Едно от най-впечатляващите за мен неща по време на престоя ми в Берлин беше сбъдването на една моя любима концепция за смартфон, към който можеш да прикачиш джаджи, с които да го превърнеш в много повече от телефон.

#SUATMM (Shut Up & Take My Money) Device

motorola-moto-mods… както си го кръстих още щом го видях (а и много преди това всъщност) – новият Moto Z с възможност на гърба му да прикачите:

 • Мощна батерия Incipio offGRID™ с аксесоар за Wireless презареждане
 • Страхотен 10х True Zoom фотоапарат + силна светкавица от Hasselblad
 • Портативна музикална уредба с тонколони и стойка от JBL с техния SoundBoost
 • Мултимедиен проектор за домашно кино или презентации Insta-Share Projector, които има повече от 70″ зона на прожектиране
 • … и стандартно гръбче от дърво или пластмаса, разбира се 🙂

Телефонът, който се превръща в много повече – Модулно SMART устройство

shut-up-and-take-my-moneyУникалното на трите модела е мощните магнити на гърба им, върху които бързо може да прикачите т.нар. MOTO MODS – джаджи, които веднага ще превърнат телефона в отличен фотоапарат, мини стерео уредба или мултимедиен проектор например.

MOTO MODS е наистина едно дълго чакано от мен решение – още от Project ARA на Google, когато Motorola беше тяхна компания. Припомням, че Project ARA беше идея за смартфон, върху чиито гръб могат да се прикачват различни модули, с които се оптимизира неговата работа. MOTO MODS има в общи линии същата концепция.

Имах възможността да си поговоря с президентите на Motorola и Lenovo (за тези, които още не знаят – Леново купиха Моторола от Гугъл) за тяхната концепция. Бях поканен на конференция с мобилната бизнес група, а по-късно на коктейл и вечеря с тях.

Това, което ми обясниха в общи линии беше публикувано в медиите на следващия ден, когато Google обявиха прекратяването на Project ARA. Проблемът на Project ARA е, че разработка на качествени модули, които да прикачиш към смартфона, е много непосилна задача дори за гигант като Google. Освен това концепцията на гърба да могат да се прикачат няколко различни модула няма как да не е за сметка на качеството на тези модули и най-вероятно нереално скъпата им цена. Lenovo са тръгнали в друга, значително по-реалистична и по-добра посока, което им прави чест. Те си партнират с най-добрите в областта на фотографията, озвучаването и захранващите устройства и заедно са разработили наистина качествени модули на достъпни цени. Това е едно истинско бизнес предизвикателство – подобни пратньорства, които със сигурност и останалите корпоративни гиганти опитват да създадат. И все пак – е факт при Леново и новата модулна Моторола.

Краят на смартфоните

keyboardГоворихме си с бизнес групата доста подробно по тази тема. Според тях в много близко бъдеще смартфоните няма да са от основен интерес за потребителите. Реално днес, за да проведеш разговор с някой ти е достатъчна една handsfree слушалка, но разговорите все по-често се случват в мобилните приложения като Facebook, Skype, Viber и пр.

А за мобилните приложения е нужно доста повече – смарт устройство, което да е адаптивно. В тази връзка говорихме за това какви ще са бъдещите модове(Moto MODS) при Moto Z и следващите поколения модулни smart устройства. Определено се спрягаше идеята за разгъваща се клавиатура (3 разгъвки за частта с бутоните и още 1 рагъвка, която е здрава и служи за поддържане на смартфона в определен ъгъл), която при пълно разгъване служи и за поставка (стенд) на смартфона. Нещо подобно вече има (на снимката вдясно ще видите такива продукти на други брандове), въпросът е, че тук по-скоро предизвикателството е в производството и проектирането, които накрая да са в достатъчен синхрон относно цена-качество.

По време на прес-конференцията на 1-ви септември, бинес групата отговори на въпроса “Как смятате да развивате Motorola след като ерата на смартфоните приключи?”. Техният отговор беше доста прост и ясен – следва ерата на смарт устройствата. Представете си следващия Moto мод да е ултра-тънка hands-free слушалка и smart гривна, интегрирани в луксозен гръб на телефона. Това вече е смартфон от ново поколение – където телефонията е нещото от последна важност, а по-важните неща са фото-камерата, проектора, резервната батерия, портативната аудио уредба, клавиатурата и пр. в джобовете ти.

И като говорим за джобовете и джаджите…

… мисля да съм съвсем откровен с вас.

По-долу ще видите разликите между трите модела Moto Z Droid модулни смартфони от Lenovo.

За мен е по-важно да ви споделя своите впечатления – без никакви ласкателства и без да пропусна както добрите моменти, така и разочароващите.

Hasselblad фото-модулът

Да, определено нещото, което винаги ми е липсвало е истинският Zoom при смарт-телефонията. Аз и приятели използваме често смартфоните (заедно с останалата техника), за да правим маркетингови и др. видео представяния на клиенти. Не, защото са много качествени, а защото имат мобилни стативи и самите те са достатъчно удобни за ползване, а форматът на видеата за непретенциозните YouTube и Facebook е просто идеален. Пробвал съм предложенията на Samsung и Nokia, както и на Huawei. Имат доста добро представяне със снимки и видеа, но трябва да ви кажа, че тук определено се доверявам на лидерите – Hasselblad.

Ще обърна внимание на този фото-мод на MOTO Z, защото наистина ме впечатли по достатъчно начини, за да го поискам за себе си.

Специално за феновете – новата Moto Z Play с прикачен MOD на Hasselblad® True Zoom Lens.
Moto Z as I already told you is…

Posted by Ivo Iliev on Friday, September 2, 2016

Какво е важно да знаете?

Всеки фотограф знае, че когато снимаш мегапикселите и оптиката не могат да компенсират малкия сензор и доброто му осветяване. В тази връзка – модулът на Hasselblad НЕ работи с интегрираната камерката на смартфона Moto Z и съответно НЕ ползва нейния сензор. Hasselblad имат 12-мегапикселов сензор
и широка гама от ISO режими: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Важна е и апертурата, която модулът дава на камерата и тя е завидно добра: f 3.5 до f 6.5 при 10х zoom увеличение. Това, заедно с контрола на ISO, Exposure и WhiteBalance режимите + софуера може би е за предпочитане пред всяка фото “сапунерка”.

Другото важно нещо е какъв софтуер и производителност стоят зад устройството. Тук, особено при по-скъпите разновидности на MOTO Z имаме стабилни процесори и RAM, както и добра и бърза софтуерна обработка на изображенията по време на заснемането им, което до голяма степен компенсира сензора. Така с Hasselblad модула може да снимате RAW изображения, което е … уау за смартфон фотографията.

Като говорим за софтуера – Hasselblad модулът идва с приятен софуер с множество фотографски режими и ефекти, който е част от софтуера на телефона. Отделно има софтуер за постпродукция.

Модулът не е особено лек (145 грама, почти колкото самия смартфон), но пък това, което включва оправдава тежестта му. Пък и 300 грама общо не са нищо особено в крайна сметка 🙂

Защо се впечатлих толкова много?

Вие имате touch-to-focus фотоапарат с добра оптика, но най-вече който може да споделя в реално време вашата фото-продукция! За мен това е нещо безценно важно, особено, когато се правят LIVE видеа или търся бърза обработка на видео и снимковия материали. С няколко андроидски софтуера за жълти стотинки можеш да генерираш в реално време купища качествени видеа и снимки, които да разпространяваш бързо и лесно онлайн! Това за мен е огромно предимство за една джаджа, която се събира в дланта ти и е много много удобна за захващане и добро снимане. Модулът прави видеа на 1080p Full HD при 30fps. Много се надявам в бъдеще да има филтри и прикачваеми обективи за този фото-модул. Един fish-eye би накарал много хора да спрат да се занимават с екшън камерите.

Да не забравяме и ксеноновата светкавицата, която с парче хартия може криво-ляво да насочите под различен ъгъл (според мен можеше да я направят с механично рамо, но пък със сигурност това вероятно ще се случи в ъпдейта на този модул в близко бъдеще).

Какво не ми допадна

Не съм сигурен в каква опаковка идва това фото-бижу, но според мен е важно да има някакъв hard case, с който да бъде защитено ако го носим в джоба си например. Няма и връзка за носене врата, което за ZOOM фотоапарат с touch дисплей си е задължително с цел удобство и някаква защита и а подаващите се навън zoom елементи.

Добре е подобен модул, който има светкавица и механичен zoom да има и собствена батерия. Все пак ще е кофти да останете без батерия на телефона заради снимането. В описанието в официалния сайт и на представянето по време на #LenovoLaunch не съм чул или прочел за собствено захранване, но е много вероятно да са помислили и за това. Ако не са – ще бъдем подтикнати да си купим захранващия модул Incipio.

Конкуренцията!

Смятам, че всеки потребител днес е отворен към всякакви видове джаджи и устройства, които да му създадат комфорт и да му улеснят живота. Поне според мен това е важно, ако не искате да станете жертва на маркетинга. Смятам, че “iPhone срещу всички и всички срещу iPhone” модата е вече демоде. Въпреки, че на #LenovoLaunch 2016 имаше малко прекалени хейтърски бъзици на Apple продуктите, които дойдоха в повече на повечето поканени на събитието.

Та, ако се поразтърсите ще откриете, че iPhone има аксесоар, произведен от Manfrotto, който представлява едновременно защитен калъф и поставка за обективи на задната камера на телефона, която камера не е никак зле. Това в България струва около 100лв. , но нямате фото-матрица и обектив със zoom от Hasselblad + мощна светкавица в този комплект.

Същевременно има опцията да си купите DxO дигиталната камера, която ще ви излезе около 600 щатски долара и има следните параметри:

 • Може да се прикачи към всеки iPhone/iPad през Lightning Connector-а им
 • Има си отделен iOS софтуер и интерфейс
 • 20.2MP 1″ BSI-CMOS сензор
 • 11.9mm f/1.8 Lens (32mm еквивалент)
 • Full HD 1080p видео запис на 30 fps
 • ISO до 51200, Shutter Speed: 1/20000 sec.
 • Вградена Li-Ion Battery
 • JPG + DNG (RAW) както и DxO SuperRAW
 • Contrast-Detect авто-фокус с разпознаване на лице

Параметрите по-горе са достатъчно внушителни. Освен това има своя литиево-йонна батерия и отлична апертура за снимки в помещения със слабо осветление (f 1.8). Предвидили са й защита срещу вода и замърсявания на открито (waterproof 40m защита за снимки под вода), стойка (с wi-fi дистанционно) и аксесоар за фото-филтри + сенник.

НО! Цената не е за подценяване – както писах по-горе, в зависимост от разходите за доставка излиза около +1000 лева. Това , заедно с цената на Apple устройствата излиза колкото да си купите читав андроидски телефон и джобен фотоапарат.

Много ми е интересно да научим цената на Hasselblad True Zoom Moto Mod-а – това смятам, че ще е решаващ фактор за успехът на тази модификация на Moto Z. Смятам, че с комбинация между тази оптика и механика с традиции + Moto Z Force (където има най-висока производителност) ще имаме един наистина страхотен продукт без конкуренция.

Кой Moto Z е за вас и кой не е?

Moto Z DROID има три разновидности: стандартен (да го наречем така), Play и Force.

 

motorola-moto-z-droid-phones
Moto Z Force и Moto Z Play доста си приличат – когато ги погледнете разликата може да ви се стори само разположението на логото “MOTO”, което при Play е горе под спийкъра. Това, честно казано, ни пообърка, когато от LENOVO ни представяха моделите.
Разликата между трите модела, обаче, е осезаема.

Moto Z Play и Force са с близо 2 милиметра по-дебели и с около 30 грама по-тежки от стандартния Moto Z. Моделът Play има възможност за 2 сим карти (dual SIM), което мисля, че е нещо нормално за Play серията на Motorola.

И на трите модела екраните им са си еднакво добри – AMOLED капацитивен тъч дисплей с 16M цвята, 5,5″ екрани. При Play екранната резолюция е по-ниска: 1080х1920, за разлика от другите два модела, при които е 1440×2560. Винаги съм смятал, че първоначално човек не обръща внимание на екранната резолюция и купува без това да е от значение за него… докато след месец не погледне в телефона на приятел, където резолюцията е по-висока, и разликата става осезаема.

И трите телефончета идват с Android 6.0, познат като Marshmallow. Също така процесорите им са на Qualcomm, модел Snapdragon. При бюджетния Moto Z Play, обаче, процесорчето е Octa-core Snapdragon на 2.0GHz, а при Moto Z и Moto Z Force имаме доста по-добро решение според мен – Quad-core, 2 процесора Kryo по 2.15GHz и още 2 Kryo по 1.6GHz. Съответно за по-голяма производителност при Moto Z и Moto Z Force имаме 4GB RAM, докато при Play е 3GB.

Готиното е, че Force и стандартния Moto Z може да се купят освен с 32GB памет и с 64GB памет. За Андроидски телефон това смятам е важно. При Play имате възможност само за 32GB вградена памет, но за него, както и за другите два модела може да си добавяте допълнителна SD карта памет.

Интересно е решението за камерите на трите модела. Ако смятате да разчитате на нея, а не на Hasselblad модулчето – по-добре изберете модел Force, който има най-добра камера. Готиното е, че и трите модела имат и светкавица за камерата над дисплея 🙂

Moto Z FORCE бих казал, че е за:

 • тези, които искат удароустойчив телефон – да, този е удароустойчив и влагоустойчив!
  Друг е въпросът, че ако го ползвате с някой от модовете – самите модули не са устойчиви на удар и дъждовно време… така че…
  FORCE има някакъв специален coating (покритие) по екрана, за който тестовете показват, че при удар е доста издръжлив и без прецакване на самия дисплей. Все пак ми се струва, че драскотините се виждат по-осезаемо заради самото покритие или самото стъкло…
 • тези, които искат да имат на телефона си повечко тежки приложения, например игри
 • за онези от вас, които са постоянно онлайн, ползват активно GPS и различни приложенияпо-голяма вградена батерия (държи почти двойно повече от стандартния MOTO Z), което може да ви помогне да спестите MOD-а с допълнително захранване и да инвестирате в друг MOTO MOD
 • хората, които предпочитат производителността пред по-красивия дизайн и дебелина на телефона си

Вероятно тук идеята на Моторола е този модел да е за потребители, които не възнамеряват да имат няколко MOTO MODS и по-често ще носят само телефончето със себе си, без да пълнят джобове и с негови mod-ове.

Moto Z (т.нар. от мен “стандартен” модел) е за:

 • онези от вас, които искат нещо елегантно и красиво с хубав дисплей. За трите дни в Берлин успях да видя и трите телефона достатъчно добре, т.е. след всякакви малтретирания от страна на участниците в представянето и тестването им. Само този модел някак запазваше добре изглеждащия си екран и драскотините по него почти не си личаха. Все пак е с Gorilla Glass версия 4, което аз много уважавам. Смятам, че има и по-добър екран при ползване на дневна светлина + по-добър viewing angle (ъгъл на виждане). Поне моите впечатления са такива, не съм сигурен за техническите параметри на стъклата и каква е разликата между тях.
 • тези от вас, които искат производителност като на FORCE, но на малко по-достъпна цена. По предварителни данни стандартният Z ще е с около 100 щатски долара по-евтин от Force, което може да ви даде предимство ако искате да отделяте бюджет за повече MODS. Освен това този по-тънък и лек телефон ще ви даде по-голямо удобство при ползването на MODS. Някак е по-удобен за захващане, макар да има само 2 мм разлика с другите 2 модела. Вероятно заради това, че е по-тънък – грее доста при натоварване. Гърба става доста горещ, екранчето също донякъде се постопля.
 • за тези, които държат да имат качествена камера препоръчвам този телефон + Hasselblad MOTO MOD-а. Телефонът, със своя тънък дизайн, си пасва перфектно и е много удобен за държане с Hasselblad True Zoom модулчето. Заедно са едно наистина елегантно бижу. Интегрираната камера в този телефон има добра апертура, но най-малко мегапиксели в сравнение с другите модели. Тук смятам, че стабилизацията на камерите по телефончето куца в сравнение с FORCE, а да видео заснемането определено при FORCE е осезаемо по-качествено.

Смятам, че тук бизнес излъчването на елегантния и фин дизайн е водещо за ценителите на красивите и изискано изглеждащи джаджи. Предполагам Моторола ще сегментират този модел за пътуващите, за бизнесмените и пр. хора, които биха ползвали често MOTO MODS, а през останалото време ще се похвалят с един красив външен вид на смартфона си.

Moto Z PLAY е за:

 • Предполагам по-млади хора, пътуващи, търсещи бюджетен вариант на смартфон, за който смятат да имат повечко MOTO MODS.
 • Тези, от вас, които искат да ползват 2 сим карти – това е вашият избор, защото само този модел има тази функция.
 • търсещите добра батерия, мразещи да зареждат телефона си често. Този телефон + mod-а, който е допълнително захранване е супер решение.
 • които не се притесняват, че телефонът им е малко по-дебел и не търсят производителност, но обичат неща като сърфиране в нета, ползване на социалните мрежи, слушане на музика.
 • предполага се, че цената тук ще е почти двойно по-ниска от тази на FORCE, което е доста добре, защото ще си спестите пари за mod-ове.
 • гърба е стъклен с изскочили пинчета за конекция на mod-овете, което обезателно ще ви накара да го покривате със стилните аксесоари-гръбчета, наречени Style Shells, които Моторола предлага за серията Z.

Както разбирате, това е бюджетния вариант от серията, който има различни компромиси относно производителност, дисплей и пр.

Заключение?

Вие сте наред в коментарите под статията! 🙂


Тази статия е разгледана общо 56 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *