Не просто фейсбук фенове

Може би „quality is better than quantity“ звучи тривиално, но винаги ще е валидно за вашите фенове. Ако факторът „Брой фенове“ е част от вашите KPI, помислете как да конкретизирате какво стои зад фенската ви маса всъщност и на какво може да разчитате. Не търсете просто фейсбук фенове, а такива, които да оправдаят инвестираните време и средства във Facebook – вашата social валута.

В продължение на една друга по-стара публикация с подобна тематика, по-долу ще намерите няколко конкретни размисли по темата за активизирането на неактивните фенове:

Статистически фактори в анализа

Измерването относно това колко харесвания, коментирания и споделяния средно събирате на един пост (average post engagement) би могло да се съпоставя с общия обем достигната аудитория (reach) за няколко периода назад (например на седмична и месечна база) с цел да имате реалистична представа как точно ангажирате не просто феновете, а цялата аудитория, която алгоритъма на фейсбук пласира за вас. Трябва да разберете, че от доста време насам вашето съдържание изобщо не се виждам само и единствено от феновете – напротив.

В агенцията изследваме и доста по-комплексни фактори, например движение на средното ниво в Post Engagement Rate на седмична и месечна база, както и факторът Shareability (споделяемост), който ни вълнува заради „viral целите… и като стана дума за това…

„Viral“ цели

По-интересното е, че данните за „Брой фенове“ или „Page Likes“ могат да се приема като променлив „запас“ от аудитория, с който в даден момент разполагате. Ако имате 100 активни фена вашата страница, те са там, готови да правят engagement, следователно от тях ще имате ползи за „вирусното“ разпространение на съдържанието ви, което ще бъде видяно от техните мрежи от приятели. Затова е добре поне на месечна база да следите своите топ инфлуенсъри (лидери на мнение), за да подавате и съдържание, адекватно на техните очаквания според това, което виждате, че споделят и коментират от вашата страница. Идеята е, че ако първо активизирате инфлуенсърите, те ще активизират и по-голяма част от аудиторията – вашата и тяхната.

Оптимизиране на рекламата

Колкото и невероятен да е алгоритъма на Фейсбук, надали може да подбира таргета ви по-добре от вас. Затова имате достъп до рекламната платформа – за да зададете специфични модели за таргетиране. В това число включвам инай-вече различните пиксели, които доставят информация, когато ги инсталирате в сайта си. Те са голяма благодат.

Към момента „хитовете“ в рекламата дори не са свързани пряко с привличането на фенове. Това са реклами за постигане на повече кликове в уеб сайта (внимание! не конверсии), повече гледания на видеа и повече инсталации на мобилни приложения. Но! Фейсбук дискретно поставя Like Page бутончета навсякъде, така че – просто да не мислите толкова за фен базата и да се съсредоточите върху бизнес целите (за бизнес целеполагането размислите са малко по-надолу :)). С други думи активизирането на феновете, когато се случва с помощта на фейсбук реклама, следва да е съобразено преди всичко с бизнес целите ви.

Начин на привличане на нови фенове

Да имате „Like box“ в своя собствен сайт ще е достатъчно релативен начин за таргетиране на фенове. Може би бих го сравнил с ефективността при провеждането игри и промоции (а и вече нямате много технически възможности това да става ефективно). Embed-ване на постове в блога или страници от сайта ви също е удачно, а е адски подценявано. То ще ви осигурява все по-желания reach, по-контролиран frequency и по-дълбок engagement, а допълнително ще ви носи и нови фенове.

Критични нива на постинг плана

Следенето на тенденциите, които дигиталните агенции правим, ще е наистина ключово, за да търсим максимално „изцеждане“ на органичен, вирусен и платен трафик. Например, по последни данни, които имаме, от месец май през 2014, до януари 2015 има постоянен спад в нивата на разпространение на видеа чрез share в YouTube. За сметка на това точно обратна положителна тенденцията има за Facebook видеата, където пък проблемът е auto-play функцията, несъответстваща с някой видео криейтиви (например си е голям проблем с tutorial видеата).

Ако видео съдържанието е ключово за повишаване на engagement-а, все пак трудно ще го създаваме, затова по-скоро е добре да го включим в резервния си план, при случаите, в които имаме хронични спадове в reach и engagement. Съответно трябва да сме наясно кога е момента да го рекламираме и най-вече какъв е адекватният бюджет за това.

Социалната валута Е бизнес валута

Минаха 5-6 години и неусетно това, което наричахме „социална валута“, и я свързвахме по-скоро с абстрактните бизнес имидж и онлайн репутация, сега се измерва в конкретни бизнес цели. Опознаването на аудиторията е изключително важно и днес, защото това ви дава отговор на големия въпрос „как да комуникираме правилно?“, но вече имате толкова богат и работещ инструментариум да привлечете тази аудитория, която фактически ви трябва, че вече може да сте по-спокойни и повече да знаете какво да очаквате от тези хора.

Съсредоточете се върху своите бизнес цели и консултирайте какви възможности дава днешния Facebook в помощта по тяхното реализиране. Facebook винаги ще е част от целия маркетинг микс, т.е. няма как да се разглежда отделно. Все пак вече той съчетава mobile, desktop, organic, paid… възползвайте се от всичко. Вече няма нужда да си мерим бройката фенове с конкуренцията – това никога не е плащало сметки 🙂

Когато правим реклама е важно да сме съвсем наясно кой ги вижда. Брандовете се съсредоточават в преследването на ROI при рекламите, но най-голямата сила на рекламните формати е във възможността за „вирусност“ при достигането. Ако таргетирате по интереси, ако ретаргетирате и тествате различни криейтиви – това ще ви донесе заинтересована аудитория, готова да разпространява сред друга заинтересована аудитория.

В заключение

Привличането на фенове е все по-лесно – задържането на вниманието им е предизвикателство.

Ако сте присъствали на мои обучения по Facebook маркетинг сигурно сте виждали подобни слайдове и коментари, касаещи вниманието на хората. Всъщност, в Ерата на Вниманието – съсредоточете се върху вниманието на хората и неговото привличане, задържане, „заразяващ“ вид. Това е смисъла на social organic, viral и paid трафика. Това монетизира този трафик, прави комуникацията по-достъпна, лесна и смислена.

 

Успех с феновете и агитките! 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

  1. рокли online каза:

    Статията ти е доста интересна. Определено ги разбираш нещата. Много задълбочен анализ. Бих искал да те насоча към една интересна тема. Какви са начините за постигане на по-евтина реклама при оформянето на самата кампания ? Поздрави !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *