Всичко, което ни свързва… е сметката към VIVACOM?

Лого и слоган са два от ключовите елементи при брандинга. Вече коментирахме логото на VIVACOM тук, в последствие в блога на Калин видях и как е „евоюлирал“ ребрандинга на българския телеком до днес, така че няма повече да ви заминавам със случая. Очевидно и самият телеком не иска да ви занимава, защото така и не се даде конкретен отговор какво по-точно се е случило, че си взеха логото назаем от едноименната италианска рекламна агенция.

Нека сега коментираме слогана(мотото, девизът) на VIVACOM.
Как научих за него ли? Когато си получих писмото със сметката. Поглеждам плика и виждам изречението „Всичко което ни свързва„. Ето какво било! Те хората са си го написали: всичко което ни свързва е месечната сметка! И аз се чудя, защо чакам толкова дългото свързване с оператор като им се обаждам по телефона – то да не е като да си платя месечните задължения към телекома я?

Страхотен слоган в условията на криза, рецесия, депресия и другите думички, които родния бизнес дъвче като извинение напоследък. Виваком се обръщат към суровия капитализъм: всичко, което ни свързва е месечната сметка, плащай и бегай!

Имам дори по-добро предложение след като видях изказването на Бернар Москени(„Идеята ни беше да сътворим нещо ново, запазвайки най-доброто от старото. Времето ще покаже дали успяхме.“), изпълнителния директор на VIVACOM. Направо предлагам да се съчетаят стария и новия слоган в един общ. Не заради друго, ами за да стане по-ясно на хората. Ето как може да го направим: „Всичко, което ни свързва е сметката. За тебе е!“. Ето така вече показваме и нотка на щедрост – подаряваме им на хората месечна сметка и същевременно ги предупреждаваме, че друго взимане-даване с телекома неможе да си имат. И това ако не е идеално!

Позачетох се из коментарите в сайтовете и видях как някой откриват прилика със слогана на NOKIA: „Свързва хората“(„Connecting people“). Първо, молбата ми е да не обиждаме NOKIA по този начин. Второ, при NOKIA слогана е доста по ясен в това какви са намеренията на компанията – да свързва хората. При нашия телеком обаче каквато „евоюция“ на логата, такава и на слоганите. От „за тебе е“ до „всичко което ни свързва“ се надявам в светлото бъдеще новия слоган да съчетава старите два, но не в това, което написах по-горе, а в нещо от сорта на „всичко за тебе“. Но стига игра на думи. Надявам се поне да подобряват политиката си и да се развиват, че с логото и слогана не им се е получило хич.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Our discussion have One comment

  1. …мен три месеца ми свързват интернета и чак сега имам като с9и го свързах сам и направих три пъти по-големи разходи5 за това от обявените от тях промоционални цени. Обаче притежавам от тях и уникална сим-карта, сама си генерира разговори и си говори с всички други оператори и без телефонен апарат, гениално нали? Но, първо си плати сметката защото сме свързани, после Москени,прокуратури Комисии за защити и т.н.

    Отговор

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS