След Webit Expo 2010

Изчаках умишлено да премине уикенда за да напиша тази публикация.
Ще я започна с един свой цитат от преди година, след миналогодишното Webit Expo:
“По време на икономическа криза, когато доходите на доста хора са застрашени и правенето на сметка е ежедневие, се опитваме всячески да преценим кое може да бъде пренебрегнато като разходи и кое не. При условие, че не знаем докога тази икономическа ситуация ще продължи и в каква посока ще се развива, решенията, които е възможно да вземем са още по-крайни.”

Цитатът е все още актуален година по-късно, с тази разлика, че днес на дневен ред много по-явно стои въпросът “струва ли си?.

Тази година на Webit Expo имах възможността да бъда само в masterclass-а по оптимизация на сайт за търсачки, воден от Rand Fishkin – през уикенда писах по-подробно за впечатленията си и наученото. За мен този клас си струваше и веднага ще обясня защо в няколко прости сметки. Ако предположим, че един час консултация на собственик на сайт с български SEO специалист е грубо 30лв. на час, то за 5 часа сумата общо става 150лв. Консултацията с Ранд Фишкин ни струваше 50лв. на час, или 150лв. за общо 3 часа. На пръв поглед разликата е в 2 часа по-малко. Ранд обаче беше подготвен да консултира SEO специалисти, а не собственици на сайтове, а и в класа му определено нямаше празни приказки. За мен цената в този случай си струва.

Беше ми интересно да разбера какво се е случило на Webit през останалото време – това са почти 3 дни, които бях пропуснал и се надявах да наваксам с помощта на новините и статиите, които в последствие ще бъдат публикувани в интернет пространството.

Затова и търсих активно през почивните дни, както и днес, как е минало експото и какви са впечатленията на колегите от него.
Знаете ли, откровено се изненадах – за три дни имаше едва три публикации в българската блогосфера по темата (не броя коментарите за SEO мастъркласа). За две от тях не бях изненадан: тази на моят приятел Пламен Петров, който е един от любимите ми блогъри у нас и тази на друг мой много добър приятел и колега – Евгени Йорданов, който, беше в центъра на събитията и е написал много интересни неща по темата.
Третата статия е на колегите от Stenik, които не са си задали въпроса “струва ли си?”, а “колко си струва?”, което са мен е малко странен финансов мазохизъм, но.. така или иначе прочетете статията им тук, има конструктивна критика и доста емоционалност.

Има доза парадност в тези събития: някой казват “ние сме там, защото трябва да сме там“, други казват “ние сме там, защото колегите ни ще са там“, трети – “ние сме там за да кажем на клиентите си, че сме били там“. Това, според мен, е напълно нормално, и аз разсъждавам по този начин, предполагам и вие. Както Пламен Петров каза – атмосферата на такива събития е може би най-ценното в тях. Може би заради това само си струва да сме на тях?

Така или иначе аз все още не мога да разбера какво се е случило на Webit Expo 2010. Благодаря още веднъж на Евгени, Пламен и Stenik, но, по дяволите, възможно ли е едва три български блога да пишат за събитието? Търся в Google Blogs и недоумявам… Все пак това не е малко по мащаби събитие, нали? Все пак такива неща не се организират всеки ден у нас, нали? Какво тогава се случва… или… какво не се случва?
Къде беше блогосферата по време на Webit и къде е сега, когато събитието приключи и отзивите за него ще предопределят бъдещото експо през 2011? Защо има повече постинги за SEO Конференция 2010 и за SEO Masterclass-а на Ранд Фишкин, отколкото за Webit Expo 2010 като цяло?

Ок, да оставим на страна блогосферата. Явно, че този канал не е бил активизиран, мотивиран или въвлечен достатъчно силно в събитието. Реших да потърся в Google News. Най-новата информация там е отпреди 2 дни. Публикациите са от старозагорската търговско-промишлена палата и expert.bg, които предлагат оскъдни информационни материали с лек акцент.

Не намерих информация за събитието в чуждестранни онлайн медии, поне до момента. Дори надзърнах в SlideShare.net дали няма някоя друга презентация или нещо по темата… Ами… добре, че там Ранди е сложил неговата, имаше и още една слайд-презентация (и презентацията на евента, направена от Стан). В YouTube и другите видео портали нямаше нищо

Единственото ми спасение беше някой да сподели линк във Facebook.

Само преди седмица на стената ми излизаха по 3-4 еднакви съобщения – едно от Social Me и няколко от екипа на Webit. Сега – за три дни – един споделен линк към статията на Евгени Йорданов.

Моят извод?
Определено си струваше SEO Masterclass-a на Rand Fishkin. За него се говори повече отколкото, за което и да е друго събитие от експото, както и за самото експо като цяло.

Опитвам се обаче да потърся малко повече отговори за себе си, защото имам малко повече въпроси от най-честия “струва ли си?”.
Webit още от миналата година ми показа, че трябва да се науча да мисля комплексно, когато стане дума за digital. Защото това е среда, която е съвкупност от много инструменти и възможности за е-бизнес. В дигиталната среда има много апетитни канали.

В тази насока ние, българите, сме седнали върху златното гърне и се оглеждаме къде е. А то е точно там, под д….то ни и трябва мааалко да се помръднем за да го открием.
Неотдавна коментирах, че блоговете са оръжие и щит едновременно, както и че те и другите социални медии са начинът да създадем безплатна армия, която да прави за нас spread чрез wom в брутални мащаби.

Може би трябва да бъде дадено повече време на блогосферата и другите онлайн медии за да отразят самото събитие в детайли?
Ще съм ви благодарен, ако споделите своето мнение в коментарите под тази тема или добавите линк, където има повече информация за Webit Expo & Conference 2010!
Сигурен съм, че имате какво да кажете и с удоволствие ще споделя всеки ваш линк или мнение в този мой пост.
Благодаря предварително!


П.С: Ето ги и първите линкове, които получих на тема Webit 2010:


Тази статия е разгледана общо 6 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Dennis 02.11.2010 на 19:43

  еми…да 🙂

  Reply
 2. Dennis 02.11.2010 на 15:13

  Публикациите след webit биха били три типа:

  1. Тип thank you cards – от уважение както каза Пламен Петров
  2. Тип аналитични – полезни за непосетилите – тип тази статия. Както говорихме и на срещата ни – споделянето не ни е силата 🙁
  3. Коментар на недоволните – хубаво е, че не изплуват такива.

  Може би истината е, че около webit се шуми супер много и хората искат да си починат малко от него…според мен още доста дълго време ще излизат разни неща на база чутото и видяното там.

  А сега е време за БГ Сайт и повечето хейтъри са насочени да плюят към корумпираното жури и т.н. обичайни глупости 🙂

  Ако има нещо притеснително около отразяването на web it, то според мен бе постното туитване от българските посетители. Не можах да присъствам и разчитах на туитър….но не ми бе мн полезно.

  Reply
  1. admin 02.11.2010 на 15:18

   Да, между впрочем, получи се така, че Webit и БГСайт се застъпаха, което ме подсети, че бях започнал с една публикация за БГСайт, но покрай работата все още ми стои в “Чернови”.
   За споделянето си много прав! Ама .. ще се научим, няма къде да ходим 🙂

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *