам да кажа, че в тази тема няма да ви занимавам с оптимизация на сайт чрез контекстните реклами на AdWords, които се появяват във видеата от YouTube. Ще говорим за първата част от формулата:
видео в интернет + оптимизация в търсачки(SEO)

Нека да влезем в темата с няколко важни въпроса:

Защо обръщам внимание на видеото в Интернет точно сега?
Истината е, че го правя, защото хората започват да се вълнуват все повече от този нов вид контекстна реклама.

Защо видео?
Ами тя си е почти изцяло безплатна. Публикуването на видеа във видео порталите като YouTube или нашенския VBOX7 е безплатно. Освен това с риск да обидя хората, които биха задали този въпрос, ще кажа, че сте доста изостанали в тенденциите в Мрежата. Високоскоростната интернет връзка дава възможност на подкастинга и порталите за видеа да се налагат все повече в интернет пространството. И това е нормално – както има книги и телевизия, така има уеб сайтове, подкастинг и интернет видео.
Като изключим тази своеобразна еволюция на Мрежата и нейните потребители и обърнем внимание на търсачките и оптимизацията в търсачки – близо 40% от гледащите видео търсят видеата чрез търсещите машини като Google. Тенденцията за търсене на видео с помощта на търсачките е бързо нарастваща (за 2008г. 29% са търсили видео по този начин, сега – с 10% и над 10% повече) за сметка на търсенето чрез споделяне. Потребителите на търсещите машини все повече използват думата “видео” в своето търсене и това става трайна тенденция. Защо ли? Защото търсачките също се развиват в подкрепа на видеото в Интернет – Google пусна универсалното търсене и включи видео резултати в раздел “Web Search” от май 2007г.

Какво дава видео рекламата в Интернет?
Първо да уточня, че под “видео реклама” имам предвид публикация на видеа конкретно в YouTube.com.
През декември миналата година YouTube стана 2рата по големина търсачка в Интернет и 4-тото най-“апетитно” виртуално имущество в света. А знаете ли, че за два месеца в YouTube се качва повече видео, отколкото могат да произведат едновременно 3те топ тв мрежи в САЩ за цели 60 години?

Какво е видео SEO?
Ами част от останалите неща, които се оправят при оптимизацията на някой сайтове. Видео SEO-то обаче неможе да е нещо самоцелно, то е и част от някаква стратегия за видео реклама на сайта ви, с която целите някакви конкретни резултати за сайта. Видео SEO-то е нещо изпитано и най-хубавото – нещо ясно. Ако смятате обаче, че се свежда до обикновеното публикуване на видео + линк към сайта – лъжете се.
В тази връзка вариантите за видео оптимизация за търсачки са общо взето два:
Видео в сайта – оптимизация на видеата, които хоствате в рамките на своя сайт;
Видео извън сайта – публикуваните видеа в специализирани портали и търсачки, социални мрежи и др.
Кое да предпочетете – и двете едновременно разбира се! Как да се възползвате – ще разберете малко по-надолу.

Какви са компонентите в YouTube, на които трябва да се обърне внимание?
Разбира се краткия отговор е – тези, които носят по-голяма популярност на видеата ни. Това са:
– заглавие
– описание
– тагове (етикети, както ги кръщаваме у нас)
– брой прегледи
– рейтинг
– флагване (flagging)
– пригодност към плейлисти
– брой споделяния в други сайтове(share)
– брой интегриране в други сайтове(embed)
– брой коментари под видеото
– брой гледания като част от channel
– брой потребители, които следят видеото(subscribers)
– “възраст” на видеото
– външни препратки – линкове в сайтове, водещи до видеото в YouTube
Прави ще сте ако кажете “този ни изброи всичко, което има в YouTube”. Всъщност би трябвало да определим кои фактори каква тежест имат при видео SEO-то. Истината е, че никой незнае със сигурност, но във “великото” уравнение явно влизат:
Брой гледания от потребителите. Видеото трябва да е така направено, че да е интересно, дори провокативно. Само така потребителите ще имат интерес да го споделят помежду си и посещенията да се мултиплицират бързо и в кратки периоди. С други думи, когато решите да правите видео го правете с идеята да привлече интерес, масов интерес.
Брой гласове от другите потребители. Оценката на потребителите може да е най-голямата награда или най-големия бич върху вашата видео реклама. Това зависи от вас – дали познавате интересите на аудиторията си, дали сте таргетирали правилно видеото.
Таговете. Ами те са си с тежест навсякъде, въпросът е до каква степен се ползват в YouTube, при условие, че има мощна търсачка с куп филтри. Някой беше казал в “Експертен съвет” на списание .NET, че таговете били нещо много популярно за Web 2.0, ама взели да стават демоде. В нашата медия, Интернет, демоде е това, което е спряло да “работи” и заради това е загубило предназначението си.
Заглавия и описания. Носят информация за търсачките и ако ги разглеждаме като възможност на едно видео да се индексира по-добре спрямо конкурентите си – да имат тежест и то голяма. Подбирайте ги внимателно и съвестно.
Пак казвам – тежестта на факторите не е напълно ясна и всичко се базира на разсъждения, твърдения, анализи и свободни съчинения. Обръщайте внимание на всичко (трудно е, но пък носи “плодовете” на успеха) от изброените по-горе компоненти.

Да се върнем към двата начина за видео SEO, като условно ще ги наричам “вътрешни”, за видеата в сайта ви, и “външни” за видеата ви в други сайтове.

Вътрешни видеа
Дават ви пълен контрол, което е страхотно “оръжие” за оптимизация. Можете да решите какъв да е текста на страницата с видеото, какъв да е дизайна на видео плеъра и самата страница, какви форми на комуникация да предложите, как да представите бранда си, как да накарате посетителя да разпространи видеото и пр., и пр.
Размери и опции за гледане. Това са много важни неща, не ги подценявайте. Ще ви дам пример – гледате youtube клип в някой блог(embedded video), но видеото е в много малък прозорец и на всичкото отгоре качеството му е доста лошо. Какво ще направите? Ще кликнете върху видеото, ще влезете в YouTube.com и ще си го намерите с добро качество и в по-голям прозорец. Ето защо за да не “изгоните” с видеата си хората от вашия сайт – помислете много добре какъв да бъде интерфейса на видео плеъра и какво място да дадете за видеото, защото тук посетителя няма да има възможност да се прехвърли в YouTube, което ще го разочарова още повече, ако не му предоставите комфортен начин да гледа видеото.
Разнообразие в контента и насочване към свързани страници от сайта. Видеата привличат вниманието, в това няма спор. Така ще дообогатите съдържанието на сайта си и ще го направите по-интересен. Помислете и как да посочвате на посетителя свързани теми с още видеа – това ще направи още по-добро впечатление.
Директен трафик. Незнам дали трябва да обяснявам, че ако някой хареса видеото ще покаже вашата страница на приятелите си, а не някоя от страниците в youtube.

Външни видеа
Аудиторията може да бъде в пъти по-голяма. Все пак трудно ще се конкурирате по трафик и гледаемост с Youtube, така че може да се възползвате от аудиторията им. Освен това ако видеото ви се популяризира добре може да печелите и пари с партньорските програми на Google.
Лесно може да се индексират видеата ви в търсачките. Органичното и универсалното търсене могат да бъдат доста по-бързо атакувани ако постнете правилно видеото.
По-осезаемо присъствие в резултатите от търсене. Добре е да се индексирате на 1ва страница по дума или фраза в резултатите на Google. Още по-добре е под текстовата ви индексация да има и индексация на видеото ви в някой видео портал нали?
Не е задължително сайта ви да е много посещаем и едновременно с това видеото ви да има много зрители, защото те идват от видео порталите.
Пестите дисково пространство и хостинг трафик, което си струва пари.

За да видите къде е “силата” на външните видеа си направете акаунт в YouTube.com, качете видеа и прегледайте статистиките на YouTube Insight – така ще намерите доста отговори.

Какво трябва да знаете преди да решите да ползвате онлайн видеото за реклама на сайт?
– Трябва да разполагате с видео и възможности за видео монтаж. Все пак закъде сте тръгнали иначе?
– Тествайте реакцията на потребителите. Не бързайте с пускане на видеа в калабалъка! Първо анкетирайте хората от сайта. Изобщо има ли смисъл сайта ви да показва видеа като се има предвид тематиката му? Ако сте книжна борса например друго какво освен видео интервюта с автори на книги няма как да публикувате, нали? Ако пък инвестицията във видео е прекалено голяма за вас спрямо потребителския интерес – няма смисъл да си давате парите. Яснота в тези дерзания ще внесат потребителите. Първо ги питайте какво искат, после им представете 1-2 видеа за да видите интереса, после пак ги питайте дали всичко е ок, съобразете се с техните забележки и преценете какво ви коства създаване на видео раздел в сайта. Премислете всичко и тогава действайте, защото това начинание е времеемко и трудоемко.

Какво трябва да знаем за самите видеа?

– Всяко ТВ предаване си има т.нар. “шапка” – тя показва бранда, носи атрактивност и е като един увод на видеото. Това правете и за вашите онлайн видеа – в рамките на няколко секунди върху музикален фон покажете лого и слоган на гледащите.
– Продуктовите видеа трябва да съдържат няколко части в последователността: бързо представяне и наименоване на продукта, обяснение с 1-2 изречения за какво се ползва и кои са най-големите му конкурентни предимства, оглеждане на продукта от всички страни, използване на продукта, показване нагледно на конкурентните му предимства, даване на заключение, посочване на цена.
– При т.нар. “How-to” видеата (видеа с уроци от типа “Как да…?”) последователността е следната: представяне специалиста-водещ накратко, представяне на тематиката, едновременно визуално и текстово представяне(примерно отляво текст, отдясно продукт) на ключовите знания
– При ревютата на продукти нещата са аналогични както при “How-to” видеата, като ще има визуално и текстово представяне на конкурентните предимства като bullets(подточки) и на недостатъците на продукта
– Монтирайте във видеото лента с URL и кратко заглавие на сайта ви

Какво трябва да знаем след като започнем да публикуваме видеа в сайта?
– Оценете ситуацията статистически. Вижте кои видеа будят по-голям интерес, откъде идва повече трафик (търсачки или видео портали), колко време отделя посетителя за гледане и пр. Гледайте си статистиките постоянно и обмисляйте следващия си ход с тяхна помощ.
– Оценете обема на съдържанието. Страница с едно видео е по-добър вариант от страница с няколко видеа. Защо ли? Защото фокусирате посетителя върху по-конкретна тематика без да го отегчавате. Разбира се това правило си има изключения, затова съвета ми е просто да внимавате с обема на видеото в странциите от сайта.
– Направете видеата и страниците, където са удобни за индексиране, използвайки своите SEO знания
– Позволете на потребителите да разпространяват видеата, като им предлагате RSS, бутони за споделяне, embed код, URL код и пр.
– Задържайте посетителя повече време в сайта като поставите рубрики “Най-гледани видеа”, “Видеа с най-висока оценка”, “Последни коментари по видеата”, “Свързани видеа”. Разбира се преценете дали има смисъл от такива рубрики според броя видеа в сайта ви.
– Направете Video Sitemap за търсещите машини като публикувате MRSS feed
– Използвайте приложения като TubeMogul за да пестите време и усилия във вашето видео презентиране
– Поставете URL в началото на описанието на видеото в YouTube
– Обръщайте специално внимание на таговете. Ако искате таргетиран трафик стриктно тагвайте според тематиката. Изберете 2-3 главни теми, не повече.

Темата е наистина много интересна и много широка, но в този кратък пост се надявам да съм ви ориентирал в някакви базови параметри на видео оптимизацията за търсачки и онлайн видео рекламата.
Успех в SEO-то!


Тази статия е разгледана общо 12 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *