Други разни автор: Иво Илиев

За CEO Conference и интернет маркетинга отвъд кризата


 

Нали знаете историята за чашата? Оптимистът казва, че е наполовина пълна с вода. Песимистът – че е наполовина празна. Маркетологът казва, че е изцяло пълна – 50% вода, 50% въздух.

… и когато въздухът не стига в условията на икономическа криза, добре е да не разводняваме бюджетите, но в никакъв случай не трябва да спираме да търсим възможностите – дори напротив.

Сега ще изскочи някой дигитален динозавър да каже „Сега, повече от всякога, трябва да сме много креативни и оригинални!“. Ок, но когато бюджетът ти е двойно по-малък от миналата година, а дигиталните канали са двойно повече – надали ни е до оригиналност 🙂

Все пак, първото нещо, което можем да предприемем(следващите редове не са за нарциси със слаби сърца) е да променим (не да намалим!) разходите за имиджово представяне. Когато ги промените, надали ще спестите пари, но ще имате по-големи благоприятни ефекти, които могат да донесат свежи финансови постъпления. Например, вместо да си купите 10 билборда с лого и едно приветливо изречение, по-добре си направете блог, фейсбук страница и микросайт за продукт или продуктова гама. Комуникацията е доста по-ясно измерима, разбираема и близка, от преминаващ със 100км/ч клиент покрай Вашето фирмено пано и още 10 аналогични на други фирми.

Втората стъпка е да предложите широка гама от цени. Последните 2-3 години доста бизнеси се ориентират в предлагането на стоки в Интернет, които са читаво направени, с базови функции и перфектно ниска цена. Така хващате по-голяма аудитория на база покупателните способности на отделни прослойки в нея.

ТВ реклама, радио реклама? Супер!… ако може да си ги позволите достатъчно често и в прайм-тайм. За съжаление повечето компании знаят каква е суровата действителност, а най-предвидливите вече вложиха бюджети в създаването и разпространение на позитивни новини относно бранда в Интернет. Т.нар. онлайн репутация е жизнено важна за една фирма, независимо от калибъра й. Вашата не прави изключение.

Днес маркетингът в условията на кризата търси най-вече ЕМОЦИЯТА. Емоцията на хората – тази, която ги превръща в клиентите, а след това клиентите стават фенове и предават емоцията си към други потенциални купувачи. Да познаваш клиентите си не струва скъпо, особено ако се „научиш да ги слушаш“, ако им предадеш емоция посредством своето корпоративно представяне, ако потърсиш и приемеш техните емоции и реагираш адекватно.
Вероятно звучи тривиално, и въпреки това, малцина умеят да го правят.

Надявам се написаното до момента да е толкова интересна тема за вас, колкото е и за мен, защото това е едно от предизвикателствата на съвремието ни, пълно с технологии и орязани бюджети за маркетинг. Днес, когато всяко едно управленско решение може да наклони везните – когато да имаш информация е най-важното нещо за да успяваш.

И когато си говорим за маркетинга по време на криза, технологиите, управлението на компаниите и решенията на мениджърите – няма как да не ви поканя на първата по рода си конференция за CEO в България.

Темата, за която писах по-нагоре е един от интересните акценти от програмата на CEO Conference, а има и доста други, които си струва да бъдат чути от армията мениджъри и лектори на събитието.

На официалния сайт на CEO Conference (http://ceoconference.eu/) може да намерите информация за програмата, лекторите и начините за регистрация. Хубавото е, че освен лекциите, Конференцията ще създаде отличен бизнес климат за нетуоркинг и нови делови запознанства – нещо не по-малко ценно във времената на икономическа криза.

Успех на вас и на събитието!

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

2 коментара

  • Доста надъхваща статия. Определено си заслужава да се отиде на това събитие, затова и аз ще отида.

    • Благодаря! Наистина ще е уникално събитие, генератор на много полезни контакти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *