Някои мисли за новия ре-дизайн на фейсбук страниците

flag-mediumВече се появиха куп статии по темата за новия редизайн на фен страниците, затова реших да споделя някои свои коментари:

1. Размерите на постовете са малко по-големи

Това би било доста важно, ако очаквате трафик в Timeline. Все пак всички знаем, че този трафик често е около или под 5% от всичките Ви фенове. Затова размерите на постовете не са особено важно предимство. На всичкото отгоре самия потребителски интерфейс е направен така, че вдясно да има повече натъпкани на едно място снимкови елементи и дясната колона повече да привлича вниманието в по-голямата част от времето;

2. Ревютата и рейтингите със звезди при страниците за местен бизнес са по-видими от преди

… което по-скоро смятам за проблем, имайки предвид, че същите рейтинги и звезди все още имат сериозни функционални недомислици и често по-скоро са подвеждащи. Затова бих препоръчал по-скоро да изключите видимостта им от настройките на фен страницата;

3. Хедъра на страниците (с cover снимката и профилната снимка) остават видими, когато посетите някой от табовете на страницата (които вече не са табове, а каре „Apps“ вдясно)

Крайно време е и у нас собствениците на бизнеси да спрат да си поръчват фейсбук игри и приложения в табове, само и само да събират фенове (т.нар. likegate). Условието „Стани фен, за да участваш в играта“ отдавна се подлага под съмнение относно истинската стойност на тези новопривлечени фенове. Дали те не идват само за наградата? Дали ще комуникират и дали ще се интересуват от самата компания и бранд в последствие? След „затегнатите колани“ с новите алгоритми на Facebook, е изключително важно във фейсбук страницата НЕ просто да събираме някакви си фенове, а фенове, които имат потенциала да са ни клиенти. Затова доста брандове през последната година категорично спряха с условието „Стани фен, за да участваш“, за да могат да избегнат подобни проблеми.

Конкретно това, че хедъра се запазва след като влезем в таб с промоция или игра, за мен не е проблем, а възможност. Възможност да направите интересна заигравка между cover снимката и дизайна на играта.

Относно Вашите бъдещи фейсбук промоции и игри – препоръчвам ползването на fluid canvas page , вместо page tab

4. Pinned posts се запазва

В практиката ни сме наблюдавали някой добри възможности на pin-натите постове. Според мен Фейсбук все още не са решили каква е тяхната функция, дали да са по-видими от другите и пр. Вероятно ще тестват тяхното позициониране и ползваемост и при новите интерфейси.

5. Бутонът „Харесва ми“ е по-слабо видим

Скрит пред cover снимката, този бутон е доста по-слабо видим. Причината, според мен е, че от Фейсбук не им се иска хората да се присъединяват като фенове от таймлайна, а по-скоро през page like рекламите. Въпреки това, хората бързо ще свикнат с тази промяна и според мен тя не е особено важна и съществена.

По-важното, което трябва да знаете е, че page like адс са изключително ефективен и добър начин да привлечете не някакви си фенове, а тясно таргетирани потенциални клиенти.

6. „Стани фен, за да участваш“ рекламира и конкурентите Ви!

Да… след като потребител попадне на Вашата промоция в таб и му поискате да стане фен, за да участва в нея, след като натисне „Харесва ми“(Like) над промоцията или играта Ви той ще види предложения да стане фен на сходни по тематика страници, т.е. страници на Ваши конкуренти (най-често). Което ни връща на точка 3 по-горе.

За мен likegate промоциите ще продължат да са ефективни в някой специфични случаи, независимо от тези промени, но Ви съветвам да се посъветвате с Вашата маркетинг агенция и обсъдите внимателно възможностите за likegate в бъдеще.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *