Голям танцьор ли е Google Bot и как да влезем в ритъма на неговия танц?

Google Dance, link building
Google Dance

Сигурно сте чували или сте попадали на поне едно от понятията: Google Dance, Austin Update, Florida Update? Обикновено хората най-общо знаят, че като стане дума за Google Dance (Танцът на Google), значи предстои някакъв брутален катаклизъм в световната търсачка – всеки трепери, звъни на специалисти, паника, смут …

За последните няколко години Google танцува доста повече за разлика от преди. Дори е доста по-добър танцьор, защото ако преди наблюдавахме Google Dance на един път или няколко пъти в месеца, сега това е ежедневие.

За тези, които не са чували за “танца” на световната търсачка нека поясня за какво става дума:

Google Dance е подробен преглед на интернет пространството с цел индексиране и определяне на google page rank за интернет страниците. Преди няколко години това “затрудняваше” значително google bot и отнемаше много време (около 2-3 седмици за опресняване на базата данни), за което се раздаваха милиарди “присъди” на интернет страниците в Google индекса.

В един момент обаче (в края на 2006-та) Мат Кътс обяви в блога си, че Google Dance е сериозно оптимизиран като алгоритъм и вече “танцува” поне един път дневно.  Оттогава в SEO средите понятието “Google Dance” се замени с “Google everflux”.

Какво обаче означава всичко това за нас, собствениците на сайтове? Най-вече две неща: свежест и повече работа. Сайта трябва възможно по-често да има свежо съдържание, за което е необходимо отделяне на повече време и по-голяма работа по сайта.  Има си и конкретни услуги, наречени най-общо “link building” ( в буквален превод “строеж на връзки” – връзки към нашия сайт в чужди сайтове), при които се предоставя свеж и качествен контент(съдържание), който се разпространява чрез препратки в качествени сайтове.

Промените в Google Dance накараха SEO специалистите да мислят по-различно от преди (както американците обичат да казват “out of the box”). Очевидно интернет страниците от доста време насам не бива да се третират като някакви виртуални книги. Те са мултимедийни, интерактивни, по-интересни и по-удобни за ползване и винаги предлагат нещо ново на потребителите си, което да ги “грабне” и да ги държи като постоянни посетители на сайта. Същевременно не можем да изсипем човала с информация в страници от сайта и да чакаме да покорим интернет пространството за няколко дни – качеството е ключов акцент.

Днес за да влезе един собственик на сайт “в ритъма на танца” на Google Bot, той трябва да е отворен към всички начини за канализиране на информацията, която предлага виртуално. Google ще го улесни с предоставяне на различни канали за различните типове контент – видео, изображения, директна комуникация, научна информация, професионални контакти, делова кореспонденция, документооборот и пр., и пр. С други думи ако преди години възможностите бяха малко, сега малко е времето за използването им.

Какво бих ви посъветвал за вашите сайтове – да познавате посетителите си. Много хора си мислят, че като имат сайт и го пълнят постоянно със съдържание всичко е ок, но това не е вярно. Сайтовете се правят за посетителите им и те трябва да ги оценяват подобаващо – само ако получите добра оценка от аудиторията си ще получите добра оценка от Google, само тогава ще следвате добрия ритъм на популяризиране на сайта си. Google Bot ще има за задача постоянно, като един ревностен ваш фен, да следи какво публикувате в сайта си. След това ще ъпдейтва търсачката Google с най-добрите ви страници.

Също бих ви посъветвал, не се ограничавайте само с Google – има толкова много други сайтове, където безплатно можете да популяризирате страниците си и да привлечете таргетиран трафик, че даже няма да ви стига времето да ги прегледате всичките. А и не е необходимо… Пак повтарям, че ако познавате добре аудиторията на сайта си всичко ще е наред.

Научете какво искат да има в сайта ви вашите посетители:

  • Организирайте анкети;
  • Пишете им лично на е-мейл;
  • Говорете си с тях чрез различните интернет чатове, канали и микроблогове;
  • Споделяйте с тях в социалните мрежи;
  • Предлагайте им не само текст, но и снимки, проучвания, видео, безплатни ресурси;
  • Винаги им помагайте, когато немогат да си служат със сайта и при първа възможност оптимизирайте сайта си за да не срещат в бъдеще затруднения при сърфирането в него;
  • Нека те натрупат доверие в сайта ви и сами ще го популяризират по най-добрия начин – от уста на уста.

Задачата е трудна, но успехът на сайта ви ще я оправдае.

Бъдете отворени към възможностите, които различните социални мрежи ви предоставят, защото те канализират различни видове таргет аудитория, която може да привлечете. Бъдете постоянни в поддръжката на съдържанието в сайта си. Бъдете отговорни какво показвате в сайта и с какво ви свързват потребителите му.

Изписах доста на пръв поглед общи съвети, но смятам, че разбрахте каква е логиката.
Google Bot е станал много добър “танцьор” и вие искате или не трябва да бъдете негов добър партньор в танците – да не го настъпвате умишлено или не, да не очаквате от него невъзможни неща, да знаете стъпките.  И защото все пак всички сме заети хора и може времето в един момент да е достатъчно – винаги може да се обърнете към квалифицирани специалисти, които да правят SEO на сайта ви, да организират и обогатяват съдържанието му и да го популяризират.


Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *