Защо трябва или не трябва да обръщаме внимание на Google Page Rank в сайта ни

Google Page Rank от край време е колкото актуална, толкова и объркваща собствениците на сайтове тема. В най-общ план ранк-а на един сайт е оценката, която Google му дава. Това разбира се е едно изключително неясно определение, толкова неясно, че дори би било подвеждащо.

Нека да тръгнем по-отдалече.
Интернет потребителите предимно търся съдържание, което ги интересува. Това дава предимство на собствениците на сайта да получат чрез търсачките онлайн аудитория, която се интересува от техният бизнес/продукт/услуга/информация. Това предимство обаче е факт ако собствениците на сайтове наистина предоставят такава информация в сайтовете си, по която потребителите търсят в търсачките.

Google свързва търсенето на информация в Интернет с предлагането й, като търси най-качественото търсене и най-качественото предлагане. Качеството на предлаганата информация в един сайт се оценява с Google Page Rank. Факторите за определянето на ранк-а на една уеб страница са основно два:

1. Доколко предлаганото съответства на търсеното.

Google използват макроикономическия модел (на Алфред Маршал) за търсенето и предлагането, защото този модел се отнася за икономически процеси и явления конкретно на равнището на отделен пазар за определена стока/услуга в него.

Търсене и предлагане
Търсене и предлагане

Според този модел при покачване на цената на крайния продукт потребителя купува по-малко, т.е. търсенето намалява, но продавачът е мотивиран да произвежда повече и предлагането расте; при понижаване на крайната цена потребителя купува повече, дори и да няма потребност, но пък продавачът произвежда по-малко. Ето защо се търси баланса, като се имат предвид всякакви пазарни фактори (вътре в пазара и извън него).

Навлязох в подробности, защото този модел се прилага и в Google, когато става дума за Page Rank. При търсачките собствениците на сайтове са в ролите и на търсещ (таргет аудитория) и на предлагащ (информация в сайта си) – Google препоръчват да се фокусира вниманието към ролята им на предлагащи информация. Така грижите по търсенето на заинтересована аудитория ще намалеят.

Ако разгледаме нещата през призмата на графиката търсене/предлагане – когато един потребител на Google търси по дадена дума или фраза, то точка “Е” ще е качеството на страница от сайта ни тогава, когато този потребител влезе в него чрез резултатите в Google и игнорира всички останали резултати от търсенето си. Тогава въпросната страница ще е най-полезна за потребителя спрямо всички други конкурентни страници по търсената дума/фраза.

Търсене и предлагане на информация
Търсене и предлагане на информация

Да, уважаеми собственици на сайтове, не е толкова важно да натикаме куцо и сакато в сайтовете и да се чудим защо въпреки голямата посещаемост възвръщаемостта на инвестицията ни( т.нар. ROI) за интернет реклама е ниска. Най-важното е да влиза качествен трафик, т.е. заинтересовани хора от информацията в сайта ни. Това няма да стане с банери, а със свързано тематично съдържание.

2. Каква е репутацията на сайта

С други думи колко други сайта препращат потребителите си към Вашият (имат линк към сайта Ви). Разбира се тук отново бързам да уточня, че зависи много от това какви са тези сайтове и какви са техните репутации. Също както при първият фактор, където ценните потребители са таргет аудиторията ни, така и тук ценните партньорски сайтове са тези, които ще ни доведат таргет аудитория в нашия сайт.

Например ако ние произвеждаме зеленчуци и имаме сайт ще е по-добре да ни линква бизнес е-каталог с производители на зеленчуци, отколкото сайт за запознанства.

Изводът

1. Интернет търсачките функционират като един нормален пазар – на него са множество конкуренти, предлагащи конкурентни продукти, рекламиращи се различно добре и привличащи различни клиенти. Също както при обикновения пазар, при търсачките има утвърдени лидери за дадена бизнес ниша и аутсайдери. Вашата цел като собственик на сайт е да станете лидер в своята ниша и стратегиите, които трябва да използвате са не по-различни от тези в обикновения пазар;

2. Google Page Rank НЕ влияе на позициите на сайта Ви в резултатите от търсенето, т.е. ако сте с по-висок ранк не очаквайте да сте по-напред в резултат от дадено търсене в Google;

3. Google Page Rank отчита до голяма степен авторитета на сайта Ви в неговата тематична област, спрямо други сайтове на същата тематика. Отчита тенденцията за доверието на потребителите към сайта Ви;

4. За да се грижите за Google Page Rank трябва да познавате таргет аудиторията си, да я анализирате и да имате представа какво търси и от какво се интересува в Интернет. По този начин ще можете да им го предложите в сайта си;

5. Стремете се след като разберете какво се търси да го предлагате в максимално голяма степен, без това да влияе на качеството на съдържанието;

6. Стремете се да намерите правилните партньори, които да осигурят добра репутация на сайта Ви в търсачките и сред таргет аудиторията Ви;

7. Следете не само какво търси таргета във Вашия сайт, но и какво търси като цяло в Интернет, свързано с тематиката на сайта Ви;

8. Опитвайте да “покажете” най-бързо и най-добре (userfriendly) на потребителите си това, за което са дошли в сайта Ви;

9. Не прекалявайте в опитите си да постигнете по-горните точки. За всичко си има граници и Google са ги установили ясно и строго.


Тази статия е разгледана общо 27 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *