Оптимизация на AdWords кампанията чрез повишаване на CTR

CTR (Cost Through Rate) е процент от виделите Вашата AdWords реклама, които фактически са били привлечени от нея и са кликнали на нея. CTR не бива да се бърка с импресии. Импресиите отчитат само колко хора са видяли рекламата (т.е. кликнали и не-кликнали на нея), а CTR показва само колко са кликнали на рекламата и са влезли чрез нея в сайта Ви.

Поради тази причина CTR е изключително важен фактор за реклама AdWords чрез плащане за клик (Pay-Per-Click).
Увеличавайки CTR, вие увеличавате също:

 • Трафика към сайта Ви и то от таргет посетители;
 • Намалявате своята цена на клик (Ранг = цена на клик * CTR коеф.)

CTR е много важен за Вашата успешна реклама с AdWords и затова по-долу ще Ви запознаем с начините, по които можете да постигнете по-висок CTR:


 • Преди всичко направете рекламата Ви открояваща се от останалите. Преди да пуснете рекламното си каре прегледайте внимателно всички реклами на конкуренцията Ви и използвайте факторите, описани по-долу за да изготвите възможно най-конкурентен рекламен текст.
 • Преди всичко проучете очакванията на аудиторията Ви и бъдете сигурни в своят брандинг. Важно е дали потенциалните Ви клиенти ще търсят “евтино” или “качествено”, “безплатна доставка” или “доставка със застраховка”, “подаръчна опаковка” или “оригинална опаковка”, “гаранция” или “сертификат за качество” и пр. и пр. Както при всеки вид реклама трябва да сте селектирали и проучили внимателно и подробно аудиторията си.
 • Преди всичко проучете условно какъв максимален CTR можете да постигнете. Повечето рекламодатели в AdWords биха били най-удовлетворени ако постигнат 6% или повече CTR. Това обаче не означава, че този процент е действително възможен с ключовите думи и фрази, с които те рекламират. Всяка ключова фраза и дума за всеки вид бизнес има различен среден CTR. Например ако 10 рекламодателя са с AdWords “Цена на клик” реклами за дадена дума, за всяка от рекламите може да се разпредели максимален CTR от 4% и минимален от 1%, т.е. 4% е отлична стойност.
 • Според направените тестове и проучвания най-добрата позиция на рекламата Ви в AdWords е трета или четвърта сред останалите реклами. Както вероятно знаете позицията Ви зависи от CTR, т.е. за да сте на 3-та (не на 1-ва, не на 2-ра) позиция трябва Вашият CTR процент да е равен на средният CTR процент за всички рекламодатели, т.е. трябва да имате по-малък CTR от двама или трима други рекламодателя и по-голям от всички останали. Как можете да постигнете това? Прочетете всички наши съвети в тази статия и следете AdWords конкурентите си – ако видите, че напредвате или изоставате в позицията си спрямо тях – приложете някой от съветите ни тук.
 • Посочете конкурентните си предимства (продукти, услуги, бонуси, цени и пр.) пред другите AdWords конкуренти. Така ще накарате посетителите да изберат Вашата реклама пред тази на останалите. Отчели сме, че много рядко се накликват няколко платени реклами наведнъж. Масово се избира само една.
 • Направете всяка дума с главна буква – това е изпитан метод да привлечете погледите към Вашата реклама.
 • Винаги създавайте по две обяви за единствено и множествено число – едната с ключовите ви думи и фрази в единствено число, другата – в множествено.
 • В самото начало на AdWords кампанията си пуснете няколко различни варианта на рекламата си – така няма да загубите време и пари чакайки всяка седмица да видите коя реклама “работи” по-добре за бизнеса Ви
 • Винаги второто Ви изречение от двете, които можете да сложите в рекламата си трябва да съдържа най-популярната и характеризираща бизнеса Ви фраза. Доказано е, че човек обръща най-сериозно внимание на последното в даден списък (например ако сте забелязали, когато ни четат списък с имена и след като мине време ни запитат за някое име от списъка ние казваме последните от него). Заложете всички типове търсене за тази фраза в AdWords – например ако фразата е “френска козметика” заложете като ключови фрази вариантите (изписани точно така, с кавички и скоби):
  • “френска козметика”
   френска козметика
   [френска козметика]
   маркова френска козметика
   “маркова френска козметика”
   [маркова френска козметика]
  • Френска козметика
   Купете маркова козметика от нашият магазин!
   Директен внос от Франция
  • Френска козметика
   Купете козметика от директен вносител!
   Маркова френска козметика
 • Нека направим бърз тест при положение, че сме въвели думите по-горе и посетител е търсил в Google по “Маркова френска козметика”. Излизат му нашата реклама и още една конкурентна реклама по следният начин. Първата реклама е на конкурента ни, втората е нашата:

  На пръв поглед коя според Вас е по-набиваща се на очи? Втората (нашата) разбира се! На всичкото отгоре посетителят е удовлетворен потенциален клиент, защото е намерил точно това, което специфично търси в нашият сайт. Ето затова се оказва много важно за CTR да подберем добрият рекламен текст във второто си изречение.

 • Включете рекламата си в Google Content Network (Партньорска мрежа на Google), като преди това внимателно подберете сайтовете, в които ще се показва рекламата Ви. Това е най-добре таргетираният Ви трафик, което при тестове отчита повишаване в CTR и ROI (Възвръщаемост на инвестициите).
 • Тайната на “негативните думи”. В своят AdWords акаунт посетете “Отчети” (Reports) от главното меню. От подменюто кликнете на “Създайте отчет” (Create report) и изберете “Ефективност на заявките за търсене”(Search Query Performance). Влезте в отчета и сортирайте по графа “Тип съвпадение на заявката за търсене”. По този начин ще съберете списък от недостатъчно ефективни ключови фрази. Направете си списък с всички резултати с тип съвпадение на заявките за търсене: “По фраза” и “Широко”. За да обясним накратко: ако сте задали рекламата Ви да излиза по дума “червена блуза”, а посетителя е търсил по “вълнена червена блуза”, значи типа е “По фраза”; ако сте задали “червена блуза”, а е търсено по “дамска блуза” например значи типа е “Широко”.
  С изготвеният от Вас списък с ключови фрази влезте от AdWords акаунта си в “Управление на кампании” от главното меню и “Инструменти” от неговото подменю. Кликнете на “Инструмент за ключови думи” и в него посочете някоя или няколко от фразите, които са в списъка Ви. Ще се визуализира списък с предложения за думи и фрази, в който най-вдясно има падащо меню “Тип съвпадение”. Изберете “Отрицателна” от това меню и ще получите всички негативни думи към въведената от Вас фраза от списъка Ви. Така направете втори списък от типа “ключова фраза -негативна дума или фраза” и добавете всичко от този списък в ключовите думи за Вашата AdWords реклама. От “Инструмента за ключови думи” също можете директно да добавяте един по един някой от резултатите в списъка с думи и фрази за AdWords рекламата Ви.
  С добавяне на негативни думи към списъка на AdWords Вие допълнително таргетирате трафика, който ще клика най-много на рекламата Ви и така ще увеличи CTR-а й.
 • Използвайте “силни” думи като “купи”, “безплатно”, “бонус”, “сега”, “ново”, “бързо”, “спести”, “страхотна”, “невероятна”, “изгодна”, “научете повече”, “прочетете тук”, “изберете сега” и пр. и пр.
 • Добавете многоточие в края на изречението от рекламата Ви. Така ще привлечете любопитство. Опитайте например с изречението: Купете от нашият сайт и ще получите безплатно …
 • Задайте въпрос. Така ще провокирате публиката да потърси отговора в сайта Ви. Например: “Искате ли да спестите пари?” или “Какво да й подаря?”, “Почивка на море?”, “Как да ви забележат?”
 • Използвайте числа. Числата са по-лесно видими и провокират повече в AdWords обявите. Опитайте с цена, процент или друг измерител. Например: “Платете 1 на цената на 2”, “Само за 10 USD”, “100% гарантирано”, “10% намаление”, “100% безплатно”, “Цени от 10 до 100 лв.” и др.
 • Акцентирайте често на различни продукти или услуги от бизнеса Ви. Ако продавате дрехи например съставяйте по 3-4 ротиращи се обяви за конкретни дрехи всяка седмица. В страницата, в която посетителите Ви ще влизат през AdWords рекламата Ви сложете модул за свързани продукти близо до рекламираната стока – така ще подтикнете посетителите да сърфират из сайта и да разгледат още неща.
 • Дайте информация за конкретна специфична стока, която предлагате в сайта си. Например бихте имали по-нисък CTR за думата “Магазин за рокли”, отколкото за фразата “булченски рокли по поръчка”, въпреки че по първата дума ще имате повече импресии.
 • Направете промоция. В доста случаи по-добре ще е обявите Ви да съдържат промо текст, а на 1ва страница, към която води рекламата Ви, да поставите банер на промоцията и снимки на други топ продукти, които предлагате.
 • Предложете бонуси и преференции. Ако предоставяте такива при покупка – дайте информация за тях в рекламата си. Например: “Безплатна доставка”, “Безпатен подарък”, “Гаранция” и др.
 • Покажете липсата на време. Например изречение “Само до 30.03.2009 купете Рокля с 50% намаление” ще привлече много повече трафик отколкото “Рокли на половин цена до края на март”. Подобна стратегия за съставяне на рекламите Ви е много подходяща при промоции.
 • Регистрирайте се в Google Checkout и към AdWords обявите ще Ви се добави улавяща погледа иконка. Така ще направите Вашата платена реклама по-видима спрямо останалите.
 • Използвайте алитерация – стилистична фигура, при която една или няколко сходни съгласни се повтарят неколкократно в близки една до друга думи от изречението. За да обясним с пример: ако съгласната ни е “С” изречението ни с алитерация е “Само Сега Спести и Спечели”; ако съгласната е “П”, изречението може да е “Пестете Парите си! При нас Печелите докато Пазарувате”. В резултат рекламата Ви ще се откроява повече и ще събуди по-голямо любопитство у аудиторията. Разбира се този и горните похвати не са универсално приложими, но в някой случаи са изключително ценни.
 • Играйте на въпроси и отговори. В AdWords може да се възползвате ефективно от двата реда текст, като на първият напишете въпрос, а на вторият кратък отговор. В доста тестове CTR се увеличава двукратно в рамките на седмица.
  Обяви като например:
  Изгодни маркови часовници.
  Купете дизайнерски часовник от директен вносител.

  …стават:
  Търсите марков часовник?
  Купете изгодно директно от вносител.
 • Автоматично сменящ се текст в AdWords. Как? Използвайте т.нар. “keyword insertion” команди, които AdWords предоставя като опция при съставянето на Вашите рекламни карета. “Keyword insertion” е един от най-ефикасните начини да увеличите своят CTR. Как действа на практика?Нека предположим, че рекламата Ви има заглавие например: “Купете маркови парфюми на ниски цени” и сте заложили ключови думи, по които рекламата да излиза например: “парфюмерия”, “козметика”, “френски парфюми”, “парфюм Bulgari” и др. Тогава ако посетител на Google напише “френски парфюми” ще види Вашата реклама от AdWords вдясно и заглавието й ще е “Купете маркови парфюми на ниски цени” – точно това, което сте написали с шрифт bold на думата “парфюми”, защото тя съответства на търсенето на посетителя. Какво ще кажете обаче, ако фразата “маркови парфюми” от заглавието на обявата Ви може динамично да се заменя с думата или фразата, по която посетителят е търсил? Това ще има много по-голям ефект върху посетителя, нали?
  За целта можете да промените обявата си по следният начин:

  • Купете {Keyword:Име на рекламната група} на ниски цени

Както забелязвате заменихме “маркови парфюми” с команда от две части: 1ва част “Keyword”, която ще вкарва автоматично на това място ключова дума или фраза, по която посетителя е търсил, и която Вие сте добавили като дума или фраза в AdWords рекламната си кампания; 2ра част “Име на рекламната група”, където да запишете името на рекламната група, която сте създали в AdWords.
Така ако някой търси по фраза “френски парфюми” и Вие сте задали тази фраза в AdWords рекламата Ви ще изглежда по следният начин:

 • Купете френски парфюми на ниски цени

Както виждате “keyword insertion” командата “взима” търсената от посетителя дума и я “поставя” на указаното от Вас място във Вашата обява.
Нека да разгледаме още един пример за команди и как те се визуализират в резултатите от търсенето в Google AdWords:

 • Купете {KEYWORD:Име} Сега
  Най-изгодни цени на {keyword:Име}
  {Keyword:Име} от директен вносител

  Визуализира се:
  Купете ФРЕНСКИ ПАРФЮМИ Сега
  Най-изгодни цени на френски парфюми
  Френски парфюми от директен вносител

Както може да видите от примера има значение как се изписва “keyword”. Има няколко начин на изписване:

 • Keyword – визуализира ключовата дума/фраза с 1ва главна буква само за първата дума (Френски парфюми);
 • keyword – визуализира ключовата дума/фраза без главни букви (френски парфюми);
 • KeyWord – визуализира ключовата фраза с главни първи букви (Френски Парфюми);
 • KEYWord – визуализира първата дума само с главни, а втората само с първа главна букви (ФРЕНСКИ Парфюми);
 • KeyWORD – визуализира първата дума само с първа главна, а втората с всички главни букви (Френски ПАРФЮМИ);
 • KEYWORD – визуализира всички думи и фрази само с главни букви (ФРЕНСКИ ПАРФЮМИ) – Внимание! Използва се само за абревиатури.

Някой възможности и правила при използването на “keyword insertion” команди:

 • След промяна в текстовете на рекламното Ви каре трябва да изчакате няколко минути за да се опресни новият текст в рекламите в Google;
 • Гледайте там, където е командата да има не повече от 1-2 думи освен нея. Тези думи трябва да са кратки, например “купи”, “вземи”, “поръчай”, “бонус” и пр. (както по-горе ги нарекохме “силни” думи). Идеята е да не стане така, че посетителя да търси по дълги думи или фрази и заради командата лимита от символи на обявата Ви да се превиши;
 • В сила са условията за главни букви на AdWords, т.е. обявата Ви неможе да съдържа само главни букви на ред, главните букви се ползват САМО за абревиатури;
 • Важат условията за правилен правопис и пунктуация
 • Ако посетител търси по няколко думи към рекламите Ви се добавят основно само първите две от тях;

Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *