Лесно инсталиране на Facebook Open Graph Protocol за 5 минути

open-graph-protocolВ предходни мои статии и лекции съм ви разказвал за Open Graph Protocol, но по-комплексно, сложно и специализирано. От тогава получих много въпроси от вас с молба да предложа в блога кратък и лесен урок за инсталиране на базовия Open Graph Protocol.

Затова е и тази публикация – тя ще ви даде кратки и съвсем ясни инструкции как се инсталира протокола в страниците на всеки един сайт универсално. Инструкциите изискват съвсем базови, дори почти нулеви програмни знания. Ако не знаете къде да поставите Open Graph Protocol кодовете – подгответе ги предварително и ги изпратете на своя програмист с линк към тази статия. Отнема не повече от 5 минути Open Graph Protocol да се инсталира в своят базов вариант в страниците от сайта ви.

ЗАБЕЛЕЖКА! Open Graph Protocol  е програмен код, който изисква да му се подаде съдържание от сайта. Обикновено това съдържание се взима от базата данни, която обслужва сайта (заглавието на страницата става заглавие/title в съответния метатаг от Open Graph Protocol). Именно това подаване на съдържание може да ви коства пари за да се програмира и време на програмистите да го осъществят. Все пак тази статия ще им предостави необходимите кодове за всичко останало, но поради спецификата на всеки сайт, няма как да опиша как става подаването на съдържание.

Защо е необходим за сайта ви?

Защото по този начин всяка една от страниците на сайта се приема от Facebook като социален обект, наравно с фен страниците, профилите и групите. Така имате по-голям шанс да привлечете по-голям трафик от хора посредством Facebook.

Най-общо казано чрез OGP сайтовете се популяризират по-добре в социалните канали на Facebook и достигат до повече фейсбук потребители.

Какви са ползите?

Най-вече шанс за засилване на трафика от Facebook към сайта ви. Също така възможност да добавите различни социални добавки (social plugins), като например – бутон „Харесва ми“, facebook коментари, likebox за фен страницата и много други.

Също така чрез OGP контролирате това, което се споделя чрез натискане на бутон „Харесва ми“, или пускането на коментар през facebook коментарите.

Има и още – Facebook ви дава достъп до подробни статистики за трафика от социалната мрежа към сайта, както и подоробни данни за likes, споделяния и коментирания. Тези статистики са уникален продукт, който също така е безплатен и подробен.

Лесно ли се добавя?

Самият OGP се добавя доста лесно, но за да получите наистина добри ползи от него, трябва да предвидите и добавите необходими за сайта ви social plugins (социалните добавки, за които стана дума по-горе). В зависимост от това колко добавяте, какви и къде в сайта – цената на тези програмни услуги може да се повиши.

Инсталация на OGP в две стъпки

Инсталирането става, като се добави код в страниците на сайта. Може да изтеглите страниците, да ги отворите с Notepad и да добавите кода според инструкциите по-долу. Има задължителен минимум от код, който трябва да добавите в сайта си, за да бъде инсталиран OGP. По-долу ще видите, че не е никак трудно този код да бъде добавен в страниците на сайта. Трябва да се добави за всички страници, за да има наистина ефект.

Първа стъпка е да откриете най-горе в кода на страниците от сайта <html> и да добавите вътре в този таг следния атрибут: prefix=“og: http://ogp.me/ns#“

Т.е. може да се получи нещо такова като краен резултат:
<html prefix=“og: http://ogp.me/ns#“>

Ако в <html> имате и други атрибути – не ги трийте, а само добавете новия, който е за OGP

Втора стъпка, която трябва да направите е да намерите </head> и непосредствено ПРЕДИ него да добавите следните редове код:

<meta property="og:title" content="Заглавие на страницата, което искате да се споделя" />
<meta property="og:type" content="Тип съдържание, което се записва със специална сигнатура. Вижте типовете сигнатури тук и изберете подходящата за вас: http://ogp.me/#types" />
<meta property="og:url" content="Каноничен URL адрес до страницата" />
<meta property="og:image" content="Каноничен URL адрес до картинка с минимални размери 200х200 пиксела" />

Заменете content=“…“ частта с необходимите за вашите нужди текстове и URL адреси и в общи линии вече имате инсталиран OGP за съответната страница от сайта. Направете същото и за другите страници, като за началната страница посочете като og:type (тип съдържание) да е website или blog(в случай, че имате блог).

Как да активирам статистиките за сайта?

Ако сте изпълнили горните две стъпки, направете проверка дали всичко с OGP е наред.
Проверката се прави от този адрес:
https://developers.facebook.com/tools/debug

В празното поле там записвате адреса на сайта си и давате бутон „Debug„, след което ще получите по-долу съобщение дали всичко е наред. Ако се появят съобщения в жълти карета – те са препоръчителни и може на този етап да ги игнорирате. Ако каретата са червени – трябва да поправите или добавите нещо важно.

След това, за да достъпите до статистиките, посетете този адрес:
https://www.facebook.com/insights/

Ще видите зелен бутон в горния десен ъгъл („Insights for your Website“) – кликнете го и ще се отвори малко прозорче. Необходимо е само да напишете домейна си (адреса на сайта си) в празното поле „Domain“, след което да копирате малката изрезка код, която е по-долу (изрезката започва с <meta property=“fb:admins“ content=“…..). Вижте на снимката по-долу – изрезката е маркирана в оранжево:

това е изкрезката код

Преди да кликнете синьото бутонче „Get Insights“ , paste-нете копирания код от изрезката непосредствено ПРЕДИ </head> в кода на страниците от сайта ви. Въпросния код оторизира вашия фейсбук профил само и единствено да има достъп до статистиките като собственик на сайта.

След като сте сложили кода в страниците на сайта (всички страници), натиснете Get Insights и готово – вече имате достъп до статистиките 🙂

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (6)

 1. Ani Ka каза:

  ne moga da vlqza v profila si

 2. Виктория каза:

  Време беше да пуснеш инфо за подобен лесен и лекинко мързелив подход Иво 🙂 Open Graph е нещо, което всеки един личен и бизнес сайт трябва да притежава.

 3. goran каза:

  Здравейте.Първо искам да Ви поздравя за блога.Намирам го за много полезен и за двете страни.Имам въпрос относно вграждането на Facebook Open Graph Protocol
  Защо е необходим при положени,че в сайта има вграден редактор който позволява вграждането на кодовете за приставките.Ето и пример:http://vitrinabg.com/category/3/presi-za-kosa.html
  Най-горе съм вградил благодарение на редактора бутон харесва ми и сподели от фейсбук.
  Има и друго което не мога да схвана.Кога то вградя да кажем два тула от фейсбук Примерно.Бутон харасай и друг тул за коментари не се показва нито един от туловете.Това има ли нещо общо с вграждането на Facebook Open Graph Protocol?
  Поздрави.

  • Иво Илиев каза:

   Здравейте!
   Благодаря за добрите думи! В статията е посочено с какво е полезен Open Graph протоколът, но повече може да прочетете и тук: http://ivosiliev.com/?p=1239 . Относно сайта, за който говорите – можете да ми пишете от тук: http://ivosiliev.com/pagecontact и да Ви предложа консултация, одит на сайта или други услуги, които са Ви необходими.
   Поздрави и успех!

 4. Иво, задължително ли е да се инсталира на всички страници.
  Голямо пействане ще падне 🙂

  • Иво Илиев каза:

   😀 да, трябва във всички, за да станат всички част от OG. Всички съвременни сайтове имат изнесен кода за хедъра във файл с име header.php (най-често така се казва) и реално пействането е само 1 път – там 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *