Как се споделя усмивка в социалните мрежи?

Защо най-вече хората влизат във Facebook и другите социалки? За да потърсят измежду милионите статуси усмивка, защо не възмущение, любов, недоволство, приятелство и пр, и пр. Всички сме в социалните мрежи заради емоцията, заряда, който ни дават – това е тяхната сила.
В бизнес аспекти – социалните мрежи дават възможност на брандовете да бъдат асоциирани с положителни емоции. Същото важи за техните продукти. Днес марките трябва да носят послание, което социалните мрежи да правят силно и емоционално. Coca Cola ни пожелават да открием щастието, McDonalds казват краткото „I’m lovin’ it“, Apple изграждат своята „корпоративна религия“ на слогата „Мисли различно“. Емоциите са същите, каквито бяха преди социалните мрежи, просто сега са по-широко споделени, по-масово преживяни и по-бързо обикалят света!
Стоим с моят приятел Ален Попович и си говорим на тези теми, опитвайки се сами за себе си да разберем в какво се крие магията на социалните мрежи. Какво ги направи толкова популярни, толкова бързо-развиващи се и интригуващи за всяка възраст и пол по целия свят.

Причината да си говорим с Ален на тези теми е предстоящото събитие K2Web, където аз и той ще говорим точно за социалните мрежи и всичко свързано с тях.
Та.. питах го за мнение по някой въпроси и реших да споделя това негово мнение. Надявам се да ви е интересно това, което ми каза той:

АЗ: Знаеш, че всеки тайничко си пожелава да бъде споменат от лидери на мнение в социалките? Ти как ги разпознаваш тези лидери?

АЛЕН: Те са активни толкова, че веднага се набиват на очи. Освен това са компетентни – научаваш полезни неща от тях. Най-важното е, че останалите им имат голямо доверие, приемат обясненията им за аксиома. Често дори самите лидери на мнение не осъзнават, че са доста важна част от социалниа си кръг.

АЗ: Ок, ясно е за инфлуенсърите. А хейтърите? Голямото притеснение за присъствие в социалните медии е да не би някой да каже нещо лошо по наш адрес. Какво правим с негативните коментари?

АЛЕН: Не отговаряш на негативен коментар с негативен коментар! Никога! Не го триеш, не се опитваш да шмекеруваш като пишеш положителни коментари от фалшиви профили. В социалните мрежи комуникираме – в добро и в лошо, затова е най-добре директно да си пишат клиента как можеш да му помогнеш. Ок, сгафил си, нещо се е случило – не е фатално. Фатално е какво ще направиш от тук нататък. Ако успееш да оправиш проблема, това вече става положителен пример и за други клиенти.

АЗ: На всяка твоя лекция казваш, че социалните мрежи са важни за бизнеса. Колко важни? Защо?

АЛЕН: Важни са, защото там са хората. Част от тях са клиенти, друга част чакат да влезем за да ни похвалят, да си кажат болката, дори да „изкрещят“ колко ни мразят. В комуникационния микс това прави социалните мрежи най-важния канал. Въпреки това – социалните мрежи не са всичко. Основната част от маркетинг микса е добрият продукт.

АЗ: И каква е рецептата за присъствие в социалките?

АЛЕН: Бързина, адекватност, откровеност, провокация и последователност. За мен тези 5 неща правят социалните мрежи „работещи“ за бизнеса.

АЗ: Сега ще те питам за бъдещето. Когато съчетая „бъдеще“ и „facebook“ ми настръхва косата, но все пак…

АЛЕН: Facebook в момента трябвад а доказват, че са ценна компания. Промените и новостите ще станат ежедневие – все пак тяхната цел е да направят по-добри и по-качествени social продукти. От това съдя, че все повече ще се концентрират върху развитието на първичния продукт и ще ограничат възможността на външни компании да предлагат допълнителни продукти. Така както Twitter придобиха Tweetdeck за да контролират визията за крайния потребител. Facebook ще става все по-голям и натоварен с опции и екстри. Twitter вероятно ще е все така изчистен и само с необходимите базови интеграции. И все повече маркетинг и на двете места, разбира се. С други думи – очаквай всеки ден някой да се ядосва, че нещо по Facebook не му работи, за сметка на някое друго, ново, хех.

P.S> На въпросът от заглавието (как се споделя усмивка в социалните мрежи) ето един от възможните отговори:


Колаж : Пламен Петров

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

  1. ако влизахме в facebook заради усмивките, щяхме да сме се хвърлили от някоя висока сграда

  2. Ей… един ден няма да съм онлайн и Иво пак ще излезе с нещо силно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *