Други разни автор: Иво Илиев

Лекциите, които ми помогнаха да разбера социалните медии


 

Социалните медии са синоним на новото, на бъдещето на комуникацията. За разлика от всички други по-стари видове медии, социалните медии предлагат възможността всеки да създава, приема и разпространява информация в реално време.

Когато ми се налага да обяснявам какво накратко представляват социалните медии, правя сравнението с жителите в един блок. Когато комшията ви прави купон, Вие научавате за това… в реално време… и давате коментар. А на пейката пред блока всеки следобед сядат кварталните клюкарки за да се усведомят за най-актуалните слухове и да добавят нещо пикантно от себе си.

Това са социалните медии, с тази разлика, че вместо жилищен блок разполагаме с цялата аудитория в Интернет. В тях всички сме клюкарки, лидери или последователи, но всеки от нас развива и обогатява тази виртуална среда, в която общуваме всички.

Без повече приказки, искам да споделя с вас няколко видеа от TED, които ми помогнаха да разбера и преосмисля социалните медии не само като медия на една нова епоха в комуникацията, но и като цифрово изражение на нашите общностни порядки от хиляди години назад във времето.

Никълъс Кристакис: Скритото влияние на социалните мрежи

Едно изследване и разбиране за социалните мрежи от доктор Кристакис, което показва как социалните мрежи евоюлират поради взаимодействията на хората в тях. Много интересен поглед, показващ „човешките“ измерения на социалните мрежи:

Алексис Оханян: Как да предизвикаш сензация в социалните медии

Как се предизвиква мълва и как нещо забавно може да привлече вниманието към нещо сериозно и важно. Чуйте какво споделя един от създателите на Reddit:

Клей Шърки: Как социалните медии могат да пишат историята

Социалните медии могат да превърнат хората в ресурс за своите лидери. Това е колкото опасно, отлкова и отговорно. Разгледайте, заедно с г-н Шърки, еволюцията на медиите и глобализацията чрез социалните мрежи, както и реакциите на социалните лидери:

Евън Уилямс за вслушването в потребителите на Туитър

„Виновникът“ за съществуването на Twitter и неговият опит с аудиторията:

За автора 

___
YouTube канал | Facebook страница
___
Иво Илиев e управител на дигитална маркетинг агенция Interactive Age Limited, официален маркетинг партньор консултант на Facebook.

___
Иво Илиев е практик в сферата на дигиталния маркетинг и комуникации от 2002г. Управител е на дигитални агенции InteractAGE, METAMARK и Interactive AGE, където той и екипът му имат удоволствието да работят над разнообразни кампании за международни и регионални клиенти като: Raiffeisenbank, TEVA, Generali, NIVEA, Eucerin, Ford, Clinique, NOKIA, Stepin2Nature, CashCredit и много други. Иво е съосновател на "Българска асоциация на агенциите за дигитални комуникации". Има международен опит като консултант, както и като водещ на корпоративни обучения и лектор в някои от най-големите конференции и престижни университети в страната.
През годините Иво споделя част от своите опит и придобити знания в този блог, както и по време на фирмените обучения, консултации и събития, организирани по линия на инициативата PresenTHINK, която той стартира преди години.
-
Уважаеми читателю,
Благодаря ти, за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза. Ще съм ти благодарен, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно да чуя твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

Кратка връзка към публикацията:

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *