Google Buzzици

Появи се Google Buzz от немай къде, без да бъде дадено указание как може да го “изключим” или използваме. Един бутон “Супер, искам да видя Buzz” и дребният линк до него “Не, искам да вляза в Inbox” просто се появиха един хубав ден.

Google Buzz и комуникацията в Интернет

Google Buzz е поредната социална мрежа, която е част от амбициите на Google да променят постепенно онлайн комуникацията и в бъдеще е-мейлите да бъдат заменени с платформи за споделяне, обединяващи форумите, чатовете и мейлите в едно.
Както знаете вече имаме един продукт на Google, свързан с тази тяхна идея: това е Google Wave, който за момента е в начална (бета) разработка и все още не е концептуално и функционално завършен. Google Wave наистина е впечатляваща платформа, която вече намира приложение за много потребители (ние от България сме отново леко назад в това отношение, но ще поживеем – ще видим), но все още има трудности и неволи при използването й.
GTalk е по-стара чат платформа, а преди нея имаме Google Groups и няколко блог мрежи със системи за коментари на Google. Та, както виждате от Google Inc. отделят много големи ресурси за проучване на потребителското поведение и комуникация в Интернет – все пак това е техният бизнес, тяхното оръжие. Така от Google ни предлагаха разнообразни канали и форми за комуникация, които все повече и повече се централизират в едно. GTalk и Google Groups станаха част с Gmail, в последствие към Gmail се свързаха и други услуги като Google Reader, Calendar, Docs. Несъзнателно Google  ни накараха да ползваме Gmail като канал за комуникация, а не като мейл платформа. Свикнахме с това и установихме, че всъщност е полезно и удобно за нас. Въпреки това, излизането на Google Wave беше прекалено рано – нямаше как тази нова платформа да ни раздели с обичният мейл клиент, въпреки, че тя прилича на него, предлага неговата функционалност, но плюс още много допълнителни благинки.

Какво обаче е Google Buzz накратко?

Това е плавният и безболезнен преход от миналото към бъдещето, от е-мейл клиента към платформата за масова комуникация в реално време, от Gmail към Google Wave. Не случайно от Гугъл търсят всякакви начини индексирането на ново съдържание в Мрежата да става максимално бързо и ефикасно. Огромната маса от ново съдържание идва от комуникацията в социалните мрежи. Това съдържание обикновено е или много полезно или много безполезно, но при всички случаи мащабите му не бива да са за подценяване в никой момент.
А как най-лесно Google да приоретизират съдържанието, което споделяме в социалните мрежи? Много лесно – колкото повече хора харесват дадено съдържание, толкова по-полезно се явява то. Както преди време Оги Младенов беше коментирал, търсачките и социалните мрежи все повече ще ни карат да им вършим работата и ще ни държат все повече вътре в тях. Това накратко е идеята зад Google Buzz.

Google Buzz ни намира нови приятели вместо нас без дори да подозираме. Как да спрем това buzz-икане?

Когато влезете в Buzz раздела на Gmail можете да видите хората, с които се “следите”(както пише там), т.е. с които споделяте информация.

В Google Buzz има три вида взаимоотношения:

Google Buzz

  1. Вие следите някакви хора от контакт листата Ви – каре номер 1 от графиката;
  2. Някакви хора, в чиято контакт листа присъствате, следят Вас – каре номер 3 от графиката;
  3. Взаимно се следите.

Отделно от това има два начина за споделяне на информацията:

  • Автоматично, след като сме избрали сайтове и услуги на Google, активността на които автоматично се споделя от наше име в Google Buzz – каре номер 2 от графиката;
  • Персонално – точно както при Facebook или Twitter и всички останали социални мрежи имаме поле, където записваме накратко някакво съобщение или споделяме някой линк.

Google профилите и Buzz:
Може би доста от нас имат Google профили – те се създават изключително бързо и лесно. Необходимо е просто да кликнете на “Редактирай” срещу името си в Google Buzz и вече сте в страницата с информация за профила си. Дори и нищо да не попълните в полетата от тази страница, с натискането на големия син бутон “Създай профил”, вече сте част от “голямото споделяне”.
В същата тази страница на вашият профил, след създаването му, автоматично ще се активира опцията “Allow people to contact me (without showing my email address)”(Позволи на хората да се свързват с мен, без да виждат мейл адреса ми). Ако не деактивирате тази опция, всеки, било то приятел, спамър, досадник и пр., може да се докопа до профила Ви чрез Google Buzz.

Странното е, че когато деактивирате тази опция “Allow people to contact me” тя позволява на хората да се свържат са вас, но просто скрива за други хора от Buzz списъка ви с последователи и следени от вас хора (карета 1 и 3 от графиката по-горе).

Buzzикането
Влезте в списъка с хора, които следите(виж каре 1 от графиката) или в другия списък – с хората, които ви следят, т.нар. “последователи”(виж каре 3 от графиката) и оттам всички имена, които имат създаден Google профил могат да бъдат кликани.
Когато кликнете на някое от имената ще отворите неговия Google Buzz и можете да видите и да се свържете с неговите последователи. В общи линии Buzz правят същото, което и Facebook – тласкат потребителите към създаване на нови и нови контакти за да може така платформата да се самопопуляризира, а едновременно с това подтикват към спам предприемчивите люде, търсещи платформи за безплатна рекламка.

Защо обаче по-горе записах, че Google се buzzикат с нас? Все пак Google Buzz не е нищо по-различно от други известни социални мрежи.
Отговорът се крие в това, че аз, а предполагам и доста от вас не искам на всяка цена да ползвам всички услуги на Google и някаква платформа да ги обвързва вместо мен.

Един хубав ден се появява съобщение с голям син бутон, водещ към някаква услуга Google Buzz и там се оказва, че аз и куп мои познати и непознати сме споделили куп неща без да си имаме хабер за това. Изведнъж на екрана се появяват думички като “Свързан”, “последователи” и “споделяне”, чието значение мога само да предположа докато с очудване разбирам, че тези неща вече действат.

На втория ден вече ме следят хора, които изобщо не познавам. Може би и те не ме познават, но вече могат да се свържат към моя Google Reader или Picasa, или Twitter..

На третия ден Google ми предлагат да включа RSS автоматично споделяне на всичко ново от блога ми. Ок, казвам си, това е добре ако приема, че тези хора, които в Buzz се наричат “последователи” се превърнат в “поклонници” на моята личност и денонощно рефрешват Buzz, очаквайки новата моя публикация в блога.

На четвъртия ден с колегата деактивирахме опцията “Allow people to contact me”, решихме, че трябва да я прекръстят на “Allow people to contact strangers” и написах тази публикация.

Надявам се публикацията да ви е била от полза 🙂

Успех с buzzиците 🙂


Тази статия е разгледана общо 1 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *