Няколко полезни Instagram трика, които ще са ви от полза във фирменото представяне

Споделям 7 от много трикове (повечето за Stories), които може да са ви от полза 🙂

На обучението ми на 18.Май.2018г. в София ще навлезем в дебрите на Facebook и Instagram маркетинга и рекламите (кликни тук, за да се включиш в обучението), затова тази публикация включва някой по-базови трика.. а по време на обучението ще поговорим и за по-комплексни трикове, новости и най-вече примери и практики.

Ето ги триковете :

Трик 1:

Може да направите Story без да имате снимка за него. Само на едноцветен фон. Само изберете иконката с флумастерчето от горния десен ъгъл, после изберете цвят и кликнете и задръжте на празното пространство на мобилния телефон. Фонът до 2 секунди ще се оцвети изцяло в избрания цвят.

Трик 2:


Можете да споделяте едно и също Story в Instagram и Facebook автоматично. Когато влезете в режим Story – изберете зъбчатото колело от горния ляв ъгъл и ще влезете в настройките. От там имате опция Share Your Story to Facebook, с което се генерира Facebook Story.

Трик 3:

Сигурно знаете, че вече можете да добавяте хаштагове в BIO на вашия профил (описанието на профила). По-интересното е, че от няколко дни имате възможност да тагвате продукти в постовете си. За целта фейсбук страницата ви трябва минимум да има активна Shop секция, в която да имате поне един продукт. Instagram профила ви също ще активира Shop секция след като имате поне 9 поста с тагнати продукти.

На обучението ни в София ще споделя  за динамичните рекламни инструменти и обвързването им с инстаграмското тагване на продукти.

Трик 4:

Определено е удачно да помислите как да използвате Instagram Stories Highlights във вашето представяне.

Не само, че разкрасяват и обогатяват профила ви, но и насочват доста добре вниманието на неговите посетители към важните за вашия бизнес неща. Доста често Highlights се използват, за да се отделят в тях продуктови категории или видове услуги от бизнеса.

Трик 5:

Знаете ли, че има конкретен таг с иконка за repost-ове, и за да е по-дискретно може да ползвате него, вместо #repost? Тук може да видите резултатите по тага, а той е #📷 , като след него посочете с @ username-a автор на оригиналния пост.

Трик 6:

Ок, имате отделни Highlights, но искате да си ги брандирате с готини иконки.

Лесно е. Първо вашият дизайнер трябва да постави иконката върху банер с размер 1080 х 1920 (обърната HD резолюция, която се ползва при Stories) – поставя я точно в средата на банера.

На мен лично, обаче, ми допада един друг интересен трик, който Vogue Italia използваха наскоро – TYPE тип Story за иконка в Highlights. Типа TYPE има готината функция да се задържа няколко секунди на екрана, а отделно можете някъде по-надолу да добавите хаштаг.

Още повече ми допада използването на TYPE с добавяне на emoji емотиконка вместо текст и използването му за highlight cover. Вие ще прецените споре дизайнерския си ресурс 🙂

 

Трик 7:

Използвайте Stories за Step-By-Step Tutorials – обяснителни кадри стъпка по стъпка. Също така, когато използвате оцветяването от Трик 1, после може да изтъркате някой части с гумата и така постепенно да разкривате снимката с всяка следваща „карта“ от вашето Story.

Запомнете – много хора „препускат“ през отделните карти на Story-то докато нещо не им привлече погледа. Затова доста често подобни постъпкови практики като тези по-горе ги карат да се спрат и да обърнат внимание.

Трик 8:

Ако човек скролне с пръст нагоре върху някоя „карта“ от вашето Story, Инстаграм ще му отвори възможността да коментира през мобилния си телефон. Ето защо понякога използваме този трик в практиката, за да провокираме повече коментари към Story.

Удачно е, когато искате да направите клиентско проучване, което да е различно от стандартната POLL опция в Stories. Разбира се, зависи и доколко реалистично аудиторията ви би искала да коментира. Има някой аудитории, които са активни, но не през коментари, а през реакции – ако вашата е такава, вероятно тук ще имате проблем с генерирането на интеракции в коментарите.

По-интересното е, че може да организирате игри по същия начин.

Още трикове ще споделя на предстоящото в София обучение на 18.април.2018г

Ще се радвам ако можем да се видим с вас там!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *