Динамични продуктови реклами за интернет магазини във Facebook

Facebook не ни изненадват съществено – беше въпрос на време да получим и това парче от паят и ето, че съвсем скоро то ще бъде масово достъпно не само през API, но и през официалните Ads Manager и Power Editor. Рекламната им платформа се обогатява с новия стар инструмент за по-ефективна електронна търговия – продуктови реклами с динамичен характер.

Facebook dynamic product ads реклами за интернет магазини

Как работят те?

Когато някой посети електронния ви магазин, проследяващ код от Facebook засича кои продукти е гледал. След това, когато същият човек посещава Facebook.com – там ще вижда реклами конкретно на продуктите от сайта ви, които е гледал. Така решението за покупка е по-вероятно да се случи, и то сравнително по-бързо.

Хубавото е, че тези реклами са доста автоматизирани – качвате екселска таблица (която може да е експорт от SQL базата данни на магазина) с продуктите и техните параметри, и по този начин не си играете да правите десетки и стотици отделни реклами – Facebook динамично ги генерира за всеки потребител според неговата активност в интернет магазина ви.

Какво още трябва да знаем?

Доста прилича на ремаркетинг с фейсбук реклама, но с някой добавки и възможност за настройване на lookalike аудитория по интереси, което да направи възвращаемостта ви доста по-ефективна.

Какво ни е нужно, за да ги стартираме?

Бързам да споделя, че при някой от вас те ще са активни в Power Editor, но към момента с предимство е подкарването им през API на Facebook. Ако използвате услуги от PMD – може да ги попитате дали в техния софтуер няма опции за подобни видове реклами.

facebook-dynamic-product-ads-01
На снимката по-горе може да видите как изглежда активирането на рекламите през Power Editor

Преди всичко е нужно да имате правилен формат на продуктовия си каталог от е-магазина. За това може да се обърнете към програмистите му, които могат да ви създадат възможност да експортирате данни от SQL базата данни на магазина към CSV или XLS файл (екселска таблица).

Също така трябва да имате активиран Business manager. Там импортирате продуктовия си каталог (указания за това тук и тук).

facebook-dynamic-product-ads-02

Освен нещата по-горе, разбира се, изисква се да имате и tracking пиксел, интегриран в страниците на сайта. Това е т.нар. Custom audience pixel. Заедно с него ще ви е нужен Facebook conversion pixel за статистическите данни, както и динамичен template + open graph protocol за подкарване на рекламните криейтиви.

Както разбирате, самото стартиране и ползване е сложно и специфично. Изисква програмни умения и боравене с API на Фейсбук. Всички стъпки по подготовката преди стартирането са описани в официалната документация тук.

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

  1. Калоян каза:

    Имам ето такъв проблем с dynamic ads – когато импортирам каталога в CSV формат, всичко минава гладко – засича продуктите, ъплоудва ги, всичко свети зелено, красота. Но, на местата, където има кирилица (в продуктовото заглавие и описание, да речем) се вижда само шльокавица. Защо така?

  2. Камелия каза:

    Много полезен пост 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *