Важно за собственици на фейсбук страници – новите Facebook Branded Content Policies

Накратко – тук може да разгледате Facebook Branded Content Policies. Ако сте собственик на фейсбук страница – задължително е, за да няма проблеми и наказания.

Става дума за т.нар. „branded content“ в страници от фейсбук. Това е съдържание, публикувано от притежателите на страницата, което представя продукти, брандове или друга търговска или спонсорска информация на трети лица, които са различни от лицата, управляващи съответната фейсбук страница.

Съдържанието, част от тези условия, което публикувате в своята фейсбук страницата, трябва да бъде посочено чрез „Branded content tool“ в „Page Composer“ – тук има конкретна информация по тази тема. Чрез този tool вие таг-вате третите лица и те биват уведомени за това, че сте ги включили в създадения от вас „branded content“.

Как засяга това Фейсбук страниците от България

Никак! Ако нямате син бадж. Изпратихме запитване до Фейсбук с въпрос относно това дали български фейсбук страници попадат под Facebook Branded Content Policies и в отговор ни върнаха референция към Facebook Help с информация, че НЕ попадат, ако за български страници няма отключена опцията за верификация със син бадж, съответно за тагване през branded content tool:

facebook-page-verification-blue-badge-for-Bulgaria

Ако не видите тази иконка 12679500_1692952670989343_1938913208_n сред иконките под прозореца за нов статус – значи съдържанието, касаещо трети лица, което публикувате като администратор на страницата, не попада под изискванията на FBCP. Ако нямате син бадж за своята фейсбук страница, то за нея няма как да се спази изискването, защото не можете към момента да маркирате branded content-a като такъв.  За момента все още имаме възможност да се възползваме от крос-промотиране на постове и подобни партньорства, но това ще е временно.

UPDATE: Защото се появиха спорове относно това, че има български страници, които имат син бадж, внасям малко информация по темата. Син бадж могат да получат публични фигури, както и медийни компании чрез Facebook Mentions програмата на Фейсбук. Официално от екипът на фейсбук имаме следното:

The account should represent an authentic public figure or media organization and the verification is also based on Facebook’s standards for notability.

Също така син бадж получават компании, които по своята конюктура са международни и имат представителство в България (съответно са слели регионалните си фейсбук страници в една международна, или са поискали бадж за националната си фейсбук страница). Има и единични случаи на верификации през американско прокси, които са се случвали в по-ранен етап.

Затова, както е написано по-горе, ако вашата страница има син бадж и иконката за „branded content tool“ – съобразете се с FBCP и посочете своето брандирано към трети лица съдържание както е описано.

Успех!

P.S>Повече за FBCP и новите брандинг условия, както и за бъдещите промоции ще коментираме по време на мастъркласовете на PresenTHINK

Иво Илиев

___ Повече за автора четете от тук | YouTube канал | Facebook страница ___ Иво Илиев e управител на дигиталните маркетинг компании BOLANDILA и InteractAGE. ___ Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат опит в маркетинга и рекламата на международни компании. Практикува като консултант, водещ на корпоративни обучения, лектор. ___

Comments (3)

  1. Диди каза:

    Интересува ме какво ще кажеш за това: https://www.facebook.com/help/contact/1448613808726619
    Аз го открих скоро, а разбирам, че може да се прави запитване от няколко месеца. Аз мисля, че си остава правилото, че в нашия район не се предоставят баджове, но все пак – някой отправял ли е запитване? 🙂

  2. Eva каза:

    Значи ли това, че ако нямаме син бадж до момента, по-добре да не искаме , за да не попадаме под Facebook Branded Content Policies? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *