Защо са полезни новите реклами във Facebook – „Promoted posts“

Напоследък проумявам, че постове във Facebook, които съдържат много силен емоционален заряд имат много по-добро лансиране сред аудиторията, отколкото други, от типа поздравителни, съобщителни и пр. слабо-емоционални.
Особено, когато се сподели статия или снимка, която поставя актуална тема със силна емоция – тогава споделеното достига сериозно голямо количество аудитория и има шанс за предизвикване на вирусен ефект. Друга тема е, че хейтът често има най-силно разпространение в социалките.

Наскоро Facebook стартираха нов тип, доста уникални по своята същност, реклами – такива, чрез които можем да промотираме постовете, които споделяме на timeline-a.

Първоначално това доведе до доста критики. Признавам, и аз бях много скептичен, но след това преосмислих цялата концепция и ми се стори адски добра!

Неведнъж съм ви разказвал за различни маркетинг стратегии във Facebook, като винаги съветът ми е бил един и същ – съберете общност вътре във Facebook и след това възможно най-бързо я изкарайте от Facebook и я преселете на ВАШЕТО място – Вашата социална медия (например блог?).

През последните 3 години ми стана ясно и нещо друго – Facebook не продава директно. Имаше проучвания по темата сред американци и европейци. По едно време се лансира идеята за social e-commerce. Нека днес погледнем истината в очите – Facebook е социална мрежа, в която няма толкова силно доверие, което да породи сериозни обеми директни продажби. Във Facebook хората влизат за да създават, приемат и споделят емоции – нито повече, нито по-малко.

Друго, според мен доста важно, заключение, до което съм достигнал, е, че Facebook има голям потенциал за добре таргетирания е-mail маркетинг. За целта Ви е необходимо просто едно добре програмирано facebook приложение, чрез което да проведете игра(промоция), и което да Ви предостави в края на играта една тясно таргетирана е-мейл листа с потенциални клиенти. След това въпросното извеждане на тези хора от Facebook към Вашата онлайн територия(за което писах по-горе) става доста лесно и приятно и за двете страни.

Ок, обаче, както вече горчивият опит ни е показал нееднократно, да създадеш общност е доста трудно и времеемко, а да я насочиш към твоята „дигитална територия“ си е още по-невероятно. Освен това, когато създадеш някаква общност във Facebook се сблъскваш с истински големия проблем – каква част от тези хора виждат вашите постове и каква част от тях реагират на постовете (малко повече по тази тема тук). Именно тук е ценността в промотираните постове – с тях достигаш до голям кръг от своите фенове.

 Защо си струва?

 • За мен най-важен е начинът на поднасяне – като обикновен споделен обект, а не натрапчива реклама, която мозъкът ни автоматично е свикнал да отхвърля. Това според мен е най-хитрото в този формат ads.
 • Във Facebook правилно привлечените фенове (а не онези фалшивите, които можеш да си купиш) са нашият таргет от потенциални клиенти. Всеки би искал да задържи вниманието на точно тези хора.
 • Най-важното е, че тези хора вече познават бранда Ви – след като са достигнали и харесали фен страницата му, значи, вероятно е, да се интересуват от дейността на този бранд. Но поради това, че не малка част от тези фенове не взаимодействат с вашата фен страница (т.е. не коментират, споделят, харесват и пр. ваши постове), споделеното от същата страница може в един момент да стане тотално невидимо за тях, изместено от други постове на теми, които водят до повече взаимодействия на тези хора.
 • Тези, които вече пробваха promoted posts знаят, че цената им се определя от феновете, които имате. Хубавото тук е именно в това, че може да си прецените колко горе-долу струва всеки един фен като рекламна инвестиция, която правите за привличане на неговото внимание. С други думи може да оцените икономическите ефекти от тази реклама.
 • Както писах по-горе – опитвайте да изкарвате феновете от средата facebook, която е извън вашия контрол. Опитайте да рекламирате дейността си не В, а ЧРЕЗ Facebook – например фен страницата ви ще ви предостави една общност от фенове, която можете в последствие постепенно да насочите към корпоративния блог. В него ще ги очакват facebook форма за коментари, социални бутони, facebook login и пр. social plugins. Т.е. имате си ваша социална медия, в която концентрирате таргет аудитория и й давате възможност да комуникира също толкова лесно, колкото във фен страницата ви.
  Защо ви разказах всичко това? Защото е много трудно да се направи! Както писах в началото – емоционалните постове привличат вниманието, а останалите са доста по-слаби. Именно тези, по-слабите, можете да лансирате с рекламата promoted posts. Така едно сухо съобщение „Заповядайте в новия ни корпоративен блог Х“ може да достигне до повече ваши фенове и така да ги накара да обърнат внимание на това съобщение и да посетят наистина блога.
  В тази връзка тези реклами са супер за съобщения за нови продукти, събития, промоционални цени, продуктови линии и пр. подобни. Бих ги препоръчал и за лансирането на facebook промоции чрез споделяне на линк към фейсбук приложението
 • Не на последно място е тъжната статистика, според която 80% от това, което публикувате във фен страницата си не достига до феновете. Това е Facebook алгоритъма EdgeRank 🙂 oт който никой не може да избяга и някак си платените реклами за promoted post се явяват единственото решение. Хитро, нали? Всички се питаме какво ли още ще измислят 🙂

Важно е да знаете…

… преди да стартирате реклама чрез promoted posts:

 • Promoted posts се лансират само за феновете на страницата ви, в техния newsfeed… ooообаче! Ако тези фенове взаимодействат с поста (коментират, споделят, харесат) – той ще е видим и за техни приятели.
 • Може да промотирате всякакви постове – снимки, видеа, анкети, статуси. Предлагам ви да е статус, съдържащ линк и качена снимка или видео.
 • Promoted posts могат да са постове от timeline-a на фен страницата от последните 3 дни. Можете да промотирате поста чрез натискане на бутон „Promote“ под него.
 • Тези постове са отбелязани като sponsored във feed-a, т.е. хората са уведомени, че това е платена реклама.
 • Отново плащанията са на дневна база и се контролират от Ads Manager-a. Също така, както при всички фейсбук реклами, постовете се ревизират и контролират от екипът на Facebook Ads, т.е. не злоупотребявайте, защото ще има наказания!
 • Можете да таргетирате постовете по геолокация(местоположение) или език. Това става от падащото меню Public (иконка с планета).

Останалото може сами да прочетете тук

Успех с facebook рекламата!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (0)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *