Лекциите, които ми помогнаха да разбера социалните медии

Социалните медии са синоним на новото, на бъдещето на комуникацията. За разлика от всички други по-стари видове медии, социалните медии предлагат възможността всеки да създава, приема и разпространява информация в реално време.

Когато ми се налага да обяснявам какво накратко представляват социалните медии, правя сравнението с жителите в един блок. Когато комшията ви прави купон, Вие научавате за това… в реално време… и давате коментар. А на пейката пред блока всеки следобед сядат кварталните клюкарки за да се усведомят за най-актуалните слухове и да добавят нещо пикантно от себе си.

Това са социалните медии, с тази разлика, че вместо жилищен блок разполагаме с цялата аудитория в Интернет. В тях всички сме клюкарки, лидери или последователи, но всеки от нас развива и обогатява тази виртуална среда, в която общуваме всички.

Без повече приказки, искам да споделя с вас няколко видеа от TED, които ми помогнаха да разбера и преосмисля социалните медии не само като медия на една нова епоха в комуникацията, но и като цифрово изражение на нашите общностни порядки от хиляди години назад във времето.

Никълъс Кристакис: Скритото влияние на социалните мрежи

Едно изследване и разбиране за социалните мрежи от доктор Кристакис, което показва как социалните мрежи евоюлират поради взаимодействията на хората в тях. Много интересен поглед, показващ “човешките” измерения на социалните мрежи:

Алексис Оханян: Как да предизвикаш сензация в социалните медии

Как се предизвиква мълва и как нещо забавно може да привлече вниманието към нещо сериозно и важно. Чуйте какво споделя един от създателите на Reddit:

Клей Шърки: Как социалните медии могат да пишат историята

Социалните медии могат да превърнат хората в ресурс за своите лидери. Това е колкото опасно, отлкова и отговорно. Разгледайте, заедно с г-н Шърки, еволюцията на медиите и глобализацията чрез социалните мрежи, както и реакциите на социалните лидери:

Евън Уилямс за вслушването в потребителите на Туитър

“Виновникът” за съществуването на Twitter и неговият опит с аудиторията:


Тази статия е разгледана общо 1 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *