Истинско предизвикателство е организирането на събития и промоции извън Интернет, защото то най-често се случва на едни и също оживени места, успоредно с други събития. Затова няколко усмихнати красиви момичета и момчета в брандирано облекло далеч не са нещото, което да грабне вниманието.

Може би едно от най-големите предизвикателства при BTL събитията е да намериш ново приложението на продукта, който рекламираш. Например скулптори от бутилки минерална вода (за производител на минерална вода), или рисуване с паста за зъби (за производителите на пасти за зъби). Smart имат реализирана подобна идея. Автомобилния бранд така и така предлага test drive – решили са този test drive да е тотално различен от всеки друг, също както и самите автомобили Smart са различни. Вижте видеото:

Забележете, че тук идеята за този забавен тест драйв категорично е в синхрон с концепцията на автомобилите – тяхното ползване е като лесна детска игра и с тях можеш да се забавляваш, докато пътуваш.

Досадни?

И все пак – в множеството промоции, на които постоянно сме свидетели по моловете и в центъра, често организаторите пропускат нещо много съществено – призивът към действие. Той е натрапчив, дразнещ и отблъскващ. Никой не обича някой непознат да му прекъсва разходката или шопинга с рекламно предложение – това е като да ти спрат филма на най-интересното място заради реклами по телевизията. Разковничето е да въвлечете хората в промоцията, а не да им я натрапвате както правят всички други реклами. Призивът към действие трябва да е съпътстван от избор. Изборът трябва да е “избери забавното и интересното, или продължи да правиш, каквото правиш”.

Потребителят трябва да повика промоутъра – не обратното!

В тази връзка ето един много свеж пример за доста труден за рекламиране бранд – производител на гъби за чистене:

Идеята на BTL организиране на събития и рекламни промоции е именно това те да са толкова впечатляващи, че хората да пожелаят да ги споделят в Интернет. Кой не би споделил, че вместо да си плати сметката, си е измил чиниите? Ако той или тя не искат – приятелите им обезателно биха го направили 🙂 “Вирусното” в промоциите не става с дълги крака, а с дълги емоции… за което и дългите крака понякога са удачно средство 🙂

Мястото

Нещо друго, на което искам да обърна специално внимание е мястото на промоцията. То е много важно, но също често се подценява от организаторите й. Scotch-Brite са потърсили заведения, където се събира младата аудитория, защото тя им е конкретния таргет. С други думи – таргетирайте максимално тясно по възможност, за да знаете къде точно ще е събитието. Разбира се, стандартните места като молове, шопинг центрове, хипермаркети, централни части на градовете и пр. също могат да са съпътстващи събития.

Още един пример за добър подбор на място, време, аудитория и начин на провеждане е U-Code промоцията на Хайнекен:

Любопитното, полезното, емоцията, гордостта

Идеята за хората като “ходещи билборди” на бранда е реализирана доста успешно. Основния лост за подтикване към действие тук е любопитството какво послание носи всеки чрез своя QR код. Събитието е ненатрапчиво и забележете – отново кара потребителят да отиде при промоутъра, а не обратното – промоутъра да се натрапва на хората.

Ако една промоция или събитие са достатъчно атрактивни – хората ще се включат без да бъдат досадно подтиквани – именно тогава събитието е успешно и “вирусно”. И тук важи нещо, което често споделяме за онлайн комуникацията – бъдете полезни, създавайте емоции, решавайте проблеми. Всички примери по-горе са в синхрон с тези правила.

Следващия пример е още един, който можете да съпоставите с нашенските летни бирени кампании на производителите на бира. В кампанията, която ще видите по-долу не се раздават каси бира, не се търсят оптимисти и никой не ви кара да събирате капачки, етикети и други неща, които по принцип хвърляте в кошчето.
Тази кампания предлага… бягство и интересното е, че ти сам си поръчваш кога, къде и как да се случи събитието. Вижте:

И за финал – един нетрадиционен начин за подтикване към действие чрез право на избор. Тук емоцията е гордостта – дребна битова случка, с която да накарате човек да се почувства горд, че е постъпил правилно. Гордостта движи над 80% от социалната комуникация в Интернет и е един от основните мотиватори хората да са постоянно в мрежи като Facebook, Twitter и др.

Вижте BTL събитието на Coca-Cola с изгубения портфейл – едно събитие, което се провежда в различни държави по сравнително сходен начин и навсякъде има голям успех:

Споделете видеа за други интересни събития и промоции в коментарите по-долу.


Тази статия е разгледана общо 42 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

  1. Тонка Димова 14.07.2014 на 13:08

    Много добра статия, благодаря за примерите. Аз лично бях впечатлена от ето тази кампания на Кока кола: https://www.youtube.com/watch?v=t9cmoT_wb0A

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *