Как да разберем чрез Google Analytics ефективна ли е банер рекламата ни

Решението е много лесно – със съвсем малко код можете да виждате в Google Analytics статистиките си какви посещения идват от банер рекламите Ви.

Ако имате банер с файлов формат JPG, GIF, PNG използвайте кода:

<a href=“http://САЙТ“ onClick=“javascript: pageTracker._trackPageview
(‘ИМЕ‘);“>

Ако имате флаш банер използвайте ActionScript кода, който се поставя в самият бутон, водещ към рекламирания сайт:

on(release) {
getURL(„javascript: pageTracker._trackPageview
(‘ИМЕ‘);“);
getURL(„САЙТ„);
}

На мястото на САЙТ запишете URL, към който ще бъдат пренасочени посетителите след клик върху банера, на мястото на ИМЕ посочете такова име, с което ще се показват резултатите в Google Analytics за този банер. От Google препоръчват да използвате следният тип имена: „/банери/име на рекламодател/име на банера“.

Ако ползвате по-старата версия код на Analytics (urchin tracker) кодовете съответно са:

<a href=“http://САЙТ“ onClick=“javascript:urchinTracker
(‘ИМЕ‘);“>

on(release) {
getURL(„javascript:urchinTracker
(‘ИМЕ‘);“);
getURL(„САЙТ„);
}

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (3)

 1. Много ти благодаря за инфото, което получих. По този начин ще мога да следя кликовете по банерите на моите клиенти, естествено само с информативна цел и понеже са флаш банери, сорс кода ще си стои безобидно вътре без да пречи на никого 🙂

  Отговор
 2. Кодът е универсален. Ако го поставиш за съответния банер би трябвало да няма проблеми и да сработи за статистическите данни на Analytics

  Отговор
 3. Искаш да кажеш, че няма значение къде правим банер кампанията? Тоест с този код можеш да следиш в панела на аналитикс, статистика за кликванията върху банерите ни?
  Ако правилно съм разбрал, благодаря за информацията 🙂

  Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS