Какво означават новите промени (4.2018) във Facebook и Instagram?

Покрай скандала с „Кеймбридж Аналитика“ не само акциите на Facebook паднаха доста, но и бяха взети бързи мерки относно някой (по мое мнение) поизоставени теми във връзка с потребителите на двете топ социалки – Фейсбук и Инстаграм. Не говоря за масовото появяване на Марк Цукерберг и Шерил Сандберг по медиите, а за обявените наскоро промени в API на двете платформи.

Промените са свързани с вашите лични данни и сигурност във Facebook и Instagram

За разработчиците на софтуер, свързан с API на платформите, промяната беше шокова, особено в Instagram. След 4-ти април изведнъж много от приложенията за repost, планери и пр., които са свързани с бизнес профила ви отказаха да работят или не работеха както преди. Причината за това беше спирането на публичното API доста по-рано от предварително обявената от Фейсбук дата (декември 2018). Много мобилни приложения разчитаха точно на това API, а техните създатели, както и фирмите зад тях действително рязко претърпяха загуби.

Всички промени официално ще се случат в края на април.2018.

Промените касаят най-вече онези от вас, които са програмирали или използват софтуери за автоматизация, анализ, публикуване на съдържание и пр. По-долу ги наричам за кратко „външен софтуер“. 

Задължително, обаче, прочетете всичко по-долу, защото някой изводи касаят всички ни и смятам, че ако отделите време за прочит ще може да сте по-подготвени и дори да се предпазите от някой очаквани измами и проблеми.

 

Какво се променя в Instagram?

 • Спряха достъпа до аналитичните данни в API, с които можехме да правим анализи на последователите си или чужди последователи (примерно по хаштаг) чрез различни мобилни и др. приложения. Честно казано това е проблем за маркетолозите, защото преди можехме да виждаме кой дава unfollow или да отделяме по-активни таргет групи за този канал.
 • Харесванията най-после са скрити за другите потребители, т.е. можете да харесвате на спокойствие постове в Instagram и другите компании няма да могат да виждат кои са те през API-то. Това, обаче, доста ще промени стратегиите на електронните магазини, които използваха различни приложения, през които да сегментират потенциалните купувачи според това кой коя стока харесва.
 • Ботовете вече официално не съществуват. Край с followjacking и likejacking през ботове. Ако сте ползвали ботове, които автоматично дават follow на ваши followers, или харесват автоматично постове – със спирането на публичното API това вече не е възможно.
  Защо е важно това, според мен? Защото така ще сме една идея по-сигурни, че профилите от тук нататък няма да генерират фалшив engagement и последователи.
 • Influence маркетингът става още по-опасен. Ако преди имаше софтуер, с който можем да анализираме дали последователите на един инфлуенсър са реални – вече не можем, защото тази част на API-то е забранена. Това може да доведе до много измами относно плащане на вятъра за псевдо-инфлуенсъри с фалшиви последователи.
 • Пак за инфлуенсърите, ама за истинските, не фалшивите: една важна промяна е, че вече можете да публикувате коментари или да ги триете САМО през официалното Instagram приложение и неговите уеб версии. Т.е. не може да ползвате вече софтуер за управление на коментарите на личния си профил.
  Това ще създаде повече работа за инфлуенсърите и ще ги накара да прекарват повече време в ровене из Инстаграм.
 • Търсачката на Instagram работи най-добре, когато се ползва в официалното приложение и неговите уеб версии. Ако използвате софтуерен продукт, различен от официалния – в него ще може да тръсите само по хаштагове (а преди можеше и по username или постове, които сме харесали).
 • Ако още не сте преминали към бизнес профил – не отлагайте! Личните профили са вече ограничени и вероятно, покрай паниката около личните данни и пр. – само ще загубите ако фирменото ви присъствие остане на личен профил.
 • Тагването ще по-трудно. При използването на различни ресурси за автоматизация на съдържанието на постове – много удобно беше докато изпишем хаштаг или потребителско име да падне списък с предложения. Вече това не е възможно, освен през официалното приложение.

Какво се променя във Facebook?

 • Фейсбук логването може да не работи следващите дни и месеци, когато го ползват нови потребители – мистериозни бъгове се появиха след скандала с „Кеймбридж Аналитика“. За да е по-ясно – ако във вашия онлайн магазин или сайт имате facebook вход или регистрация чрез фейсбук – тази функционалност може да връща грешка за нови потребители.
 • Промени относно управлението на фейсбук страници за момента не са налице, с изключение някой чисто технически редакции, свързани с личните съобщения, които не мисля, че ще повлияят по какъвто и да е начин на който и да е.
 • Всички фейсбук приложения (facebook apps) ще минават отново през одобрение от Фейсбук и цялостна ревизия, както стана ясно и категорично беше изявено от екипа на Фейсбук предните дни. Това блокира адски много хора по света да вършат работата си ефективно, но какво да се прави – дано нещата се случат по-бързо и възможно по-безболезнено. В рамките на 3 месеца тези ревизии трябва да приключат.
 • Няма да можете да управлявате Events през външен софтуер . Жалко… тегленето и управлението на постове и коментари, както и планирането на постове за Facebook Events през външен софтуер (извън това, което фейсбук предлагат) беше много важно и полезно за маркетолозите и фирмите. Това ще доведе до повече усилия в управлението на Facebook events в бъдеще.
 • Тагването предстои да стане по-трудно, както при Instagram .. и поради същите причини. За момента Search API работи и през външен софтуер можете лесно да тагвате страници, места (местен бизнес) и брандове като цяло.
 • Нотификациите в реално време за вашата фейсбук страница, когато някой публикува пост, коментира или пише на ЛС, се предават с огромни закъснения към външни софтуери. Затова ако ползвате външен софтуер за управление на engagement и лични съобщения – за момента следете успоредно и фейсбук страницата, за да не стане така да отговорите доста по-късно на вашите клиенти.
  Публична тайна е, че след скандала около Фейсбук, мистериозно тази част от API-то се развали и явно никой не смята да я оправя в следващите дни и седмици. Ще видим как ще се развият нещата, но за момента real-time updates не работи през API-то.
 • Няма да можете да управлявате личните съобщения на фейсбук страницата си през външен софтуер… поне за сега, надявам се в много близко бъдеще пак да може.

Трябва ли да се паникьосваме?

… ме питаха по празниците колеги и партньори с много голямо основание, защото почти никой не е споделил конкретно какво следва и какви ще са „щетите“.

Ако сте собственик на фейсбук страница или инстаграм бизнес профил – проверете дали вашата агенция използва външни софтуерни продукти, които към момента ще са с лоша, ограничена или нулева функционалност, което може да ограничи или влоши управлението и комуникацията за вашите профили. Покажете на своята агенция тази публикация – може да е от полза за колегите и всичко да бъде превантивно подготвено.
Ние, като професионалисти и като агенция/екип, които работим с Фейсбук вече почти 10 години, определено отдавна сме разбрали, че там промените идват постоянно изневиделица и изобщо не им пука – затова гледаме да сме подготвени и точно поради тази причина избягваме ползването на външни софтуери. Имаме наши вътрешни софтуерни разработки, които са като добавка към цялостния ни сървис, а не негова основна част. Горещо препоръчвам на колегите да подходят по подобен начин.

Ако сте инфлуенсър (лидер на мнение) с много последователи – можете да се понапрегнете от промените, защото те не са първите и няма да са последните, а са действително в ущърб на вас. Няма да можете да ползвате доста автоматизации чрез различни мобилни приложения и особено за Инстаграм – това си е повод за истинско недоволство.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *