Bulgaria – Magic Lives Here

Bulgaria – Magic Lives Here е името на рекламните клипове, част от рекламната кампания на България по света. Това, като всеки продукт от роден произход се асоциира с критики и обиди от самото начало. Разбира се у нас това си е в реда на нещата – затова ядем чуждестранни пластмасови домати и млечни продукти, които с умиление си представяме, че са сирене и кисело мляко – защото сме свикнали българското да е некачествено, освен ако някой чужденец не го похвали по някоя от националните телевизии.

Отплеснах се в крайните си размисли. За какво иде реч в този мой пост – естествено за рекламния клип (носят се слухове, че са клипове, но в интернет така или иначе и един трудно можеш да откриеш), който представя нашата Татковина. Винаги съм вярвал, че най-подходящият слоган за един такъв рекламен клип е “Земя като една човешка длан… Но по-голяма ти не си ми нужна” (Георги Джагаров, “България”). Буди любопитство, загатва за богатството на България, без да го показва. Идеален слоган!

Въпреки това, какво мисля аз, което всъщност нищо не значи, слогана на рекламния клип на България е “Магията живее тук”. Лошо няма. И без това я караме на магия отдавна, курортите ни, и зимните, и летните, също са я подкарали на магии и заклинания от доста сезони насам – слогана си го разбираме по наш си начин. Как обаче той достига до чужденците? Какво разбират те от “България – магията живее тук”? Това няма как да знаем, защото никой не се е интересувал и никой не е питал.

Нас, българите, обаче, без да чакаме някой да ни пита, сме готови да се напънем и да изпуснем нещо достатъчно мрачно и вмирисано по адрес на злощастното ни рекламно спотче. Аз потърсих и честно казано не намерих друга държава да се занимава толкова много с рекламните си клипове и така енергично да ги оплюва. Какво пък – имаме мнение и си го казваме! Мотивира ни това, че никой не го е взел и няма да го вземе под внимание… но нека спра до тук с коментарите по темага с хейтърството.

Ще цитирам една част от заданието, предоставено от Държавната агенция по търизъм (в синьо):

“Всеки един от серията клипове задължително трябва да бъде съобразен със следните изисквания:

– Да представя България като атрактивна туристическа дестинация, където мечтите се сбъдват;
Ако третираме България като продукт на световния туризъм, то следва първо да посочим потребностите, които този продукт задоволява. Така ще накараме потенциалните потребители да се заинтересуват от продукта. Явно в този случай потребността е сбъдването на мечти. В този случай трябва да изясним мечтите и начинът на сбъдване – звучи нелепо, нали.

“- Да отговаря адекватно на клиповете на доказали се туристически дестинации – Турция, Гърция, Испания и т.н.
Отговаря адекватно – много си приличат като начин на представяне. С тази разлика, обаче, че освен клипове, представящи цялостно тези държави, те са съумяли да направят и клипове на топ забележителностите си, което при нас тотално липсва, и за което ще пиша повече по-долу.

– Съдържанието да бъде подчинено на цялостна концепция, като носи идеята за история, легенда, приказка;
България като легенда. България като приказка. Звучи добре. Не го усетих в клиповете.

“- Да е завладяващ, динамичен, да предизвиква силни положителни емоции у зрителите и желание “веднага” да посетят България;
Това е задължително за всеки рекламен клип. Този ми е малко по-динамичен, отколкото трябва, но все пак трябва да се пести рекламно време за повече излъчвания.

“- Да следва сюжетната линия “открийте-посетете-почувствайте-изживейте”
Бих предложил друга сюжетна линия “поискайте-посетете-изживейте-посетете”. Знам, че “посетете” се повтаря и това е напълно умишлено – накрая клипът трябва да завърши точно с подканването “посетете”. “Открийте” пък е напълно излишно. Не може да говорим за България като легенда и приказка, а същевременно едва ли не да я търсим. Относно “почувствайте” – нека чувстването на страната ни си остане за нас, българите – чужденците просто искат да си прекарат приятно, определено не искат да се чувстват българи.

– Да бъде ориентиран към сетивата, чувствата и емоциите на аудиторията;
Напълно нормално и правилно.

“- Да бъде модерен и завладяващ
Субективно и неконкретно = безсмислено.

Това задание ми е от любимите в стил “Вие ще кажете какво ние искаме, а ние ще си го поискаме от Вас”. Всички тези абстрактни изисквания все пак са изисквания, колкото и да ни изглеждат като написани от недоволна секретарка в извънредния й работен ден през уикенда.

Първите ми впечатления от клипа, който видях по телевизията са добри – той не се отличава по начин на представяне от други клипове на държави. Достатъчно помпозен е и накратко представя някой от интересните неща, които България предлага като туристическа дестинация.

Това, което определено не ми хареса е, че:

 • Основната грешка според мен е, че за разлика от нас, другите държави са направили освен клип, представящ страната като цяло, и клипове на топ турстическите забележителности в нея. Това е много важно, защото точно то би ориентирало хората и би ги накарало да вземат директното решение да почиват у нас
 • Абсолютно непопулярно в интернет. Никъде го няма с дори сносно добро качество, да не говорим за популяризиране. Иначе – критика на кило…
 • Всичко се случва прекалено бързо
 • В началото има 2 кадъра от по 2 секунди – първият показва една жена, която развява фееричната си рокля на фона на, мисля, рилските езера; вторият показва детенце на поляна, което прави сапунени балончета на фона на надписа “Discover Magic”(“Открий магия”). Меко казано странни кадри.
 • Доста от забележителностите на България не са показани, но за толкова кратко време – толкова… и по-добре
 • Няма някаква конкретика с какво е по-различна България от Турция например. Какви са й конкурентните предимства. Хубаво от министерството искат легенди и приказки, ама как да изберат точно нас и то при толкова по-силна конкуренция в съседните държави?

Едно искам да ви кажа, скъпи приятели – не клиповете ще ни провалят в надеждите ни за силен туризъм. И критиките няма да са пречка. Проблемите с туристите стават тогава, когато те, милите, стъпят на наша земя и чакат да усетят въпросната магия, легенда, приказка и пр. И ако това не стане – никой клип няма да ни спаси. Никой слоган няма да грабне повече тези хора и да ги накара да се грабнат и пак да дойдат. Сигурен съм, че ако гърците или турците направят един кратък клип с 5-6 отзива на немски туристи и после го пуснат по немските телевизии, те ще имат голям успех там. Работата е там, че не са се сетили. Ама и ние не сме се сетили, даже не сме мислили да правим нещо по-различно от другите държави наоколо – вижте само какво пише в заданието на министерството! Направихме едно бегло копие на рекламата на развитите в туризма държави и толкова. А можеше да анкетираме туристи от различни държави и да пуснем анкетите в същите държави. Няма кой да се сети – явно е трудно.

И сега рекламното ни видео ще обиколи чуждестранните телевизии, ще го видят доста хора и ще установим какви ще са дивидентите за родния ни туризъм. А той, горкия, и на тея клипчета се радва, защото няма какво друго.. А в този бранш има стабилни организации на хотелиери, ресторантьори и пр., които заедно можеха да правят по 5 клипа на година и да ги пускат по чужбина постоянно. Но е факт – никой не го е направил. Там никой не иска да се сети за това – и дума да не става. Поне държавата направи реклама на България – хубава, лоша, толкоз – който иска повече да плаща!

Приготвих ви едно списъче с клипчета на други реклами на държави по света. Интересно е да се видят. Много ще съм ви благодарен да напишете своето мнение за тези клипчета и нашите, както и всякакви други мисли по темата.
Приятно гледане!
Аз отива да търся магията 😉

Bulgaria – Magic lives here

Greece – explore your senses (Kalimera)

Turkey – Go with the rythm

Turkey: Istanbul – Timeless city

Macedonia – Timeless

Germany

Visit Indonesia

Australia – Like nothing else

Visit Srilanka

Brazil – Sensational!

Taiwan Touch your heart

Korea – Be Inspired

Korea Inspiring

Israel – There’s a little bit of Israel in all of us


Тази статия е разгледана общо 13 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

 1. Роси Близнакова 14.09.2010 на 16:09

  Абсолютно си прав… но пък поне знам, че сравнително малкото хора прочели моя коментар тук са разбрали какво имам предвид… Супер е точен блога, чета си го често и ти се радвам на постоянството, щото дори само това вече си е стъпка към нещо по-добро в и за България! Лесно е да се види истината от тук, от вън, ама ЕВАЛА, че ти я виждаш отвътре!

  Reply
 2. admin 14.09.2010 на 14:22

  Трябва по-често да се престрашаваш с коментарите.

  Страшното знаеш ли кое е, че коментарът ти е много на място, защото си там, във Финландия, и виждаш достатъчно добре как реагират и възприемат клипа хората около теб, НО никой освен мен и приятелите, които четат този блог няма да вземе този твой коментар под внимание. Страшното е, че никой от създателите на клипа и идеята за него не го е искал и не си е помислил да го иска не само от теб, но и от всички нас – българи, туристи, бизнеса и пр. Нас никой не ни е питал както винаги и това е страшното.. и затова резултата е този естествено.

  Reply
 3. Роси Близнакова 14.09.2010 на 12:08

  Айде и аз да коментирам веднъж, въпреки че избягвам да го правя поради това, че коментарите ми никой не ги чете, след като веднъж е видял, че съм блондинка. Но това, което ще кажа е не в ролята ми на блондинка, а на маркетолог и на бъдещ мениджър на спорта и свободното време.
  Преди една седмица гледах това въпросно клипче тук въе Финландия. Първо, познах родината си само по кадъра с Пловдив… И пак чаках до края да се уверч, че ще изпишат “България”… После, не разбрах каква е магията… Тук във Финландия всеки или е ходил, или има приятели, които са ходили на почивка в България – толкова е популярна България тук, въпреки че ние някак си обръщаме внимание повече на германците и руснаците. И въпреки това, никой не ми е споменавал до сега за никаква магия… Единствено като магия може да се счете безпаметността, с която се завръщат. И чувството за нещо евтино – евтин алкохол, евтини жени… Понеже то си е чиста магия да пуснеш финландец да се разхожда като турист и той да се пребере с не-изпразнен джоб! Но това си е друга тема.
  Тествах клипчето върху финландското ми гадже, с което вече сме решили да посетим България (другия месец), демек интереса вече е събуден… Казах му: “Гледай, показват България!” А той сякаш нищо не видя и се обърна пак към мен да ми говори нещо. Тогава аз повторих по-настоятелно и той се обърна към екрана за още 2 секунди и пак се отказа да гледа. Такава ни е магията, че не може да задържи вниманието за 30 секунди!!! И не искам това да звучи като хейтърски коментар!
  Най ми хареса клипчето на Индонезия. Защо? Започва със “според нашата традиция” – едната гледна точка, и после се обръща към “теб” като турист – другата гледна точка, а пеперудата е символ. Насочен е не към идеята “виж какво си имаме в нашата страна”, а към интеракцията между тази страна и туристите. Хитро и въздействащо. А ако има магия, ще идеш и ще си я откриеш сам!
  Не ми хареса клипчето на Македония, защото текстът е толкова много, че забравяш да гледаш! Ама пък е казан както трябва. А в нашето клипче единствената фраза “Magic Lives Here” е произнесена с такъв драматичен балкански акцент, че дори само това вече плаши хората, че ако дойдат, няма да могат да се разберат с нас!
  Мога да коментирам по всяко едно клипче, ама май е по-добре да спра до тук, че твърде много мнение дадох!

  Reply
 4. asktisho 09.09.2010 на 17:17

  Имах късмета да работя в рекламната агенция, която го създаде този спот точно по времето, когато го правеха.

  Reply
  1. admin 09.09.2010 на 17:25

   Как беше?

   Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *