Проблем с качването на снимки в WordPress? Има решение!

Чест проблем е качването на изображения чрез WordPress. Обикновено този проблем се решава много лесно и бързо и без кой знае какви софтуерни познания, но понякога, при специфични случаи може да ви донесе много главоболия. По-долу в тази публикация ще дам няколко възможни причини за възникване на проблеми при качване на файлове в WordPress, както и съвети как да поправите тези грешки във Вашата блог платформа.

1. Когато качвате файла през администрацията на WordPress се появява червен надпис, гласящ, че няма права за качване.
Изтеглете FTP клиент (например безплатната програма FileZilla) и влезте с име и парола в сървъра, на който се хоства блогът ви. Проверете CHMOD-а на папка wp-content (при FileZilla – десен бутон на мишката върху папката и избиране на опцията “File permissions”) – папката трябва да има число 777 като права. Заедно с тази папка, всички, които са вътре в нея също трябва да имат зададени 777 права. След като зададете правата – опитайте да качите файлове отново. Ако и тогава не стане, четете указанията по-долу.

2. При опит да кача файла все още се появява червен надпис, свързан с невъзможен достъп.
От менюто “Настройки” в лявата лента на администрацията на WordPress, изберете “Разни”. Там ще откриете полето “Запазване на качените файлове в тази директория”, където е изписан пътят на сървъра до директорията, където ще се съхраняват файловете, които качвате в WordPress. По подразбиране в полето трябва да е записано wp-content/uploads , но ако това е факт и вие все още не можете да качвате файлове (и, внимание, при опит за качване ви вади грешка в червен текст) – значи пътят трябва да бъде описан по-подробно. За целта отворете FTP софтуера и влезте на сървъра. Изберете папката wp-content и вижте дали в нея има подпапка uploads (ако няма създайте и й сложете права CHMOD 777). Точно над списъка с файлове на сървъра ви ще видите лента с изписан текст от сорта на /home/www/wp-content/uploads (може и да е друг, но накрая му ще присъства wp-content/uploads). Запишете целия този текст и го копирайте в полето в администрацията на WordPress (Настройки > Разни > Запазване на качените файлове в тази директория). Опитайте отново да качите файлове – ако има проблем, четете по-долу.

3. Качвате файла, но него го няма или не се вижда картинката му.
Възможно е да имате проблем с някое разширение. За да проверите дали не е това проблемът, и кое разширение точно дъни работата, влезте в менюто “Разширения” > “Инсталирани” и деактивирайте (не изтривайте, а само деактивирайте) всички приложения без Akismet. След това пробвайте пак да качите файл – ако успеете, започнете да активирате наново едно по едно всяко от деактивираните преди това разширения и пробвайте дали се качват файлове след това. Така ще намерите причинителя на проблема. Мога леко да ви насоча – вероятно е да е някое приложение, което е свързано с правата за потребителите или администраторите, или чрез което се добавят или редактират качените в блога изображения.

По принцип след преминаване през тези три стъпки трябва всичко с качването на файлове и снимки да е наред, но ако все още имате проблеми – вижте точно какво се случва, когато правите опит за качване на файл. Дали изкарва някаква грешка или показва качването, но не показва самите изображения? Може да потърсите помощ от хостинга – понякога хостингите не позволяват задаване на CHMOD права като 777 (тогава опитайте със 755) или има други грешки, които няма да можете сами да коригирате.


Тази статия е разгледана общо 42 пъти от датата на нейното публикуване
Благодаря Ви за подкрепата! Надявам се тя да Ви бъде полезна и ще съм още по-благодарен ако напишете мнение в коментар или споделите статията в социалните мрежи.

1 Коментар

  1. Адвокат 27.01.2012 на 0:03

    Много добра статия. При мен проблема беше в настройките за качване. Правата ми наистина не бяха 777. Сега всичко е ок 🙂

    Reply

Оставете мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *