Мета тагове – to be or not to be?

До ден днешен, когато поискате SEO анализ от някоя SEO фирма, ще Ви изпратят заедно с останалата информация и оценка на мета таговете на сайта Ви. Какво от това обаче? Ако сте се позаинтересували малко повече, какво се крие зад магическото име “мета тагове” ще разберете, че това е парче код, което посетителите на сайта дори не виждат, когато сърфират из него.
Нужно ли е обаче да имаме мета тагове в страниците на сайта си? Нужно ли е да им обръщаме сериозно внимание или не?
По този въпрос преди нямаше две мнения – да, метатаговете са важна част от сайта, която помага на търсачките да откриват ключови думи и описания за да индексират по тях страници от сайта. С течение на времето днес нещата обаче стоят по друг начин – метатаговете са не дотам важна част от кода на сайта, но не бива да ги игнорираме.
В помощната информация на Google е дадено описание на метатага за описание (metatag “description”). За Google метатаговете са вече по-скоро насочваща информация, отколкото основополагаща за индексирането. По този повод ако преди мета описанията са били и  описания в индексациите в Google, днес вместо тях може да се използва и друго съдържание от индексираната страница.

С други думи метатаговете насочват търсачките, но търсачките могат и без тях.

Какви са митовете около метатаговете:

  1. Задължително трябва да ги има;
  2. Може на всички страници да са едни и същи;
  3. Трябва да са определен брой символи или думи;
  4. Когато са преди <title> имат по-голям ефект.

Моят съвет: не се притеснявайте, ако в сайта Ви няма метатагове за описание и ключови думи, но все пак поискайте от Вашият SEO консултант да ги предвиди при следващия ъпдейт. Метатаговете за описание и ключови думи е най-добре да са динамични, т.е. да взимат някакво съдържание, различно за всяка от страниците на сайта – иначе може да е по-добре ако изобщо не ги слагате. Като цяло по-важно е да имате robots metatag, с който давате права за преглед на съдържанието от страна на търсещите машини.

Какво казва Mat Cutts по въпроса за мета описанията вижте тук


Тази статия е разгледана общо 4 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *