Искам да организирам facebook игра/промоция! Какво да правя?

Действително малко се пише по този въпрос, а интересът е голям, защото Facebook предоставя една добре таргетирана аудитория, която е готова активно да само-разпространява информация за Вашия бизнес, стига да знаете какви са механизмите и инструментите за да я активизирате.

Притесненията идват и от друго място – в първата половина на 2011г. Facebook промениха тотално политиката си относно т.нар. „промоции“ – това са всички конкурси, томболи, игри и състезания, които ние правим във facebook посредством нашите фен страници.

Моят колега и приятел, Станимир Георгиев, си направи труда да преведе на български всички нови правила (мерси Стан), а друг приятел и специалист, Евгени Йорданов, внесе корекции и ги публикува тук . Обезателно ги прочетете за да се запознаете с това какво може и не може при организирането на Вашите маркетингови инициативи във Facebook!

По-долу ще коментирам някой важни въпроси около организирането на промоции във facebook, както и някой тълкувания на правилата, наложени от Facebook. Смятам, че това ще Ви помогне да разберете как не просто правилно, но и ефективно да организирате бъдещата си facebook игра, томбола или конкурс. В тази връзка съм дал и някой примери и добри практики. Приятно четене!

Когато провеждате игра, промоция или друг тип рекламна дейност на Вашия продукт или бранд във facebook, трябва да:

 1. …Го направите с така наречените facebook приложения – това е уеб-базиран софтуер(уеб разработка), която се хоства от Вас(т.е. е на Ваш сървър) и се интегрира(инсталира) във Facebook чрез специален програмен интерфейс, наречен API (application programming interface). С други думи – трябва Ви програмист, който да борави с API-то на Facebook и уеб дизайнер, който да се съобрази с визуалната среда, която Facebook предоставя(за нея ще стане дума по-надолу).
 2. …Не използвате предоставените от Facebook функционалности, освен ако те не са част от facebook приложението Ви и то в съответствие с изискванията и условията на платформата Facebook. Например не може да проведете игра, в която участниците трябва да качват снимки в албума на фен страницата Ви, а техните приятели да гласуват с „Like“ бутона под тези снимки. В същото време ако имате facebook приложение със същата функционалност няма проблем да проведете играта през него. Дори може гласуването там да се случва с бутон „Харесва ми“, но първо това ще оскъпи излишно разработката на приложението(по-изгодно ще е да имате един прост бутон „Гласувай“) и, второ, когато някой кликне на „Харесва ми“ ще споделя URL от Вашия сървър, което може да създаде объркване у потребителите(разбира се и това може да се заобиколи, но също допълнително оскъпява нещата)
 3. …Обявите конкретните правила, условия за участие, общи изисквания и условия и лицата, провеждащи промоцията(играта, конкурса, томболата и пр.). Това става в отделна страница на facebook приложението. Да, правилно разбрахте – едно приложение може да има много вътрешни страници в себе си. Приемете го като сайтче вътре във Вашата facebook страница. Не случайно, ако сте чели предишни мои публикации тук, ще забележите, че наричам facebook приложенията „микросайтове“, защото те са точно нещо такова. Казвам го, защото хората обикновено се учудват как едно приложение може да има негови си вътрешни страници – може, няма място за притеснение по този въпрос, затова (да се върна на темата) предвидете една страница с ясни и конкретни правила, фирмени данни и кой провежда съответната промоция
 4. …В общите правила и условия е удачно да упоменете, че Facebook няма пряко участие в промоцията Ви, а само използвате средства на Facebook като social plugins, facebook connect, Graph API и пр. При подаване на сигнал за злоупотреба от участник или Ваш конкурент, Facebook ще обърнат внимание дори на тези подробности, затова действайте превантивно

Въпроси и отговори:

Правя игрите с цел да привлека нови фенове във facebook страницата. Как ще стане това според новите правила за промоции на Facebook?

Чрез т.нар. landing tab(page), което в случая се явявява Вашето facebook приложение. Разработчика може да направи така, че предварително приложението да прави проверка дали посетителя му е facebook потребител и дали е фен на Вашата facebook страница. Съответно според това да показва два различни „екрана“ – един за не-фенове и друг за фенове. Това оскъпява разработката, но си струва и горещо го препоръчвам за „млади“ фен страници, които тепърва събират своя аудитория. Може да направите игра, в която за да видят потребителите формата за участие първо трябва да харесат Вашата фен страница.

Мога ли да проведа играта чрез „Notes“(„Бележки“) на Facebook – там ще анонсирам играта, а условието ще е да ми изпращат заявките за участие на е-мейл?

Не, първо, защото Notes са част от функционалността на Facebook и второ, защото после няма да има как да анонсирате победителите. Да речем, че в условията на промоцията(играта, томболата) напишете, че победителите ще се анонсират във Вашия сайт – при всички положения това вече не е Facebook игра и е напълно безсмислена инвестицията на усилия, средства и време в нея. Замислете се какво ще постигнете? Първо, че чрез Notes агитирате хора, които вече са фенове на страницата; второ, че тези хора доста трудно ще научат за играта по този начин; трето, че ги карате да Ви пишат е-мейл и така тяхното участие по никакъв начин не привлича нови участници от facebook; четвърто – трудоемко е да управлявате играта с тези е-мейли; пето – накрая на играта ще увеличите трафика си към сайта, но с хора, които се интересуват не толкова от бизнеса Ви, а от резултатите от играта.

Доста по-интелигентно решение е facebook приложение, което предоставя формуляр за участие и след попълването му дава право на участника да сподели информацията за играта на стената си. Да не говорим, че може да включите функционалността ако човекът не е фен да не вижда формуляра за участие.

Мога ли да проведа играта в моя сайт и във facebook страницата си едновременно?

Да, можете. Хубавото на facebook приложенията е, че те могат да работят почти идентично и извън facebook.com.

Имам няколко фен страници и искам играта ми да се пусне във всички тях. Възможно ли е това?

Да, можете да инсталирате facebook приложението в колкото искате свои фен страници, да изберете къде в менюто им да бъде то и с какво заглавие да е бутонът(линкът) му в менюто на фен страницата. Така именно се появи и една нова платена услуга – равити, активни фен страници с много фенове да предлагат срещу заплащане да включат в менютата си Вашето facebook приложение.

Мога ли да получа статистически данни в края на играта?

Да, всяко facebook приложение има активирана платформата за статистики на Facebook – Facebook Insights.

След като не мога да публикувам анонси на стената или където и да е във фен страницата, как да привлека нови хора да участват в моята промоция(игра, томбола)?

Facebook приложенията имат огромен арсенал от „вирусни“ социални инструменти, чрез които самите участници сами ще разпространяват играта сред своите приятели. Няколко примера по този повод… Може приложението автоматично да споделя „Иван участва в играта на фирма Х“ на стената на участника; може да интегрирате facebook коментари, бутони харесва ми и бутони за споделяне, при използването на които автоматично се прави публикуване на стената на използващия ги; Може да обявите регламент с точки, които потребителя печели ако сподели на стената си линк към играта, или ако предостави достъп приложението да изпрати покана до приятелите му. Има много опции и всички те са доста ефективни, ако са разработени концептуално и технически от специалисти.
Другият начин да популяризирате приложението си е чрез facebook ads(фейсбук реклами), които се плащат на клик. Има специални реклами, които са конкретно за рекламиране на приложения – възползвайте се от тях, струва си.

Преди да си поръчате изработка на facebook приложение е важно да…

… си поставите цели, които да бъдат реализирани в края на играта. Например целта ни в края на играта е да сме събрали възможно най-голямо количество фенове. Или целим да насочим възможно най-висок трафик към официалния сайт или е-магазин. Може целта да е да постигнем внимание на аудиторията към конкретен продукт или марка продукти, а защо не и да реализираме директни продажби във facebook приложението? Тези цели трябва да са реалистични и обезателно обсъдени със специалисти – това е най-правилно да са social мениджъра Ви, Вашия маркетолог и разработчика на приложението.

… помислите внимателно над интерфейса на приложението. Приложенията във facebook се визуализират по два начина: вътре във фен страница (до 520 пиксела широчина най-много) и в т.нар. canvas page (до 760 пиксела широчина най-много). Оттук насетне имате три варианта: или да ви разработят две страници към приложението(една за фен страницата, една в canvas) и едноата(от фен страницата) да анонсира другата(в canvas-a), в което ще е самата игра; или да имате приложение в ширина до 520 пиксела, което е разработено конкретно за фен страницата Ви; или да имате fluid дизайн на приложението и то автоматично да се оразмерява според резолюцията (така ще е добре видимо и във фен страницата, и в canvas-a). Първия и третия вариант са по-трудоемки, но са доста удачни. Важното е дизайнера на интерфейса, заедно с Вас, внимателно да съобрази визията, за да няма излишни скролирания и всичко да е компактно и удобно за потребителя.

… се консултирате. Има адски много специфики около приложенията и тяхното интегриране и ползване във Facebook и често може да има различни проблеми заради самата платформа Facebook, които са форсмажорни и не зависят от разработчиците. Често различни правила и условия във Facebook се променят, което може да направи офертата за изработка на приложение неактуална – имайте предвид и това, и не искайте оферта ако не сте сигурни, че ще започнете работа по приложението до месец, най-много два.

Вашите въпроси и коментари може да пишете по-долу:

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (15)

 1. Зорница каза:

  Благодаря за отговора 🙂 И друго щях да питам – на няколко фен страници наблюдавам игри, които си протичат в самата страница – примерно – познай цената на даден продукт; или познай кой е продуктът. Как ФБ го допуска? Намерили са начин да се заобиколят правилата или просто ФБ не му стига ресурсът да следи всички страници?

  • Иво Илиев каза:

   Фейсбук имат сериозен анти-спам/скам екип, както и различни ботове(изкуствен интелект), които следят за различни злоупотреби. Разбира се, всеки собственик на фен страница сам решава как да я администрира, но вече често виждаме как брандове, които са инвестирали стотици или хиляди левове за реклама на фен страниците си, решават да се изхитрят с промоции извън правилата и всичките им инвестиции и загубено време за развитие на фен страницата отиват на вятъра след като FB ги баннат безвъзвратно.
   Всеки си поема риска. Наистина доста фен страници все още правят подобни промоции, но и доста вече не съществуват по същата причина. За България има доста голяма анти-спам/скам група, която следи подобни нередности и докладва на Facebook INC за тях, след което се взимат бързи и сурови мерки. Понякога фен страниците минават между капките 🙂

 2. Зорница каза:

  Здравейте, прочетох доста по темата, но не намерих отговор на въпроса ми – против правилата ли е да постна на стената призив към настоящите фенове да поканят приятели, като тези които станат номер 9700, 9800 и т.н. ще получат награда. Или да не се обявяват наградите, а само да се загатне да очакват изненади? Благодаря за отделеното време!

  • Иво Илиев каза:

   Да, изцяло против правилата и условията за провеждане на промоции е. Не можете да използвате бутон „Харесва ми“ като условие за участие, освен ако за нуждите на Вашата промоция не бъде разработено софтуерно приложение, което да скрива играта от не-фенове на фен страницата. Освен това подобни правила са нож с две остриета, защото представете си, когато съберете 9799-тия фен, за няколко секунди един фен да се отпише от фен страница, а друг, който е дебнел бройката да стане фен – тогава няма как да обясните на втория защо не печели и защо всъщност е 9799-тия фен, а не 9800-мия. Така по-скоро ще навредите на имиджа на бранда, отколкото да го подобрите.
   Освен това… каква е идеята в трупането на фенове? Ако те не са активни фен страницата Ви ще отиде в десета глуха и ще стане буквално „невидима“ във Фейсбук. Платформата на Facebook е вече така направена, че да лансира страниците с големи взаимодействия вътре в тях, т.е. с голяма активност на феновете. Никой не се интересува колко бройки сте събрали – нито Facebook, нито феновете – защо вие да го правите? 🙂

 3. Мисля, че с томболата си мога да привлека голям трафик на страницата си на Фейсбук. Позволено ли е да привлека реклама и да печеля от това?

 4. […] ви горещо преди това да прочетете материалите тук и […]

 5. […] че Facebook скоро обяви, че ще акцентира именно на приложенията, защото те се оказват несъмнено най-ефективната част […]

 6. Искам да организирам facebook игра/промоция! Какво да правя? / Блог на Иво Илиев http://t.co/Tlr8qTk via @ivosiliev

 7. Поръчайте при Иво – готви вкусно и не цапа кухнята! И му е студена винаги мастиката! Аз съм доволен от менюто, което си поръчах при него. Метафората ще я разберете нали :)))

 8. Как да организирате съобразени с правилата и печеливши игри и промоции във Facebook? Научете на: http://fb.me/HOI4CxHF

 9. Stanimir Georgiev каза:

  Искам само да уточня, че Ekaterina Markova и Delfinia Georgieva също спомогнаха за осъществяването на превода 🙂

 10. Искам да организирам facebook игра/промоция! Какво да правя? / Блог на Иво Илиев http://t.co/XWqiPLn via @ivosiliev

 11. Искам да организирам facebook игра/промоция! Какво да правя? / Блог на Иво Илиев http://t.co/N8KBySs via @ivosiliev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *