Как работи Instagram Алгоритъмът

Posted by Иво Илиев in Маркетинг, Маркетинг в Instagram on февруари 25, 2018

Важно е да познаваме алгоритъма, който разпространява нашето съдържание за всяка социална мрежа, в която имаме присъствие.

Българските потребители в Instagram

Българските потребители в Instagram – Юни.2017

Потребители в Instagram и други социални мрежи

Потребители в Instagram и други социални мрежи

При все, че Instagram се превърна много бързо в хит у нас и по целия свят – там днес вече са активно всички лидери на мнение (публични личности, блогъри, влогъри и популярни лица), иновативно мислещи бизнеси, международни компании, онлайн търговци и пр. Това прави социалната мрежа Instagram предпочитан канал не само за фейсбук реклама, но и за реализиране на маркетинг активности от organic и „viral“ характер. Възможностите на Инстаграм да бъде ефективен канал за бизнес присъствие поставя на дневен ред доброто изследване и познаване на алгоритъма, благодарение на който нашето съдържание става по-популярно сред повечето правилни потребители.

В момента Instagram е една от най-популярните и активно работещи мрежи в държави като Великобритания, Турция, Бразилия, Русия и Япония (няма да споменавам, че тук влиза на 1-во място и САЩ). Днес в Инстаграм има 25 милиона бизнес профила, които ежедневно нарастват.

80% от потребителите в тази социална мрежа са извън САЩ.

Най-важният показател за това доколко е ефективна за маркетинга една социална мрежа са метриките за DAU (дневно-активни потребители). Тук имаме драстични увеличения от 2016-та насам. Докато през октомври.2016 имаме 100 милиона дневно-активни потребители в Инстаграм, през април.2017 са двойно повече – 200 млн. През декември.2017, обаче, са 500 млн. – повече от двойно!

Instagram Stories VS. Snapchat

Instagram Stories VS. Snapchat

 

Как работи Алгоритъмът на Instagram?

Върви много бързо и категорично (поне за момента) по стъпките на Фейсбук. Докато допреди там виждахме всички постове по датата на добавяне – днес имаме около 30% спад във видимостта им и алгоритъм, базиран на качествени рейтинги за всеки обект (пост, story, коментар и пр.) спрямо останалите обекти. Познато, нали? По същия начин задвижиха навремето алгоритъма за News Feed на фейсбук. Каква е разликата?

 • алгоритъмът на инстаграм все още не прави драстични разлики между бизнес профил и персонален профил. Бизнес профилите само могат да се възползват от това;
 • при Фейсбук имаме т.нар. „фенове“, които до голяма степен загубиха значението си, защото днес имаме save, последователи (followers), see first (т.нар. „звезди“ за подбрани страници) и какви ли не абонаменти. При Instagram абонирането е само за последователи и хаштагове – поне за момента. Което също е предимство, защото двете неща са обвързани (последователите и хаштаговете) и към момента се случват лесно и естествено. Когато сме концентрирани над събирането само на followers, бързо трупаме общност, осигуряваща ни сравнително гарантирани импресии за постовете ни – нещо, което във фейсбук днес се случва чрез плащане за реклама;
 • алгоритъмът на Инстаграм не е толкова суров към бизнес профилите, но пък платформата им предоставя повече екстри, отколкото персоналните профили имат. Статистиките, например; продуктовите тагвания; кликаеми линкове в stories – доста важни за маркетинга ресурси. Добре е да се възползваме, докато нещата не са се променили, макар, че Instagram по-скоро показват, че имат желание да лансират повече бизнеса, който активно е там, отколкото различните лидери на мнение (поне за момента);
 • фейсбук рекламите в Instagram към момента са един от малкото кликаеми и едновременно таргетирани и ефективни постове, които може да публикувате във feed и stories – няма начин да не се възползвате за по-голямо и изгодно достигане до аудиторията ви. Действително във все повече случаи тези реклами са сериозен инструмент, в който инвестицията си заслужава. Разбира се, не можем да ги сравняваме като ефективност с фейсбук рекламите във Facebook, но са конкурентни на много други рекламни канали.

Оформих една кратка инфографика-формула на актуалните основни фактори от алгоритъма. Разбил съм факторите на по-конкретни и ясни елементи, но всъщност те са групирани в три основни групи:

 1. обекти и субекти (съответно техния вид, активност и пр.)
 2. действия (съответно отново вид на действията, честота, възможност да предизвикат създаване на нови обекти, субекти и пр.)
 3. взаимовръзки (между обектите и субектите посредством различните възможни действия)

Тъй като Instagram е фирма, в която продуктът сме аз и ти – този продукт се монетизира чрез реклама. И тъй като рекламата не може да има смисъл ако аз и ти не сме активни и все по-чести посетители на Instagram – алгоритъма е направен така, че да провокира точно това. Не случайно към момента няма друг app (мобилно или desktop приложение), с което да можем да публикуваме постове в своите инстаграм профили, освен официалното приложение Instagram. Не случайно много от възможностите под desktop са премахнати, не случайно опции като share, re-share, clicks към външни източници на информация и пр. са ограничени. Целта на Instagram е да споделим онази част от живота си, която можем да покажем чрез камерата на мобилното си устройство. Съответно бизнесът е в шок и ужас, защото няма как да действа на автопилот както при фейсбук например, където имаме планиране, хиляди опции за споделяне, хиляди възможности за автоматизация, ботове и какво ли не.

Instagram пази комуникацията „чиста“ от автоматизации, за да можем ако искаме да участваме в тази социалка – да сме там без да има кой да ни замести напълно.
Именно заради това тази социална мрежа става такъв масов хит сред хората по цял свят – защото там са самите те и визуалната комуникация прави диалогът им интерактивен, лесен и удобен. В Инстаграм понастоящем е много по-лесно да си пишеш с повечето светски личности и те да ти обърнат внимание, отколкото във всяка друга социалка.

Та… алгоритъмът има за цел да проследи нашето поведение, да оформи някакви данни за нашите интереси, реакции и възможности за участие в социалната мрежа, и да ни поднесе в определен ред определена информация, която на база на стотици хиляди оценъчни фактори, е била подбрана за нас (вместо друга информация, която е отпаднала). Основните фактори, които хората като мен, занимаващи се професионално с instagram маркетинг са наблюдавали в своята практика, са налични в инфографиката по-долу:

Instagram Feed Algorithm 2018

Instagram Feed Algorithm 2018

Какво представлява алгоритъмът?

Интеракциите в Инстаграм имат спад заради промени в Алгоритъма

Интеракциите в Инстаграм имат спад заради промени в Алгоритъма

Алгоритъмът на Инстаграм цели да постави ранк, по който да класира всеки публикуван пост в тази социална мрежа. Според ранка (качествения рейтинг) на публикуваното съдържание – то се показва на по-горна позиция, преди това с по-слаб ранк. Така по-високо оценените по ранк постове достигат до повече хора и имат по-голям шанс да се популяризират чрез тези хора.

Накратко – чрез алгоритъма постовете се подреждат един под друг по важност, като някой биват изцяло изключени за всеки един отделен потребител. Така различните потребители виждат приоритетно едни постове пред други и на база на техните реакции, алгоритъмът определя кои постове да бъдат видяни в бъдеще от потребителите. Целим да познаваме елементите от алгоритъма, за да можем да имаме максимално качествени постове, но по-важно от това да познаваме алгоритъма е това, да познаваме потребителите си. На база на потребителите алгоритъма работи с цел да оправдае техните очавания и интереси.

От какво зависи ранкинга (качествения рейтинг) на постовете?

 • на първо място – от хората – тяхното поведение, интереси, активност са ключови за това доколко алгоритъма ще оцени всяко ваше съдържание с по-висок рейтинг спрямо останалото съдържание
 • от времето – това, което се публикува с вашия пост в рамките на около 24 часа е това, с което вашето съдържание ще се „бори“ за по-висок ранк. С други думи много зависи от това доколко останалите публикувани по същото време постове ще са по-готини от вашия. А това пък зависи от реакциите на хората. И защото показваните постове за всеки един човек в Инстаграм са различни като подредба и източник – нещата стават доста по-сложни за прогнозиране.
 • от реакциите – някаква група хора в някакъв период от време ще виждат вашия пост. Ще го виждат не само 1 път, а с определена честота – обикновено може да се зареди в техните feed-ове до 4-5 пъти. Това, че се е заредил, не значи, че хората ще стигнат до него – може да не са скролнали достатъчно надолу и тотално да са го пропуснали. В този случай – няма реакция и ранка на поста ще се намали. По-лошото е ако го видят и няма реакция – ранкът пада още повече. Ако го видят повече от 1 път и няма реакция – още по-сурово ще е смъкването на ранка… и така предполагаемо работи алгоритъма – на база на реакциите и интересите, наричани „engagement rate“ най-общо.
  Не забравяйте, че реакциите са нещо двупосочно – ако вие като профил в инстаграм нямате достатъчно добра активност (да харесвате други постове, да общувате с други потребители, да създавате диалог в мрецата) – няма да получите достатъчно задоволителни ответни реакции.
 • от пласирането – пласирането на един пост е много важно, защото чрез него дори първоначално слаби по ранк постове могат да имат шанс в бъдеще. Пласирането зависи от това доколко криейтивът на един пост е удачен за таргет аудиторията – изображението, форматът, текстовете, хаштагове, тагване и пр. Пласирането има „вирусен“ характер, с което може да се случи т.нар. „bumping“ – стари постове пак да се покажат на нови хора за по-дълъг период от време. С други думи – да увеличим „срокът на годност“ на нашите постове.

Елементите на Алгоритъма на Instagram:

-1- Интеракции между обектите и субектите

Естествено, както във всяка социална мрежа т.нар. Engagement е много важен фактор. Преди време бях на едно от редовните фирмени обучения на голяма фармацевтична компания, където коментирахме колко е важен Engagement rate-a за един бизнес в социалните мрежи. Причината да влезем в дискусия по темата е един факт, който съвсем нормално тормози бизнеса – че engagement не е ясно как се монетизира и дали изобщо се монетизира. Тук, обаче, често се пропуска същността на този показател – с него разбираме дали сме на прав път или не, дали познаваме интересите на таргета си, дали знаем как очаква да му поднесем информацията, дали знаем кога и къде я търси и как я консумира. В социалните мрежи това е жизнено важно и именно нивото на engagement ни дава отговорите.
Елементарно е – reach метриката ни казва доколко сме „надлъгали“ алгоритмите и те са пласирали съдържанието ни до повече хора, но engagement ни дава информация какво по-точно искат да получат от нас хората в определен момент.

Благодарение на engagement-a можем дългосрочно да търсим конкретни поведенчески модели и изграждане на дигитални навици у нашата аудитория от потенциални и настоящи клиенти.

В Instagram се следят всички интеракции (взаимодействия), като те се делят на 2 големи групи:

 • интеракции между субект и обект – субект е потребителят (било то бизнес профил или персонален профил), а обект е пост, story или друго съдържание в социалната мрежа
  • преглед
  • like
  • коментар
  • отговор на коментар
  • re-share (тази опция вече е налична)
   От Instagram споделят как се прави re-share: You can only share someone’s post from feed to your story if their account is public and they’ve allowed re-sharing of their posts.
  • клик върху динамична област (хаштаг, тагване, „…more“ или друга)
 • интеракции между субект и субект
  • direct messages
  • tag
  • reply (отговор на коментар)
  • преглед на потребителски профил
  • търсене на потребителски профил

Тук отварям една скоба, че Instagram имат някой (бих казал тайни) политики за ограничаване на видимостта при постове, които са колаборация между лидери на мнение (инфлуенсъри) и бизнеси. Тези от вас, които активно ползват инстаграм за своя бизнес, знаят, че Influence маркетинга играе важна роля. Най-често, обаче, не са наясно как точно се прави такъв маркетинг, за да има ефект наистина. За някой бизнеси Instagram може да е лош избор за influence маркетинг и по-доброто решение може да се окаже YouTube или Facebook, дори LinkedIn. Във връзка с интеракциите между субект и субект е важно да се има предвид и influence маркетинга.

Няма как да не изтъкнем, че в момента Instagram е най-добре представящ се социален канал за партньорства между инфлуенсъри и бизнеси (по данни за 2016 – със средно 3,21% по-голям engagement rate спрямо всички останали социални канали, където максималната цифра е 1,5%). Няма как и да не поясним, че за момента в САЩ се справят най-добре с това. У нас този вид маркетинг има няколко важни пречки, които се надявам скоро да бъдат преодоляни:

 • една не малка част от потребителите все още не използват всички опции на канала – ще видите как доста от т.нар. инфлуенсъри у нас трудно си служат с този канал. Вчера, например, видях доста известен инфлуенсър да публикува пост, в който рекламира продукт и е тагнал 4 пъти профила на фирмата производител. Ако този инфлуенсър беше наясно с канала – нямаше да причинява подобно нещо на бизнеса, който си е платил за тази реклама, защото това най-често води до shadowban на поста (по-долу обяснявам какво е shadowban).
 • инфлуенсърите си колаборират с бизнесите хаотично, без ясна стратегия и без подкрепа на професионалисти – явно у нас една не малка част от бизнесмените, след като минаха толкова много години, все още смятат разходът за консултация от маркетолог или PR професионалист за пари на вятъра. Разбирам ги – понякога това наистина е така, защото не малко хора у нас си слагат всякакви професионални прозвища и започват да консултират безотговорно и без нужните опит и знания. Представяте ли си да си платите на популярна личност за нещо, над което нямате контрол, но е пряко свързано с бизнес имиджа ви – няма да го направите, много е опасно, нали? Е, доста бизнеси у нас го правят с лека ръка. Дали, защото много моделки и модели днес са в инстаграм и предлагат подобна услуга „на ишлеме“, или защото бизнесът има склонност да работи на принципа „няма как да ме издънят повече, отколкото в реалититата“ – не знам. Действително, каквото и да направи един инфлуенсър за вас – то може да докара някакви продажби, но ако сте по-дълновидни и мислите в малко по-дългосрочен хоризонт – не всяка продажба си заслужава, особено тези, при които клиентът купува не заради качествата на вашия продукт, а заради някой друг (инфлуенсъра). Темата е дълга и може да се спори, но не това е целта тук – целта е да имате ясен процес на работа и целеполагане. Да имате план за постовете на инфлуенсъра, да изконтролирате всеки криейтив, с който той ще ви представя пред аудиторията си, да се консултирате със специалисти колко трябва да са постовете, кога и как да се публикуват, какво да дават като информация и как чрез тях да се представи бранда ви подобаващо.
 • бизнесът пропуска ползи от канала и най-често търси само brand awareness. Бизнесите в Инстаграм знаят, че само чрез реклама могат да постигнат кликове към сайта си, а от там и продажби. А може инфлуенсъра, който пуска пост да ви тагне и да сподели с аудиторията си, че поръчки могат да ви пускат директно на DM. Бизнеси, на които през последните месеци поемаме управлението на Инстаграм маркетинга, са пропускали масово да имат custom audience от Инстаграм, към която да насочат фейсбук рекламата си – същевременно са имали influence marketing, за който са платили не малки суми и който им е донесъл активност към бизнес профила. Подобни пропуски са сериозни пропуснати ползи за бизнеса.
 • у нас се предлагат псевдо-услуги от инфлуенс маркетинга. Съмнителни профили, събрали по съмнителен начин голяма група последователи (които дори не знаем дали са реални, дали са българи и пр.) да коментират на авто-пилот, да ви харесват и да ви споделят по социалките – това е не по малко глупаво от купуването на харесвания за фейсбук страниците, което у нас беше хит навремето. Имаме съсипани фейсбук страници на свои клиенти, които не можем да оправим години наред заради наказания относно reach и наблъсканите неактивни фалшиви профили в тях. Виждам как някой бизнеси вече имат съсипани инстаграм профили – някой ги занемаряват и създават нови, други се опитват да ги движат. Не си позволявайте някой псевдо-инфлуенсър да ви вземе парите и да ви съсипе освен профила – и репутацията на бизнеса.

-2- Съдържание и вид на обектите и субектите

Разбира се, днес има разлика дали сте бизнес профил, или потребителски профил в Instagram, но за момента тя не е толкова сериозна, колкото е във фейсбук, където бизнес страниците от доста години вече са органично „отрязани“ за своята видимост.

Тук разграничаваме съдържанието по няколко фактора, които са важни за неговия ранк:

 • свежест – доколко съдържанието е ново. Това е все още доста силен фактор в Instagram. Има значение и кога ще публикувате пост – макар това да е строго индивидуално за всеки един профил и всяка една аудитория, мога да ви дам някой съвсем условни насоки. Например в периода 11:00-14:00ч. през делниците е обедна почивка и е добро време за публикуване. В някой сфери – сутрин между 7:00-10:00ч. Най-често за инстаграм уикендите са добро време, но не за всяка бизнес сфера.
  В агенциите ни, например, използваме бот (изкуствен интелект), който по алгоритъм ни калкулира автоматично за всеки бизнес във всеки ден кога е най-удачно да се публукува, на база на предишна история. Все пак имаме сезонност, празници, ваканции… дори времето навън влияе, даже и грипните епидемии :)) Та – универсална формула на успеха категорично няма и е строго индивидуално за всеки бизнес.
 • тип – има разлика дали е видео, дали е снимка, дали има филтър или не, дали има текст или не. Тази разлика се определя от реакциите на хората, а не от изкуствен интелект – затова е важно да проучвате какви криейтиви водят до добри реакции на масовия потребител.
 • тематичност – поради навика да се ползват хаштагове, тук (за разлика от фейсбук) тематичността до голяма степен се определя от тях. Трябва много да планирате използването на хаштаговете си, защото някой от тях вече по-скоро могат да ви съсипят постовете, отколкото да ви помогнат да ги популяризирате сред повече хора. Например хаштаговете #instagood #tagforlikes #likeforlikes #followme #follow и пр., по-скоро могат да ви навредят. Има т.нар. „banned hashtags“ (баннати хаштагове) – това са хаштагове, които по-добре да не ползвате, защото могат да ви навредят – от това да ви намалят видимостта на постовете, в които ги ползвате, до това да ви спрат достъп до профила или отделни опции.
  Как разбираме, че са баннати – за момента няма официален ресурс, понякога от екипът на Instagram обявяват за някой, но за момента използваме „Explore tab“ на мобилното приложение и търсим. Ако хаштагът, който търсим не се появи със своята статистика за ползваемост – значи най-вероятно е баннат. Често банват хаштаговете за кратък период от време – например тази година на 14-ти баннаха за някой профили хаштаг #valentinesday. Затова не е лошо да пишете хаштаговете на ръка, за да видите дали за вас някой от тях не е баннат.
 • допълнения – често постовете се занемаряват. Не забравяйте, че самите постове не са структурирани като при фейсбук – там първият текст към поста е неговия т.нар. „caption“, т.е. това е описание към снимката. Не е лоша идея в последствие да допълните с някой друг коментар – това не е нещо необичайно и няма да се възприеме като нещо странно от хората – не водите монолог, а допълвате собствения си пост. Също помагат и reply на коментарите – за да потърсите дискусия от реакция на вашите постове. Тагването на други потребители е повече от отлична идея за допълнение на вашия пост. От визуална гл.т. – допълването на Stories с различни екстри или използване на филтри, GIF анимации и пр. е страхотна идея, стига да се хареса на вашите последователи.

-3- Създаване на нови обекти и сърфиране

Да, това е трета точка – и е последната.

Изминаха доста години откакто говорих за Social Graph на Facebook. Те на времето разбраха нещо много просто – ако хората прекарват повече време в една социална мрежа, те я развиват по-бързо и по-всеобхватно. Идеята да прекарват повече време е като се поощряват по-активните от тези хора, като получават повече възможности за по-мързелива (лесна, бърза, безплатна) комуникация и като им се предоставя свежото търсено от тях съдържание. Разбирате, че това е работата на алгоритъма. Т.е. Social Graph и алгоритъма са пряко свързани.

Целта е да се разраства Social Graph, a социалния граф има една елементарна цел: да описва взаимодействията и взаимовръзките между отделните обекти и субекти в една социална мрежа.

Та, когато аз и ти видим един и същи пост – той става нашата връзка. Social Graph описва, че сме видели поста. Ако аз реагирам с коментар, а ти с like – това се записва в Social Graph и алгоритъма започва да „мисли“ над въпросите като:

 • дали по това време този човек е по-склонен да харесва този тип постове с тази тематика?
 • дали не би коментирал или харесал други постове с тази тематика от този и други източници на информация?
 • дали не би реагирал на друг пост по друго време от други източници?
 • доколко в това време с тази интернет връзка този човек отделя то времето си да разглежда постове в тази мрежа?
 • какъв е шансът да обърне внимание на този пост в бъдеще, ако той е на по-долна позиция?
 • след колко разгледани пиксела от feed-a този човек е видял поста и какви са шансовете друг пост да получи неговото внимание след същия обем разгледана информация?
 • … и много други сложни въпроси, свързани с моето поведение, интереси, съответно реакции в тази ситуация и пр.

В Instagram се следи факторът „време прекарано за…“, който е много важен за създаване на нови връзки и обекти в Social Graph – времето, пракарано върху обект (пост например), времето за отговор или реакция, времето в Инстаграм като цяло. Алгоритъма цели да ни подтикне да създаваме нови обекти в Графа, за да има по този начин повече интеракции с тях и съответно повече време, прекарано в тази социална мрежа. Съдейки по статистиките в началото на тази публикация – успяват категорично и в това няма нищо лошо. В крайна сметка – ние обичаме да общуваме помежду си.

По-скоро за нас е важно да разберем, че алгоритъмът се базира на трите звена, които оформят Социалния Граф:

 • обекти
 • субекти
 • взаимовръзки между тях

Няколко полезни съвета как да повлияем на Алгоритъма в наша полза:

 • обърнете внимание на Instagram stories – може би доста специалисти ще ви препоръчат да обърнете повече внимание на тях и да насочите много усилия там, но има голяма уловка в този съвет, която може да повлияе негативно. Алгоритъма отчита времето, което прекарвате върху всеки обект в Instagram, в т.ч. картите в Stories. Ако отделните карти във вашата „история“ не струват – хората ще ги прехвърлят бързо, с което ще сте си загубили времето да ги правите. Често се е случвало да видя провокация с по-пикатни story-та, но без бизнес профилът да е помогнал на потенциалния си клиент да се поинтересува от продукта или услугата. Не търсете engagement на всяка цена – проверете кога ангажирате вниманието на хората във вашата профеисонална област, а не в масовата област по интерес, към която най-вероятно не принадлежите. Навремето така доста бизнеси споделяха само котенца, кафенца и гушкания без да имат седмици наред нито един пост от тяхната област – след това обясняваха колко зле бил Facebook и как нищо не им донесъл 😀
 • хаштаговете все така са нещо съществено – редуцирайте по-слабо използваните хаштагове, потърсете хаштагове на английски език с международно ползване. Пак напомням – внимавайте с хаштагове, които могат да повлияят негативно на достигането на постовете ви.
 • не търсете само интеракции, ами и правете такива за другите – давайте сърца на коментарите, reply-вайте на коментиралите, давайте сърца и на техните постове – като цяло се възползвайте от това, че сте не само publisher, но си имате и профил. Последвайте други профили, последвайте хаштагове, правете интеракции по вашата тематика, бизнес област или сфера на дейност.
 • никога, никога, никога не подценявайте caption текстовете към вашия пост! Ама никога! Това, че инстаграм е създаден за предимно визуална комуникация, не означава, че тя не може да е насочваща! Например ако споделите снимка на изгнило авокадо, тя надали ще е толкова интересна, колкото снимка на поразсъблечена знойна брюнетка, но за някой ще е интересно да си отговорят на въпроса „защо по дяволите тея са публикували този гнусен плод?“ – ако сте магазин за здравословни храни, можете в caption-a да опишете за ползите от авокадото и дали почернялото авокадо е полезно или не. С което шансът да съберете повече време за гледане (четене), харесвания и коментари, се увеличва драстично нагоре.
  Няколко конкретни съвета в тази връзка:

  • тагвайте себе си с CTA текст, например „открийте линкът към промоциите в нашия профил – кликнете тук: @вашето_потребителско_име“
  • ползвайте популярни хаштагове, но ги отделете под основната информация на поста ви, с емоджи иконки, символи или друг визуален разделите (примерно 4 тирета най-малкото)
  • мислете за първите няколко думи като за най-важни. Имате около 2 реда думи, с които да подтикнете към кликване на линкчето „…more“. Често сме наблъсквали емотикони в тези начални редове, за да провокираме внимание, но не винаги се получава. Добър трик е да зададете въпрос – това е по-универсално успеваем вариант
  • използвайте емоджи емотикони. Можете да ги използвате вместо булети и разделители в отделните изречение. Най-често работят, когато с тях визуално разказвате това, което сте написали – най-малкото е забавно. Действително помагат, разбира се – ако не прекалите и ако са удачни спрямо текста и контекста
  • като говорим за емотикони – има много готини ръчички, сочещи в някаква посока и очи, които гледат в дадена посока – те са идеални, за да насочите вниманието. Ето тук има готов списък с всички емоджи емотикони, за да си изберете подходящите.
  • не пропускайте брандинг хаштаговете!
 • научете жаргона на Instagram. Например, когато напишеш „LB“ в коментар под пост – това е „like back“ („връщам ти харесването“). Това означава, че ако някой ти напише „LB“ и е харесал поста – ти следва да влезеш в неговия профил и да харесаш негов пост. Нещо като етикет е. Съответно „CB“ e „comment back“ и аналогично важи за коментари. Това по-скоро е съвет към профилите на инфлуенсъри, отколкото нещо полезно за бизнес профили, но вторите също могат да проучат най-малкото какви са тенденциите в тази мрежа и как се променят.
 • ако показвате маркови продукти – тагвайте официалните профили на марките
 • публикувайте една и съща снимка в stories по 2-3 пъти един след друг с различни допълнителни елементи (текстове). Така, например, можете в първото копие на снимката да си сложите текст с таг към вас и CTA; втората снимка може да е с хаштгове, анкета или други – и така всяко копие на една и съща снимка да е с различни активни елементи – текстове, тагове, анкети, GIF, location и пр.
 • потърсете варианти да работите с инфлуенсъри (лидери на мнение), които са ценни за вашата аудитория. Не на всяка цена, не всеки инфлуенсър. Има някой, които са толкова компрометирани, че по-скоро ще завъртят лоши слухове около бранда ви, а вие ще виждате само красивите цифри за like в профилите им (което нищо кой знае какво не ви носи на практика). Използвайте само такива инфлуенсъри, които могат да работят професионално с вас – да работят по предложен от вас постинг планинг и съдържание.
 • отговаряйте, отговаряйте, отговаряйте! Отговаряйте на DM, коментари, дори харесвания – покажете персонално отношение. Мрежата на Инстаграм е мрежа на хората и фактът, че не можем да re-share-ваме масово, да слагаме линкове до външни сайтове и пр. доказва, че тук наистина е важно да обърнете персонално внимание. Опитваме се, когато работим с някой от брандовете по тяхното Instagram присъствие, първото нещо да е да обучим хора от екипа да са част от това присъствие и да са „живия глас“ на бранда. Не с всеки бранд това е постижимо, но където е възможно – въоръжават се с мобилни клавиатури и устройства и участват активно, отделяйки по няколко минути за активности в канала всеки ден. Не може без това! Няма авто-пилот в социалните мрежи, особено в тази.
 • ежеседмично следете статистиките за Stories – имате данни за кликване напред-назад, reach, impressions. За 7 до 14-дневен прозорец можете да научите много неща за това кои са по-ефективните криейтиви и добавки към вашите Stories
 • предпазвайте се от Instagram shadowban – „shadowban“ е политика, позната и в Twitter, при която алгоритъма скрива ваши постове за хора, които не са ваши последователи. Сиреч – не сте баннати, но сте наказани така, че да ви се ограничи достигнатата аудитория. Можете да попаднете под shadowban заради прекомерно ползване на хаштагове, или ползване на лоши хаштагове. Можете да попаднете под shadowban ако са ви дали „Report“ за пост. Понякога shadowban се прави на постове с повече голота, но зависи от профила. Зачестиха случаите, в които се вижда как Инстаграм правят „shadowban“ на инфлуенсърски профили, за да лансират видимост на бизнес профили по един и същ хаштаг. Като цяло се случва и обратното. Затова внимавайте с хаштаговете доколкото това е възможно. Важно е да не ползвате ботове, които автоматично харесват или коментират постове – това води до shadowban доста бързо. Друго важно нещо (по-горе на две места го коментираме) е да не ползвате баннати хаштагове, но най-забавното е, че можете да бъдете shadowban-вани и при използване на съвсем нови хаштагове (по които няма още никакви постове – затова ако пускате постове с нов хаштаг, гледайте да са няколко наведнъж). Не на последно място – внимавайте кого тагвате, за да не ви докладва.
  Има го наличен този инструмент – уж трябва да показва shadowban-a на вашия последен пост, но поне нашите тестове показват, че не работи добре.
  По-скоро потърсете някой, с който да сте партия – той и вие не бива да сте followers и съответно така ще видите дали виждате един на друг постовете в профилите си, или сте shadowbanned. Друг начин да проверите дали сте shadowbanned е ако търсите по хаштаг, по който сте публикували пост – ако вашия пост не е в публичния фийд по този хаштаг – значи имате shadowban.
 • пазете се от нелегитимни програми, които автоматизирано работят вместо вас в Инстаграм – това е сигурен начин да получите shadowban от седмица, до няколко месеца. Има много мобилни програми (приложения), които ви предлагат репост, автоматично публикуване, подбор на хаштагове и какви ли не други автоматизации и красоти. Автоматичното публикуване на постове с предварително планиране става чрез ползване на Instagram API, но с някой лимитации (към 30.01.2018 – само за бизнес профили, само за снимкови постове) – ако някой софтуер ви предлага нещо друго на този етап – не се подвеждайте. Много внимавайте какви софтуери оторизирате в своя инстаграм профил – използвайте само легитимни партньори и изпитани софтуерни продукти.

А ти как разбиваш Алгоритъма на Инстаграм?

Хайде! Сподели в коментарите!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Ваня каза:

  Здравейте! Изключително полезна информация! Как мога да разбера за колко време ми е наложен shadowban в Инстаграм? Снимките ми не се появяват на съответния хаштаг. Благодаря ви!

 2. Славея каза:

  Изключително полезна статия, адмирации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *