Няколко кратки и полезни съвета за Facebook Ads

Предполагам, че ако следите блога, вече сте гледали видеото за основите на фейсбук рекламите. Ако все още не сте – кликнете тук, за да го изгледате. Тази статия до голяма степен ще допълни информацията от видеото с още няколко полезни съвета, които е добре да използвате. Добре е да прегледате и съветите в тази статия, която публикувах наскоро и също се отнася до Facebook ads.

Как да се възползваме от структурата на Facebook ads?

Структура на фейсбук рекламитеПри фейсбук рекламите има подразделяне на кампании, сетове и реклами, както е показано на схемата вляво. Кампаниите са основното звено, което може да съдържа един или няколко реклами сета (Ad sets). В отделните сетове може да поставите отделни рекламни криейтиви.

Каква е причината това подразделение да е необходимо?

Кампаниите (Campaigns) са начинът да обособите отделните си цели. Добре е преди това да ги подберете правилно, защото цел не може да бъде повече продажби или повече клиенти. Продажбите зависят от много други фактори, не и пряко от фейсбук рекламата. Затова подберете такива цели, на които отговаря даден рекламен формат във Facebook:

 • повече посещения на сайт или страница
 • посещения, водещи до конверсии
 • повече нови таргетирани фенове във фен страницата
 • по-добро популяризиране и интеракции в отделни постове
 • повече инсталации на приложение
 • по-голяма ангажираност на потребителите за даденото приложение
 • повече потребители, научили за facebook event (събитие)
 • повече закупени ваучери или промо-кодове по facebook offer (оферта)
 • повече гледания на видео съдържание

Това са различните формати, които фейсбук рекламата предлага и са най-реалистичните и удачни цели, които може да имате. За всяка нова цел – по една нова кампания (Campaign).

Кампаниите обединяват няколко рекламни сета (Ad set). Тези сетове също имат специфика относно ползването. Всеки сет има отделен бюджет и график, но най-важното е, че може да има различно таргетиране от другите. Таргетирането и ретаргетирането става по-лесно ако ползвате сетове, в които групирате сходни рекламни криейтиви. Така може да сравнявате лесно кой сет е най-ефективен и изключвайки останалите да свиете и конкретизирате своята таргет група. Например, ако имате два сета, единият е таргетиран към мъже във възраст 25-34г., а другият – мъже 34-44г., след определен период може да видите кой от двата е по-ефективен спрямо целите ви и да изключите другия, ако не е достатъчно полезен за реализациите ви.

Останаха и самите рекламни криейтиви (Ads), които групираме в отделните сетове (Ad sets) в рамките на дадената кампания (Campaign). Криейтивите могат да имат леки разлики, които да доведат до коренно различни резултати. По-надолу ще стане дума за криейтивите, но това, което трябва да знаете за момента е, че трябва да обръщате внимание не само на кампанията и сетовете, но и на криейтивите в сетовете.

Алгоритъма на facebook рекламата убива по-слабите криейтиви!

Ето ви един лош сценарий:

Правите Campaign и в нея имате един Ad Set с три криейтива. Първият криейтив рекламира заведението ви в Пловдив, втория – заведението във Варна, а третия – това в София. Имаме три различни геолокации, рекламирани с три различни криейтива. Първото нещо, което след ден-два ще направи алгоритъма е да провери кой от тези три криейтива се „харчи“ най-добре сред таргет аудиторията ви и да лансира него за сметка на останалите два. Естествено е софийския криейтив да има по-голям интерес най-малкото, защото там аудиторията ще е повече. Така погубвате несъзнателно рекламата си за Варна и Пловдив само, защото не знаете, че алгоритъма ще ги игнорира, за да показва по-често на тяхно място софийския криейтив, който се справя най-добре.

Затова, ако трябва отново да се върнем на съвета по-горе, правилният начин е да поставите всеки от трите криейтива в отделен сет.

Ценовата оферта става твърде висока? Какво да правя?

Когато ценовата оферта стане твърде висока, активната част от таргета вече е достигната и е реагирала на рекламите ви. Тогава може да подходите с нови криейтиви, но тук трябва да сте внимателни, за да не подразните хората с твърде честото показване на ваши реклами. Другия вариант е да разширите таргета, или да оставите рекламите въпреки по-високите цени с цел да продължат те да се показват като „напомняне“ за аудиторията ви.

Как да разбера дали рекламите ми са ефективни?

Най-вече обновявайте криейтивите. „Животът“ на един криейтив е около 5 дни – след това е добре да го промените като качите нова снимка и текст. Добре е да правите тестове и да видите кое „работи“ сред криейтивите ви. При по-тесен таргет криейтивите могат да се подменят с нови по-нарядко. Друг важен елемент е времето, за което да правите сравнителни анализи – най-подходящо е да засичате статистиките на седмица и да сравнявате настояща с предходни 2 седмици.

Искам повече статистики за трафика от Facebook ads към сайта.

Тук е добре да включите Google Analytics като източник на статистически данни, използвайки UTM sources.

В тази връзка ето два полезни линка за генерирането им:

С помощта на UTM източниците следите данни като Bounce rate, реализации, брой страници за едно посещение, време прекарано в сайта и пр. Нещо повече – може практически да сравните Facebook ads трафика с трафици от други източници, които GA отчита.

Пуснахме реклама и чак след няколко дни разбираме, че хората са писали коментари под нея!

Да, това наистина е проблем, но има сравнително лесен начин да проверите коментарите под рекламните си постове. Имайте предвид, че не само boosted posts имат коментари – ако пуснете, например, реклама на сайта си или страница от него, това също ще се появи като пост – т.нар. „dark post“.

Как обаче да следите коментарите под рекламните постове? Вижте примера по-долу:

facebook-ads-comments

Когато влезете в своята Campaign и Ad Set, кликнете на съответния криейтив и в средната колона ще видите бутон „Ad Preview“. При клик на него се отваря прозорче с опция „View in News Feed (desktop)“ – кликнете и ще може да прегледате и отговорите (или скриете) на коментарите под рекламния пост. По същия начин може да разгледате коментарите под другите рекламни постове.

… следва продължение

Очаквайте още съвети относно фейсбук рекламите, които да ви помагат да ги управлявате, реализирате и анализирате по-добре. Ако имате въпроси, или искате да споделите други съвети с читателите – възползвайте се да напишете коментар по-долу. Благодаря и успех!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Петър АМЕРОВ - CMO, Risk Management Solutions каза:

  За кога се планира продължението (преди или след нова година) и какво точно смяташ да публикуваш (ако разбира се на този етап го имаш щриховано)?
  Keep the good work 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *