Искам повече фенове във фейсбук страницата си!

Откакто фейсбук рекламата търпи своето прогресивно развитие, с колегите постоянно констатираме нейните добра ефективност и разнообразност при целеполагането. Правим го, обаче с постоянна мисъл за органичния трафик, който, заедно с фейсбук рекламите, може да увеличи фактора „вирусност“ и да спомогне за достигането до повече потребители с общ интерес.

Точно за това феновете винаги ще са важни – тяхната бройка вече не е толкова съществена, но колкото повече… толкова… повече (благодаря ти, Мечо Пух)! Както често обичам да казвам: днес всеки един фейсбук потребител може да е ваш фен. Важно е да имате 5 долара и да ви е в рекламния таргет, за да пуснете реклама на съдържанието ви до него и да го достигнете безпроблемно. Но въпреки, че органичният трафик е до все по-малко фенове – наличието им във фен страницата е не по-малко важно от преди. Ако преди достигахме до 30-40% от фен базата, значи технически днес трябва да имаме доста по-голям брой фенове, за да може, когато алгоритъма е свел тези проценти до едва около 10%, бройката достигнати хора да се запази същата като преди.

Съответно най-лесния и ефективен начин е да решим какви точно хора искаме да са ни фенове, да ги таргетираме с Page Like Ads и да си отделяме ежемесечно бюджет за този тип рекламиране.

Аз, обаче, искам да ви дам няколко съвета как още да си натрупате нови фенове. Не какви да е, а такива, за които наистина може да очаквате да бъдат активна част от вашата фен база.

facebook-fans

Споделяне на съдържание

Доста страници преди години си накупиха фенове, или правиха игри от типа „Харесай, за да участваш“. Днес всички купувачи на фенове съжаляват, че са купили нетаргетирани и неактивни потребители, които смъкват качествения ранкинг на страницата им постоянно. От друга страна игрите с харесвания вече са невъзможни и непозволени от Фейсбук.

Разрешиха ни да правим промоции и игри в постове, но там е забранено споделянето като механизъм за участие и може да се играе само с харесване, споделяне или и двете… и то под самия пост.

Същевременно именно споделянето е най-вирусния инструмент за ефективно трупане на органичен трафик. Как ни помага това да трупаме нови фенове? Много просто – споделянията и споделеното съдържание достига до повече хора със сходни интереси. Тези хора има най-голям шанс да харесат страницата и да й станат истински активни фенове. Разбира се, всичко това не би било постижимо, ако постовете не са тематични и интересни.

Във връзка със споделянето по-долу ще намерите няколко универсално приложими съвети, с които може да го предизвикате. Те не са „откриването на топлата вода“, но ако ги прилагате в комбинация всички заедно – няма начин да не увеличите нивото на споделеното съдържание от фен страницата си.

Ето ги и съветите:

 • Бъдете постоянни – публикувайте съдържание всеки ден от седмицата, за да може вниманието на заинтересованите фенове да е винаги ангажирано, доколкото алгоритъма на фейсбук го позволява. Добре е да отделите бюджет, с който да промотирате (boost) 30-40% от постовете си през седмицата. Важно е съдържанието им да е тематично и възможно най-интересно. За да разберете как да е по-интересно – питайте хората кои теми от вашата сфера биха били най-интересни за тях, като им дадете няколко варианта за такива теми, а защо не и награда с томбола за някой от гласувалите?
 • Ефективна медия, която хваща окото – вече писах в свои предходни публикации тук, че е важно да търсите правилните формати на постовете. Например в момента статистически най-изгодни за публикуване са снимковите и видео- постовете. Може да опитате с постове за facebook events(събития) или с share на notes(бележки). Експериментирайте с разнообразни формати, но по-голямата част от постовете се старайте да са в най-ефективните формати, които статистиките ви показват.
 • Тайминг и планиране – когато работим по поддръжка на фен страници за нашите клиенти, използваме един доста ефективен подход – показваме предварително съдържанието на постовете за следващата седмица и го обсъждаме заедно с възможно повече хора. Така постовете са прегледани предварително от нашите копирайтъри и маркетолози, но и от служители и мениджъри на самата фирма – стават едновременно професионално написани и с корпоративна тежест, но и маркетингово ефективни – какво по хубаво от това? Опитайте със същия подход – планирайте социалната активност няколко дни предварително, обсъдете я с възможно повече хора, оптимизирайте я след това и чак тогава публикувайте каквото и да е! Важно е също точно кога ще се публикуват постовете – тук няма правилна формула и при всяка страница е строго индивидуално. Първо ще се наложи да тествате в кои времеви периоди имате най-голяма активност, като пускате безразборно. След това ще изясните някой конкретни интервали от време през денонощието, които дори няма да са константни, защото в различни ситуацции и сезони вероятно ще търят промени.
 • Кратки постове с медия, дълги текстови статуси – сигурно някой от вас вече знаят, че има промяна в алгоритъма на фейсбук, според която задържането на вниманието върху един конкретен пост се счита за положителен социален сигнал и повишава рейтинга на този пост спрямо други от тематиката му. В своята работа сме  установили, че ако публикувате снимков или видео- пост е по-добре текста отгоре да е по-кратичък и красноречив. Обратното – ако публикувате текстови постове – дълъг текст на минимум 6 реда.
 • Тематичност – не целете просто споделяния, а правилните споделяния, които носят „вирусност“ сред хората, които наистина биха станали истински ваши фенове. Най-лесно е да споделим някоя красива или забавна снимка и да получим куп shares, но това съдържание ще се разпространи сред фейсбук потребителите спрямо своята тематичност и в един момент споделяйки снимки на бебенца ще получите фенове на бебенцата, а не хора, които се интересуват от професионалната област, в която работите. Все пак не отсвирвайте напълно подобни постове – през уикендите може да си позволите, например, да имате по-„разсеяни“ статуси, в които забавното и провокативното да надделява над тематичността. Все пак влизаме във фейсбук и за да се забавляваме и разсеем – не удачно всичко да е сухо и сериозно 🙂
 • Призив към действие – да, никога няма да е тривиално, защото често се пропуска. Доста от статусите могат да имат призив към действие (call to action) в края или началото си. Не го забравяйте и винаги търсете начин ако може да включите нещо такова.
 • Игрите в постове и споделянето – това, че не може да ползвате споделянето като механизъм за участие в статус-промоциите не означава, че изобщо не може да го ползвате. Бихте могли в поста с играта да напишете условие, според което след събирането на определен брой споделяния играта да стартира – хората ще се отзоват, мотивирани от наградите. А може и просто да започнете поста на играта с call to action от типа на „Споделете с приятели!“, „Играй, сподели и спечели!“, „Участвай в играта! Сподели!“ и пр. Не ги задължавате да споделят, но не малка част ще споделят все пак.
 • Качествена стойност – често клиентите ни ни питат дали постовете не са малко. Важното е да са качествени – да носят някаква полезност на феновете, да ги впечатлят и да носят не само engagement и reach, но и имиджова стойност за бранда. Никога не забравяйте това – не публикуваме просто съдържание, а качествено съдържание. Освен това – днес колкото повече постове публикувате седмично, толкова повече пари за реклама трябва да си приготвите.
 • A/B тестинг на copy-то – опитайте с различни „рубрики“-постове и ги оценете след 2-3 месеца относно ефективността им и реакциите на аудиториията. Рубрики от типа „знаете ли, че“, „10 съвета“, „най-добрите …“, „най-новите тенденции в …“, „интересен факт:“ и пр. могат да бъдат много вирусни, подготвени по определени начини.
  В коментарите под публикацията може да споделяте и своите съвети за повече споделяния.

Реклама на постовете

Правилното boost-ване на правилните постове може да ги разпространи конкретно към не-фенове, катов ъгъла над поста да им покаже бутон за харесване на фен страницата. Така печелите от рекламата на постове по два начина – първо, относно увеличаване на показатели като engagement и reach за поста, и второ като трупате нови фенове, вдъхновени от самия пост, желаещи да ви следят и в бъдеще.

Аз препоръчвам подобни рекламирания да се случват през power editor или поне от www.facebook.com/ads с цел да имате пълния „арсенал“ от инструменти за прецизно таргетиране.

Нови фенове „отвън“

Не забравяйте силата на своята собствена интернет среда – вашия уеб сайт и възможностите да интегрирате инструменти за привличане на фенове директно вътре в него. Новия Like box е доста по-привличащ вниманието – възползвайте се от него. Може да го покажете с pop-out модален прозорец след като потребителя се е заседял за определен перод от време върху една и съща страница от сайта. Тогава е лесно да го подтикнете да стане част от фен базата ви с call to action текст от рода на „Тук ти хареса? Стани фен и следи всички новости и промоции, които публикваме!“.

В тази връзка е удачно да имате политика към феновете. Наапример във фен страницата да публикувате най-напред намаления, топ оферти и промоции, които сте обявили в уеб сайта си. Така ще свикнете потребителите да разчитат  на фен страницата за своята навременна информираност.

BTL варианти за набиране на фенове

Естествено е във всеки един печатен рекламен ресурс, който раздавате на клиенти, да имате посочен адрес до фен страницата на фирмата. Най-често може да разчитате и на търсачката на фейсбук, като в рекламата си (било то по радио, телевизия, или другаде) използвате call to action от типа на: „Потърсете „Метамарк“ във Фейсбук и станете наш фен!“.

Нещо, което аз лично рядко виждам като практика у нас, е по време на offline промоция, промоутърите да предложат вариант хората веднага да посетят фен страницата и да станат фенове. Това може да стане по най-различни начини, но изисква и някакъв стимул. Може да дадете малък сувенир на всеки, който на място е станал фен, например. А начините да го организирате са следните:

 • QR код – достатъчно голям, водещ до фен страницата ви, който да е отпечатан и показан от промоутърите, за да могат посетителите да го сканират веднага. В тази връзка трябва да осигурите бърз интернет на място.
  Таблет и фейсбук приложение – може да се направим малко мобилно приложение, което промоутърите да покажат на потребителя на таблет. Идеята е през приложението посетителите на промоцията да направят бърза регистрация и login чрез facebook connect (login бутон). След тази регистрация можем да им покажем фен страницата и те да станат фенове. Отново бързия интернет трябва да бъде осигурен на място.
 • Визитка с данни за фен страницата – може потребителят да няма време на място да стане част от фен страницата и по-скоро промоутърите да го подразнят с настоятелността си. Затова може да му се даде визитна картичка с адреса до фен страницата и QR код. Когато потребителят се прибере може да влезе, като за да го стимулирате да отдели това време, може да пробвате отново подхода с промо-сайта. На визитката може да посочите специален промо-сайт с фейсбук приложение, който да изисква от потребителят да се регистрира за награда, която да му се прати с куриер в последствие. При този и при горния подход печелите не само фенове, но и е-мейли за вашия e-mail marketing.

Е-мейл маркетинг

Винаги може да поставите (например във футъра, ако не искате да е прекаалено видимо) call to action с линк до фен страницата във всеки ваш е-мейл до абонатите ви. С някой наши клиенти дори предприемаме изпращането на специален е-мейл с агитация за присъединяване към фен базата.

Аз лично предпочитам и виждам на практика като по-ефективен обратния подход – от фен страницата към е-мейл абонамента и после към уеб сайта. Все пак фейсбук не е наша собственост и възможностите ни там са по-ограничени, отколкото в сайта или мейлите които пращаме.

Фенове от групи

В момента, особено за някой видове бизнес, групите са много удобен ресурс за по-голям organic reach до правилната аудитория. Там, обаче  вие комуникирате с таргет групите си от лчния си профил. Може да трупате фенове от тези групи като споделяте периодично постове на фен страницата си в тях. Не винаги директната агитация е удачна в подобни общности – тя често може да подразни членовете на групата, затова внимавайте.

Фенове от други фен страници

Ако откриете фен страница със сходна тематика, или такава, в която присъства вашия таргет – може да се свържете с администраторите за обмяна на споделено съдържание. Идеята е да си reshare-вате постове от едната фен страница в таймлайна на другата и обратното. Най-ефективни за това са текстовите постове с някакъв награден елемент. Все пак не бива да прекалявате, защото анти-спам ботовете на фейсбук могат да счетат това за забранен тип реклама.

Най-честия подход, който ние ползваме за клиентите си е да пуснем pr материал с линк до фен страницата, или да направим промо-страничка в сайта на клиента, където има like box. След това се договаряме с няколко фен страници да пуснем линк до материала или промо-страничката на няколко пъти през няколко дни. Може да се договорите и за фейсбук реклама на споделеното съдържание от различните фен страници. Все пак – бъдете предпазливи и умерени при този подход.

В общи линии това са основните варианти за трупане на фенове към момента. Надявам се да споделите своя опит и мнение по темата в коментарите под нея, за което предварително ви благодаря!

Успех и активна фен база ви пожелавам!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *