Може би стана традиция в навечерието на новата година да се правя на врачка да споделя какво ми се струва, че ще се случи в digital-a през новата година.

По-долу съм записал някой свои разсъждения по темата, но много ще съм ви благодарен ако споделите какви са вашите възгледи за тенденциите през 2012г., било то у нас или в международен план.

Разделих публикацията на три части – SEO, Social, Mobile. Струва ми се, че това са трите актуални теми днес и ще са все така актуални догодина. Какво да очакваме евентуално – четете по-долу и не забравяйте да споделите мнение в коментарите 🙂

Оптимизацията за търсачки (SEO)

Google днес е основан на три основни фактора: Локализация, Персонализация и Социален фактор. Тези три фундамента ще накарат много от компаниите в Интернет да се позиционират в по-конкретни сегменти с по-ясен таргет. Фактори като препратки(линкове) и особено PageRank във вида им, в който ги познавахме до момента, вече губят своето водещо значение в оптимизацията на сайтове.

Логиката на нещата е много проста: замислете се самите вие къде пускахте линкове към новата си уеб страница преди, и къде го правите сега.
Преди време, когато напишех нещо в блога си, разчитах на други блогъри да го публикуват в техни статии. Днес всеки споделя във Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn и къде ли още не в социалните мрежи. Просто е по-бързо и евтино нещата да се разпространяват така и Google няма как да не съобразят тези „сигнали“ от споделеното в своят SEO алгоритъм.

В днешно време интеракциите в социалните медии са в пъти по-бързи отколкото междусайтовите. Това именно ще ги постави като един от ключовите SEO фактори през 2012. Това, разбира се, въобще не означава да погребем link building-а, просто трябва в него да имаме предвид и възможностите на социалните канали.

Много вероятно е Google през 2012г. да „обръща“ повече внимание на човешкия фактор, като например брой +1-ци или харесвания, споделяния, коментари в социалките. В тази връзка фундамент през 2012г. ще е качеството, което всяка от страниците в сайтовете ни има за потребителите й. Сигурно сте чували за Google Panda Update, който имаше за основна цел да придаде тежест в индексирането на „висококачествените“ страници и сайтове в Мрежата.

Нека дефинираме какво означава „висококачествена“ страница. Представете си, че имате електронен магазин. Ваш потенциален клиент търси в Google „мъжка памучна риза“ и вижда препратка към продуктова страница от магазина Ви в резултатите от търсенето. Човекът влиза в тази страница и следват няколко варианта за негови последващи действия. Вероятно ще види вместо ризата, която търси, пуловер, за който сте написали, че чудесно се съчетава с мъжка памучна риза – ако се случи този сценарий човекът може би ще напусне сайта на секундата. Друга вероятност е да влезе в категория от магазина, където предлагате различни модели мъжки памучни ризи – това е добър сценарий, защото ще накараме посетителят да се загледа в моделите и да порови за подходящ. Има и трети вариант – да влезе в продуктова страница, която обаче, вместо голям „видим“ бутон „купи сега!“ да има дискретно линкче „направи покупка“, което човекът да не забележи и да си тръгне без да направи покупка. Възможно е пък да имаме бутони за споделяне в социалките като част от продуктовата ни страница – така потребителя може и да не купи ризата, но пък ще сподели линк до нея с приятелите си във Facebook, Google+, Twitter.

Всички тези „качествени“ фактори се групират в нещото наречено CRO (Conversion Rate Optimization). Това са познатите ни landing pages с хубав и ясен userfriendly интерфейс, цветове, размери на шрифтовете, подчертавания на линковете и пр. фактори, които повишават т.нар. „ползваемост на уеб страницата“.

През 2012г. ще продължи процесът на сливане на SEO с CRO с цел да се повишава и измерва качеството на уеб ресурсите. В т.ч. влиза и факторът „page speed“, който изисква специфично оптимизиране на програмния код и структура на сайтовете с цел те да се възпроизвеждат по-бързо и универсално в различните браузъри и хардуерни платформи.

От гл.т. „социалния фактор“ в Google SEO – нека не забравяме индексирането на автори, +1 в резултатите на търсене и приоритезирането на G+ профилите в SERP. Очаквам догодина това да е акцент, тъй като без обвързване на G+ с Google Tail тази социалка си остава една малко по-подредено подобие на Facebook. Все пак SERP-а става все по-натруфен, шарен и объркващ – предполагам ще видим още много промени в интерфейса му през следващата година.

Като стана дума за социални медии – има една хипотеза за апокалипсис на сайтовете-сателити, по-конкретно тези, базирани на различни блог платформи. Честно казано не ми се вярва сателитите с добро тематично съдържание да бъдат игнорирани от Google SERP. Най-много да е по-трудоемко за копирайтърите догодина.

Горното ме кара да предполагам, че персонализирането на информацията в SERP-а на Google ще стане още по-филтрирано с цел още по-бърза доставка на желаното съдържание. Фактът, че Google вече може да следи с кои наши приятели в G+ комуникираме най-активно и кои/колко от тях са дали +1 на нещото, което търсим, ме кара да мисля, че предвиждането на търсените резултати ще е по-социални и тясно. Въпреки това, смятам, че Google ще тръсят различни начини да подтикват още по-добре хората да показват кои са резултатите, които са им приоритетни.

Социалните мрежи

Стига толкова SEO и CRO, нека поговорим за другата актуална тема – социалните медии.

Цифрите сочат, че към момента Google+ има едва 0,5% пазарен дял от социалните мрежи, а за сметка на това Facebook държи цели 65%. Същевременно Facebook има няколко адски сериозни проблема, които губят доверието на аудиторията:

 • Сигурността и контролът над споделената информация – съдейки по самия себе си, виждам как аз и повечето читатели на блога се затрудняваме в използването на Facebook, просто, защото интерфейсът е сложен, с много опции, които са разхвърляни къде ли не. Всеки ден получавам въпроси свързани с контролът над споделянията – кой какво ще види, къде ще го види, как да го ограничим и пр. Разбира се, всичко това е доста добре описано в помощната част от социалната мрежа, но ние отдавна трудно се решаваме да четем 🙂
 • Много споделяния, малко интеракции – както обичам да казвам: „Много шум за нищо“. Отдавна съществува този проблем – след като всеки постоянно споделя в социалките, как да накараме тези хора да обърнат внимание точно на нас или бранда ни? И докато ние все още си броим феновете, Facebook мислят в коренно различна насока – микромрежи. Те търсят (и вече пуснаха някой) инструменти за лесно откриване и абониране между хора със сходни интереси, които биха били мотивирани да общуват в малки общности. Subscribe за публичните личности, а преди това и Send бутоните са една малка крачка към микро-общностите.
 • Силен социален „шум“ – този проблем до голяма степен е продължение на по-горния. Много импресии, дълги feeds, но нещата, които се забелязват са малко, предимно по-забавните и неангажиращи. Българските потребители до голяма степен отварят facebook.com за да релаксират, да си дават леки паузи през работния ден, в които да намерят нещо забавно или интересно за себе си. Брандовете успяват да прокарат дискретната си реклама между тези полезни и забавни споделяния, които правят, но Facebook вече е доста пренаселен от фен страници и клиентите трудно се ориентират в намирането на конкретна информация. А и никой няма физическата възможност да следи нещата денонощно.

Какви обаче, са възможните тенденции през 2012г. във Facebook и другите популярни социални канали?

Планиране на дейностите в социалните мрежи

Една от доста благоприятните тенденции е съставяне на Календар за социалната активност на бранда. Facebook преди месеци препоръчаха такъв подход, чрез който предварително да се планират дати и часове, когато брандът споделя във Facebook посредством специалистите от дигиталната агенция, която се грижи за неговото онлайн присъствие. Няма нужда да навлизам в подробности – просто изтеглете официалния документ с примери и уроци от тук

Календар или планер обаче не е достатъчно. Планирайте и стратегията си отрано. Мислете не месец  за месец, а каква ще е социалната ви активност през цялата година. В тази връзка facebook промоциите в развитие са нещо, което си е направо задължително.

Навиците на общностите и Facebook промоциите в развитие

Основното предизвикателство е не да ви станат фенове, а да ги свикнете да посещават виртуалната ви общност (била тя блог, фен страница или друго) сравнително редовно. Това става точно чрез facebook промоциите в развитие. Ето примерен сценарий за подобна игра:

 • Условието е хората да следят фен страницата, защото един път седмично ще пуснете загадка, въпрос или анкета в приложението към нея и първият отговорил правилно ще спечели продукт или услуга от бранда ви
 • Същевременно всички, които заявят участие, независимо дали са отговорили правилно или не , получават шанса да се включат в томбола в края на месеца
 • Следващия месец ги викате в своя магазин или офис да си вземат наградата, като на място правите видео интервюта с тях, питайки ги за продукта на Вашия бранд, който последно са ползвали (например)
 • Публикувате видео интервютата във facebook приложение – всяка седмица от месеца пускате ново видео с форма за коментари под него. Така искате мнения от цялата общност, а едно или няколко награждавате с продукт или услуга на бранда
 • След това идва време за организиране на евент – парти, коктейл, сбирка, за която има символични билети. Това ви дава ресурси за споделяние и през следващия месец – снимки, видеа, тагвания

Това е един съвсем примерен сценарий за малко по-дългосрочна кампания в няколко социалки, но разбира се всичко зависи много от целите и задачите на маркетинга и PR-а на бранда ви. За всеки е различно според ситуацията и в опита да открием начин за постигането на оптимални резултати.

Общностни Vs. Корпоративни страници Vs. Профили

Фейсбук страниците със сигурност са единственото регламентирано и най-удачно решение за популяризиране на бранд във Facebook. Интересното обаче, е, че Facebook третират като „фейсбук страници“ много неща:

 • Места на интереси (Facebook Places, на които се чекираме)
 • Уеб страници от различни сайтове (Чрез Open Graph Protocol)
 • Месторабота
 • Open Graph фен страници

Всички, описани по-горе си имат своите специфични опции и особености, но в случая нека разгледаме стандартните фен страници, които (ако все още не знаете и имате профил, през който рекламирате фирмата си) се създават от този адрес . По принцип те са доста и различни видове, но според типа се делят основно на:

 • Корпоративни (бизнес) страници – пример за такава: „Спа Център Магнолия“
 • Общностни страници – пример за такава: „Обичам СПА процедури“

Оказва се, че в зависимост от спецификата на даден бизнес, различни комбинации от различни по тип страници носят различна възвръщаемост . Например ако сте B2B компания за вас ще е най-удачно да представите фирмата си чрез различни специалисти, които работят в нея. В този случай техните профили сами по себе си са по-ефективни от каквато и да е корпоративна страница във Facebook. Клиентите Ви трябва да се научат към кого да се обърнат, което ще ги подтикне да се Subscribe-ват към съответния специалист на щат при вас. Допълнително, за да е по-благодатна възможността за дискусии – B2B компаниите могат да се възползват от facebook групите от затворен тип. Общностните страници, обаче, тук нямат никакво място.

Започнах с пример за B2B комапниите, защото през следващата година те ще навлязат доста активно в социалните мрежи, използвайки техните възможности за канализиране на комуникацията. В тази връзка очакванията са именно тези компании да спомогнат за увеличаване на интереса към мрежите LinkedIn (и техните групи) и (забележете)Google+, където бизнес страниците имат специални circles филтри, чрез които може с различни свои клиенти, партньори и пр. да споделяте различни неща.

Общностните страници са благоприятна територия за по-„social“ продуктите и услугите на брандовете. Например ако продавате козметика на крайния потребител – Facebook е мястото, където няма да е никак зле да имате няколко фен страници:

 • На отделни продукти – стига да има какво да кажете за тях и да са уникални на дадения пазар
 • На самия бранд – където няма нужда да дублирате информацията от официалния ви сайт, а е достатъчно да свикнете хората, че на това място могат да ви задават въпроси, да търсят съвети и да научават за всичко ново около бранда
 • На общност, която харесва конкретен тип продукти или услуги – в нашия случай може да създадете страница с име „Гримовете“ или „Харесва ми да нося червило“ например

Интересното е, че по-находчивите брандове използват тези фен страници за да създадат свой герой в тях, който да комуникира ежедневно с аудиторията. За горния пример това може да е някоя професионална гримьорка, която да дава съвети и да пуска снимки заедно с другите. Виртуалните герои са емоционалния заряд, който често се активира при избор за покупка. От край време има един закон в рекламата – тя трябва да носи приятна емоция или асоциация. Чрез виртуалните герои имаме точно този ефект. Те стават лицето на бранда в социалните мрежи и създават навици у аудиторията ни там.

Всичко това е супер, но проблемите с визуализирането на информацията във Feed-а на всеки facebook потребител понякога са голяма спънка. По-активните потребители на Facebook са и фенове на много голям брой страници, което препълва feed-а им с информация. От скоро тази информация се филтрира много сериозно от подобрената платформа на Facebook. Ние виждаме само споделената информация, която до скоро ни е интересувала, или която е от хора, с които най-често взаимодействаме. Така пропускаме голям поток от споделени снимки, видео и текстове напълно неусетно.

Сигурно разбирате, че това се прави с цел да прибегнете към Facebook Ads(реклама на клик), която всъщност дава едни отлични резултати. Особено ако догодина ги пуснат като препоръки в самия feed. Нашата крайна цел да сме в социалните мрежи, обаче, е чрез тях да постигнем по-голяма лоялност, по-добра репутация онлайн и повече продажби от нови клиенти. Ето защо вероятно през идната година освен, че повече брандове ще прибягват до Facebook Ads, те също ще разпрострат маркетинговите си кампании в не една, а няколко социални мрежи.

Микс от различни социални канали

YouTube е един благодатен ресурс в тази връзка – в него тенденциите също са да се комуникира индиректно с вирутален герой – човекът от народа, на който му се случват разни интересни неща, и между другото е потребител на бранда. Имате готин виртуален герой – имате и готин бранд в очите на зрителите. Споделям ви това, главно, защото YouTube у нас се свързва предимно с концепцията „да се направи нещо провокативно и да чакаме да стане вирусно“. Няма лошо в това, но помислете и за исконното правило, което сигурно вече сте чували: „хората обичат да си говорят с други хора, те не обичат да говорят с брандове„.

Може би точно, защото комуникацията в интернет е на все по-„човешко“ ниво, LinkedIn е все по-атрактивна мрежа у нас. Мрежата на професионалистите, както я наричат, може да създаде благоприятни условия за виртуални бизнес отношения. Ако не друго – със сигурност ще се запознаете с много потенциални бизнес партньори или служители. Вярвам, че B2B компаниите ще направят тепърва LinkedIn повече популярен у нас през новата 2012г.

Трудно е да се жонглира между няколко социални канала, а също така е и по-ресурсоемко. Затова винаги важи правилото да бъдете САМО там, където е аудиторията. Тълкувайте, обаче, това правило по следния начин:

 1. Ние не знаем къде е аудиторията ни, затова приемаме, че е навсякъде и търсим начини да разберем къде какъв обем от нея има
 2. Правим проучване, което често се случва офлайн, за да разберем нагласите на аудиторията за това къде предпочита да си комуникира с нас в Интернет. За целта анкетирайте клиентите си на място.
 3. Позиционираме се там, където е аудиторията ни, НО и там, където я няма или не сме сигурни дали присъства. Това се прави с цел да проверим дали резултатите от нашата анкета са реални
 4. Търсим начини да създадем навик у потребителите в по-слабите или малки общности да се преместят в по-голямата – удачно е това да е самия корпоративен сайт или някаква специална част от него под формата на блог или малка социална мрежа.
 5. Концентрираме цялата аудитория в комуникационния канал, който сме създали, и в който ние определяме правилата за комуникация

Да очакваме ли още играчи в сферата на социалките

Според мен всяко модерно нещо винаги ражда постоянни опити на някой да е част от него. Не вярвам през близките 1-2 години, обаче, да се появи наистина конкурентна социалка, която да стане популярна. Facebook и някой други и без това достатъчно ни губят времето – надали някой иска и още 🙂

Нещо повече – смятам, че в близките години ще оцелеят само най-интерактивните социални мрежи, които изискват най-малко усилия за тяхното ползване. В тази връзка по-долу има две интересни тенденции:

Open Graph Beta  и Actions, или как Facebook стана част от сайтовете

Все пак черешката на тортата е не толкова тенденцията към микромрежи или предизвикателствата на новия филтриран facebook feed , колкото новият Open Graph Beta, който (надявам се) Facebook ще пуснат съвсем скоро, в самото начало на 2012г. Как работи той? Ето как:

 1. Ако някой сайт наистина ви харесва и го посещавате доста често – може да се абонирате, добавяйки го във Вашия Timeline профил. Това означава, че когато използвате сайта (пазарувайки, четейки, оценявайки и др. действия в неговите страници), информация за това ще се споделя на Вашия Timeline профил (дневник) в специално каре за тази цел
 2. Та.. регистрирате си се вие от един специфичен бутон и след това различните дейности, които сайта ви дава възможност да извършвате в него започват автоматизирано да се споделят на Timeline-a ви. Вие имате контрол да спрете споделянето цялостно или частично по всяко време, когато решите. Също така имате пълен контрол с кого ще се споделя – дали с приятели, дали само с група от тях, или пък публично – достъпно за всички.
 3. Така, регистрирайки се в различни сайтове същите тези сайтове споделят какво се случва вместо вас самите – бързо и лесно. Така ако си купите от някой е-магазин рокля, на профила Ви ще излезе съобщение „Галя си купи рокля от сайта Х“, където името на роклята и името на сайта са линкове съответно към продуктова страница на роклята и началната на сайта. Ако пък сте били на почивка и след това сте оценили хотела си в сайта на туроператора – това ще се сподели също в профила ви, например като: „Иво оцени с 5 звезди Хотел Х“ – отново с линкове към хотела и сайта, където сме дали оценка. В медийните сайтове и блоговете имаме действията „коментира, чете, препоръча“ – две, от които вече са ни добре познати. В различните тематични портали имаме други действия „готви, изработи, научи“ и пр., и пр.

С други думи – ако до сега можехме само да харесаме или споделим нещо, днес ни се предлага интерактивната възможност да споделяме своя lifestyle – това , което си купуваме, хобитата ни, начините ни за забавление и почивка и всичко останало, което преценим и с когото преценим.

Тук обаче, от гл.т. на българските потребители във facebook ще имаме две сериозни спънки:

 • Те не обичат да четат – малко хора са наясно как да контролират това, което споделят с кой и как го споделят. Не, че Facebook е много лесен за ползване, но явно никой не му се четат ясните обяснения в помощния микросайт на платформата
 • Страхуват се за сигурността на споделеното – след като не знаем какво и на кого споделяме, ние бихме приели facebook като един злонамерен софтуер, който по-скоро ни пречи, отколкото да ни помага с нещо. Виждал съм не веднъж през последната година хора да блокират или докладват различни сайтове и фейсбук приложения, заради автоматични споделяния. Това ни връща на горната точка, че не обичаме никак да четем, макар и срещу нас да има едно съвсем кратко и ясно изречение, което гласи: „Оторизирайки се вие предоставяте възможността на приложението да публикува съобщения стената ви“. Лоша роля за недоверието изиграват и различни неадекватни репортажи на тв и печатни медии за това колко опасни били социалките. Единственото наистина опасно е да не се пристрастите до толкова, че да ви станат професия като на мен 🙂

Web 3.0 започва от социалните мрежи?

Ако оставим потребителските нагласи настрана и отново се фокусираме върху тенденциите за социалните мрежи през 2012г. – тези от вас, които имат смартфорни сигурно забелязаха как през последната година мобилните платформи на социалките бяха значително подобрявани. Някой вече наричат това част от Web3.0 тенденцията за интернет скорост и мобилност. Други прогнозират, че акцента върху mobile web е заради възможностите за геолокиране и бърза комуникация. При всички положения това е важна тенденция, за която ще стане дума по-долу.

Вярвам, че през новата година много от сериозните сайтове ще бъдат доработени към „адаптивни“ интерфейси, за да могат техните лоялни посетители да ги ползват и през смартфон, и през таблет, и през нетбук без притеснения.

Вярвам също, че социалните мрежи ще станат по-интерактивни и „живи“ посредством mobile апликации, а няма да се учудя ако се появи някоя нова социалка, която да стане мобилен хит на 2012г. и да се конкурира наравно с гиганти като Facebook. Защо пък не.

Не знам дали тази тенденция може да се кръсти Web 3.0 или не, но това не е и толкова важно. По-важното е, че хардуерните технологии служат за вдъхновение на уеб софтуера, което дава още повече възможности.

Mobile Web

Много полезни български апликации за мобилните платформи iOS и Android се появиха през последните 1-2 години у нас. Също доста медийни и др. сайтове изградиха свои мобилни версии с цел да улеснят потребителите. Факт е, че смартфоните у нас стават все повече популярни заради многото възможности на изплащане към абонаментните планове на мобилните оператори. Друг mobile booster е улесненото споделяне в социалните мрежи чрез смартфоните – забележете, че всяка ТВ реклама у нас на смартфон акцентира основно на вече втръсналото ми „споделяй навсякъде и по всяко време“. Много мотивиращо условие е и наличието на сносно добър и сносно достъпен мобилен интернет, предлаган от мобилните оператори на сравнително изгодни тарифи.

Смятам, че догодина мобилните технологии ще са търсени доста повече, а защо не и банер рекламата в тях? Надявам се, че предвидливите български електронни медии ще се обърнат към mobile през 2012 и ще ни предложат много приятни и достъпни апликации за смартфоните ни. Ако те предприемат този ход, вярвам, че сегмента mobile ads ще се развие у нас с по-бързи темпове, което ще ни даде нови интерактивни канали за пласмент на рекламата.

… вие какво мислите?

Споделете мнение в коментарите по-долу.

Желая ви много лични и професионални успехи през новата година! Бъдете живи и здрави!

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (2)

 1. Stellanails каза:

  Наистина е мноог интересно това, което сте написали. Благодаря, че сте го споделили с нас!

 2. Дигиталните тенденции през 2012 четете тук:http://t.co/XleQYz91

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *