Как да направим споделеното съдържание във Facebook популярно

Съдържанието НЕ Е цар“ във Facebook. С други думи не се стремете да бълвате постове, защото идеята е не количеството им, а качеството – т.е. до колко хората ще ги харесват и коментират. Многото постове, по които няма потребителска активност ще правят фен страницата ви все по-„невидима“ във feed-a на феновете й.

Големият проблем със съдържанието

„All Facebook“ преди около месец предостави данни от свое проучване, според което само 13 до 17.5% от феновете виждат постовете на фен страницата. „Виждат“ не означава „се интересуват“ или „взаимодействат с“. „Виждат“, означава, че в този малък процент има една част фенове, за които статуса на фен страницата ви е видим, но те не се интересуват от него и го подминават. С други думи, ако гледаме ефективността, този процент е още по-нисък.

Оказва се, че около 80% от така любимите ви фенове не виждат това, което им пишете?!

С риск да ме намразят отново social media маркетолозите ще им кажа, че Интернет отдавна е нещо много повече от Facebook, G+ и Twitter. Спрете да се заблуждавате, че социалните мрежи са уникалната панацея, която ще изстреля бизнеса ви в небесата на икономиката. Няма как да стане, ако нямате сайт, добър пиар, копирайтър, support team и пр., и пр. – нали знаете? Социалните мрежи не са самоцел, а част от целия микс.

Social Media маркетьорите с повече опит, с ръка на сърцето ще ви кажат, че много често неща като social plugins, e-mail marketing, rss конекции ангажират много, много повече посетителите ви, отколкото слагането на пухкави котенца във фен страницата ви.
… и все пак няма как да минем и без котенцата 🙂

Обаче… пак се връщаме на проблема със харесването, споделянето и коментирането на съдържанието от страна на феновете. Ако искате да ви се получат нещата трябва да им кажете на тези хора ЗАЩО всъщност е нужно да коментират или харесат даден ваш статус. Facebook дават един бърз и хитър начин за това, който се нарича facebook ads и струва пари на клик (заради което е цялата тази работа всъщност).

В другия случай (без ads) трябва да помислите за нещо различно от въпросните котенца (или поне още нещо). Нещо, което ще се чудите какво точно да е докато не вземете да питате самите фенове. Иначе се получава нещо до болка познато – фирма за дамско бельо, фирма за сторителство, зъболекар и сайт за оферти пускат едно и също сладурско животинче като статус и ако аз съм фен на всичките тея фирми, Facebook ще ми ги „смачка“ в една обща група(агрегат) и я ги видя, я не. А пък дали ще им обърна изобщо внимание – надали. Дали ще ги приема насериозно тея брандове? Хич.

Да се върнем на темата за това, какво всъщност искат феновете на един бранд от него. Както вече споменах по-горе – ами… питайте ги. Да – с питане до повече фенове се стига. Първо започнете офлайн – питайте клиентите си на място чрез кратка анкета, в която ги приканвате да станат ваши фенове. Има големи позитиви точно тази практика, защото хората разбират, че се интересувате от мнението им, с което ще са склонни да бъдат ваши последователи във Facebook и там да продължите диалога с тях.

След като позагряхме с по-горните и по-общи съвети, нека ви дам още доста и по-конкретни варианти за това как да бъдат вашите статуси по-видими и повече да активизират фен масата.

Има едно условие – съветите са в сила към настоящия момент, но Facebook се развива доста бързо и както знаете динамично променя платформата според потребителските навици и ползваемост. Също така, това, което ще прочетете по-долу е част от content marketing практиките, а при тях важи едно неписано правило: нещата работят отлично за едни типове бизнес, докато за други изобщо не работят. Това, което се опитвам да ви кажа е, че трябва да знаете предимствата и недостатъците на бизнеса ви да бъде social (не опитвайте да продавате гръмоотводи във Facebook например).

Ето ги съветите:

 • Добре е да имате няколко фен страници на бранда. Така ще можете да публикувате статуси от едната в другата, което е благоприятна практика, особено за общите им фенове;
 • Комбинацията от няколко страници на различни продукти (или продуктови серии) + страница на бранда е доста ползотворна, особено с идеята в последствие да задавате въпроси (анкетен тип) чрез Questions на Facebook. Тогава в отделните възможни отговори от анкетата ще може да тагнете продуктовите страници.
 • Доста добра идея е когато една фен страница пише на стената на друга, или тагне другата. Това е добре видимо и от Google, но най-вече носи благоприятни ефекти във feed-a и е добре видимо.
 • Харесайте другите си фен страници. В настройките на фен страницата имате меню „Избрани“, където можете да посочите останалите фен страници, които след това ще се показват приоритетно точно под главното меню. Също така може да разкриете мистерията за това кои са администраторите – иначе явно имате какво да криете 🙂
 • Пост-мечта е комбинацията от следното: снимка + статус + пълен линк от сайта ви, свързан със статуса. Това публикувано във вторник или петък, между 10:30 и 12:00, между 16:30 и 17:30, или 19:00-20:00. Може и през уикенда – в периодите 11:00-12:00 или 17:00-19:00. Не разчитайте изцало на тези периоди – експериментирайте за да научите кога аудиторията е най-активна – в кои дни и часове. Също така с поне 4 харесвания от вас, феновете, и/или други ваши фен страници + коментар от същата фен страница, от която е статуса + по възможност линк в този коментар.
  Малко сложничко, но ще усетите положителната разлика 😉
 • Приемайте всеки пост като възможност за диалог, т.е. по-добре задавайте въпроси или предложете да обсъдите някаква тема. В другия вариант може да пробвате да споделите случка от ежедневието и работата ви. Дотук този съвет беше тривиален, затова нека поразширим идеята за въпросите – създайте навика у феновете да им задавате въпрос на седмицата. Всяка седмица – въпрос, свързан с това, което предлагате. Ефектът е, че така ще откриете истинските фенове на бранда – онези, които се вълнуват искрено от него. Имате шанс да намерите и просуматори в тази инициатива, което ще е страхотен ефект.
 • Средно „животът“ на един статус е около 3 часа(може и доста повече, зависи от активността на феновете спрямо този статус. Направили сме тестове и в общия случай дори е около 2 часа и половина. По-сериозно тестване правиха от bitly и може да го видите тук). Това, обаче, НЕ означава на всеки три часа да поствате нещо ново. Просто преценете кои 3 часа искате да хванете. По-горе имаше съвет в тази насока, а тук има едно интересно проучване по темата 😉 .
 • Коментарите имат по-голяма тежест от харесванията на статусите (ако трябва да ги подредим от най-голяма към най-малка тежест, нещата стоят така: коментари, споделяния, харесвания). Винаги го имайте предвид, когато пускате текстови статуси. Освен това, трябва да знаете, че Facebook следи relationship-а между феновете ви, т.е. ако продавате мъжки дрехи не е лошо да пробвате да спечелите първо съпругите, а после техните мъже сами ще ви намерят 🙂 (в добрия смисъл).
 • Опитайте и анализирайте ефекта от social стратегията „1 през 1“ – публикувайте във фен страницата само по 1 пост на два дни. Според проучването на Дан Зарела и някой мои тестове, това често работи изненадващо добре. Това, обаче, НЕ важи за медиите! Там стратегията е друга, свързана с филтриране на съдържанието, което най-малко активизира феновете – има „talking about this“ статистики, които медиите трябва внимателно да гледат.
 • Използвайте опциите за гео-таргетиране на постовете по населено място. Например ако бранда ви има няколко офиса/представителства в различни градове или държави, и провеждате промоции в конкретно някой от тези обекти – таргетирайте. Това става много лесно – до бутона за публикуване на статуса (вляво) ще видите падащо меню с иконка-катинарче и текст „Public“ (ако ползвате английската версия на фейсбук). Кликвате на него и задавате таргетиране по държава. Ще се появи прозорче, в което да запишете държавата, а след като я запишете ще се заредят градове. След това феновете само, които в информацията на профила си са задали конкретния град, ще виждат въпросния пост.
 • Не забравяйте, че както има „like“ , така има и „unlike“. Както има добавен коментар, така има и изтрит коментар. Има и по-страшните „скрий“ и „report“, които често водят до неприятни и фатални последици. Трябва внимателно да следите и анализирате как се приема споделеното от фен страницата ви съдържание, за да няма недоволни фенове, а напротив. По темата за това как да откриете недоволните фенове писах наскоро тук . Относно негативните сигнали като част от Edge Rank може да намерите повече информация тук .
  Трябва също да отбележа, че Hubspot направиха експеримент, с който тестваха дали феновете ще им писне и ще избягат от една страница, ако тя им пуска по 1 статус на час. Нямаше загуба на фенове 🙂
 • Колкото и забавно да звучи – факт е, че когато Facebook пуснат някаква нова услуга или подобрение – то е най-видимо и популярно. Просто си лансират и налагат новостите и не е никак лоша идея да се възползвате от това.
 • През месец август Facebook представи т.нар. „агрегирани тематики“, които някой англоезични фен страници започнаха умело да използват. Най-общо казано идеята тук е да се присламчите към топ темата на деня. Например по Коледа топ тематиката е „christmas“ и е необходимо само тази думичка да присъства в поста ви, за да бъде той прикачен към агрегата. Нещо повече, при създаването на агрегата Facebook тагва фен страница, която носи името на въпросната тематика. Алгоритъмът им все още е доста зле работещ, но ни дава идея каква ще е ситуацията в бъдеще. Освен това не е приложим за български думи, защото няма да станат чак такъв международен фактор (макар, че за думи като Перник, Бойко Борисов и Кифла всичко може да се очаква, като гледам ежедневния feed с какво се пълни). Честно да си призная – моето мнение е, че тези агрегати вредят на брандовете и тяхното популяризиране, но темата е доста спорна… Представете си обаче създаване на бележка (note) и споделяне на линк до нея от няколко ваши приятели. Бележките в някой случаи се индексират добре в Google, което също е готино.
 • В никакъв случай не ползвайте приложения и софтуери, които публикуват по предварително зададен план. Планираното публикуване от приложения отива в десета глуха. Особено пагубно работят приложения, чрез които се създават събития (events) – там и вие трудно ще си ги видите 🙂 . Вече ситуацията стана такава, че не може да си позволите да ползвате приложения, в които създавате статуси , които автоматично да се публикуват в следващи дати и часове.
 • Жалко е, че все още у нас на въпросът „За какво са ви тези фенове?“ се отговаря „За да сме по-известни“. Преди да минем на timeline профили, когато харесвахме някоя страница, тя влизаше в частта „Информация“ от профила ни със снимка и име. Това все до някаква степен помагаше приятелите ни да се подлъжат и да станат фенове. Пък то и feed-a, че и edge rank-а бяха други. Сега виждали ли сте в timeline-a колко видима е информацията, че сте фен на някоя страница? Почти не се вижда. Няма да е видима и във вашия feed, освен ако не харесате, споделите или коментирате нещо от нея… което често е малко вероятно. На база всички тези агрегати от timeline apps, масово споделени линкове, re-share-нати снимки и пр. – like-а за фен страницата направо отива в десета глуха. Къде ви отива стойността на феновете?
 • Обикновено новите брандове е добре да влязат във Facebook с реклама извън Facebook. С други думи съберете фенове без да поствате нищо във фен страницата си. Това може да стане чрез включване на адреса на страницата в рекламните ви материали, бутон или likebox до нея в сайта ви и др. Втора стъпка е редуване на анкети/въпроси със снимки(не на продукти, а по-скоро тематични и ведри, дори провокативни). Успоредно трябва да имате landing tab (посрещаща страница), която да има две „лица“ – за не-фенове(приканваща ги да станат фенове) и за фенове (даваща им възможност да видят ваше представяне и да коментират по дадена тема). Важно е в началния етап да имате бюджет за facebook ads за този таб – това ще ви донесе за кратко време нужния минимум от таргетирани фенове. Предварително, обаче, е добре да се обърнете лично към няколко по-близки ваши фенове (лоялни клиенти например) и да ги помолите да дадат първи отговори и да коментират. Най-трудно е някой да се престраши да подхване разговора – трябва да подсигурите този някой. В третия етап, след като сте повишили активността на феновете, чак тогава пускате рекламно инфо! Било то за продукт или друга комерсиална информация на бранда ви.
 • За да няма объркване е важно да знаете, че Graph Rank е за приложенията (facebook apps), а Edge Rank – за фен страниците. Обаче! Graph Rank е част от Edge Rank, както и приложенията често са част от фен страниците, защото друг начин да организирате промоция не ви е разрешен (повече инфо тук). Алгоритмите за индексиране във feed-a (т.е. за видимост на това, което поствате) при двата типа Rank са почти идентични, затова съветите по-горе имат валидност и отново функционалността на фейсбук приложенията.
 • Според доста изследвания активизирането на аудиторията след работно време увеличава rank-а на фен страницата ви с 20-30%. Никой обаче не се интересува тези хора вечерят ли, гледат ли сериали – изобщо кога точно сядат пред компютъра да ни гледат спама? Пак с опит-грешка метода ще се докопате до тази информация, но аз бих ви насочил към часовете преди 20:00 и след 22:30.
 • Публикации с до 80, максимум 100 символа – не повече! Стремете се да сте кратки и ясни. От Facebook препоръчват да имате до 250 символа в поста, но ако сметнем, че освен текста ще имате и линк – по-добре да са до 100 символите на текста. По официални данни от Facebook постове до 250 символа увеличават шансовете за харесвания, споделяния и коментари с 60%. Точно обратното е за URL адресите – спрете да ползвате bit.ly и други подобни, защото хората са наплашени. Толкова спам и вируси изядохме от Facebook, че като видим някакъв такъв неясен линк по-скоро ще го игнорираме. Отделно това, че се вижда трудно по принцип. Постарах се доста да проуча този въпрос – съкратените URL адреси са мит, който е добре да забравите
 • Да накараме феновете да бъдат активни е стъпка номер 1 от общо ТРИ. Втората е да ги подтикнете към навици: да се абонират за e-mail newsletter или rss от корпоративния ви блог; да събират точки и да търсят намаления и промоции от бранда ви; да питат първо вас, когато имат нужда от помощ или съвет, в областта, в която сте компетентни. Трета стъпка е да ги направите ваши клиенти и след това да ги подтикнете да кажат колко са доволни, че са вашите клиенти 🙂 В тази връзка нещата от стъпка две е добре да помислите как е най-лесно да се достъпват от фен страницата ви. То е ясно как – с приложение.

Ситуации. Въпроси и отговори:

  • Искате феновете ви периодично да посещават фен страницата? Стартирайте игра или промоция. Другия вариант е да създадете навик – например изненадващо да пускате промо-кодове за фенове, или да раздавате ваучери. Навик или състезание – вие преценете, най-добре и двете неща заедно.
  • Искате повече коментари? Накарайте феновете да се почувстват значими. Питайте ги за неща от вашия бизнес. Например ако продавате дрехи ги попитайте дали създаден от вас комплект им харесва и дали би се продавал ако заредите от него. Няма какво толкова да ви притеснява да подходите по такъв начин.
  • Страницата ви е нова и не знаете как да започнете? Не бързайте да пускате статуси! Започнете с хубава посрещаща страница (чрез фейсбук приложение) и facebook ads. Не забравяйте и офлайн рекламните материали – ще видите, че във фейсбук има една група хора, която просто ви е чакала да си направите фен страницата. Нека се събере някакъв минимум от фенове и тогава започвайте със статусите. Иначе е все едно да си говорите сам в празна стая 🙂
  • Струва ви се, че феновете не са доволни или нещо куца, но не сте сигурни какво? Винаги много внимателно следете Insights статистиките на страницата! Нелогично и адски странно е, че много брандове отделят двойно повече време да мислят и пускат постове, отколкото да си гледат статистиките. А трябва да е точно обратното!
  • Искате да достигнете до нови групи от фенове? Първо открийте инфлуенсъри – това са активни потребители, които им е интересна вашата професионална сфера и имат много контакти. Ако привлечете тях, те ще привлекат други. Освен това е много, даже жизнено важно да ползвате и други социални мрежи, освен Facebook, за да може от там да се снабдявате с нови, свежи попълнения във фен базата ви.
  • Трябва ли да спазвате горните съвети? Нее! Не се доверявайте на никой съвет на 100%, преди да сте го изпробвали на практика. Във Facebook може спокойно да експериментирате – това само ще ви донесе положителни резултати!

 

Мнения от бранша:

Борис Луканов: Може би провокация, съчетана с интригуваща снимка или видео. Добрият Open Graph също – мисля, че той е задължителен, а ако го няма в сайта – този, който е отговорен за това, трябва да си ходи 🙂 Останалото е въпрос на съдържание. Понякога една снимка, видео или бележка може да не предизвикат интерес, други да направят viral.

Крис Георгиев: Ако трябва да говорим за „сериозно“ съдържание – смислено послание, а не поредната 9gag снимка – лично аз смятам, че най-ефективно е кратък статус с прикрепена статия от блог с грабваща окото снимка. Информативно, че да предизвика дискусия, и също така полезно за двете страни – за едната, да се информира, за другата, да генерира и евентуално да convert-не трафик.

Евгени Йорданов: Теритично най-голяма видимост имат questions(въпросите). Но от личен опит, е снимка, съпътствана с няколко реда статус, в който има линк. На SocialEvo така ги подготваме материалите. А и на клиенти съм забелязвал подобно нещо.

Тодор Маджаров: Според мен публикуването на снимка или видео води пред всички останали типове статуси с голяма дистанция… Но ми е доста трудно да избера между снимка или видео. И все пак, ако трябва да кажа едно от двете, бих заложил на снимката. Може би защото добрата снимка не изисква никакво действие от страна на потребителите (click play, full screen mode…) и се асимилира по-лесно и бързо. Ако е съпроводена с някакъв текст, е по-добре той да бъде възможно най-къс.

Ален Попович: Снимка и линк в текста към нея. Това за мен е най-силното оръжие

Сава Ахмаков: Едва ли някой може да даде категорично решение на проблема с борбата за привличане вниманието на потребителите в социалните мрежи, но според мен винаги можем да заложим на качествените снимки.
Както знаем от психолозите, една снимка може да носи много повече информация и да задържи вниманието ни, отколкото най-качествения написан текст. Хората не обичат да четат, те сканират, а в средата на социалните мрежи, където потокът на информация е огромен и всички се борят за вниманието ни, борбата е ожесточена.
В този ред на мисли снимките чисто визуално получават по-добро позициониране, отколкото чистия текстов статус и вероятността потребител да спре погледа си на нея е по-голяма. Все повече прави впечатление, че именно снимките са един от елементите, който алгоритъма на Facebook визуализира приоритетно, в новинарския поток.
Сама по себе си, колкото и да е сполучлива една снимка, не е добра практика да я лишаваме и от текстово описание.
Ако трябва да се отклоня малко, личните ми наблюдения показват, че едно от първите действия на потребителите, независимо дали се отнася до потребителски профил или фен страница, е именно да разгледат албума със снимки.
Снимките никога не са били за подценяване и не бива. Именно те са все по-популярен инструмент и за постигане на така желания от специалистите вирусен ефект на разпространяване в социалните мрежи.

Бисер Вълов: Това е интересен въпрос и естествено, няма идеална формула. Сам знаеш, че зависи от страницата. Но аз отличавам следните критерии:
– Да бъде не повече от 100 знака текст.
– Да започва с въвеждащо изречение – представяне на факт, резултат или емоция.
– Да завършва с второ въпросително изречение. Въпросът да е ясен, емоционален, значим за целевата аудитория, съобразен с времето от деня, когато се публикува и провокативен.
– След двете изречения да има съкратен линк към важен източник, към който желаем да насочим вниманието
– Към статуса да има красиво и тематично изображение, което да подтиква коментари(за предпочитане е в изображението да има хумористичен елемент, дори той да е ироничен или саркастичен)
– Публикацията трябва да се публикува лично, а не през publisher, защото почти всички инструменти за публикуване събират снимките значително и те се появяват с почти тройно по-малък размер във фийда. А изображението е ключов елемент за привличане на внимание.

Константин Бъчваров: Лафоризмите в последно време вървят най-много и биват споделяни и лайквани. Далеч повече от вицовете. Кратките статуси с тънък и оригинален хумор. Красиви снимки с кратко текстово послание върху тях, или такива с прикачено послание от типа „Такъв е животът“ се радват на голямо споделяне и харесване. Видеата с най-оригинална констатация по съдържанието им винаги предизвикват голям потребителски интерес. Безспорно лафоризмите бият дори най-оригиналните вицове тип диалози. При страниците идеалните постове по мое наблюдения остават Лафоризмите и снимки+текст+кратък линк.

Емил Литов: Моите наблюдения са, че най-видими са комбинираните постове: статус+снимка(видео, линк), дори това да е чужд линк, споделен на собствената стена.

Като за финал

Когато се сетите – посещавайте тази тема, защото имам желанието да попитам и други колеги и приятели от бранша за мнение. Също така питам и вас като собственици на фен страници какви са вашите наблюдения. Нека заедно си помогнем, споделяйки опит.

Какво е вашето мнение?

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. ivilina каза:

  Iskam da popitam kak moga da napravq da ne mi se spodelqt snimkite koito ka4vam vav Facebook. ..

 2. […] информация в All Facebook, която и Иво Илиев ни представи по-красноречиво, едва 17% от феновете ни виждат съдържанието което […]

 3. […] 5. Правилото за публикуване (ако може да имаме универсално такова) е 1 пост през 2 дни и всяка седмица по един Pinned пост. За да pin-нете някой пост трябва да отидете в горния му десен ъгъл и да кликнете на иконката с моливчето. След това избирате Pin To Top (виж снимката по-долу) и постът ще се премести най-горе и най-вляво на Timeline-а ви (може и да го unpin-нете по същия начин). Там ще стои точно 7 дни. След това може по същия начин да pin-нете друг. Можете да pin-вате само по 1 пост на седмица. Повече информация относно публикуването и социалната … […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *