Няколко маркетинг съвета за Facebook News Feed алгоритъма

Може да се каже, че това е продължение на статията, която писах по повод изказванията на Марк Цукерберг и Мосери във връзка с промените по News Feed алгоритъма.

Събрах тук няколко полезни съвета към собствениците на фейсбук страници и колегите маркетолози, които могат да им дадат някой решения за маркетинга във фейсбук занапред:

 • Постове, провокиращи повече коментари
  Мосери, който е шеф на екипа, грижещ се за News Feed, ясно си сподели вече няколко пъти, че коментарите под постовете ще дават по-висок качествен ранк от харесванията и споделянията. Само да не вземете да решите да правите повече фейсбук игри с участие чрез коментари – първо, алгоритъма ще различава постове с едни и същи коментари от постове с различни коментари и второ, по-дългите коментари и reply ще правят постовете по-ценни.
 • Диалог под поста
  Помислете какви са начините да провокирате диалог под поста. Проблем, който от фейсбук констатират е, че фирмите пускат пост, хората пишат коментар и … край. Помислете за своята стратегия как да имате повече отговори (reply) под повече коментари.
 • Все така няма значение бройката постове – все така качеството им е все по-важно
  Както разбирате, и 200 поста дневно да пускате, ако не са качествени (а под „качествени“ се разбира аудиторията да реагира в голяма степен, да поиска да разпространява и обсъжда) – губите видимост. Предположенията са (а и някой от нашите анализи до момента до голяма степен го потвърждават), че „срокът на годност“ на постовете ще е все по-малък ако те не успяват да трупат интеракции
 • Повече видимост за постове от групите
  Очакванията за групите са също временни – просто това е един неразработен рекламен канал, в който фейсбук малко или много искат да напляскат реклами също както направиха с видеата, Messenger, Instagram и пр. Около март се очаква постове от групите да имат по-голям reach от преди, и тъй като фейсбук страниците могат да се „свържат“ с групи (linking page to a group) – можете да помислите дали групите са удачно решение за вас в бъдеще. Много внимавайте, защото групите са не по-малко „претенциозен“ и „чувствителен“ ресурс за бизнеса ви от фейсбук страницата ви – те изискват не по-малко време и усилия за поддръжка. Затова бих препоръчал по-скоро да не ги мислите, ако не виждате вариант да ги ползвате наистина ефективно и целенасочено. Не правете група, която да е „огледало“ на фейсбук страницата, т.е. да предлага същите неща. Няма смисъл.
 • Внимавайте с видеата
  Мосери и някой от разработчиците на News Feed дадоха твърди индикации, че видеата в бъдеще ще се ограничат като видимост, защото проучванията красноречиво показват, че видеата не водят до диалог с аудиторията гледащи – те са по-пасивна медия и това не е ок за една социална медия като Фейсбук, защото не генерира съдържание.
  Същевременно множество тестове красноречиво ни показват, че видеата, които споделяме във Facebook и YouTube имат по-добри резултати във Фейсбук.
  От екипа на фейсбук тестват опции за „групово гледане и обсъждане на видеа“, за слушане на видеа (примерно музикалните видеа да могат да се слушат на заден фон под мобилно устройство) и пр. с цел удобство, подтикване към диалог и споделяне.
 • Всичко, което НЕ генерира съдържание се реже от край време
  Това е от ясно по-ясно. На свои лекции в края на миналата година обяснявах това в детайли. Замислете се, че ако утре всички се наговорим да не влезем във Фейсбук, тази социална платформа остава без съдържание за ден. Това ще е ужасно за рекламодателите и инвеститорите и ще доведе го сериозно недоверие към нея. Помислете малко по… крос-платформено. Само ви го загатвам, защото ако вляза в детайли трябва да започна да давам конкретни практики, а те са универсално работещи и рискувам да ви подведа.
 • Пасивно пласиране на постове от фейсбук страници
  Това, което със сигурност знаем от екипа на фейсбук е, че ако хора споделят пост от страницата ви и под този пост започне диалог – това увеличава неговия „срок на годност“ и повишава драстично неговия reach. Така споделянето всъщност става вашата сила, защото през него хората научават за страницата ви. Как да сведем това до ниво комуникация през постове? Много просто – в страницата си споделяйте повече постове с полезна информация във вашата професионална област, също както и постове с търговска информация, която „търпи“ възможност за диалог.
 • Типа на поста няма голямо значение – диалогът около него е важен!
  „Формулата на успеха“ да имате повече снимкови постове, повече квадратни снимки и пр. са без значение при новите изменения в алгоритъма – важно е да следите и публикувате нещата, които виждате, че са интересни и важни за хората – онези, които ги провокират към диалог с вас. За диалога с вас сте нужни… ВИЕ. С други думи човек от вашия екип би бил полезен да търси провокиране и развиване на диалога под постовете, напътстван от консултанта ви от вашата дигитална агенция.
 • Интеграциите в сайта стават по-важни
  Пресния ми пример са интегрираните в този блог Instant Articles възможности, които осигуряват повече интеракции за по-бърз период, вкарват по-стабилно трафик от фейсбук и „вирусния“ ефект покрай това, чисто органично, е доста по-добър. Коментарите под страници в сайта ви имат важна стойност за вас. Не ги подценявайте.
  Share бутоните също са ви важни – трябва да ги имате и да подтиквате към тяхното ползване във всяка страница от вашия сайт. Това споделяне ще ви даде по-големи възможности за въпросното „пасивно пласиране“, за което писах по-горе.
 • Рекламите нямат нищо общо
  Алгоритъма за рекламите във фейсбук и инстаграм няма общо с News Feed алгоритъма и промените във втория няма да окажат никакво влияние на първия… поне не пряко.
 • Опитайте да създадете „кръг на ВАШИТЕ лидерите на мнение“
  При всички положения имате постоянни читатели, но фейсбук ги култивира проблемно през годините (това е и една от причините да правят този ъпдейт на алгоритъма си) – направи ги пасивни. Само лайкват и пропускат да коментират и да стартират диалог. Има често някакви страхове при потребителите, когато гледат постове от бизнес страници, да ги коментират. Потърсете начин да поощрявате активно коментиращите – вероятно те ще са вашите „лидери на мнение“ и ще развиват диалога във вашата страница.
 • Инстаграм търпи развитие
  Няма общо с алгоритъма на фейсбук, но с нещо по-важно – да разчитате на повече social media канали. С някой от клиентите ни работим на няколко фронта (в няколко социални мрежи) за бизнес присъствие и позиции. И това дава добри резултати и повече спокойствие, че някоя ще ни изненада неприятно. Инстаграм тества много нови типове постове, един от които са текстовите постове с фон (подобно на тези във фейсбук), наречени „Type„.
 • Следете изкъсо Facebook Explore feed!
  Там може да си направите някой интересни изводи за това как се случва на практика алгоритъма за News Feed.

Имате ли съвети, с които желаете да допълните списъка?

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *