Българската асоциация за дигитални комуникации е вече факт

Доста пъти съм писал и тук, а и съм го споменавал в своите обучения и консултации, че дигиталната комуникация се развива стихийно през последните години в цял свят. Помня как преди 2-3 години в лекциите си обяснявахме колко е важно за един бранд да присъства във Facebook. За по-малко от половин година брандовете вече смятаха това присъствие за задължително, а днес, с помощта на дигиталните агенции, те организират цялостни дългосрочни кампании и реализират social стратегии на най-високо професионално ниво. Това развитие се забелязва доста ясно у нас и всеки колега, който се занимава с дигитални комуникации ще го потвърди.

Създаването на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации (БААДК) е логично продължение на развитието на бранша у нас – това споделяме всички съоснователи на асоциацията (повече може да прочетете тук). Отдавна преминахме етапът, в който изследвахме ролята и значението на дигиталните комуникации чрез новите интернет канали. Обособен е бранш, който постави въпросите за бизнес-етика, защита на интересите, отворен диалог, налагане на различни стандарти. Това е много съществена предпоставка за съществуването на БААДК.

Наистина материята е доста динамично променяща и обогатяваща се – дигиталните комуникации не са просто нещо модерно, но също започват да формират някакви традиции. Това пък води до най-различни казуси, проблеми, въпроси и коментари. Съвсем практичен пример са фейсбук промоциите – въпреки, че има дефинирани условия за осъществяването им, все пак тълкуванията са какви ли не. В един момент фирмите се объркват и са несигурни дали техните промоции са по всички правила, наложени от Facebook, дали същите тези промоции ще са ефективни и как се мери успехът им. Както виждате доста въпроси, а на всичкото отгоре отговорите се налага да се актуализират напред във времето. Конкуренцията между отделните социални мрежи ги кара да се развиват със сериозни темпове. Това развива и браншът на дигиталните комуникации, а една асоциация като БААДК е удачен и необходим ресурс.

Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации ще защитава интересите на своите членове, ще търсим начини за налагането на професионални стандарти за бранша и лансирането на добрите практики. Може би най-важното е, че сме отворени към активна комуникация и сътрудничество с всички професионални организации, с които имаме допирни точки. Тепърва предстои да развиваме и обогатяваме дейностите си. Имам голямо желание и ентусиазъм, с които подкрепяме инициативата БААДК, като всички вярваме, че влагаме енергията и професионалните си умения в нещо, което си заслужава и от което има необходимост.

… а пък, живот и здраве, обещавам скоро да успея да си открадна малко от времето на председателя на БААДК, Любо Аламанов, и зам-председателя, Ален Попович, за да ги поразпитам за асоциацията и предстоящото около нея.


Тази статия е разгледана общо 14 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *