Защо не правя политически кампании

Простете ми, че този пост ще е сравнително безполезен – обикновено се опитвам тук да публикувам полезни неща, но се надявам, че написаното по-долу ще е достатъчно обяснително и пределно ясно.

Wikipedia има доста добро обяснение на понятието “политика”, но моето е различно. Според мен “политика” се дефинира като: “Енергично търсене на виновници”.

Нали знаете каква е разликата между Хитър Петър и Настрадин Ходжа? Първият е нашият неписан национален герой – той майсторски надхитрява опонентите си, което го прави страшно готин. В същото време вторият опитва не да надхитри, а да измами – съответно той е негативния персонаж, злодея в историите. Имам чувството, че в нашата политика успешният политик се приемат за Хитър Петър, а неуспешния – за Настрадин Ходжа.

И докато се чудим дали еди-кой-си ни е надхитрил, или по-скоро ни е измамил, в един момент ни писва. Защото и в двата случая става дума за някакво прецакване. И започва едно търсене на виновника (виж определението по-горе). Поправете ме ако греша, но в България понякога това да прецакаш някой е повод за гордост, дори пример за подражание. Един вид – надхитрил си го умело.

Та къде в тази история би трябвало да се намирам аз, или друг колега маркетолог или пиар?

Някъде по средата между хитростта и измамата. Трябва да се грижим онзи Хитър Петър, който ни е наел да не го изкарат Настрадин Ходжа. В другия случай гледаме да изкараме нашия Настрадин Ходжа – Хитър Петър.

Замислих се защо Хитър Петър няма фамилия, но има прякор. Естествено – защото това може да е всеки един от нас във всеки един момент. Настрадин също няма фамилия – универсално препознат герой.

Аз не искам да съм нито Хитър Петър, нито Настрадин Ходжа. Независимо, че е готино, а през няколко години – дори модерно. Аз искам да съм Иво. Не Хитър Иво. Не Иво Ходжа. Само Иво ми е достатъчно.

Бъдете абсолютно сигурни, че не всеки политик, партиен член или привърженик е Хитър Петър или Настрадин Ходжа. Има доста достойни хора, и това е великолепно. Проблемът е, че тези, които опитват да ни наемат в политическите кампании са точно един от тези два приказни героя. Аз не искам да съм част от тяхната приказка – искам да съм част от реалността. Тази, в която съм достатъчно умен, за да позная платените коментари, черния политически PR, фалшивата пропаганда и всичката гнусотия, която осъзнато ми се предлага. И въпреки това, когато дойде време, да отида и да гласувам.

Обикновено на избори времето, за което си търсим оправдание защо да НЕ гласуваме е многократно повече от времето, за което можем да отидем и да пуснем бюлетина в урната.

И стига с тези приказки! Не искам да живея в приказка само, за да чакам финала “три дни яли, пили и се веселили”. Почивните дни в България са два.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Share:

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS