Други разни автор: Иво Илиев

Интересни примери при организиране на промоции и BTL събития


 

Истинско предизвикателство е организирането на събития и промоции извън Интернет, защото то най-често се случва на едни и също оживени места, успоредно с други събития. Затова няколко усмихнати красиви момичета и момчета в брандирано облекло далеч не са нещото, което да грабне вниманието.

Може би едно от най-големите предизвикателства при BTL събитията е да намериш ново приложението на продукта, който рекламираш. Например скулптори от бутилки минерална вода (за производител на минерална вода), или рисуване с паста за зъби (за производителите на пасти за зъби). Smart имат реализирана подобна идея. Автомобилния бранд така и така предлага test drive – решили са този test drive да е тотално различен от всеки друг, също както и самите автомобили Smart са различни. Вижте видеото:

Забележете, че тук идеята за този забавен тест драйв категорично е в синхрон с концепцията на автомобилите – тяхното ползване е като лесна детска игра и с тях можеш да се забавляваш, докато пътуваш.

Досадни?

И все пак – в множеството промоции, на които постоянно сме свидетели по моловете и в центъра, често организаторите пропускат нещо много съществено – призивът към действие. Той е натрапчив, дразнещ и отблъскващ. Никой не обича някой непознат да му прекъсва разходката или шопинга с рекламно предложение – това е като да ти спрат филма на най-интересното място заради реклами по телевизията. Разковничето е да въвлечете хората в промоцията, а не да им я натрапвате както правят всички други реклами. Призивът към действие трябва да е съпътстван от избор. Изборът трябва да е „избери забавното и интересното, или продължи да правиш, каквото правиш“.

Потребителят трябва да повика промоутъра – не обратното!

В тази връзка ето един много свеж пример за доста труден за рекламиране бранд – производител на гъби за чистене:

Идеята на BTL организиране на събития и рекламни промоции е именно това те да са толкова впечатляващи, че хората да пожелаят да ги споделят в Интернет. Кой не би споделил, че вместо да си плати сметката, си е измил чиниите? Ако той или тя не искат – приятелите им обезателно биха го направили 🙂 „Вирусното“ в промоциите не става с дълги крака, а с дълги емоции… за което и дългите крака понякога са удачно средство 🙂

Мястото

Нещо друго, на което искам да обърна специално внимание е мястото на промоцията. То е много важно, но също често се подценява от организаторите й. Scotch-Brite са потърсили заведения, където се събира младата аудитория, защото тя им е конкретния таргет. С други думи – таргетирайте максимално тясно по възможност, за да знаете къде точно ще е събитието. Разбира се, стандартните места като молове, шопинг центрове, хипермаркети, централни части на градовете и пр. също могат да са съпътстващи събития.

Още един пример за добър подбор на място, време, аудитория и начин на провеждане е U-Code промоцията на Хайнекен:

Любопитното, полезното, емоцията, гордостта

Идеята за хората като „ходещи билборди“ на бранда е реализирана доста успешно. Основния лост за подтикване към действие тук е любопитството какво послание носи всеки чрез своя QR код. Събитието е ненатрапчиво и забележете – отново кара потребителят да отиде при промоутъра, а не обратното – промоутъра да се натрапва на хората.

Ако една промоция или събитие са достатъчно атрактивни – хората ще се включат без да бъдат досадно подтиквани – именно тогава събитието е успешно и „вирусно“. И тук важи нещо, което често споделяме за онлайн комуникацията – бъдете полезни, създавайте емоции, решавайте проблеми. Всички примери по-горе са в синхрон с тези правила.

Следващия пример е още един, който можете да съпоставите с нашенските летни бирени кампании на производителите на бира. В кампанията, която ще видите по-долу не се раздават каси бира, не се търсят оптимисти и никой не ви кара да събирате капачки, етикети и други неща, които по принцип хвърляте в кошчето.
Тази кампания предлага… бягство и интересното е, че ти сам си поръчваш кога, къде и как да се случи събитието. Вижте:

И за финал – един нетрадиционен начин за подтикване към действие чрез право на избор. Тук емоцията е гордостта – дребна битова случка, с която да накарате човек да се почувства горд, че е постъпил правилно. Гордостта движи над 80% от социалната комуникация в Интернет и е един от основните мотиватори хората да са постоянно в мрежи като Facebook, Twitter и др.

Вижте BTL събитието на Coca-Cola с изгубения портфейл – едно събитие, което се провежда в различни държави по сравнително сходен начин и навсякъде има голям успех:

Споделете видеа за други интересни събития и промоции в коментарите по-долу.

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *