Как да използваме Instagram Stories за представяне на бизнеса ни

UPDATE: още няколко полезни трика тук

Обещавам – тук няма да ви обяснявам как са се появили Stories, da преразказвам help-a или да ви давам Mercedes Benz за пример 🙂 

Instagram, без съмнение, се наложи като платформа за представяне на бизнеса. По-обиграните собственици на бизнес профили вече са наясно с някои от важните особености на тази социална мрежа. Например това, че е по-разумно постовете ви да са на английски (или български с превод на английски под българския текст), да имат богатство от хаштагове (но не кои да е, а възможно най-използваните международно), да са атрактивни (къси и провокиращи вниманието видеа, снимкови колажи от няколко кадъра и пр.) и брандирани.

След като вече сте тук, може би, преди да продължите, ще ви бъдат интересни още няколко ресурса за Instagram в този блог:

За Instagram Stories (Инстаграм Истории)

Развитие на Instagram Stories

Развитие на Instagram Stories

Със сигурност няма да ви преразказвам Help-a на Instagram. По-скоро ще ви дам няколко полезни препратки, които ще ви дадат информация какво са „Stories“, как се ползват и какви опции имате при създаването им. Ето ги и ресурсите:

И малко информация за възможностите на Stories накратко:

 • идеята е да заснемете видео или кадър с момент от ежедневието ви
 • можете да добавите цветни emoji емотикони, текст, стикери (активни кликаеми, например за локация или хаштаг) както и да рисувате каквото поискате с пръст върху самия кадър или видео
 • имате възможност да поставяте филтри за кадрите
 • можете да използвате ресурсите за създаване на видео: boomerang (примери, и още примери), superzoom (примери), rewind, hands-free
 • можете да снимате видео „на живо“ (live video)

Няколко важни неща за Stories:

 • Не е лоша идея предварително да си подготвите банери или видеа за вашите Stories.
  Размерът е 1080 х 1920 пиксела /9:16/
 • Опитайте със screenshot на нещо интересно.
  Идеята е доста добра за генериране на коментари. Ако публикувате screenshot на новина или друго пикантно нещо от вашата сфера на дейност – можете да провокирате по-голям интерес.
 • Колко да е продължителна моята „история“?
  Не повече от 15 секунди продължителност.
 • Не забравяйте, че Stories са видими и за настолни устройства в дясна лента на www.instagram.com . Не, че е нещо wow, но очакванията са до края на 2018-та тази социална мрежа да има стабилна desktop среда също както Facebook.
 • Някои профили вече могат да добавят линкове към техните stories. Все още е тестова бета версия и е само за „верифицирани“ профили, но се очаква скоро да бъде масово пусната за всички бизнес профили.
 • Можете да изтриете своето Story ако видите някакъв проблем.
 • Имате статистики за всичко, което не е Live видео (за сега): Impressions, Reach, Taps forward, Taps back, Replies, Swipe away, Exits

Всъщност тази функция е една от онези, на които социалната мрежа Instagram много набляга, защото има потенциал. Забавен инструмент е, близък до традиционни медии като телевизията, но по-интерактивно и по-динамично в доста случаи.

В България започна да се говори сравнително навреме за instagram маркетинг, което е добре, защото ресурс като Stories най-красноречиво показва колко бързо се случват промените, колко значителни са те и колко е важно да бъдем в час с тях относно тази социална мрежа.

Как фирмите могат да използват Instagram Stories в полза на своя бизнес?

[videojs_video width=“1024″ height=“768″ url=“http://ivosiliev.com/wp-content/uploads/2018/01/instagram_stories_brands_organic.mp4″]

 

Както виждате от видеото – Instagram предлагат 5 основни подхода за използването на Stories.
Аз ще ви споделя конкретни идеи за тези подходи и някои допълнителни:

 • Правилото за „първата 1/2 секунда“
  Установявам, че това е едно ужасно важно правило при ползването на Instagram Stories за вашия бизнес. Причината е, че хората, често бързо сърфират през отделните Stories и могат просто да прескочат нашата реклама или Story от бизнес профила ни.
 • Stories имат 24-часов „срок на годност“ и това е възможност за вашето представяне
  Разбира се, винаги можете да промените това ако дадете „Highlight“ за някоя от вашите stories. Изтеклите stories влизат в Stories archive. Отново няма да ви преразказвам – за Highlight и Archive можете да прочетете от тук. По-долу ще ви дам някои идеи за ползването на тези опции с цел рекламирането на бизнеса ви. Сега да се върнем на 24-часовата годност на „историите“ в Инстаграм.
  Instagram маркетинг - Instagram StoriesСрокът на годност ви дава уникалната възможност ежедневно или в друг дневен интервал, да пускате промоции, оферти или намаления за деня. Това е страхотно ако сте например заведение – можете да обявите дневното обедно меню или дневното намалено ястие, да анонсирате събитието вечерта или нещо подобно. Ако сте онлайн магазин също е готино – можете всеки ден, през ден или веднъж седмично да имате анонс за някаква разпродажба или изгодна оферта. Проблемът е доколко това има ефект като цяло, защото за да постигнете информираност, вие трябва да имате наистина стабилна аудитория и тя да е доста активна.Практиката ни показа нееднократно, че в страни като България, Румъния, Гърция и Сърбия (където Instagram все още е в развитие) по-скоро можете да ползвате инфлуенсър (популярна личност), който през своето story да ви популяризира, вмъквайки кратък видео анонс или снимка и включвайки няколко динамични „етикета“ към story-то. Тези „етикети“ са: Location (ако сте местен бизнес ще даде възможност за директното кликване върху този етикет и намирането на бизнеса ви на картата с точен адрес), Hashtag (за хаштаг, по който сте публикували постове, свързани с бизнес дейността ви, които могат да дообяснят представянето ви), Часовник (за час на събитието или промоцията), Текст (за кратка информация за дата и заглавие на събитието или промоцията), както и в доста случаи Poll (за това дали смятате да участвате или не).
  У нас не всяка от популярните личности знае как да използва Instagram Stories, но по-обиграните предлагат своя канал като рекламен срещу заплащане и можете да се договорите за конкретни условия. Това е практика по цял свят, която в никакъв случай не е измамна или проблемна, защото почти всяка популярна личност държи на имиджа си и не би рекламирала нещо, което не й допада или, зад което не би застанала. В края на 2017-та правихме подобни кампании в България, Германия, Русия и Румъния, използвайки възможностите на инстаграм каналите на инфлуенсъри за 24-часови Stories – сработваха доста добре, но трябваше да са поне 4-5 броя, т.е. в 4-5 различни дни. Също така ако инфлуенсъра пусне 2-3 поста през това време, това още повече помага за достигането до таргета. Разковничето е в това да подберете правилния инфлуенсър и още повече – да се договорите. Практиката ми показа, че не с всеки инфлуенсър можеш да се договориш – особено с тези, които не разбират добре Instagram и се плашат, че ако им предоставиш конкретна стратегия, това може да повлияе негативно на техния имидж. Същите след това трудно могат да извлекат оптимални ползи от този канал за вас и за себе си – просто, защото не го разбират напълно с всичките му възможности.Разбира се, това не изключва вие да направите свой анонс през своя фирмен профил, включващ същите неща във вашето story по темата.
 • Игри и промоции в Stories – определено да!
  Тук също имате нужда от повече време ако търсите таргет от България. Ще ви споделя идеи, които използваме и дават резултати. Ако прецените за удачно – използвайте хаштаг, с който да имате проследяемост – включвайте го във всяко следващо story, анонсиращо вашата инстаграм игра или промоция. По-важното е, обаче, да помислите как да си подготвите предварително банери с информация до аудиторията. Какво имам предвид под „банери“? Например ние използваме специализиран видео софтуер да генерираме много кратки светещи, мигащи и променящи фоновете си видеа, в които казваме на хората как да участват в играта (например в коментар към story-то да си напишат е-мейл адреса, трите имена и телефона).
  Със сигурност опитайте да проведете игра в Instagram Истории – може да ви допадне като позитивна обратна връзка от страна на аудиторията.
  Не пропускайте да споделяте своите промоции по същия начин. При онлайн търговията, например, сме пробвали вариант всяка седмица да пишем в Stories в коя категория е „скрита“ промоцията, т.е. за коя категория от онлайн магазина тази седмица има намалени стоки.
 • Разпространение чрез автоматично-генерирани Stories по хаштагове и локации, които следим
  Instagram Маркетинг - използване на Hashtag-ове в Stories

  Инстаграм Маркетинг – използване на Hashtag-ове в Instagram Stories

  Една от любимите ми опции е Follow за Hashtags. Да се абонираш за любими хаштагове не само те държи по-лесно информиран, но и помага да откриваш някакви тенденции в своята бизнес сфера. Определено е добре да следите хаштаговете от вашата професионална област и да участвате активно в „пълненето“ им с ваши постове.
  Разбира се, ако използвате стикера за Hashtag в своите Инстаграм Истории, това ще ви даде възможност да бъдете част от ауто-генерираните хаштаг-stories, които се появяват заедно с останалите stories във вашия feed (ох, нямаше как да го кажа по-лесно и с по-малко чуждици, нали? 🙂 ). С други думи – ако използвате популярен тематичен хаштаг в своите stories, имате шанса да ги популяризирате сред всички потребители, които са се абонирали да следят въпросния хаштаг.
  Имате и друг готин вариант да популяризирате повече своите Stories. Ако включите стикер Location в тях и посочите град или местен бизнес в града. Инстаграм генерира Stories за отделни населени места, които показва на хората, които са посочили, че са на тези места. Някои мои приятели с нощни клубове във Варна и София са доста доволни от тази възможност и ежедневно пускат stories от партитата, които Инстаграм алгоритъма разпространява сред резиденти на тези градове.

 • Tutorials и How-to’s в Stories
  Честно казано си заслужава – разбрахте вече, че можете да си направите Stories Archive и ако имате такъв с обяснителни видеа за вашите продукти или услуги – това ще е от голяма полза както за настоящи, така и за нови абонати. При добавяне на въпросните „етикети“, за които по-горе обяснявах – ще получите по-добро разпространение на ваше авторско полезно за клиента съдържание – какво по хубаво от това? 🙂
  Нещо полезно като съвет, трик или… наречете го както искате – можете да изградите банери, които едновременно да ползвате за „обясняващ продукта“ Canvas във Фейсбук и „обясняващ продукта“ Story в Instagram. Така и така размерът ви все е 1080 х 1920 пиксела – използвайте двата канала, за да може да достигнете до повече хора с по-добра „плътност“ на полезното съдържание.
 • Тийзъри и „Зад кадър“ в Stories
  Да, „behind the scene“ кратки видеа са си нещо, което лично аз доста харесвам, защото хората от фирмата най-често се престрашават да снимат с телефона и да качват, а е нещо интересно и ексклузивно за техните клиенти. Ако правите фотосесия, офлайн кампания или събитие, срещнете популярна личност – можете да генерирате Story с блиц-интервю, ексклузивни сцени, забавни моменти и пр. Тийзърите са нещо подобно – идеята при тях е да провокирате любопитство, като загатнете за нещо предстоящо. Например да снимате препълнения склад със стоки, които ще разпродавате на Черния петък, или да покажете как се изработва някоя от стоките ви. Тук можете да реализирате много идеи – бъдете креативни и експериментирайте на воля.
 • @ тагвания на други профили в Stories
  Не е случайно, че ги включвам тук, а не по-горе при останалите съвети. Когато добавяте своето Story, от иконката с буква „А“ можете да добавите текст. Поставяйки @ можете да тагнете друг инстаграмски профил. Така хората, които гледат вашето Story ще могат да кликнат на този таг и да посетят инстаграмския профил.
  По-горе ви споделих за инфлуенсърите – можете да включите в стратегията си с тях и тази опция като се тагнете взаимно.
  Ето ви един пример по темата:
  Инфлуенсъра пуска Story, в което споделя, че повече по темата хората могат да научат като кликнат на вашия таг към вашия инстаграмски профил. Вие предварително сте поставили повече информация в Bio и Website данните от профила си. Така хората влизат в профила ви през тага в Story-то на инфлуенсъра. В профила ви ги очаква информация и линк, с което трупате посетители на профила, посетители на сайта си и евентуално нови последователи (followers).

Маркетинг екипът на Facebook предлагат не по-различни неща като удачни варианти за използване на Stories:

 • Behind-the-scenes видеа
 • Lookbook
 • Продуктови промоции
 • Лимитирани по време оферти
 • Интерактивни турове
 • Тийзъри
 • How-tos (демонстрации, рецепти и др.)
 • Интервюта
 • Новини в реално време

За Instagram реклама в Stories

През месец март,2017г. Инстаграм пуснаха нов маркетинг ресурс – реклама в Stories. През септември, 2017г. пуснаха в Stories интерактивни Canvas реклами на цял екран, което направи тази възможност още по-атрактивна за рекламодателите по света. Рекламите изскачат между отделните Stories, които разглеждате в Инстаграм.

Малко полезни ресурси по темата:

Какво трябва да знаете?
Нищо по-различно от написаното по-горе като съвети за Stories. При рекламата в Stories можете да качите снимка или видео. Снимката се вижда около 5 секунди, т.е. предвидете текст, който да може да се прочете за това време! При видеото имате до 15 секунди, но истината е, че ако в първите 3-5 секунди не грабнете зрителя – губите го бързо.
Най-долу имате малък Call-to-action бутон, който отвежда при клик потребителя към вашия сайт например. В тази връзка банерите и видеата ви могат да имат нарисувана стрелка към този бутон. При всички положения гледайте фона в долната част на банера да е максимално изчистен и да акцентира върху бутона.

Имате възможност за рекламни цели като:

 • повече прегледи на ваше видео (тийзър например);
 • трафик към сайта ви;
 • конверсии (помислете за абонаменти с мейл или продажба към landing страница на продукт);
 • инсталации на ваше мобилно приложение.

Какви съвети дават от маркетинг екипа на Фейсбук?

 • 25% от Stories са boomerang видеа – помислете дали рекламата ви да не е всъщност такова видео;
 • стандартни фотографии не вършат кой знае каква работа – опитайте с илюстрации, зрителни илюзии, slow-mo видеа, hyperlapse видеа и пр. интересни подходи за визуална комуникация;
 • над 60% от Stories са с аудио – помислете за атрактивна музика, ефекти или глас;
 • избягвайте текст в горния ляв ъгъл на банера или видеото, защото там има важни контроли.

[videojs_video width=“1024″ height=“768″ url=“http://ivosiliev.com/wp-content/uploads/2018/01/ads-in-instagram-stories.mp4″]

Instagram и инфлуенсърите (публичните личности)

Активиране на Branded Content одобрението

Активиране на Branded Content одобрението

Работете с публични личности, като спазите следните няколко правила:

 • търсете качество, не количество. Един качествен пост от един инфлуенсър, който пасва адекватно на вашата дейност, е много по-ценен ресурс, от много постове от много хора.
 • пазете се от псевдо-инфлуенсъри. Някои фирми предлагат хора с много последователи – най-често ставате жертва на спамъри, за които си плащате.
 • ако инфлуенсърът не приема вашата стратегия за кампания с него – помислете дали изобщо той е подходящият човек, с който да работите. Имали сме мъчни случки с инфлуенсъри, които не познават Instagram и решават да предприемат на своя глава хода на вашата реклама от тяхно име. Това може да удари лошо само вас.
 • мислете за по-дългосрочно партньорство с инфлуенсърите. Това ще придаде повече убедителност в общите ви начинания и представяния.

Не на последно място – не забравяйте да активирате Branded Content одобрението. То ви пази от тагване на бизнес профила ви от потребители, които не са поискали вашето разрешение да ви тагват. Това е важна опция, защото правилата на Instagram за branded content изискват да добавите като партньори инфлуенсърите, с които работите.

Както може би се досещате, през 2018 и занапред influencer маркетингът ще бъде много по-сериозно регулиран, контролиран и наказван ако е просто спам. Внимавайте да не станете жертва на псевдо-оферти, както едно време много бизнеси станаха жертви на „търговците на фенове“.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (1)

 1. Ана каза:

  Супер полезна статия, в която намерих отговорите на доста въпроси, които си задавах относно сторитата. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *