Из дебрите на EdgeRank – SEO за Facebook

facebook edgerank

Управлението на EdgeRank е SEO за Facebook.
Всяко нещо, което правим, използвайки платформата facebook създава два елемента:

 • Node – социален обект
 • Edge – социална връзка

Така множество nodes и edges формират мрежа от взаимодействия и взаимовръзки, а отделните мрежи формират цялостна карта на социалната активност, наречена Social Graph.

Ако подтикнем хората да споделят повече, нашето съдържание във facebook ще се разпространява по-бързо, сред по-големи маси – точно като вирус. За да можем да постигнем този ефект, Facebook предоставят куп програмни инструменти. Един от най-известните е Open Graph. Чрез него даваме възможност на потребителите да участват по-лесно и по-широкообхватно в Social Graph, разпространявайки нашето съдържание.

Затова е важно да се познават Social Graph и EdgeRank (http://ivosiliev.com/?p=2335), както и програмните инструменти, които им влияят.

Има най-различни теории за това как се изчислява EdgeRank.формулата за Facebook EdgeRank

На снимката ще видите как – по формула, в която се умножават три величини: Ue, We, Te. По-долу всяка от тях е описана с информация какво най-вероятно включва в себе си:

Affinity (Ue) включва:
• timeline посещения
• роднински връзки
• chat история
• relationship status
• общи приятели
• членство в общи групи
• общи tag-вания на снимки
• общи интереси(фен страници) или места на интереси(checkins)
• търсения през бързото търсене (typehead) във Facebook

Weight (We) включва:
• споделяния
• харесвания
• коментирания
• негативни сигнали (spam report, не-харесвания и пр.)
• тип съдържание
• интерес към ключови думи/фрази
• индекс на авторитетност
• индекс за качество
• анализ на споделеното съдържание
• второстепенни взаимодействия (харесвания на харесванията, отговори на коментари, reshare и пр.)

Time (Te) включва:
• колко пъти с каква честота какъв тип съдържание е предизвикал повече взаимодействия
• „Възраст“ на всеки edge
• „Отдалеченост“ на всеки node
• последно взаимодействие
• последно съобщение в чата
• последни тагвания, споменавания и пр.

Доста е важно да се познава добре алгоритъма за органично индексиране на споделените истории във Facebook, най-малкото, защото той се използва и за рекламните продукти на компанията, а се очаква да се използва и за търсачката „Graph Search„. Justin Smith даже направи популярно понятието NFO – News Feed Optimization , което като цел не е далеч от истината за много собственици на фен страници. Затова ще споделя с вас някой по-непознати техники за увеличаване на EdgeRank на страницата ви във фейсбук.

Сигурно си спомняте, че компанията Facebook предложи на всички местни бизнеси няколко дизайна на стикери, които собствениците могат да сложат на своите витрини. Стикерите имаха текст „Find us on Facebook“. Забелязах няколко подобни стикера по витрини на централните магазини, което доста ме впечатли. Защо ви разказвам това? Защото по принцип е доста по-лесно вместо „Открийте ни във Facebook“ да напишете самия URL до фен страницата си. Истината е, обаче, че много зависи КАК ви откриват във Facebook. Ако потребителите търсят от търсачката и влязат във фен страницата ви през резултатите от търсенето (особено ако е през падащия динамичен списък) – това е равносилно като да харесат, споделят или коментират пост от фен страницата ви.
С други думи всяко намиране на фен страницата през търсачката на facebook ви носи положителен EdgeRank. Затова не е лоша идеята offline да призовете хората да ви открият, дори, когато организирате facebook промоция към феновете си.

Същевременно, нещо друго, което предизвика доста голям шум около всички анализатори и партньори на Facebook, са негативните социални сигнали, които наскоро станаха адски важен фактор за EdgeRank оценката на фен страниците. Emeric Ernoult от AgoraPulse е категоричен, че няма никакво значение колко фена има една фейсбук страница за това какъв е нейният EdgeRank. Можеш да имаш 100 000 фена или 1000 фена – няма значение, щом имаш всичко на всичко 20 активни. Ерноулт преди няколко дни коментира негативните сигнали – според техните проучвания тази метрика в момента е много важна за EdgeRank, защото силно го модулира в негативен аспект. В тази връзка много исках да ви покажа един документ от Института по онлайн маркетинг, наречен „Най-дълбоката тайна на EdgeRank“, но той мистериозно изчезна от интернет пространството.

За негативните сигнали преди време говориха и от EdgeRank Checker, които обясниха кои са основните negative опции пред феновете ви:

 • скриване на пост от newsfeed чрез опция „Hide post“
 • скриване на поста и всички бъдещи чрез „Hide all“
 • докладване за спам
 • unlike

Unfollow, доколкото сме правили тестове и знам, не засяга EdgeRank и не е негативен сигнал.

facebook edgerankEdgeRank като цяло винаги е бил проблем, главно, защото доста хора смятат, че е много променлив. Всъщност не толкова много, като изключим постоянните му разбутвания заради facebook ads (срещу което все още има разни протестни коментари, постове и писма, но това е друга тема). Идеята е, че за да имате постоянно и устойчиво развитие, трябва да поддържате висок EdgeRank на фен страницата, а за да се случи това трябва да покривате един определен минимум:

 1. поне 1 % увеличение на reach метриката на месечна база
 2. поне 1 до 2 % увечличение на фен базата на месечна база
 3. съотношението брой постове спрямо брой взаимодействия трябва да е поне 1:1, а най-добре да е поне двойно в полза на взаимодействията

Тук се намесва и друг фактор – импресиите спрямо взаимодействията. Колкото повече хора просто виждат в NewsFeed или другаде постове от фен страницата ви и не предприемат харесване, коментиране или споделяне – толкова по-бързо ще спрат да виждат бъдещите ви постове. Facebook споделят, че устойчивият растеж на фен базата предполага устойчив разтеж и на взаимодействията.

Когато фен базата нарастне, но не и взаимодействията помислете спешно за:

 1. по-тематични постове
 2. таргетиране на постовете по демографски фактори
 3. намаляване броят постове на ден

Като заговорихме по-горе за импресии – когато правим анализи често обръщаме внимание на един статистически показател, който е възможно да пропускате, защото го няма наготово, а се изчислява. Става дума за IPM или interactions per mille. Препоръчвам ви да правите следното изчисление за фен страницата си всеки месец, чрез което да намирате нейния IPM:

(бр. коментари + бр. харесвания) : брой постове : брой фенове = IPM за месеца

IPM показва коефициент на взаимодействията на всеки 1000 фена.

В IPM формулата може да влязат и повече показатели, например reshare-ванията (за тях е спорно, защото има опция remove), или talking about this. Някой анализатори дори смятат IPM в период от 28 дни, защото така се формират и статистиките на Facebook. Какъвто и подход за изчисляване на IPM да предпочетете , той трябва да разделя някакви взаимодействяи на броят споделени обекти към броят фенове.

Интересното е, че взаимодействия от една фен страница в друга фен страница също увеличават EdgeRank на втората. Например ако фен страница №2 коментира под пост на фенстраница №1.

Доста по-различна е ситуацията, при която фен страница оставя коментар в даден сайт. Отговорите на този коментар имат почти нулево влияние върху EdgeRank-а – за тях не се отчита reach и е трудно да бъдат оценени.

Някой собственици на страници прибягват до друг трик – снимка + description с линк в него (обикновено shortlink) . Това също не е особено подходяща тактика поради няколко причини:

 1. линкът по-често е трудно видим, особено при reshare
 2. снимката ще бъде видяна най-вече от фенове, които преди това са имали взаимодействия в снимкови статуси
 3. description-a често се губи при индивидуалните истории в NewsFeed – става дума за онези истории със заглавие „Еди-кой-си коментира пост“

Хубавото при снимковите постове е, че винаги може да бъдат редактирани 🙂

Опциите „Pin to top“ и „Starred post“ също нямат особено касателство върху EdgeRank-a , освен това, че могат приоритетно да се показват вместо други ваши постове в NewsFeed, което не винаги е добра идея. Другата „манна небесна“, около която има спекулации е „Promoted posts“. Според някой хора те предизвиквали вирусен ефект и вдигали EdgeRank-а. Най-важното за промотираните (рекламните) постове, което трябва да знаете е, че при тях алгоритъма на Facebook много ясно разграничава типовете Reach на органичен (зависещ от EdgeRank) и рекламен (на база заплащане). В тази връзка, ако искате наистина да достигнете до повече фенове за по-малко пари направете две елементарно прости неща:

 1. сменете си езиковата версия с английска, за да плащате в щатски долари и да ви е евтино
 2. НЕ включвайте опцията „People and their friends“ – ще ви изяде бюджета бързо, а ще разпространи поста сред тотално нетаргетирани потребители

Promoted posts“ като цяло ми е голяма слабост напоследък, особено факта, че цената за промотиране на пост от личен профил е поне 3 пъти по-ниска отколкото промотиране на същия пост от фен страница… но това е друга тема.

Много полезно се оказва тагването в снимки. Но не вие да тагвате, а хората да тагват свои приятели. Проблемът е, че трудно ще ги накарате. Сигурно знаете, че като цяло снимките често по-лесно предизвикват повече взаимодействия. Да, обаче пък текстът прави по-голям organic reach. Това винаги ми е било силен сигнал, че само със снимкови постове не става, нито пък само с текстови – добре е да има разнообразие.

Разнообразието от типове постове е много важно за EdgeRank в микро-аспект. Ако един потребител е взаимодействал по-често със снимкови постове от фен страницата, то в NewsFeed ще започнат приоритетно да му се показват такива в бъдеще от нея, за сметка на други типове.

Тагването на фен страница или писането на стената й от страна на феновете също е много добра идея. Правихме в тази връзка една интересна промоция – карахме хората да тагват фен страница, когато посетят местно интернет-кафене. Сервитьорките казват на посетителите, че ако ги тагнат и напишат статус какво са си поръчали ще им подарят допълнително безплатна напитка. Интересното е, че ако тагнеш страница, на която не си фен – след това в NewsFeed пак попадаш на нея заради взаимодействия на твой приятел – и така можеш да решиш да й станеш фен.

Като цяло Facebook работят и ще работят в близко бъдеще по всякакви call-to-action служебни съобщения в NewsFeed, чрез които да ни карат да обърнем внимание на позабравени фен страници, или да станем фенове на нови. От няколко месеца всички сме очевидци на подобни инициативи от страна на социалката.

Също така, ако споделяте във фен страницата линк от сайт – не се притеснявайте ако го споделяте на няколко пъти в рамките на 1 ден. Дори е желателно, защото не трябва да забравяме, че феновете ни не са постоянно във Facebook и различните хора влизат в социалката по различно време.

По едно време беше станало много модерно фен страниците да карат феновете да ги включат в списъци с интереси (Interests list). Собствениците на фен страниците търсиха отчаяно начини да показват 100% всичките си постове на възможно повече фенове. Запомнете – facebook няма интерес нито да показва 1 ваш пост на 100% от феновете ви, нито пък да покаже 100% от постовете ви дори на 1 от феновете. Първо, че това е непрактично, защото не сте само вие единствената фен страница във фейсбук. Второ – не забравяйте, че Facebook Inc. е публична компания, която печели от платени рекламни продукти.

Та… за списъците. Определено имат влияние върху EdgeRank, но стига човек да се сети да ги посещава. Само ако ваш фен посещава често своят Interest list, където е фен страницата ви (под „често“ разбирайте поне веднъж на 2 седмици) – само тогава ще започне до няколко дни да вижда част от вашите статуси в NewsFeed-a си. Проблемът е в това, че списъците с интереси са на много забутано място, и за да накарате хората да ги ползват, спрете просто да ги врънкате да си ги правят и да ви добавят в тях. Направете вие един такъв списък от личния си профил и го шервайте сред приятели и други фен страници. В този списък добавете не само своята страница, но и други тематични, за да проявят хората интерес. Като цяло – трудно си е с тези списъци, но пък може да се възползвате.

В тази връзка и „Get Notifications“ не помага и ако пускате начесто постове, а феновете не са заклети фейсбук потребителите – те ще изпускат нотификации и няма да има никакъв смисъл от тази опция. Или пък ако феновете са активирали опцията и за няколко други страници – също ще пропускат нотификации. В повечето случаи става точно така. Опцията влияе на EdgeRank дотолкова, доколкото хората наистина обръщат внимание на нотификациите. Да, обаче се предполага, че само заклетите ви фенове ще ползват тази опция, а те така и така се очаква да са винаги активни и да спомагат за положителния ви EdgeRank. Проблемът е, че ако врънкате останалите да ползват „Get Notifications“, те вземат, че ви се вържат и пуснат опцията, след което се разочароват как работи – често това води до unlike на фен страницата, или спиране на нотификациите, което е негативен сигнал и то доста силен за EdgeRank.

Нека ви обърна внимание на нещо интересно! Всичките тези толкова много опции като списъци с интереси, get notifications, promoted posts, pages feed и пр., за които стана дума в предните 2-3 абзаца, са валидни конкретно за фен страниците. За групите няма нищо толкова интересно, освен едни „Notifications“, които, честно казано, са доста по-добре представени от тези при fan pages. Защо е така? Защото EdgeRank е по-силен при групите, отколкото при страниците. Като цяло групите са ориентирани към по-висок органичен трафик, което ги прави по-добре самопопуляризиращи се в NewsFeed. Ако трябва да подредим типовете профили според техният потенциал да привличат повече органичен трафик, най-силни са стандартните профили, след това групите, а чак накрая са фен страниците. Често съм си правил експеримент – пускам един линк във фен страница и група, а след това веднага решервам от фен страницата в личния си профил. Групата, фен страницата и профилът ми имат сравнително еднакъв брой абонати (т.е. съответно фенове, приятели+followers, членове). Профилът генерира най-голям брой взаимодействия, след това е групата, а накрая чак е фен страницата. Затова именно често ми е доста по-изгодно да промотирам пост от профила, а не от страницата.

При анкетните статуси-въпроси (questions) също профилите са най-големият „вирусен“ носител на взаимодествия (там всеки отговор се счита за взаимодействие). Профилите с повече приятели и последователи, при отговаряне на анкетния въпрос, могат да привлекат тези свои проятели и последователи също да дават отговори.

По-горе стана дума за изчисляване на IPM, но за по-детайлен поглед може да изчислявате и IPP (interactions per post) примерно на дневна или седмична база. Формулата тук е по проста:

(брой коментари за 1 пост + брой харесвания за същия пост) : брой фенове = IPP

или

(брой коментари от всички постове за деня + брой харесвания за постовете от деня): брой постове през деня : брой фенове = IPP дневно

Не забравяйте, че всеки пост има живот най-много 3 до 5 часа. Съчетавайки това с факта, че трябва да имате винаги възможно най-малко постове дневно, за да са ви сигурни взаимодействията – оказва се, че е критично важно да анализирате много внимателно кога е склонна най-вече да взаимодейства по-голяма част от аудиторията ви. Доста тривиален съвет, но съм се уверявал нееднократно в ефективността му. Проблемът е, че е трудоемко да разбереш кога повечето от феновете ти са склонни да обърнат внимание на постовете ти.

И още нещо интересно – facebook ви засича share-ванията от фенове на всеки 24 часа, като всеки ден ги смята като отделен edge. Друго интересно в тази връзка е, че дори феновете да са натиснали опцията remove, пак facebook засича reshare-ванията. Вече е доста спорно дали те имат по-незначителна роля от коментарите или like-овете на постовете. Ако не друго reshare-ванията имат най-голям потенциал за увеличаване на фен базата ви.

Facebook и те дадоха някой идеи, които, между впрочем, са доста добри, за подобряване на EdgeRank-а на фен страниците. Ето ги тук

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

 1. Илия Михайлов каза:

  Г-н Илиев, благодаря Ви! Беше ми полезно!

 2. Al-x4o каза:

  Иво, какво имаш предвид под „съотношението брой постове спрямо брой взаимодействия трябва да е поне 1:1“? Първо мислех, че вторият коефициент в IPM, но пък после си писал конкретно за него…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *