Направете всеки сайт работещ под Internet Explorer с няколко реда код

Internet Explorer често е кошмарът на всеки уеб дизайнер. Ползват се всякакви conditional tags, CSS хакове, магии и заклинания, за да накарате някой блок от дизайна да си седи на мястото под IE.

Решение има, даже няколко, но в момента ще се спра на едно конкретно, което, скъпи уеб дизайнери, е полезно не само за вашата нервна система, но и за самите потребители, особено тези, които ползват дърта версия като IE7 например.

Решението (за добро или лошо) идва от Google. IE има най-различни енджини за рендване на уеб страниците, които чакат да им кажете да се активират, когато уеб страницата се зарежда. За целта има един метатаг “X-UA-Compatible”, които форсира зареждането на най-актуалния и подходящ за страницата енджин за рендване. Един конкретен енджин, наречен Chrome Frame. Той е добавка за IE 6, 7 и 8 (любимите ми гадове), която прави така, че браузъра да рендва и чете скриптове както го прави Chrome Browser. С други думи имате си Chrome, който изглежда като IE.

Идеята е да направите сайта си така, че когато посетителите го отварят с определени версии на IE, вместо сайта да им се активира инсталацията на Chrome Frame. Веднъж инсталирали Chrome Frame, посетителите ви ще могат да виждат сайта ви точно както той се вижда под Google Chrome браузъра.

Кодът

Необходимо е просто да сложите с copy-paste следния код в сайта си, непосредствено преди </head>:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">

  <!--[if IE 7]>
    <script type="text/javascript" 
     src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/chrome-frame/1/CFInstall.min.js"></script>

    <style>
     .chromeFrameInstallDefaultStyle {
       width: 800px;
       border: 5px solid #ccc;
    z-index:1;
     }
    </style>

    <div id="prompt">
     <!-- if IE without GCF, prompt goes here -->
    </div>

    <script>
     window.attachEvent("onload", function() {
       CFInstall.check({
         mode: "inline", // the default
         node: "prompt"
       });
     });
    </script>
  <![endif]-->

Обърнете внимание на <!–[if IE 7]> в кода – това е conditional tag, които ще активира инсталацията на Chrome Frame САМО ако посетителите достъпват сайта през IE7. Може да смените числото на 6 или 8, според това, за коя версия на IE искате да се отнася.

Ако желаете да обхванете няколко версии вижте официалната документация тук

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на компанията BrandFormance - официален маркетинг партньор на Facebook.
___
Иво Илиев е практик в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите от 2003г. Има богат дългогодишен опит в маркетинга и рекламата на международни компании, част от които са: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, WINBET, BMW, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации" и член на "Българска E-Commerce Асоциация". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити практически знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата Brandformance in Action, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

С уважение,
Иво

Join the discussionSHARE YOUR THOUGHTS