Как да подготвим бизнес страницата си във Facebook за промените на 30.3.2012?

Ако все още не знаете, прочетете тук

Дизайн и подредба на съдържанието

1. Пригответе си Cover снимка. Изображението трябва да е с размери 850х315 пиксела (вижте на картинката по-долу).

Cover снимката трябва да е поне 399 пиксела широка и не може да съдържа:
• Информация за цени, намаления или рекламни призиви. С други думи не може да пишете неща от сорта на „20% намаление“, или „Нови цени“, или „Пролетни отстъпки“, и пр.
• Информация за контакти, в т.ч. уеб сайт, е-мейл, телефон, геолокация и др.
• Референтна информация за фейсбук приложения или функционалности, т.е. не може да пишете неща от сорта на „Харесайте страницата“ или „Споделете страницата“
• Call to action текстове, като например „Вземи сега“, „Купи сега“, „Кажи на приятелите си“, „Ела още днес“ и др.

Всички cover снимки са публично видими от фенове и не-фенове. Не трябва да имат графики, подтикващи или показващи насилие, расизъм, сексуални сцени и голота, порнография и др. (по принцип незаконни навсякъде) неща.

2. Може да запазите старата си профилна снимка (profile picture), но може и да помислите за нова, която да се върже тематично с дизайна на Cover-a. Препоръчвам ви профилната снимка да е с размери 180х540 пиксела, като в горната или долната й част отделете едно каре от 180х180 пиксела, което да има такъв дизайн, че да се върже с Cover-a. Идеята да е по-продълговата снимката е за да е по-видима в общия Feed от статуси. Иначе ви върши работа и 180х180 снимка (вижте на картинката по-горе).

3. Създайте си Milestones. Минимум напишете Milestone със снимка, дата и информация за създаването на компанията Ви. Отбележете milestone за всяко значимо събитие (нов продукт, разширение, представителства и пр.) от вашата бизнес история. Това са основите на бъдещия ви имидж във Facebook. Тук може да видите и първият пример за българска фен страница, а който успях да попадна, с отличен milestone архив . Ето тук пък е страницата на Coca-Cola, която също може да Ви даде представа за добър milestone архив.

Както ще видите на снимката по-долу, непосредствено под „главата“ на фен страницата имате нещо, наречено Composer. От него може да създавате както стандартните статуси и снимки, така и milestones:

Всеки Milestone ви дава възможност да му зададете специфична дата и година, съответстваща на значимо събитие от историята на компанията. След записването на milestone, той става значително по-видима част от Вашия timeline, за разлика от други постове:

4. Разгледайте всички свои постове по Timeline-а и отбележете със звезда всеки по-значим според вас. Така ще го направите двойно по-голям и по-видим от стандартните. За да го означите със звезда е нужно да отидете с мишката в горния десен ъгъл на съответния пост – иконката със звездата ще се появи и ще можете да кликнете върху нея (вижте на картинката по-долу)

5. Правилото за публикуване (ако може да имаме универсално такова) е 1 пост през 2 дни и всяка седмица по един Pinned пост. За да pin-нете някой пост трябва да отидете в горния му десен ъгъл и да кликнете на иконката с моливчето. След това избирате Pin To Top (виж снимката по-долу) и постът ще се премести най-горе и най-вляво на Timeline-а ви (може и да го unpin-нете по същия начин). Там ще стои точно 7 дни. След това може по същия начин да pin-нете друг. Можете да pin-вате само по 1 пост на седмица. Повече информация относно публикуването и социалната активност ще намерите в тази тема от блога тук

6. Задължително сложете информация за уеб сайт URL и основна дейност на компанията в About частта на фен страницата – това е вече много добре видима част и трябва да се възползвате от нея. Важно е да знаете, че само 130 символа от текста в About се виждат в каренцето под профилната снимка в Timeline-a.

Facebook приложенията

Не се притеснявайте за тях – те ще си работят също толкова добре, колкото до сега, но ще има някой визуални и функционални промени, свързани с тяхното пласиране във Facebook страницата.

За приложенията трябва да знаете следното:

 1. Имат fan gating, т.е. можете да показвате едно съдържание на не-феновете и съвсем друго на феновете, когато влязат в приложението. Стига, разбира се, то да е програмирано така.
 2. Могат да бъдат или 520 пиксела широки, или 810. Струва ми се, че след 30-ти март опцията за 520 ще бъде премахната, защото е тотално излишна, но това няма да погрози приложението, просто ще остави малко повече празно бяло пространство отляво и отдясно на дизайна му.
 3. Не можете вече да имате посрещащо приложение (landing tab), т.е. винаги посетителите на фен страницата ви ще виждат нейния Timeline
 4. Можете да включите приложението в менюто вдясно, което е точно под Cover-а на фен страницата (вижте в снимката по-долу)
 5. Както виждате и на самата снимка – видими са не-повече от три приложения. Лично за мен това е много радостно, имайки предвид факта, че някой брандове прекалиха, изнасяйки огромни количества съдържание от официалните си сайтове във фен страниците, което доведе по 5-6 приложения, наблъскани в менюто. Достатъчни са ви две – social application, чрез която да създавате community и news & events application, която да информира конкретно и само феновете за новости около бранда.
 6. Обърнете внимание, че иконките на приложенията са малко по-големи и по-видими, а и качеството им е оптимизирано. За съжаление, обаче, в момента за да смените иконката се изискват малко гимнастики, които са (както всичко във фейсбук) малко трудно достъпни на пръв поглед. Като за начало трябва да кликнете на малката стрелкичка най-вдясно (виж картинката по-горе), за да отворите всички „Views & apps“. След това отивате с мишката на желаното приложение и в горния му десен ъгъл ще видите иконка с моливче – изберете я и ще видите менюто, показано на снимката по-долу:
  Изберете „Редактиране на настройките“ за да промените снимката (раздел Custom Tab Image) и името на съответното приложение. Снимката е с размери 111 х 74 px и е добре по някакъв начин да направите такава снимка, която изглежда като правоъгълен бутон, за да може хората по-лесно да схванат, че там трябва да се кликне.

 

Полезни ресурси, които си струва да прегледате

Също така може да се включите във фен страницата на този блог, където споделям различни интересни ресурси от сферата на дигиталния маркетинг и ПР.

Страницата е тук. Ще се радвам ако и вие споделите мнение или линк по темата в нея 🙂

Поздрави и успех с новите timeline фен страници

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (4)

 1. […] или „10 awesome“… но в случая нямаше нужда да пиша още тонове текст както тук например […]

 2. […] или „10 awesome“… но в случая нямаше нужда да пиша още тонове текст както тук например […]

 3. Ганчо Петров каза:

  При т.6 написаното не важи за иконката-снимка. При нея няма стреличка.Или поне аз я сменям като кача нова 111 х 74 px и после я скривам долу. Защото не ми харесва последната качена снимка да съвпада с иконката

 4. Чанко каза:

  Много полезно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *