NOVA и неуспешните им опити да сплитат социални мрежи

Стани фен!

Големия бум на социалните мрежи в Интернет дойде и в България. Вече всеки планира присъствие във Facebook и Twitter в рекламната си кампания.

Искам да отделя малко внимание на темата, защото мисля, че тя е доста важна,  защото по мое скромно мнение традиционните медии трябва да имат друг тип присъствие в социалните мрежи, а не това, което се мъчат да правят NOVA и наскоро bTV.

Нека ви дам пример със CNN. Въпреки, че CNN са доста по-голяма структура от NOVA Телевизия, е добър пример за сравнение. Ще сравня няколко важни критерия за присъствие във Facebook на CNN и NOVA Телевизия, за да може сами да си направите изводите как се представят от Нова и как от CNN:

1. Достъп до фен страницата

Това е адресът на фен страницата на CNN: http://www.facebook.com/cnn. Няма по-лесен и интуитивен начин да стигнем до нея и да я запомним.Това пък е URL-а към фен страницата на NOVA: http://www.facebook.com/pages/NOVA-Televiziya/134696188876. Има ли смисъл да коментираме? Сигурно ще си кажете „CNN са си платили за този як адрес“ – не, Facebook предоставят безплатно подобни адреси за качествените фен страници и NOVA съвсем спокойно могат да регистрират своя.

2. Откриваемост в Google

Напишете „CNN facebook“ или „CNN Fan Page“ в Google и воала – фен страницата излиза и ставате фен. Хайде сега някой може ли да се сети как да търсим страницата на Нова Телевизия?… пробваме с „нова facebook“ – нищо (излиза страницата на „Станция Нова“ като някаква бегла алтернатива), пробваме с „nova facebook“ и имаме достъп до страницата на испански – яко,а! Пробваме с „нова тв facebook“, което клони към гимнастика на пръстите – имаме резултат на 4-то място!

Фен страниците са единственото нещо във Facebook, което се популяризира най-ефективно в търсачките, те са най-стабилен източник на трафик от Facebook и нашата медия Нова ТВ явно хич не разбира колко важно е това. Дори по „нова телевизия“ в Google фен страницата във Facebook илиза едва на втора страница.

3. Контакт с аудиторията

НЯМА! Поне не и във Фен страницата на NOVA. Всъщност някой нископлатен служител поства copy/paste на информацията от сайта на Нова и всичко свършва дотам. Защо тогава изобщо да ползвам фен страницата? Защо директно да не вляза в сайта на Нова, където информацията излиза най-напред? Бих казал, че този начин да се поддържа фен страницата е адски неефективен. Вижте фен страницата на CNN – в нея администраторите имат позиция, комуникират с феновете във всеки един пост. Не просто да копират новите заглавия от сайта си. Дори за разлика от каменната ера на Facebook страници, в която живеят NOVA, при CNN всяка препратка е съкратена чрез bit.ly, за да е по-лесно феновете да я копират и разпространят. Да не говорим, че CNN предлагат игри, раздават награди на активните фенове, имат отделни апликации във Facebook, където феновете могат да играят и да се състезават. NOVA са светлинни години назад в това отношение и тук не говорим за пари (за да не каже някой, че CNN са по-богати и затова са по-„напред“) – говорим за ноухау.

4. Аудиторията

Важно е една масова медия да привлече хора от всички възрастови групи и да ги активизира да са съпричастни към информацията, която медията предоставя. Затова е фен групата – да чуем какво мислят феновете, да поговорим с тях и да си направим правилните изводи.

Вижте коментарите в страницата на CNN – хора от всички възрасти коментират и са активни за всеки нов пост. Нека видим Нова… всъщност какво да й гледаме на фен групата – мъртвило, скука. Тук-таме някой коментира, тук-таме няколко фена харесват някой пост. Забележете демографските характеристики на аудиторията – преобладават жени между 30-45 години. Почти няма тийнейджъри, които да коментират дори интересните шоу програми. От над 700 фена само около 10-тина са по-активни. Ще срещнете много коментари от рода на „О, супер“, „Яко“, „ммм да“, „харесва ми“, „искам пак“ и пр., което говори само, че аудиторията не е особено социално ангажирана. Коментират се почти само филмите и сериалите, а всичко останало ни изпраща в сайта на Нова Телевизия. Защо по дяволите тогава им е на Нова Телевизия фен страница? Това е социална мрежа, фен страниците се правят за да се изгради култ към бранда, за да имаме постоянни посетители, които се „абонират“ за да коментират новата информация, за да дискутират, да се ангажират с мнение. Предлагам Ви да видите как се справят феновете на Нова в една от форум-темите в сайта им, с което ще ви се изясни една част от цялата картинка…

5. Информация в фен страницата

CNN имат условие към членовете на фен страницата си да използват за техни нужди всякакво съдържание, публикувано от тях(феновете). Така на всеки фен му става ясно, че каквото напише във фен страницата може да се цитира или ползва от CNN по всяко време. Нова Телевизия вместо това просто са си плеснали линк към сайта. В „Информация“ CNN накратко разказват за медията и за нейните продукти; Нова Телевизия са си плеснали линк към сайта. В страницата на CNN има доста видео материали; в страницата на Нова Телевизия изобщо няма видео(да не са телевизия, че да има, я!). В страницата на CNN има част със събития; в страницата на Нова Телевизия няма събития изобщо („НОВА Телевизия няма предстоящи събития“).
Ако правилно съм разбрал можете например да подведете под отговорност някой, който в „Здравей България“ цитира написаното от вас във Facebook фен страницата им(нещо, което правят всяка сутрин в това предаване). Ето какво пишат от Facebook в техните „Statement of Rights and Responsibilities“: „If you collect user information on your Page, Section 9 of this Statement also applies to you.“ Ето го и изречението от въпросния текст в „Section 9“: „You will have a privacy policy or otherwise make it clear to users what user data you are going to use and how you will use, display, or share that data..“ Въпроса е къде в страницата на Нова Телевизия са условията за ползване на потребителското съдържание?

6. Връзка от официалните сайтове към социалните мрежи

В сайта на Нова Телевизия няма такава връзка, но пък има много по интересни неща като… да си смениш цвета на фона примерно. Все пак това е сайт, в който няма най-обикновен RSS feed – какво повече да говорим?! Е, за сметка на това освен готините и „много полезни“ опции за смяна на цвета има и една странна икона до търсачката, на която пише „Слънчево“, „Облачно“ и пр., която явно показва, че някъде по света времето в момента е такова.
В сайта на CNN има достъп до RSS, Mobile, Desktop апликация, Twitter блог, Подкаст канал. Е, не показват прогнозата за времето в момента, но – все пак и ние не живеем в пещера, можем да го видим през прозореца нали?

Мислех да публикувам оценки за двете телевизии, NOVA и CNN, за всеки от тези 6 критерия, но се отказах. Надявам се, че ме разбирате защо. Не мисля, че аз трябва да оценявам техните(на Нова Телевизия) бегли опити за фен страница във Facebook, мисля, че те самите трябва да го направят и да вложат доста повече за да станат нещата както трябва. Ако сравнението на телевизиите Нова Телевизия със CNN според вас е неуместно, според мен сравнението на фен страниците им във Facebook е наложително. След като от „Здравей България“ вкараха толкова много хора във Facebook и те попълват глупави анкети, играят глупави игри и незнаят защо и на кого дават личните си данни, време е да подходят по-отговорно към тези хора, а не само да бъдат статистика или трафик в сайта. Смятам, че Нова имат какво да научат от американските им колеги относно интернет присъствието и онлайн репутацията си.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have COMMENTS (2)

  1. Pingback: Блог на Иво Илиев | Фен или Член във Facebook?

  2. Pingback: Фен или Член във Facebook? | Licekniga.com

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS