Предстои WebIT 2010

След SEO Конференция 2010 предстои WebIt Expo. Няма как да не бъде доволен човек, когато две събития от висок калибър се провеждат за втора година в страната.

Ще гледам да не съм много разхвърлян в мислите си и да споделя с вас това, което знам и мисля за предстоящото и миналогодишното експо WebIt.

Миналата година

WebIt беше добре организирано, направено с голям замах експо. Имах възможността да присъствам на всички лекции в Workshop-а през двата дена и практически да науча неща, няколко от които една година по-късно приложих и сработиха. Лекторите с ценните лекции обаче бяха малцина. Според мен това не е лошо, по-скоро го считам за странно да видиш големи имена в бранша, които представят сухи и скучни материали. Е, не е чак толкова странно – все пак не всеки е роден презентатор, но като, че ли някой презентации бяха скалъпени в последния момент. Бях разочарован от Google Academy – прочетоха си Help материалите от сайта и това беше (ако не се лъжа) цели 4 лекции! Същевременно доста от лекциите представяха ситуацията в чужбина и почти нямаше информация какво се случва в България. По едно време останах с впечатлението, че тук сме десета глуха в почти всички сфери на електронния бизнес и комуникация. Доста българи водиха лекциите си на английски – ех тази наша гостоприемност, граници няма! Само Огнян Младенов и Лили Грозева показаха, че българският език е жив 🙂 … както и американската валута 🙂

Какво мисля като цяло за миналогодишното WebIt? За мен едно подобно събитие е успешно, когато от наученото през това време има полза в бъдеще. За мен ползи имаше, защото на WebIt бяха подадени някой ценни идеи, които можеха да се реализират. Бяха коментирани неща, които могат да бъдат приложени в България. WebIt за мен беше успешно и си заслужаваше именно заради това.

Тази година

Откровенно не знам на кои лекции ще си струва да се присъства. За момента не знам какви ще са лекциите като цяло. Притеснява ме, че отново като, че ли се набляга на известни имена, за които не знам що за лектори са и какво ще са готови да споделят на WebIt 2010. Но пък… любопитството направо застрелва котката, след като знам, че презентаторите тази година са Блейк Чендлий , Андрей Себрант , Ранд Фишкин , Калин Ротариус.

В такъв случай не ми дава сърце да пропусна събитие, в което световно признати презентатори ще изнесат лекции за рекламата в социалните медии и оптимизацията за търсещи машини. Което ме подсеща за нещо друго, което ми направи впечатление на миналогодишното и на предстоящото тази година WebIt – обхванати са всички сфери на електронния бизнес, маркетинг и реклама. Това прави самото събитие уникално за рамките на страната ни.

Какво очаквам от WebIt 2010? Като за начало очаквам доста приятни изненади от организаторите – все пак още програмата не е известна, също както и пълният списък с лектори. Тръгнаха слухове, че ще има и организиране на конкурс за viral кампания, което си е едно добро предизвикателство. Очаквам тази година експото да е със същата си структура. Очаквам лекторите да не подценяват аудиторията, пробутвайки евтини презентации и реклама на фирмите си. Хареса ми това, че WebIt разделя в три направления аудиторията най-грубо казано на начинаещи, напреднали и рекламиращи. Не може обаче един презентатор да си позволи да говори едни и същи неща на начинаещите и напредналите, особено да си рекламира фирмата или продуктите, независимо колко известна личност е и от коя компания идва.

Най-вече очаквам да се видим с вас и да обменим опит, защото само с консумация не става. Миналогодишното експо беше повод да се видя с много приятели и да се запозная и сприятеля с много колеги. Това е другият ми голям стимул тази година отново да присъствам на WebIt 2010.

P.S.> Още малко информация за WebIt 2010:

 • ще е 3-дневно експо, а не 2-дневно както беше миналата година;
 • ще бъде открито от Блейк Чендлий, който е вицепрезидент на Facebook, а за хората от Фейсбук знаем, че като стане дума за участие в конференции трудно склоняват;
 • структурата на WebIt ще бъде доразвита.  Ще бъде включена т.нар. “Startup Village”, където ще бъдат представяни стартиращи бизнеси и предприемачите зад тях, търсещи фирми-ангели за финансирането им;
 • ще има “Innovation Area”, което от самото име подсказва, че там ще видим нови технологии на бъдещето. Идея нямам какви ще са, но ще е интересно да ги видим;
 • по-голяма изложбена площ. Явно, че има интерес и от страна на изложители;

Тази статия е разгледана общо 2 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Не четете това, което се пише за WebIt Expo

 2. Pingback: Блог на Иво Илиев | 5 причини да сте на WebIt

 3. Пламен Русев 21.06.2010 на 18:09

  Иво благодаря за направения коментар за Webit 2009.

  Тази година лекторите са още по-внимателно подбрани, а нивото им видимо от титлите и компаниите / бизнесите, които представляват.

  В следващите няколко месеца предстоят и още изненади.

  Вайръл игра предстои и очаквам да се включиш дейно:)

  Пламен

  Reply
  1. admin 21.06.2010 на 21:30

   И аз благодаря за положителния отговор! Страхотно е това, че при организирането на WebIt предходната и тази година винаги обръщате внимание на детайлите и през цялото време прослядявате всичко написано за събитието онлайн. Поздравления за това, рядкост е подобно отношение, а по мое мнение точно то е най-правилното!

   Във връзка с вайръл играта – това е нещо много интересно и иновативно като идея, сигурен съм, че доста хора ще приемем предизвикателството.

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *