Да, има. Това са такива методи и практики в интернет маркетинга, при които без да се вложат средства може да има позитиви.

Често заблудата е, че е-маркетингът на бранда ни може да се води изцяло с никакви средства и да е продуктивен – е, това няма как да се случи, но различни направления като guerilla, buzz и пр. ни дават възможност да намалим до някаква степен разходите, а същевременно да растат ползите ни от маркетинговата кампания.

Няма как да не сте научили, че скоро ще се проведе събитие по тези теми, което е трето подред и е насочено към Business-to-Business сектора, към който принадлежи и нашия бранш.

Четете по-надолу, защото бих искал в тази тема да направим дискусия и един от участниците в тази дискусия да спечели безплатен пропуск за събитието 🙂

Да създаваш работещи решения от интернет маркетинга с нулев бюджет е предизвикателство, защото много зависи дали една уникална идея е реализирана в правилния момент. Въпреки това има доста универсални и практични съвети, които практиците знаят, че работят добре. Това са например SEO позиционирането по геолокация, когато става дума за местен бизнес. Или създаването на фирмена фейсбук страница с планер на събитията в нея. Или таргетиране на аудиторията в е-мейл маркетинга. Или превенция от PR кризи чрез следене на онлайн репутацията. Има още доста други възможности, които сигурно знаете, особено ако сте присъствали на предходния “Интернет маркетинг с нулев бюджет“, където имах удоволствието да бъда лектор и да разкажа за онлайн репутацията и методите за комуникация с таргет аудиторията.

Днес, обаче, ще ви говоря за друго – ще насоча вниманието ви към темите, които експертите от лекторския състав на събитието ще коментират.

Започвам подред, както са по програма.

Василена Вълчанова ще говори за корпоративните B2B блогове. Това е деликатна тема, защото разбирането за “блог” често се изкривява от компаниите и това именно проваля доста B2B блогосферата.
За мен един блог може да бъде само личен и точно в това се крие силата на B2B блоговете, и изобщо на корпоративните – защото в не една, а много личности могат да пишат полезни и интересни неща в своята професионална област.

Ако изходим от идеята, че в днешната Ера на вниманието хората търсят не просто информация, а полезност, отговор на въпросите им, отзив или решение на техни проблеми – вие, като специалист в дадена област, имащ специфични познания от нея, можете да сте точно този човек, който да им даде отговор, решение, правилната информация. Блогът е отлично място за това.

Сами разбирате, обаче, че това изисква отделяне на време и внимание, за което пък се иска мотивация, която пък много често липсва. Обикновено разбирането на корпоративните личности за блоговете е, че те са нещо полезно, модерно и изискват разходи за добър копирайтър. Всичко това е голямата заблуда. Блоговете ще са полезни ако са пълни с качествено съдържание, а то е качествено, ако потребителите ви го искат. С други думи в блоговете не просто се пише нещо, а се вписва това, което хората са ви казали, че търсят от вас. Освен това блоговете не са нещо кой знае колко модерно, когато ги приемате като поредната платформа за support към клиентите ви. Също така добрият копирайтър никога не е достатъчно добър, защото той няма как да знае привичките на клиентите ви, основите на бизнеса ви и пр. специфична, известна само на собствениците на бизнеса информация. Един вид излиза, че трябва да наемете ваш конкурент да вписва качествено корпоративния ви блог, което няма как да се случи 🙂

Васи е известен блогър и експерт и ще има много какво да ви разкаже по тази тема, което да ви е полезно за B2B блогосферата.
Ако искате с нулев бюджет, безплатно, да присъствате на събитието и да чуете лекцията на Васи, напишете коментар под тази тема с ваш съвет за B2B маркетинг с нулев бюджет. Най-полезния и иновативен съвет ще спечели на автора си безплатен пропуск за семинара.

Евгени Йорданов ще говори за B2B SEO (оптимизация за търсачки), което според мен не е кой знае колко по-различно от не-B2B SEO-то. Тук може да изпробвате целия арсенал от Google похвати за по-добро позициониране в търсачките. Често за производствените предприятия у нас това е сравнително лесна задача, защото търсят позициониране по специфични ключови фрази, свързани с продукцията и асортимента.

В тази връзка е добра идея да обърнете внимание и на Google + като социална мрежа от една страна, и инструмент за добри индексации в търсачката Google от друга.

Друг, също добър и сравнително популярен похват в B2B сферата е създаването на множество микросайтове, рекламиращи конкретни продукти или продуктови линии. В тези микросайтове структурата на менютата и информацията могат да бъдат SEO friendly организирани удобно и сравнително лесно. Те могат също да се ползват като сайтове-сателити към главния корпоративен сайт.

Евгени Йорданов ще даде ценни съвети в областта на SEO и ако искате да чуете неговата лекция като присъствате на събитието, напишете коментар под тази тема с ваш съвет за B2B маркетинг с нулев бюджет. Най-полезния и иновативен съвет ще спечели на автора си безплатен пропуск за семинара.

Владимир Петков (Каладън) ще говори за мобилен маркетинг в B2B – една тема, от която в последно време живо се вълнувам, защото смятам, че там е бъдещето на интернет маркетинга – в мобилните технологии и комуникация.

Мобилните технологии дават доста възможности за сегментиране на аудиторията. Поради това, че създават голямо удобство, те стават все по предпочитани и масови. Ето защо е важно изначално да им обърнем внимание. Те са универсално приложими във всеки маркетинг план за всеки бизнес, но все още слабо-познати у нас, което също динамично се променя.

Често мобилния маркетинг се свързва с интересни и забавни приложения за смартфони, но това рядко е от полза за B2B маркетинга. По-скоро мобилен достъп до затворени B2B общности и различни специализирани приложения за работа между контрагенти са по-практични теми. Много ще ми е интересно какви съвети в сферата на zero-маркетинга ще даде Каладън – с нетърпение очаквам презентацията му по тази актуална тема!

Ако искате да чуете лекцията му безплатно напишете коментар под тази тема с ваш съвет за B2B маркетинг с нулев бюджет. Най-полезния и иновативен съвет ще спечели на автора си безплатен пропуск за семинара.

Ален Попович ще говори за социалните мрежи и B2B комуникацията в тях . На последния “Интернет маркетинг с нулев бюджет” имаше адски много въпроси по тази тема към нас. Дали социалките са подходящи за реклама на продукти за мъже, как да изградим конфиденциална мрежа с оторизиран достъп, как да управляваме професионалните мрежи, оправдани ли са инвестициите в LinkedIn.

Темата е наистина много обширна и тук универсалните съвети са доста малко, защото всичко зависи адски много до това какво и на кого предлагате.

Интересът към LinkedIn като наложила се професионална мрежа е все по-голям, но трябва да инвестирате внимателно там. Аз лично съм доста доволен от LinkedIn групите като B2B инструмент за комуникация и популяризация на дейността на бранда. Разглеждайте LinkedIn и като силен инструмент за изграждане на online репутация. Twitter също е по-специфично място за B2B реклама и си има своите особености. За Facebook много ме е яд, че за България не пускат техните платени оферти, които са доста видими в общия feed със споделяния и много добре рекламират продукти. Не бива да пропускам и професионалните специализирани форуми, но пък тези от тях, които си струват са, като че ли, малко у нас.

Ален обикновено дава доста интересни примери, които вдъхновяват и дават идеи. Сигурен съм, че и този път няма да изневери на себе си в тази практика.

Ако искате да чуете лекцията му безплатно напишете коментар под тази тема с ваш съвет за B2B маркетинг с нулев бюджет. Най-полезния и иновативен съвет ще спечели на автора си безплатен пропуск за семинара.

… и накрая, по традиция, “Интернет маркетинг с нулев бюджет” завършва с дискусия с участниците и лекторите.

Много полезна е тази практика с дискусиите – задават се много въпроси, получава се нещо като брейнсторминг, дори се зараждат добри бизнес контакти между присъстващите.

Предлагам и тук, в коментарите по-долу да направим една дискусия за опита ни в B2B маркетинга в Интернет.

Безплатния пропуск, който ще получи един от вас определено си струва – събитието за пръв път акцентира на B2B сферата и съдейки по предходните съм сигурен, че и този път преживяването ще е страхотно.

Микрофонът е ВАШ:


Тази статия е разгледана общо 8 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Bogdan 29.08.2012 на 18:46

  Според мен разъждавате в неправилна посока. Вместо да правя това, което мога най-добре и да се концентрирам в качеството на този продукт, трябва да се разсейвам с маркетинг с нулев бюджет. Да такъв маркетинг е възможен, но изисква много време. Време, което не бих могъл да отделя, ако искам продукта, който предлагам да продължи да бъде атрактивен за потребителите.
  В този смисъл според мен трябва да се разчита на компании, които се занимават точно с маркетинг, а аз да си гледам работата, която правя най-добре. От което за мен лично следва, че маркетинг с нулев бюджет е невъзможен.

  Reply
 2. Пламен Хараламбиев 27.02.2012 на 12:22

  Здравейте,
  Универсален съвет за “маркетинг с нулев бюджет”, който да е валиден за всички индустрии не съм сигурен дали съществува. Но класиката “давай стойност на потенциалните си клиенти и те могат да се превърнат в твои настоящи”, мисля че важи с пълна сила. В този смисъл, когато от страниците на нашия блог, туитър или който и да е друг канал за комуникация целим единствено да бъдем полезни, без да продаваме и не се притесняваме да споделяме информация, която бихме могли да продадем (или която конкурентите ни могат или продават), тогава може би успехът ни ще е по-голям.

  Reply
 3. Маргарита Досева 26.02.2012 на 17:53

  Моята баба казваше: “Докато си почиваш окопай и другата леха, че слънцето ще залезе”.. Е, затова става дума 🙂 Принципно няма “безплатен обяд”. Но всеки избира дали да остане гладен или да запретне ръкави! Вярвам в новите възможности на нета! Нови средства+идеи+усилена работа може една кампания да е още по-успешна! Искам да дам пример за “залязло слънце”: кампанията „Шуменско–социалната мрежа на България от 1882г.”! Страхотна идея, чудесен тв клип, заляха ни с билборди и мегаборди, но абсолютна липса на успех в социалните мрежи! Защо ли!? Ами не беше “окопана навреме тази леха”!
  Блогове, социални мрежи, персонални или HTML мейлинги,QR кодове,on-linе индивидуални програми.. Дори да вложим малко средства, добрите идеи несъмнено впечатляват! Не бива да бъде пренебрегвано нищо, а най-добре е комбинацията от всичко.

  Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *